Slovenija

LDS in ZLSD za neudeležbo

Ljubljana, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V LDS in ZLSD menijo, da bi udeležba na referendumu o tehničnem zakonu o izbrisanih dala legitimnost nelegitimni zlorabi pravice do referenduma.

Bogdan Biščak
Bogdan Biščak FOTO: POP TV

Nedeljski referendum je po mnenju LDS brezpredmeten in ne bo imel pravnih posledic, saj je ustavno sodišče ministru za notranje zadeve naložilo izdajo odločb o stalnem prebivanju za nazaj ne glede na referendumski rezultat.

Vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč je med drugim dejal, da je referendum najbolj demokratična oblika odločanja, a le v primeru, če so posledice in vsebina referendumske odločitve jasne. Pri nedeljskem referendumu pa gre po Potrčevem mnenju za zlorabo tega instituta in za poskus desnice, da prepreči uveljavitev odločb ustavnega sodišča glede izbrisanih.

O referendumu je v torek razpravljal izvršni odbor LDS, ki je ponovno ugotovil, da gre za referendum o tem, ali naj se spoštujejo človekove pravice ali ne, kar je v državah članicah EU nedopustno. V največji vladni stranki opozarjajo, da je ustavno sodišče že leta 1999 razsodilo, da je bil izbris nezakonit, ter naložilo državnemu zboru in ministru za notranje zadeve, da posledice tega nezakonitega dejanja odpravita. Odločitev ustavnega sodišča pa v državi, ki sloni na vladavini prava, ni mogoče preglasovati, sporočajo iz liberalne demokracije. Izvršni direktor LDS Bogdan Biščak je še pojasnil, da glasovanje za pomeni prizadevati si za uveljavitev zakona, ki ni več potreben, biti proti pa pomeni ne le nasprotovati uveljavitvi zakona, ampak nasprotovati tudi ureditvi statusa izbrisanim v skladu z ustavno odločbo.

ZLSD: Bojkot ni potreben

Miran Potrč
Miran Potrč FOTO: POP TV

Podobno stališče je danes na ločeni novinarski konferenci predstavilo tudi šest poslancev ZLSD, ki se ne bodo udeležili referenduma. Vodja poslancev ZLSD Potrč meni, da o človekovih pravicah in pravicah manjšin ni mogoče odločati na referendumu, in dodaja, da "lahko takšno odločanje zahtevajo samo skrajne in radikalne desne stranke". Potrč zaupa v demokratično usmeritev večine državljanov, sicer pa napoveduje, da bodo pobudniki manipulirali z rezultatom referenduma, ne glede na to, kakšen bo. Potrč še poudarja, da ni potrebe po pozivanju k bojkotu referenduma, saj se bodo državljani znali odločati sami.

ZLSD je sicer v današnjem sporočilu za javnost podprla prizadevanje civilne družbe, skupin ter posameznikov, ki nagovarjajo volivke in volivce k neudeležbi na referendumu. Vsebino izjave je oblikoval tudi razširjeni kolegij predsednika stranke Boruta Pahorja, ki pa je za Večer dejal, da se bo udeležil referenduma. Potrč je na novinarsko vprašanje o tem odgovoril, da je omenjeno mnenje sprejelo vodstvo stranke in da je pri tem sodeloval tudi Pahor, ki bo po Potrčevih besedah kot predsednik državnega zbora ravnal po svoji vesti in prepričanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja