Slovenija

LDS: Odgovori niso zadovoljivi

Ljubljana, 03. 11. 2006 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS, ki je vložila interpelacijo zoper Simonitija, ni zadovoljna z ministrovimi odgovori, s katerimi zavrača očitke.

Minister za kulturo Vasko Simoniti sicer zavrača očitke na interpelacijo, ki jo je zoper njega vložila poslanska skupina LDS, vendar ne daje zadovoljivih odgovorov.

Majda Širca je prepričana, da Simonitijevi odgovori le potrjujejo pravilnost odločitve LDS
Majda Širca je prepričana, da Simonitijevi odgovori le potrjujejo pravilnost odločitve LDS FOTO: POP TV

Odgovarja selektivno, pristransko in objestno, brani sebe, javni interes na področju kulture in medijev pa zapostavlja, je ocenila opozicijska poslanka Majda Širca. Skupaj s kolegom Alešem Guličem je na novinarski konferenci podala natančno analizo ministrovih odgovorov na njihove očitke.

Simonitijev tekst temelji na zanikanju, priznanju, ki mu vedno sledi "ampak", ter obsojanju in molčanju. "Njegovi odgovori potrjujejo pravilnost naše odločitve: interpelacija je bila potrebna, dogodki, ki so se zgodili po njej, so to še dodatno potrdili", je dejala Širca. Poslanka meni, da bodo ministrova drža in njegova dejanja kulturi dolgoročno škodovala.

Odgovor Ministrstva za kulturo

Pozitivna pridobitev novega zakona je po mnenju Simonitija oprostitev plačevanja prispevka za socialno ogrožene ljudi
Pozitivna pridobitev novega zakona je po mnenju Simonitija oprostitev plačevanja prispevka za socialno ogrožene ljudi FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za kulturo je sporočilo, da se ne strinja z ugotovitvami predstavnikov poslanske skupine LDS v zvezi odgovorom Vaska Simonitija na interpelacijo. O očitkih iz interpelacije bo minister spregovoril v Državnem zboru.

Bistveni očitki, ki so se zreducirali na zavajanje o nespremenjeni višini prispevka za programe RTV Slovenije, pa so bili v javnosti zavrnjeni že večkrat, je zapisano v sporočilu za javnost. Simoniti je tako poudaril, da pri RTV prispevku ne gre zgolj za realno znižanje RTV prispevka zaradi inflacije, ampak je v zvezi s tem neizogibno potrebno upoštevati tudi določila starega Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki je bil na referendumu s potrditvijo novega razveljavljen.

Stari zakon je določal pravno podlago, ki je narekovala, da se višina RTV prispevka redno usklajuje z rastjo življenjskih stroškov, torej inflacijo. V kolikor novi zakon torej ne bi bil sprejet, bi bila današnja višina RTV prispevka znatno višja, kar pomeni, da je bil glas volilcev za novi zakon nedvomno glas tudi za nižji RTV prispevek, saj ta v skladu z določili novega zakona ni bil usklajen z inflacijo. Poleg tega je potrebno upoštevati še eno od pozitivnih pridobitev novega zakona, to je oprostitev plačevanja prispevka za socialno ogrožene, česar prejšnji zakon ni poznal, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Nekaj sto socialno ogroženim se je RTV prispevek na podlagi novega zakona namreč zmanjšal kar za sto odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darcs
30. 11. 2006 23.22
to ste že verjetn pozabil, hahaha
darcs
30. 11. 2006 23.21
pa kva se graste, "najboljši" kulturni minister je bil dr. školč, nikdar naspan, v glavo zajapuren, z roko v roki z gabrom pa širco etc.....
K_K
05. 11. 2006 10.47
hudič se skriva v podrobnostih ! - - - - - - - - - (Z)majda širca napačno prenaša svoje (posteljno) nezadovoljstvo na vse druge !!!
victoriosus
03. 11. 2006 18.32
LDS ne bo nikoli zadovoljna. Imel sem priložnost brati očitke. Edino pametno je glede naročnine in RTV. Ostalo je pristransko in, verjemite, neumno. In to govorim kot državljan z lastno glavo, ne kot desničar (kar sem). Res ni bil najbolj učinkovit minister, se pa sprašujem, kaj je LDS v svojem času naredila za boljši program ali za ne vem kaj vse. In glede maš: gadni, v SLoveniji je 58% katoličanov. Pravzaprav jih je več, ampak dobro: Jaz včasih gledam mašo. In če moram včasih prenašati kakšno neumno tekmo med dvema drugorazrednima ekipama, lahko tudi ti kakšno mašo. Tudi jaz imam pravico, a veš.
duhec_@hotmail.com
03. 11. 2006 18.06
Že davno bi morali zamenjat takšnega arogantnega in zavoženega ministra! Naj raje pride na faks kjer ga študentje cele dneve zastonj čakajo pred vrati. Samo da vleče več plač! Da o RTV ne govorimo. Ali pač nisem tako kulturen, da bi mi bilo všeč pol dneva gledat maše, opere in ponovitve baleta. Še najbolj razburljiv je otroški infokanal. Pa naj neha nategovat državljanov, da če se kaj ne podraži, da se zato poceni. Povsod po svetu bi se mu smejali, le pri nas mu je uspelo s tem prepričat tiste pod IQ 50!!
OldSkul
03. 11. 2006 17.49
Program na RTVju je bil tudi pred SDSovo vlado slab, zdaj je pa itak katastofalen. Prav nič niso naredili v teh letih.
hhelena.si@gmail.com
03. 11. 2006 17.09
Še celo moja starša gledata vse razen slo 1 in 2, Delo sta po 30 letih odjavila, osmrtnice so pa daleč najboljše v tem Slivnikovem časopisu.
gadni@email.si
03. 11. 2006 16.56
Arogantna vlada z Simonitijem se dela norca z državljanov. Glede naročnine se izgovarjajo na inflacijo, za program pa je vsem jasno, da je precej slabši. Razen za tiste, ki neizmerno uživajo v oddajh "Pri jožovcu" mašah, ter prenosih dela parlamenta. Take pa tako ali tako pomilujem. Tudi glede časnika Delo Simoniti in JJ dobro vesta koliko je padla naklada.
hhelena.si@gmail.com
03. 11. 2006 14.27
Se čisto strinjam z jakatom37, vseeno pa naj Simoniti pove kdaj bomo že plačevali manjšo RTV naročnino?!
jaka37
03. 11. 2006 14.12
Ministru svetujem, da sploh ne odgovarja več na očitke, ker LDS ne bo nikoli zadovoljna. Pravzaprav še sami s sabo niso zadovoljni. Zato tudi imajo tako stanje kot je.