Slovenija

LDS zavrača očitke opozicije

Ljubljana, 23. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvršni direktor LDS Bogdan Biščak je četrtkovo zahtevo skupine opozicijskih poslancev za sklic izredne seje DZ poimenoval fantazijskih spis.

Bogdan Biščak
Bogdan Biščak FOTO: POP TV

Kot je pojasnil, bi težko rekli, da so v zahtevi opozicije zapisane kakršnekoli obsodbe ali sumi o klientelizmu in korupciji. "Predsednik vlade Anton Rop je v četrtek v Murski Soboti začel serijo srečanj z državljani, na katerih naj bi se pogovarjali, kako je mogoče spremeniti Slovenijo v prihodnjih desetih letih, medtem ko je prvak SDS Janez Janša s somišljeniki zahteval sklic izredne seje, v kateri ponuja isto postano juho, ki je njegov edini politični program v zadnjih desetih letih," je na novinarski konferenci povedal Biščak.

Na zahtevo po sklicu izredne seje pa se je odzval tudi predsednik sveta LDS Gregor Golobič, ki so ga pobudniki zahteve osumili koruptivnega delovanja, in ob tem zavrnil vse očitke. Glede zahteve je Golobič tako priznal, da je kriv, in sicer je kriv, ker je v zadnjih dvanajstih letih sodeloval v političnih ekipah, ki so povsod premagale Janšo in njegovo politično ekipo.

Gregor Golobič zavrača vse očitke kot neutemeljene
Gregor Golobič zavrača vse očitke kot neutemeljene FOTO: POP TV

Kot je še povedal Golobič, je kriv tudi zato, ker je v zadnjem mesecu dni pomagal, da je slovenska javnost ugotovila, "da Janša nima alternativnega programa, da nima alternativne ekipe in da zna samo hujskati". Ob tem je izrazil prepričanje, da predsednik največje opozicijske stranke slabo prenaša poraze, v tem smislu se je lotil tudi njegove osebne diskreditacije, na kar se ne more odzvati drugače kot da izjavi, da se to tiče predvsem Janše in da govori o njem samem, torej o Janši. "Skratka, osebno zavračam vse očitke kot neutemeljene in kot poskus osebne diskreditacije, ki nima ničesar opraviti s politiko," je prepričan Golobič.

Po njegovem mnenju je Janša oseba, ki je slovenski javnosti dolžna zelo veliko odgovorov o svojih poslih. Na podlagi slednjega Golobič sklepa, da "Janša očitno premalo časa hodi v cerkev, da bi se poučil o tem, da kdor dvigne meč, bo z mečem pokončan, in da lahko kamen vrže samo tisti, ki je brez greha". Ob tem je dodal, da bi moral ravno Janša najprej pojasniti svoje grehe, ob katerih se je vedno izmikal in govoril, da je to zarota, zato da bi lahko očital drugim.

Kot je znano, je skupina 25 opozicijskih poslancev na predsednika DZ Boruta Pahorja v četrtek naslovila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi bila glavna pozornost namenjena preiskavi suma korupcije nosilcev javnih funkcij v povezavi s poslovanjem javnih podjetij v večinski državni lasti.

Podobno stališče pa je izrazil tudi Biščak, ki meni, da v Janšev program spadajo osebne diskreditacije in razdeljevanje ljudi na vaše in naše. V LDS namreč že dva meseca čakajo na Janšev politični program in na vlado v senci, da bi lahko soočili poglede na prihodnost, pričakali pa so le "nekakšen fantazijski spis", v katerem obračunava s svojimi političnimi nasprotniki. Kljub temu pa se v LDS ne bodo pustili motiti, tako bo Rop z že omenjenimi srečanji nadaljeval prihodnji teden v Murski Soboti, saj namreč sedanji odzivi na vprašalnike in tudi četrtkov pogovor v Murski Soboti po Biščakovem prepričanju kažejo, da slovenski državljani in državljanke od politike pričakujejo odgovor na izzive prihodnosti, ne pa osebnih in političnih obračunavanj.

Zahtevo za sklic izredne seje je Biščak označil kot fantazijski spis tudi zato, ker se do navedb, ki so v njem, zelo težko sploh opredeljuje, ali držijo ali ne. Navedbe so namreč takšne narave, da se začnejo z verjetno, očitno in drugimi izrazi. Poleg tega Biščak marsičesa v "fantazijskem spisu" ne razume, zato bi bilo po njegovem mnenju treba vprašati pobudnike, kaj so s posameznimi navedbami mislili, v čem vidijo problematičnost tega, da je oseba A osebi B za neko storitev plačala nek znesek. "Zanje preprosto že samo dejstvo, da se zgodi neka transakcija, kaže sum na korupcijo," je bil ciničen Biščak in dodal, da bi pričakoval navedbe, do katerih se je mogoče opredeliti z drži ali pa ne drži, ne pa nekakšno fantaziranje o vsesplošni zaroti v Sloveniji. Izvršni direktor LDS bi od vseh podpisanih pod zahtevo za sklic izredne seje tudi pričakoval, da pristojnim organom pošljejo zapise, ki so podkrepljeni z dokazi in po možnosti celo ovadbe, če je to, kar piše, resnično.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA