Slovenija

Le en klik lahko reši življenje

Ljubljana, 30. 11. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
5

'Red je vedno pas pripet.' Tako že vrsto let učimo otroke, kako pomembno je, da smo med vožnjo v avtomobilu vedno pripeti z varnostnim pasom. Medtem pa uporaba varnostnega pasu med odraslimi upada.

Uporaba varnostnega pasu pri prometnih nesrečah, ki so se končale s smrtnim izidom, se je do konca letošnjega oktobra zmanjšala, so sporočili z Agencije za varnost prometa (AVP). Pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov je uporaba varnostnega pasu znašala le 52 odstotkov, kar je 17-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od skupno 25 umrlih voznikov osebnih avtomobilov so uporabo varnostnega pasu zaznali le pri 13 voznikih. 

Uporaba varnostnega pasu
Uporaba varnostnega pasu FOTO: Thinkstock

Še slabše stanje je agencija ugotovila pri stopnji uporabe varnostnega pasu pri umrlih potnikih, ki je znašal le 45 odstotkov. Padec je tako kar 32-odstoten v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od enajstih umrlih potnikov v osebnih vozilih so uporabo varnostnega pasu ugotovili le pri petih. Pri tem agencija dodaja, da je do konca oktobra letos umrlo kar za petino več potnikov kot lani.

"Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujen del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih," še opozarja AVP.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bergman
01. 12. 2021 14.03
Pas lahko reši življenje ob določenih nesrečah skupaj z zračno blazino, je pa lahko tudi krivec za smrt potnikov v vozilu ob morebitnih kompliciranih nesrečah, kot so potopitve vozila v visoki vodi, ali pa v primeru nesreče, ko se vozilo hitro vžge in zagori (videl primer voznika v križišču, ko je stal pred semaforjem in mu je pridivjal nasproti norec skozi rdečo luč in se zaletel vanj, moški v stoječem vozilu je umrl v ognju zato ker niso mogli odpeti varnostnega pasu), na žalost tudi to se zgodi!!
oježeš
30. 11. 2021 11.23
-2
Boljše se je pripeti, kot pa v debelih bundah, kapah na glavi sesti za volan in se prevažati naokoli. Ne razumem ljudi, ki se napravijo za v avto kot bi šli na sprehod v Sibirijo, potem pa so v avtu kot bi jih nekdo prilimal na sedež. Neokretni, nezmožni hitrih reakcij za svojo in drugih varnost. Je pa tako, pač vsak je svoje sreče kovač in veliko dokler niso udeleženi v nesreči nikakor ne morejo razumeti, da se ta lahko pripeti tudi njim ali pa da so udeleženci v nesreči.
proofreader
30. 11. 2021 10.57
+3
Nekateri ne verjamejo v varnostne pasove. So na fejsu prebrali, da tudi privezani lahko umrejo v prometni nesreči.
Sianne
30. 11. 2021 11.51
-1
Pa samo za 50% zmanjša možnost smrti in poškodb. To je vse samo zarota proizvajalcev varnostnih pasov, nE Mi jeMaT moJE svOBode ZBUDITE SE!!!111 itd..
daiči
30. 11. 2021 10.53
+0
sej nismo več v 90-desetih, zadnjih 20 let so v avtih piskači k piskajo precej nadležno če se ne prpneš, pa ne da obstaj folk k raj to posluša kokr pa se prpne...