Slovenija

Zmanjšanje strahu pred bolečim umiranjem: le redki deležni paliativne oskrbe

Ljubljana, 24. 05. 2024 18.24 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
36

Referendumsko vprašanje o prostovoljnem končanju življenja daje parlamentu vnaprejšnje soglasje, da po politični presoji uredi zakon, javnosti pa odreka možnost, da bi odločala vsebinsko. Tako meni Komisija za medicinsko etiko, ki poudarja pomen dolgotrajne in paliativne oskrbe, ki bi zmanjšala strah bolnikov pred bolečim umiranjem in občutkom, da bodo v najtežjih trenutkih breme svojcem ali osamljeni. Gre namreč za celostno obravnavo neozdravljivo bolnih, ki poleg lajšanja bolečin skrbi še za njihovo socialno, psihološko in duhovno stisko, podporo nudi tudi najbližjim. A je zdravstveni kader o tem premalo izobražen, postelj za paliativno oskrbo je le za vzorec, specializirani paliativni timi so podhranjeni.

Po jutranjem posvetu paliativnega tima na Onkološkem inštitutu, ki spremlja bolnike od zgodnje diagnoze neozdravljive bolezni vse do konca, se zdravnica in medicinska sestra odpravita k petim bolnikom na dom. Prim. mag. Slavica Lahajnar Čavlovič iz mobilne paliativne enote na OI pripoveduje: "Danes je bolnik, pri katerem bomo urejali terapijo bolečine, večinoma pa se ukvarjamo z drugimi simptomi. Sprašujemo, če jim lahko v čem pomagamo, če so si ustvarili mrežo oskrbe na domu, to je patronaža, negovalci, medicinsko tehnični pripomočki. Sestra se pozanima o preležaninah, o kakšnih katetrih."

Paliativa
Paliativa FOTO: Shutterstock

Pogosto so tudi svojci tisti, ki potrebujejo pogovor. Skrbi je veliko – ali bodo zmogli, ali imajo doma vse, kar potrebujejo, kam se obrniti, če ne bodo vedeli, kako naprej. "To, da jim najavljamo obiske čez dva do tri tedne če situacija ni zelo težka to, da imajo telefon, da vejo, da nas lahko kadar koli pokličejo, to jim zelo veliko pomeni. In sčasoma, ko opravimo enega, dva, tri, več obiskov danes gremo k eni bolnici na sedmi obisk se v bistvu zelo povežemo med sabo," pove Lahajnar Čavlovičeva. 

Mesečno opravijo do 120 obiskov. A potrebe so bistveno večje, pove vodja specializiranega paliativnega tima. 

Asist. dr. Maja Ebert Moltara, vodja spec. paliativnega tima na OI, predsednica slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe: "Naša osrednja Slovenija bi po državnem programu, ki ga imamo, potrebovala štiri do pet mobilnih enot. Imamo samo eno, ki jo eno enoizmensko izvajamo, ker več kadra nimamo."

Oskrbo nudijo tudi v ambulanti za zgodnjo in na oddelku za akutno paliativno obravnavo, kjer imajo sedem stalnih in tri zasilne postelje, ki so skoraj vedno polne. Hkrati pomagajo na drugih oddelkih, 24 ur so na voljo na telefonu. In ta lahko zazvoni celo do 40-krat dnevno.

Jernej Benedik, dr. med., oddelek za akutno paliativno oskrbo na OI pojasnjuje: "Ali so to neke nove težave, ali ne vejo, kako točno zdravila jemati, ali je kaj takega, da je treba tega bolnika iti tudi pod nujno pogledat. Tudi zdravniki kličejo na ta telefon, patronažne sestre kličejo na ta telefon. Pa ne samo osebni, tudi iz Kliničnega centra."

Pogovori z bolnikovimi najbližjimi, ki se znajdejo v velikih stiskah, lahko trajajo tudi 20 minut, a si je treba vzeti čas, pravi Benedik: "Ker veš, da če boš tega človeka opolnomočil, če mu boš vzel stiske, skrbi, bo lahko za tega bolnika skrbel doma. Ga ne bo treba na urgenco voziti in ga dodatno obremenjevati."

Paliativni oddelek ima poleg Onkološkega inštituta le še slovenjgraška bolnišnica, po Sloveniji pa je trenutno devet mobilnih paliativnih timov. Čeprav smo hitro starajoča se družba, država za paliativno oskrbo namenja le dva milijona letno. Pri nas vsako leto umre približno 20.000 ljudi, največ zaradi srčnega popuščanja, raka, pljučnih in nevroloških bolezni. Ebert Moltarova pove: "Bolnikov z rakom umre vsako leto okrog 6000. In če povzamemo podatke iz literature, govorijo, da 80 odstotkov takih bolnikov potrebuje osnovno paliativno oskrbo, 20 odstotkov pa jih potrebuje specializirano oskrbo."

A ob vsesplošnem kadrovskem manjku v slovenskem zdravstvu jo dobi le peščica, kar pionirka paliativne medicine pri nas Urška Lunder, ki je z umirajočimi in njihovimi svojci delala 20 let, obžaluje: "Vsekakor so tisti bolniki, ki so deležni oskrbe po pravilih ali pa bom rekla filozofiji paliativne oskrbe, tisti srečneži, ki mislim, da se v marsičem potem počutijo podprti in jim na misel ne prihaja tudi kakšna prehitra smrt."

V zadnjem času je sodelovala v več evropskih raziskavah, ki med drugim kažejo, da pridejo slovenski pacienti v primerjavi s številnimi tujimi do paliativne oskrbe bistveno pozneje. "Če se izkaže, da je v drugih evropskih državah paliativna oskrba po pravilu vključena nekaj mesecev pred smrtjo, mogoče tri, štiri, pet, šest mesecev pred smrtjo, je v našem sistemu največkrat to v tednih, izjemoma v mesecu, dveh."

Velika težava je po njenem tudi na splošno premalo oziroma preslabo izobražen kader. A počasi se premika – Medicinska fakulteta bo prihodnje leto začela z rednim programom paliative v okviru obveznih vsebin.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
27. 05. 2024 19.09
+3
Kdor se ni imel doma takega primera, ko človek umira v neznosnih mukah, naj utihne! Posebno Koprive iz kvedra, ker tako vsemu nasprotujejo in si izmišljujejo bizarne zgodbe, kot tale spodaj o prostih stanovanjih. Če bi to tako šlo, bi takoj ljudje bili za “a zamižijo” sekte. Ne morem verjet, kake neumnosti in laži širijo! Nikomur ne zelim slabega, bi pa bilo dobro, da bi te koprive, ki dežurajo v kvedru cele dneve okužile trplenje, pol bi vsaj vedele, da ne gre samo za rušenje te vlade, ampak za normalen zakon ki omogoča človeku dostojno smrt. Zdaj že vpletajo veterinarji in živali, samo da bi strašili narod. Brez skrbi, tistih par z nizkim IQ, ki vam sektasem se karkoli verjame, je že tako v vasi sekti. Normalnemu narodu pa kažete svoj obraz in potrditev, da vas nikoli več ne želijo na oblasti
Smuuki
27. 05. 2024 11.54
-2
Sem pa že večkrat slišal in prebral o spokojni in divji smrti. Predvsem za povojne krvnike je bilo pogosto slišati o kričanju, strahu veliko pred dokončno smrtjo. V pogovornem jeziku se temu reče težka smrt. Obstajajo tudi spokojne, mirne ali v pogovornem jeziku zaspal je v večno smrt. Minulo življenje v vitalni dobi je vzrok za eno ali drugo. Očitno se nekateri zavedajo krivic, ki so jih v svojem življenju storili drugim in se skušajo na ta način obvarovati pred težko smrtjo. Kdor je pošteno živel se tudi smrti ne boji. Po svoje razumljivo zakaj se smrti bojijo na kevi strani. Veliko krivic so izvedli, veliko trpljenja proizvedli. Strah je upravičeno prisoten
Samo12
27. 05. 2024 19.08
+2
Ti si revez po duši in po umu!!bos to pokazal kaj si napisal svojemu vodji!?
Samo12
25. 05. 2024 18.48
+5
Kdor se ni imel doma takega primera, ko človek umira v neznosnih mukah, naj utihne! Posebno Koprive iz kvedra, ker tako vsemu nasprotujejo in si izmišljujejo bizarne zgodbe, kot tale spodaj o prostih stanovanjih. Če bi to tako šlo, bi takoj ljudje bili za “a zamižijo” sekte. Ne morem verjet, kake neumnosti in laži širijo!
plejadanka
25. 05. 2024 10.02
-4
Di evtanazije v tridesetih dneh?!
plejadanka
25. 05. 2024 10.03
-3
Samo12
25. 05. 2024 18.51
+5
Sektaši boste dobili prvi, v treh minutah
mayye
25. 05. 2024 08.57
-1
Država, ki nima dobro urejene paliativne oskrbe, nima kaj uvajati evtanazijo.
Quatflow
25. 05. 2024 08.56
+3
Hudič se samo smeji kakšni tepčki smo
DAEMONIUM
25. 05. 2024 08.33
-5
Jasno kot beli dan, napisano je v smislu, v Sloveniji je paliativa podhranjena zato izglasujte evtanazijo. Kot skrajni desnicar sem osebno za evtanazijo a nikakor pod izrojenimi ljubljanskimi levicarji, ker bodo masovno pobijali ljudi da cimprej pridejo do stanovanj in do dodatnega denarja za migrante s katerimi nameravajo zamenjati prebivalstvo. No zato bom proti, ker laznjivim levicarjem nr dmemo verjeti samo spomnite se 30 dni do specislista a danes 150.000 drzavljanov tudi druzinskega zdravnika nima da jim napise napotnico do specialista, ce bodo preziveli v cakalnih vrstah.
mayye
25. 05. 2024 08.51
-2
Ravno razlog, da je paliativna medicina podhranjena je razlog za glas proti evtanaziji. To bi moralo biti vsakemu jasno. Šele, ko so te možnosti izčrpane, se ima smisel pogovarjati o evtanaziji. Ker življenje imamo eno.
Samo12
25. 05. 2024 18.52
+2
Ti se kar prijavi med prvimi, ker nimaš urejenega podstrešja
Samo12
25. 05. 2024 19.05
+2
Zakaj pa je pacient raje križaril z lobisti in zdravniki, ki so pripeljali zdravstvo sem kjer je. Zakaj ni uredil zdravstva? Pojdi iz kvedra
Smuuki
27. 05. 2024 11.56
Samo zaradi mene se lahko danes posloviš. Nihče te ne bo pogrešal. Še huje tega se tudi sam zavedaš. 😀😀😀😀
Rast112
24. 05. 2024 21.59
+2
Upam, da tole berejo tisti, ki so v sredo sodelovali na rtv šlo, ki so proti avtanaziji, namreč trdili so, da imamo razpoložljive ljudi, da pomagajo starejšim pri umiranju. Samo lažejo od princa teme do zdravnici iz sekte SDS itd. Toliko laži so natrosli in evo resnica je v tem članku. SDS laži trošijo samo, ko odprejo usta.
mayye
25. 05. 2024 08.53
-2
Resurse je potrebno usmeriti v paliativo. Ne v evtanazijo, oz šele po vzpostavitvi dobre paliativne mreže
avgust.
24. 05. 2024 21.49
-6
Verjetno bo sedaj povečano zaposlovanje psihologov, ki bodo svojce prepričevali, da je za njihove bolne najboljše, če se odločijo za evtanazijo. Dvojna zmaga Goloba- stalo bo več kot 2ooo in država bo privarčevala pri oskrbi.
mayye
25. 05. 2024 08.53
+5
Svojci pod nobenim pogojem ne morejo odločati o tem. Tako je tudi zakon napisan.
anastaasija
24. 05. 2024 21.48
+7
Eni pišete, samo za bogate.. ni res. Palative je deležen vsak, ki jih kontaktira. Samo pozanimati se je treba. Je pa res, da nam npr onkolog ni povedal, da se bliža konec. Sem sama stopila vbstil s palativno ekipo na terenu, so prišli na dom. Pomagali in svetovali in nas seznanili snkruto resnico po pergledu izvidov. Bili na voljo, klic, obisk.. kapo dol Novomeški ekipi, hvala iz srca
Nelyy
24. 05. 2024 21.48
-6
Pokopani neznani v 4200 grobiščih so dobili partizansko oskrbo.
blazter
24. 05. 2024 21.55
+6
No, umiri se s tem in pomisli, poglej malo tisto groznejšo stran, ki je pripeljala do tega.
blazter
24. 05. 2024 21.44
+7
Če sem neozdravljiv, v bolečinah in v breme svojcem....
blazter
24. 05. 2024 21.45
+5
Breme finančno in zaviranje njihovega normalnega življenja.
JohannDoe
24. 05. 2024 21.38
-1
Tako se držimo naših iluzij, da jih ne bi izgubili, kot pijanec plota. Dejstvo pa je, da imamo kvalitetno zdravstvo in tudi paliativo v tem trenutku vedno bolj samo za bogate, revni pa bodo po novem imeli na voljo samo trpljenje ali pa evtanazijo v treh tednih.
JohannDoe
24. 05. 2024 21.40
+5
To je realnost in dejstvo. Dokler si zdrav pa se ti lahko zdi vse same rožice.
mayye
25. 05. 2024 08.55
+1
Ne vem, da bi obstajala kjerkoli samoplačniška paliativa. Nega pa ja, seveda. Sem z Gorenjske, tim dr.Lopuhove je odličen.
Tomy1
24. 05. 2024 21.35
-6
Pa kaj se sekirate, še to bodo ukinil, ker bo Menda večina z a Avtanazijo ! Pre..leta Banda nesposobna!
SDS_je_poden
24. 05. 2024 21.55
+4
misekmali
24. 05. 2024 21.20
-2
Paketiva je žal le za bogate in znane.
anastaasija
24. 05. 2024 21.46
+2
Ni res! Na žalost se svojci ponavadi premalo pozanimajo. Palativa je na voljo vsem, so srčni ljudje, samo v stik je potrebno stopiti z njimi. Pomagajo, pridejo, svetujejo.. vem iz prve roke, pri mojem očetu so bili.. veliko koristnih nasvetov dajo.
anastaasija
24. 05. 2024 21.49
+1
misekmali
24. 05. 2024 21.19
+6
prostovoljno končanje življenja je kot joker karta. Lahko jo uporabiš, ali pa ne.
JohannDoe
24. 05. 2024 21.35
+2
Sixten Malmerfelt
24. 05. 2024 21.16
+1
vprašaj Polha?
txoxnxy
24. 05. 2024 21.10
-6
A sedaj boste pa kadrovski primanjkljaj reševali z etanazijo ?
Sixten Malmerfelt
24. 05. 2024 20.20
+10
Mi bi morali imeti 10 paliativnih bolnic. imamo samo polovičko ene, v Sežani!