Slovenija

Le še pet dni do pohodniške avanture tega poletja

Ljubljana, 05. 07. 2021 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
2

I feel Slovenia Highlander Julijske Alpe je ena največjih in trenutno najbolj aktualnih pohodniških preizkušenj v tem delu Evrope. Prireditev, na katero se lahko prijavi največ 150 udeležencev, je razprodana, organizatorji pa so pred dnevi razkrili še potek 101 kilometer dolge trase, ki jo morajo udeleženci prehoditi v petih dneh, če želijo osvojiti naziv highlanderja. Na trasi bo pet kontrolnih točk, najzahtevnejši pa bosta druga in četrta etapa, saj sta daljši od 22 kilometrov in imata največ "višincev".

Na 101 kilometer dolgi poti čaka udeležence pet kontrolnih točk.
Na 101 kilometer dolgi poti čaka udeležence pet kontrolnih točk. FOTO: Highlander Adventure

Čeprav se večini razdalja 100 kilometrov ne zdi nek presežek, saj je na voljo kar pet dni, pa je bolj kot razdalja pomembno to, kje je speljana pot. Namreč, vsak od prijavljenih bo moral premagati več kot 4800 "višincev", pri čemer vso opremo za preživetje v naravi nosi ves čas s seboj. Kot je ob predstavitvi trase dejal Jože Dakskobler, aktiven pohodnik ter promotor Baške grape in Podbrda, prav tako organizator Ultra trail running festivala v Podbrdu, pot ves čas vodi po naših čudovitih in za mnoge še neznanih kotičkih prelepe Slovenije. Na trasi, ki pelje od Bohinjskega jezera do Kobarida, bo pet kontrolnih točk – Podbrdo, Kneške Ravne, Kamp Siber v Tolminu, Livek ter Kamp Koren v Kobaridu, kjer se bo zaključila ta enkratna dogodivščina. Več o trasi in višinskem profilu pa na tej povezavi.

I feel Slovenia HIGHLANDER Julijske Alpe je pohodniški festival, ki promovira vse to, kar ima Slovenija v izobilju – čudovito naravo, aktiven življenjski slog, preživljanje časa v naravi, varovanje narave ter uživanje v celostni pohodniški izkušnji. Je pa Highlander zavezan tudi k trajnosti, tako da organizatorji močno spodbujajo in uveljavljajo princip "pustimo le sledi stopinj in nič drugega". 

Vsak dan bo treba premagati približno 20 kilometrov razdalje, na vsaki od kontrolnih točk pa bo moral udeleženec dobiti žig. Kot pravi Dakskobler, bo zagotovo najzahtevnejši drugi dan, saj vse takrat čaka 22,7 kilometra dolga pot in 1382 višinskih metrov vzpona. Podobno zahtevna je tudi trasa med Tolminom in Livkom, kjer pa udeležence čaka 22,2 kilometra poti in 1190 metrov vzpona. Organizatorji ves čas opozarjajo, da Highlander ni zgolj vzdržljivostna preizkušnja, čeprav si jo bo marsikdo vzel kot takšno in poskušal dobrih 100 km premagati v zgolj treh dneh. To ni tekaška prireditev, ne meri se čas in ni uvrstitev. Pač pa je to prireditev, ki promovira zdravo gibanje v neokrnjeni naravi ter druženje in sodelovanje med udeleženci. 

Uživajte v trenutkih gibanja v čudoviti naravi

Eden od ambasadorjev prihaja iz Hrvaške, tokrat pa bo prvič raziskoval slovenske hribe. Matei Negovetić je dosedanja doživetja na Highlanderju opisal s temi besedami: svoboda, skrb zase in trenutek. “Le na eno stvar se je treba osredotočiti – vsak trenutek, ki ga doživljaš medtem ko si na trasi,” pravi Matei. “Prepričan sem, da so zgodbe o prelepih prostranstvih, čudovitih razgledih in neokrnjeni naravi slovenskih gora resnične, zato se zelo veselim doživeti vse to. Na Hrvaškem vedno rečemo, da je trava bolj zelena v Sloveniji. Zdaj se bom o tem lahko prepričal na lastne oči.”

Prvi Highlander je bil organiziran na Hrvaškem, vse skupaj pa se je razvilo iz ideje, da se organizira družabni dogodek za nekaj prijateljev željnih pohodniške izkušnje. Kmalu se je organizacija razširila še na druge države, letos pa je Highlander prispel celo v Slovenijo. Letos bo preizkušnja tako organizirana že v 15 državah!

Po skupinskem startu pri Bohinjskem jezeru bo vsak od udeležencev hodil samostojno ali v manjših skupinah, na poti pa jim bo v pomoč zemljevid. Na kontrolnih točkah bodo udeleženci v posebno knjižico odtisnili žig, si pripravili zasilno bivališče, skuhali topel obrok in se spočili do naslednjega jutra, ko jih čaka nov kos poti. Kontrolne točke se bodo odpirale postopoma. Zadnja v Kobaridu se bo odprla v ponedeljek ob 15. uri, in sicer za tiste, ki bodo vse skupaj vzeli zgolj za hitrostno preizkušnjo in večino poti pretekli. Točka bo odprta vse do srede, do 15. ure, ko naj bi večina že dosegla cilj.

Za vse udeležence je organizator pripravil seminar o primerni in potrebni opremi ter seminar o prehrani. Oba seminarja sta bila izredno poučna in koristna tudi za druge, ki se radi podajo v sredogorja in visokogorja. Posnetka obeh seminarjev najdete na organizatorjevi Facebook strani.

Zadnje dni pred začetkom Highlanderja pa bo za udeležence zagotovo najbolj obiskana stran z vremensko napovedjo. Bo vroče in suho ali nas čakajo vročinske nevihte? Zaenkrat je še prezgodaj za zanesljivo napoved. Po izredno vročih dneh je za petek napovedana ‘rahla’ ohladitev. Še vedno bodo temperature nad 30 stopinj Celzija v nižinah, se bo pa povečala možnost za popoldanske padavine.

Na vse se bo treba torej pripraviti in v vsaki situaciji znajti, če želite osvojiti naziv izkušenega pohodnika – t. i. highlanderja.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bububu123
05. 07. 2021 13.31
-1
To bi moralo biti z goričkega v Piran... Brez vsega! Samo šotor in spalka obvezna.... In tekmovanje. Kdor pride prvi je zmagovalec. Dati pogoj npr. 8 dni! Po kateri poti kdo pride je njegova odločitev. Vsakemu pa GPS za primer goljufanja.
ManOwaR
05. 07. 2021 11.44
+15
Osebno sem proti takšnim masovnim dogodkom v tnp in okilici. Tko kot 100 žensk na triglav. Katastrofa, že tko je gužva za na triglav če skrbno ne izbereš dneva in ure...