Slovenija

Le še to soboto k notarju?

Ljubljana, 01. 06. 2007 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V soboto bodo notarske pisarne zopet delale. Če za storitve ne bo večjega zanimanja, bodo sobotno delo ukinili.

Dohodnik niso pokrili stroškov obratovanja
Dohodnik niso pokrili stroškov obratovanja FOTO: POP TV

V notarskih pisarnah prvo majsko soboto, ko so skladno s pravilnikom o delovnem času notarjev odprle svoja vrata za stranke, nasprotno z upravnimi enotami ni bilo velikega obiska. Notarske pisarne je namreč 5. maja obiskalo 149 strank, ta dan pa je bilo angažiranih okoli 300 zaposlenih v notarskih pisarnah. To soboto bodo notarske pisarne spet delale. Če pa tudi v prihodnje večjega zanimanja ne bo, bodo sobotne uradne ure notarjev ukinili, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

V skladu s spremembo pravilnika o delovnem času notarjev, ki je začel veljati 1. maja letos, so uradne ure v vseh notarskih pisarnah tudi vsako prvo soboto v mesecu (ali drugo, če prva pride na državni praznik ali drug z zakonom določen dela prost dan), od 8.30 do 12.30.

Preveliki stroški dela

Po podatkih, ki jih je posredovala Notarska zbornica Slovenije, je bilo 5. maja v notarskih pisarnah angažiranih okoli 300 zaposlenih, kar pomeni 1200 delovnih ur. Izkupiček po obisku - šlo naj bi predvsem za manj pomembne zadeve, kot so informacije in nasveti, pa ni dosegel niti vrednosti pol ure, kar po mnenju Notarske zbornice Slovenije notarske pisarne s stroškovnega vidika ne prenesejo.

Ministrstvo za pravosodje bo, če se bo izkazalo, da tudi v prihodnje ne bo potreb in želja uporabnikov po notarskih storitvah ob sobotah, spremenilo pravilnik o delovnem času notarjev in ukinilo uradne ure notarskih pisarn ob sobotah.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whereareweheadedto
01. 06. 2007 10.07
Rad bi videl notarja, ki bi propadel zaradi sobotnega dela. Je pa seveda logično, da ne delajo vsi notarji, ampak bi lahko imeli "dežurne" notarje.
andrej.rajh@ibe.si
01. 06. 2007 09.13
Tako tolmačenje, kot ga ima NOtarska zbornica, bo namreč povzročilo ukinitev javnega potniškega prometa, postavilo bo različe subjekte v neenakopravni položaj, omejilo bo dostopnost do javnih storitev (vse več ljudi dela do 18.00)...
andrej.rajh@ibe.si
01. 06. 2007 09.01
Notarji so del javne službe, ki ne more vedno vsaki dan poslovati s plusom. Primer; Avtobusna podjetja morajo pravtako vzdrževati redne avtobusne linije tudi na nerentabilnih linijah in ob nerentabilnih dnevih. Ministrer; rotim vas da ne ukinete delovanja notarske službe ob sobotah. Še najbolj se mi pa zdi licemerno, da se zbornica, ki zastopa člane, katerim so dani nezaslišani privilegiji (beri neomejenega kasiranja) pritužuje nad sobotnjim delom (1x tedensko)