Slovenija

Le tretjina 10-letnikov zmore prebrati in razumeti preprosto zgodbo

New York / Ljubljana, 17. 09. 2022 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
52

Pandemija covida-19 je vplivala tudi na občutno slabše pogoje izobraževanja in s tem znanje otrok po svetu, opažajo pri Unicefu. Po njihovih navedbah naj bi le tretjina 10-letnikov po svetu zmogla prebrati in razumeti preprosto zgodbo, pred pandemijo slaba polovica takratnih 10-letnikov. Najslabše je v podsaharski Afriki, kjer je takih 90 odstotkov 10-letnikov. Razlogov za to je več – številne šole nimajo zadostnih sredstev, razredi so prenatrpani, učni načrti zastareli, učitelji so nekvalificirani in premalo plačani. Čeprav večina otrok v Sloveniji takih težav nima, pa je zaskrbljujoč podatek, da skoraj polovica Slovencev ne bere knjig.

Unicef je pred vrhom o preobrazbi izobraževanja (Transforming Education Summit) na sedežu Združenih narodov v New Yorku UNICEF opozoril na zaskrbljujoče nizek nivo znanja otrok in nujnost preobrazbe izobraževalnih sistemov po vsem svetu. "Šole z nezadostnimi sredstvi, premalo plačani in nekvalificirani učitelji, prenatrpani razredi in zastareli učni načrti spodkopavajo doseganje polnega potenciala otrok," je poudarila Catherine Russell, izvršna direktorica Unicefa.

Mnogi otroci nimajo ustreznih pogojev za učenje. Na fotografiji so otroci v šoli v Keniji.
Mnogi otroci nimajo ustreznih pogojev za učenje. Na fotografiji so otroci v šoli v Keniji. FOTO: Dreamstime

Ob tem je poudarila, da moramo obrniti sedanje trende ali pa se bomo morali soočiti s posledicami vrzeli v znanju celotne generacije: "Pot naših izobraževalnih sistemov je po definiciji pot naše prihodnosti. Nizke ravni izobraževanja danes pomenijo manj priložnosti za jutri."

Dolgotrajno zaprtje šol in pomanjkanje dostopa do kakovostnega izobraževanja med pandemijo covida-19 sta razkrila in poglobila že obstoječo krizo izobraževanja, zaradi katere je na milijone šolarjev po vsem svetu ostalo brez osnovnih veščin računanja in pismenosti, so opozorili na Unicefu. Zato so opomnili vlade, naj se zavežejo, da bodo vsem otrokom omogočile kakovostno izobraževanje. Prizadevajo naj si k naložbam, ki bi spodbudile ponovni vpis tistih učencev, ki so opustili šolanje, in v šolskih klopeh zadržale učence, ki šolo že obiskujejo. Prav tako bi napori vlad morali biti usmerjeni k večji podpori tistim, ki so v učnem zaostanku, učiteljem (tudi z učnimi pripomočki) in k zagotavljanju varnega in spodbudnega okolja v šolah.

Unicef poziva vlade po vsem svetu, naj si prizadevajo k naložbam, ki bi spodbudile ponovni vpis tistih učencev, ki so opustili šolanje in v šolskih klopeh zadržale učence, ki šolo že obiskujejo.
Unicef poziva vlade po vsem svetu, naj si prizadevajo k naložbam, ki bi spodbudile ponovni vpis tistih učencev, ki so opustili šolanje in v šolskih klopeh zadržale učence, ki šolo že obiskujejo. FOTO: Dreamstime

Učilnica za krizno učenje

Da bi Unicef opozoril na krizo izobraževanja in nujno potrebo po preoblikovanju izobraževanja po vsem svetu, je v petek razkril učilnico za krizno učenje. Gre za instalacijo, ki bo med 16. in 26. septembrom razstavljena na sedežu Združenih narodov v New Yorku, predstavlja pa obseg otrok, ki zaostajajo pri učenju ključnih veščin. "Po ocenah pred pandemijo 52 odstotkov 10-letnikov na globalni ravni ni dosegalo minimalne bralne pismenosti, po zadnjih ocenah pa te ne dosega že 64 odstotkov 10-letnikov," so pojasnili pri Unicefu.

Tretjina miz v učilnici za krizno učenje je izdelanih iz lesa, so popolnoma funkcionalne, z modrimi nahrbtniki. Predstavljajo dobro tretjino oz. 36 odstotkov 10-letnikov po vsem svetu, za katere Unicef ocenjuje, da znajo prebrati in razumeti preprosto zgodbo, kar je pogoj za minimalno bralno pismenost. Preostale mize v učilnici so izdelane iz prozornega materiala in zato skoraj nevidne. Ponazarjajo slabi dve tretjini 10-letnikov po svetu, ki ne zmorejo prebrati in razumeti preproste zgodbe. Najslabše je v podsaharski Afriki, kjer je takšnih skoraj 90 odstotkov 10-letnikov.

'Bralne navade Slovencev so zaskrbljujoče'

Ravno branje bogati naš besednjak in prispeva, da besedilo razumemo v popolnosti, so poudarili strokovnjaki za slovenski jezik v enem od naših nedavnih člankov. Slovenci sicer nismo ravno vzorni ljubitelji knjig, saj smo na področju bralne kulture pod povprečjem.

Bralne navade Slovencev so zaskrbljujoče, je bila jasna specialistka za didaktiko književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti Alenka Žbogar, ki se je oprla na raziskavo Knjiga in bralci VI iz leta 2019. Študija, v katero so bili vključeni Slovenci, stari od 18 do 75 let, je razkrila, da se je odstotek nebralcev z 42 odstotkov (v letu 2014) povečal na 49 odstotkov (v letu 2019). Kar polovica Slovencev je namreč izjavila, da sicer berejo, a v letu 2018 niso prebrali nobene knjige v slovenščini. "Kot zanimivost: Leta 2019 je 76 odstotkov odraslih Američanov, starejših od 18 let, prebralo vsaj eno knjigo – delno ali v celoti, tiskano ali elektronsko," je izpostavila.

Profesorica Alenka Žbogar: Branje je potovanje v drugo, drugačno, nas bogati, plemeniti, širi besedni zaklad, v nas sproža najrazličnejša čustva – od žalosti, gnusa do sreče in veselja.
Profesorica Alenka Žbogar: Branje je potovanje v drugo, drugačno, nas bogati, plemeniti, širi besedni zaklad, v nas sproža najrazličnejša čustva – od žalosti, gnusa do sreče in veselja. FOTO: Shutterstock

Možgani med branjem simulirajo delovanje, kot da bi zares videli, počeli in čutili stvari, o katerih beremo

Poleg tega, da je branje ključ do dobrega razumevanja vsebine, pa nam omogoča, da se vživljamo v različne svetove, je pojasnila Žbogarjeva. Pri tem se je naslonila na simulacijsko teorija branja. Po njej človeški možgani med branjem simulirajo delovanje, kot da bi zares videli, počeli in čutili stvari, o katerih beremo, pri čemer se sprožajo procesi, ki so nevrobiološko in kognitivno identični običajnim človeškim duševnim procesom. "Branje nam omogoča, da se vživljamo v svetove, dejanja in dogodke, ki jih sicer v dejanskem življenju morda ne bi nikoli imeli priložnost izkusiti – ali jih celo ne bi želeli dejansko doživeti – ter nas na varen način seznanja z najrazličnejšimi človeškimi izkušnjami, tudi takšnimi, ki so za naše vrednote morda nesprejemljive. Branje je potovanje v drugo, drugačno, nas bogati, plemeniti, širi besedni zaklad, v nas sproža najrazličnejša čustva – od žalosti, gnusa do sreče in veselja – nas navdihuje, motivira ... Redkokdaj nas pusti malodušne in neprizadete," je naštela občutke, ki nas polnijo med branjem.

Potapljanje v svet črk pozitivno vpliva na razvoj mladega človeka. "Branje leposlovja namreč spodbuja zmožnost empatičnega odzivanja na prebrano (npr. vživljanja v literarne like in odzivanja na njihovo vedenje, kar terja strpno sprejemanje novega, drugačnega), spodbuja domišljijo, saj krepi sposobnost predstavljanja možnih (tj. fikcijskih svetov), terja vživljanje v te svetove. Branje spodbuja zmožnost upovedovanja misli, čustev, mnenj, refleksij o prebranem, nas torej opolnomoči za pogovor, diskusijo, polemiziranje, pisanje, razpravljanje o prebranem, pa tudi zmožnost sprejemanja in reflektiranja tujih misli, čustev, mnenj, refleksij o prebranem," je utemeljila Žbogarjeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prevalanar
17. 09. 2022 20.49
+2
Zanima me realno stanje, ko bo štetje prebivalstva v Sloveniji, koliko Slovencev nas je še ostalo. Če se strokovnjaki čudijo, da Slovenci premalo beremo, potem jim bom, kot nestrokovnjak povedal, da imamo premalo "slovenskih" knjig za "nove slovence". Že v vrtcih potrebujemo vzgojitelje/ce, kjer je potrebno znanje tujih jezikov, ki pa niso ANG, NEM, ITA, FRA, ampak ostali "svetovni" jeziki, ki jih potrebujemo samo v Sloveniji. Kakšne so moje možnosti v Franciji, da moj otrok hodi v vrtec, kjer bodo zaradi mojega otroka zaposlili vzgojiteljico z znanjem Slovenščine? Kdo bo pa še bral papirnate knjige, če pa že vsi priporočajo e-knjige in e-bralnike? Zanima me, kdaj pride na vrsto e-toaletni papir z uporabo mobilnika?
yanay
17. 09. 2022 19.48
+3
Se nič ne čudim, da je branje za našo mularijo samo nujno zlo. Že predšolskim v roke porinemo pametne telefone ali pa jih posadimo za računalnike, kjer do onemoglosti igrajo domišljijske igrice in s tem zgubljajo stik z realnostjo. Saj nekaj se naučijo, žal pa je to znanje daleč od funkcionalne pismenosti. Ko naletijo na vsakdanje probleme, jih niso sposobni reševati z neko zdravo logiko in se obnašajo, kot da so izgubljeni v času in prostoru.
Lucky Luke2
17. 09. 2022 19.40
+7
Ko opazujem ljudi, berem komentarje, gledam tv, gledam resničnostne šove, imam občutek da tudi več kot pol precej starejših ljudi ne zmore razumeti preproste zgodbe.
patogen
17. 09. 2022 19.25
+2
Po Avstrijskih poročilih, je od vseh ki prihajajo le nekaj % pismenih. Tele šole na slikicah so neka potemkinova vas. V resnici es rojevajo tako hitro, da nihče ne more graditi šol tako hitro.
Sandx
17. 09. 2022 19.17
+2
Dejmo organizirat parado za take otroke za cloveske pravice za pravico otrok ne pa parade za propagando gejev in lezbik ki Jim nihce nic noce naj zivijo svoje zivljenje….za lacne otroke smo pa slepi za rezime ki sploh ne vejo kaj so cloveske pravice….sramota!
ivan z Doba
17. 09. 2022 18.45
+2
Rovtarji ne vidijo v nasilju nad ženskami nič spornega.
ivan z Doba
17. 09. 2022 18.45
+1
zelo star kavkaški ov?ar
17. 09. 2022 18.27
+4
Hm kako? ne prihajajo od tam sami doktorji in podobno?
InterRefIections
17. 09. 2022 18.34
+3
Dohtarji vedo, kje je Evropa, nepismeni tega ne vedo.
extradeluxe
17. 09. 2022 18.37
+3
SlepiSlovenc
17. 09. 2022 19.27
+1
InterRefIections
17. 09. 2022 17.44
+2
A upata IMF in Svetovna banka reči: "Šenkamo vam 10 milijard denarja, ustvarjenega iz nič za izobraževanje." ? To bo, ja, vsak cent bodo hoteli imeti nazaj z obrestmi, zato pa UNICEF tudi žica naivne donatorje srednjega sloja po Evropi in ZDA 😀 .
InterRefIections
17. 09. 2022 17.40
+6
"V Sloveniji 50% ljudi ne bere knjig." Ne vem, če je to najbolj zaskrbljujoče. Bolj je to, kaj bere tistih 50%, ki bere. Če berejo ljubezenske romane, potem hitro pridemo do zaključka, da 90% ljudi ne bere nič pametnega.
za naše
17. 09. 2022 17.36
+0
In to bo kmalu vladalo v evropi! Čimprej spokajmo iz te jederne greznice.
InterRefIections
17. 09. 2022 17.36
-1
Če ne znaš brati, ne veš, kje je Evropa.
štrekeljc
17. 09. 2022 17.53
+2
Karkoli pogledam, se najde nekdo, ki mi s svojim (ne)znanjem slovenščine dvigne pritisk! Dva kratka stavka, dve napaki! ...v Evropi... in jedrna greznica. Najbolj žalostno pa je, da se tak, ki ne zna slovensko, prodaja za zavednega Slovenca in se za nameček še zgraža nad tistimi, ki pri 10 letih ne razumejo prebranega.
za naše
17. 09. 2022 17.57
-1
Če nočeš, oziroma po novem ne smeš videt koliko na dan jih pride ,potem slovenija ni v evropi bizgec izobraženi
InterRefIections
17. 09. 2022 17.59
-2
Jaz sem se v srednji šoli edini pisal na "ić" v razredu. Imel 4 pravopis poleg še enega čistokrvnega Slovenca, vsi ostali čistokrvni pa 1 in 2 😀 .
za naše
17. 09. 2022 18.05
-1
štrekeljc....Pa ne moremo biti vsi slovenci visoko šolani kot vi plesalci, potem nobeden več ne bi delal. Veliko začetnico si zasluži samo pol Slovencev in nekaj politikov o tem niste imeli predavanj na vaših tečajih 🤣🤣🤣
za naše
17. 09. 2022 18.15
-2
Če si tako bister pol veš ,da v naši slovnici ni mehkega č!? Že ko si se podpisal na test bi moral past👳‍♂️
InterRefIections
17. 09. 2022 18.22
+5
A potem bi moral pasti tudi Moderndorfer, ker v slovenščini ni nemskega o? Sicer pa bi mi učiteljica morala reči, da so dovoljene samo slovenske črke. Ko jaz kupujem letalske karte, niti "ič" ni dovoljen, ampak moram napisati "ic". Jah, očitno sem vse storil pravilno, čim mi ni popravila priimka, ampak samo tekst.
štrekeljc
17. 09. 2022 18.36
+5
za naše, osnovna šola je obvezna. In tam se naučiš uporabljati dvojino, postavljati vejice, uporabljati rodilnik, velike začetnice..., vse, kar pismen Slovenec potrebuje. In nekdo, ki se ima za zavednega Slovenca, bi vse to moral znati. Sicer pa sem študiral fiziko in se nisem izobraževal na kumrovških tečajih, kot so se razni Romarji v Titovo Jajce.
extradeluxe
17. 09. 2022 18.37
-2
štrekeljc
17. 09. 2022 18.42
+3
Kaj če bi si vidva prebrala Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS)? Ta forum je javen in zato zanj velja ta zakon! Za to, kako klamfata v vaškem bifeju, pa me boli kopulacijski organ! Te.Slo!
štrekeljc
17. 09. 2022 19.17
+1
Forum je javen, vsak se lahko oglaša in vsak ga lahko bere, torej zanj velja Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS). Vaju zanima še kaj?
InterRefIections
17. 09. 2022 16.55
+6
Thomas Malthus leta 1800: "Človek se razmnožuje hitreje kot je sposoben ustvarjati materialne dobrine. Populacijo je treba nujno zmanjšati. Ena varianta je, da redčimo najšibkejše ali pa bomo vsi skupaj počasi umirali." Elita je potem rekla: "Večina ljudi v državah tretjega sveta ne zna brati in ker ne znajo brati, imajo v sebi upanje, da bodo nekega dne umrli srečni in bogati. Ne smemo jih naučiti brati, da jim ne damo lažno upanje." In tako delajo po 10 otrok in upajo, da bo vseh 10 otrok umrlo srečnih in bogatih. Humanisti pa menijo, da če jih naučiš brati in jim daš izobrazbo in poveš resnico, bodo sami nehali delati po 10 otrok. Elita pa kot vidite, raje fura naprej doktrino Thomasa Maltusa, kot da bi z višjo izobrazbo dosegla padec rodnosti.
InterRefIections
17. 09. 2022 17.13
+2
Če jih pustiš nepismene, ne bodo vedeli, kje je Evropa. Če pa jih naučiš brati, tvegaš, da pridejo k nam. Tako meni elita. Humanisti pa menijo: "Če jih naučiš, da nikjer na svetu ni dovolj dobrin za vse, ne bodo delali po 10 otrok." Mi na Zahodu to vemo in deluje, še preveč, saj rodnost pada. Zakaj ne bi moglo delovati, če še njim to povemo?
InterRefIections
17. 09. 2022 17.27
-1
To bi znali odgovoriti centralni bankirji, IMF in Svetovna banka, zakaj jim ni všeč, da znajo brati. Pač glavni kreatorji doktrine Thomasa Malthusa.
Butalec8
17. 09. 2022 16.49
+4
Da si bodo kilave eurobojse podredili ko bodo prišli v EU jim ni potrebno znat brat. Dvig socialne iz bankomata je vse kar morajo znat.
luckyys
17. 09. 2022 16.49
+0
"Le tretjina 10-letnikov zmore prebrati in razumeti preprosto zgodbo"....To še ni nič, pri nas je vsa parlamentarna opozicija takšna...
Andrej58
17. 09. 2022 17.12
+6
Prevladuje pa vlada, predvsem visoko izobražena Han in Šarec.😅
luckyys
17. 09. 2022 17.38
-2
Han res deluje kot SDSsovc...Šarec pa je z odliko končal AGRFT
xTejax
17. 09. 2022 16.44
+5
V revnejših predelih sveta je že dlje časa tako in še samo slabše gre, ker nihče ne vlaga v to. Občasno na kaj opozorijo. Pri nas (v t.i. "razvitem svetu") pa drvimo v podobno smer. Ni več pomembno pisanje in branje - IN RAZUMEVANJE TEGA, le klik na obvezen mobi in vse je na dlani. Hitro skozi novico, obveščenost o "trendih", natipkam par besed.... To se učijo že najmlajši, da so v toku s časom. Saj nihče več ne hodi po ulici brez mobija v roki. Žalostni rezultati so tudi vse bolj na dlani - ne samo mobi!
SlepiSlovenc
17. 09. 2022 16.31
-8
Bogi otroci. Lahko pridejo k nam v Slovenijo. So dobrodošli.
Butalec8
17. 09. 2022 16.50
-10
Jaz jih tud komaj čakam , zelo prijetni ljudje.
Betuul
17. 09. 2022 16.27
+0
Kaj bodo 10letnimi jedli knjige! Hranain mir je za možgane, zdravje in duha !?
Augusto Pinochet
17. 09. 2022 16.10
+8
Studenti na nasih druzboslovnih fakultetah imajo isti problem. Da ne govorimo o kriticnem razmisljanju in razumevanju kaj pomeni objektivnost/subjektivnost nasih novinarjev...
Mahone7
17. 09. 2022 16.04
-4
Poglejte kaksne storije se dogajajo v Ameriki.
periot22
17. 09. 2022 15.50
+4
Bogataši imajo raje nepismene da jih do smrti izkoriščajo!
xTejax
17. 09. 2022 16.47
+4
Tisti, ki "dirigirajo" imajo najraje nerazgledane , da lažje manipulirajo z njimi in jih naredijo po svoji meri. V to smer pa drvi današnji svet - tudi t.i. "razviti svet".
Ariaxx
17. 09. 2022 15.41
-3
Spet ti s tvojimi slaboumnimi komentarji! Nimas ravno neke izobrazbe, se mi zdi…
LocoCoco
17. 09. 2022 15.47
-2