Slovenija

Leben: prioriteta bo reševanje težav z odpadno embalažo

Ljubljana, 05. 09. 2018 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pristojni odbor je prikimal kandidaturi Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor. Na predstavitivi je Leben izpostavil, da se bo za izboljšanje stanja na okoljskem področju nujno izboljšati delovanje nadzora oziroma inšpekcij, hkrati je napovedal tudi kadrovske okrepitve na Arso. Med prioritetami bo tudi sanacija degradiranih območij Celjske kotline in Mežiške doline.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrski kandidati na zaslišanjih
    03:04
    Iz 24UR: Ministrski kandidati na zaslišanjih
  • Iz SVETA: Zaslišanje ministrskih kandidatov
    01:25
    Iz SVETA: Zaslišanje ministrskih kandidatov

"V popolnosti se zavedam, da je obseg dela na ministrstvu za okolje in prostor izjemno velik in izjemno zahteven," je v svoji predstavitvi poudaril kandidat za okoljski resor Jure Leben. Med drugim se je zavzel za "dvig odločevalskih in delovnih procesov" ter "vsebine dela" ministrstva. 

Področje okolja: prioriteta odpadna embalaža

Na področju okolja je kot eno od prioritet izpostavil odpadno embalažo. Povedal je, da bo v zvezi z že nakopičeno embalažo "verjetno potreben nek interventen ukrep". Sicer pa se je zavzel za vzpostavitev novega koncepta, ki bo določil jasno odgovornost vsakega deležnika v sistemu. 

Jure Leben med zaslišanjem pred poslanci in poslankami parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor.
Jure Leben med zaslišanjem pred poslanci in poslankami parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. FOTO: POP TV

Izpostavil je, da večje število družb za ravnanje z odpadno embalažo ne zagotavlja učinkovitega pobiranja, profitna naravnanost pa "lahko pripelje do tega, da se osredotočamo na cilje konec leta namesto na delovanje verige v javno korist".

Del rešitve po njegovem predstavlja tudi znižanje praga za zavezance za plačevanje embalažnine, ki je trenutno pri 15 tonah embalaže, dane na trg v letu dni. "Če odpadek proizvedeš, moraš za njega odgovarjati."

Proti sežigalnici nima nič proti, zavzema se za popolno ukinitev plastičnih vrečk

Glede morebitne sežigalnice je dejal, da "nima nič proti", a le pod določenimi pogoji – med drugim bi moral biti tak obrat neprofiten, ključen pa bi bil dialog in za javnost sprejemljiv monitoring. Leben meni tudi, da bi morebitna sežigalnica morala zaživeti znotraj že obstoječih objektov.

Izrekel se je za popolno ukinitev plastičnih vrečk, in sicer "čim prej", morda že do začetka prihodnjega leta. Prvi korak pri naslavljanju tega problema bodo pogovori s trgovskimi verigami.

Redna mesečna posvetovanja z nevladniki in dvostopenjsko oblikovanje zakonodajnih predlogov

Obljubil je dvoletno programsko financiranje nevladnih organizacij in redna mesečna posvetovanja oz. koordinacijo z njimi. "Nevladnikov v Sloveniji trenutno ne dojemamo kot pomembnega partnerja pri oblikovanju okoljskih politik. Zato je nujno to razmišljanje spremeniti in dovoliti, da tudi oni svoja stališča in predloge podajo v vseh fazah sprejemanja zakonodaje," je poudaril.

Tako namerava Leben uvesti dvostopenjsko oblikovanje zakonodajnih predlogov. Deležniki bodo lahko sodelovali že pri pripravi koncepta, nato pa pripombe še enkrat podali, preden bo predlog šel v potrjevanje. "Prepričan sem, da lahko na tak način minimiziramo slabo voljo na terenu in tudi izboljšamo izdelke ministrstva za okolje in prostor," je dejal.

Istemu odboru pa se je predstavila tudi kandidatka za infrastrukturno ministrico Alenka Bratušek. V predstavitvi je med prioritetami ministrstva v prihodnjem mandatu izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta.

Ničelna toleranca do onesnaževalcev

Ena od prioritet bo tudi sanacija degradiranih območij. Leben bo deloval po načelu ničelne tolerance do onesnaževalcev okolja, stroške za sanacijo pa bodo morali nositi tisti, ki onesnaženje povzročijo.

"Potrebno bo zagotoviti finančna sredstva za odlok o Mežici, pripraviti akcijski načrt in odlok za sanacijo žarišč v Celju," je med drugim napovedal. Njegova prioriteta bo reševanje problema z zemljinami: "Takoj je treba urediti področja šol, vrtcev in prepričan sem, da z lokalno skupnostjo to lahko uspemo narediti."

Izboljšati bo treba inšpekcijski nadzor–

Za izboljšanje stanja pa bo nujno izboljšati delovanje nadzora oz. inšpekcij. "Na mestu ministra lahko sedi supermen - če nimamo učinkovitega sistema izvajanja zakonov, nam nič ne pomaga, da so zakoni in ministri taki, kot morajo biti," je ponazoril. Inšpektorat za okolje mu bo moral tako tedensko poročati o tem, kako tečejo posamični postopki. V same končne odločitve pa se ne bo vtikal, je obljubil.

Reko Muro namerava namesto za hidroelektrarne izkoristiti za potrebe namakanja v kmetijstvu. Iz Jernejevega kanala pa želi zapuščena plovila dvigniti na državne stroške in nato znesek izterjati od zadnjih znanih lastnikov. Zavzel se je tudi za boljše izkoriščanje obnovljivih virov energije, tudi postavitev vetrnic.

Področje prostora: analiza učinkovitosti gradbenega trojčka

Na področju prostora je obljubil analizo učinkovitosti izvajanja trojčka gradbene zakonodaje. "Predvsem moramo zagotoviti transparenten in učinkovit, kakovosten sistem urejanja prostora in graditve objektov ter s tem omogočiti podporo razvojnim pobudam in investicijam," je menil.

Na področju stanovanjske politike se je zavzel za plasiranje več stanovanj na trg, še posebej tistih za mlade in mlade družine. "Tukaj je treba politiko stanovanjskega sklada nadaljevati in jo nadgraditi s koalicijsko zavezo, da se več denarja, v tem primeru 0,4 odstotka BDP, vlaga v stanovanjsko področje." Leben bi v reševanje stanovanjske problematike vključil tudi Družbo za upravljanje terjatev bank.

Pod Lebnom se bodo na ministrstvu za okolje in prostor morali navaditi na projektni način dela, je še napovedal. Obljubil je kadrovske krepitve, primarno s prerazporeditvami in optimizacijo, na Agenciji RS za okolje (Arso). "Na ministrstvu smo servis za ljudi," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
06. 09. 2018 22.56
+1
magister ne veliki bučman ja
Uporabnik113089
05. 09. 2018 21.30
+6
Je Leben že pokazal komisiji svojo magistrsko diplomo, ali bo tako kot v zadnjih osmih letih, maturitetno spričevalo čisto dovolj? Mogoče pa je tako kot vsi srednješolci v koaliciji Fukušima ( seveda, razen Matjaža Hana, ki je še kar naprej trgovski pomočnik) celo doktoriral?
Uporabnik113089
05. 09. 2018 21.26
+5
V Zagrebu so mobilizirali protizračno obrambo! Njihovi obveščevalci so namreč izvedeli da Cerar namerava poslati pismo Plenkoviću. Ob prvem pismu so skoraj umrli od smeha, zdaj pa kot vse kaže so zadevo vzeli precej bolj resno. Se je Cerar že pripravil za Junckerjeve prijeme.... za del telesa kjer hrbtenica izgubi svoje pošteno ime?
Recenzor
05. 09. 2018 21.20
+6
Gleda ko dojenček - naravnost v oči - in - kaka istočasno!
Uporabnik113089
05. 09. 2018 20.14
+6
Šarkić bi se moral zahvaliti Lebnu za sodelovanje, že zaradi njegove lopovske face.... Tako pokvarjenega ksihta lahko imajo radi le njegova mama, Miro Cerar in kot kaže tudi Marjan Šarkić....
SLObunkeljn
06. 09. 2018 10.46
+1
Jaz sem v zadnjih 25 letih v vladi videl že precej bolj pokvarjene face.
FCL
05. 09. 2018 19.20
+10
Model je lagal o izobrazbi, zavajal o 2.tiru, zdej je pa primeren za ministra hahaha, ja ja only in Bananistan Slovenski.
Recenzor
05. 09. 2018 18.51
+11
Obetajo se še dodatni modeli in makete
Uporabnik113089
05. 09. 2018 17.09
+15
Kako hud napredek... Najprej je porival drugi tir, zdaj pa odpadno embalažo.... Teli Cerarjevi pa so res multipraktiki.... Leben je postal minister pa že debelih osem let še sam ne ve, ali je sploh magistriral? Bratuškova ni vedela, Cerar ni vedel, Šarkič mogoče ve?
Recenzor
05. 09. 2018 18.39
+11
Vprašanje če je sploh diplomiral. če ni hodil le v kak MBA tečaj v tujini