Slovenija

Leben: Nedopustno je, da so leto dni po požaru nevarni odpadki še vedno tukaj

Ljubljana, 20. 09. 2018 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
13

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je na svojem prvem terenskem obisku ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ker sanacija požarišča od konca preteklega leta stoji, območje zaloške podružnice pa je v zadnjem obdobju dobilo novega lastnika, je napovedal odločne ukrepe, ni pa jih konkretno navedel.

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je v spremstvu straškega župana Dušana Krštinca, predstavnika civilne pobude Zalog-Loke Franca Pluta in glavne okoljske inšpektorice Dragice Hržica ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži.

Povedal je, da so predstavnikom lokalne skupnosti danes predstavili sanacijsko-interventni program, ki ga nameravajo uresničiti do februarja prihodnje leto. Takrat namerava država sama začeti sanacijo, njene stroške pa bo moral poravnati onesnaževalec oz. v tem primeru Ekosistemi. O samih ukrepih ni želel govoriti, kar je pojasnil s tem, da onesnaževalcu ne želijo pomagati z njihovo napovedjo. Po podatkih ministrstva je sicer lastnik zaloške podružnice v zadnjem obdobju postalo neko hrvaško podjetje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leben je napovedal, da se bo ministrstvo "zdaj aktivno lotilo izvedbe vseh aktivnosti", ki jih bo s ciljem stanje čim prej sanirati vodila njihova inšpekcija. "Kot država se moramo interventno odzvati in zadevo sanirati, da ne bo prišlo do nadaljnjega onesnaževanja okolja," je opozoril in dodal, da je ministrstvo že pripravilo sistemske rešitve, ki bodo omogočile hitro in učinkovito reševanje podobnih primerov v prihodnosti. Omenjene rešitve bo v prihodnjih dneh predstavil predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

V nadaljevanju je pojasnil, da gre za novosti zakona o varstvu okolja, "ki bodo šle v smer večje zaščite okolja in prebivalcev v podobnih primerih, kot so Ekosistemi v Zalogu". "Zame je bistveno, da lokacijo tukaj v Zalogu saniramo, a tudi, da sistemsko uredimo, da se taki primeri več ne bodo dogajali," je povzel.

Glavna okoljska inšpektorica Hržica je dejala, da bi moral onesnaževalec po zadnji odločbi do 10. septembra poskrbeti za sanacijo požarišča, o čemer so obvestili ministra Lebna, ki se je po njenih besedah odločil za takojšnje posredovanje.

Ukrepov v Zalogu, glede na to, da "nekateri postopki že tečejo" in "da se jim kaj ne pokvari", ni želela komentirati. Potrdila je tudi menjavo lastništva, ki pa po njenih zagotovilih na inšpekcijsko odločbo nima vpliva.

Krštinc in Plut pa sta pozdravila "hiter odziv" novega ministra za okolje in prostor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani.

Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi. Straški svetniki so nato avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Pogorišče je med drugimi politiki in pristojnimi obiskal tudi tedanji predsednik vlade Miro Cerar.

Leto dni pozneje so odpadki še vedno tam

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob obletnici požara medijem sporočil, da jim kljub naprezanjem in dopisovanju z ministrstvom za okolje in prostor, da bi s pogorišča dokončno odstranili odpadke, to ni uspelo.

Po njegovih podatkih je na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega, je pristavil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 09. 2018 14.34
+5
Saj si je samo ogledal, verjemite, naredil pa ne bo nič, ker ne sme.....
HolyRomanEmpire
21. 09. 2018 11.42
+6
pa kak folk mamo mi nastavlen sej to je za popent
antilevi?ar
21. 09. 2018 10.41
+4
Nedopustno je da ti in tvoje službe niste naredili ničesar. Morda potrebuješ maketo?
mastaflash
20. 09. 2018 21.52
wolfterier
21. 09. 2018 09.55
+5
Leben je rekel,da bodo odvažali Februarja. Zelo primeren čas,jim ne bo vroče !
adriamobil123
20. 09. 2018 21.35
+8
Če mu je potekel rok za saniranje naj država pospravi mu napiše račun ki je plačljiv v 14,dneh potem izvršba na premoženje zaplemba pa bi se hitro rešilo vse samo problem bo ko bodo začeli odkopavati ogromno odpadkov je zakopanih v zemlji na črno.to je sama korupcija.
rozalinda
20. 09. 2018 20.41
-10
Bravo, minister Jure, tako se dela!! Komplimenti, doslej so bili vsi ministri za okolje, kot da jih ni. Enako pohvalna je vaša udeležba pri projektu Očistimo Slovenijo. Hvala!
Recenzor
20. 09. 2018 21.33
+6
JurijLovsin
20. 09. 2018 21.37
+2
Kaj Jure to si pišeš sam al ti Slokanova Katja?
misterbin
20. 09. 2018 20.33
+15
Za vsak drek imamo ministre ampak samo za to ,da dobijo bajne plače a ,ker bi morali delati pa njim je deveta briga . Smetišča so za to ostala,ker lastniki podkupujejo ministre in inšpektorje . Kaj vse je podkupljeno
sodelujem
20. 09. 2018 20.29
+10
Ja, najbrž si bo naredu firmo za pogajanja z lastniki....Gnar je gnar....
bojer
20. 09. 2018 20.12
+11
Nedopustno je marsikaj v naši politiki, dopustno pa je in še kako dopustno, da zadevo z odpadki reši, takoj.
giiinem
20. 09. 2018 19.05
+15
nedopustno je,da nasi politiki dihajo