Slovenija

Leben odstopil in se odpovedal nadomestilu

Ljubljana, 30. 09. 2014 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni sekretar Jure Leben je ponudil svoj odstop. Zaveda se politične odgovornosti, ob tem pa poudarja, da napačna uporaba naziva magister ni bila namerna. Poslanci SMC pa vztrajno zanikajo namige o razdoru. Janša je kritičen do "instant strank, ki so jih sestavili drugi".

Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Jure Leben je po pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen ponudil svoj odstop, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Leben se, kot so zapisali, zaveda politične odgovornosti, a poudarja, da napačna uporaba naziva magister ni bila namerna. Cerar je dejal, da je Lebnov odstop ustrezna rešitev, ki jo spoštuje.

Leben je ponudil svoj odstop.
Leben je ponudil svoj odstop. FOTO: Miro Majcen

Leben se je v preteklosti večkrat predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva ni nikoli pridobil. Po izobraževanju v tujini mu je bila namreč priznana druga stopnja visokošolskega izobraževanja, predstavljati bi se tako moral kot Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Leben vztraja, da napačna uporaba ni bila namerna, vendar pa se zaveda svoje politične odgovornosti in želi s svojim odstopom omogočiti nemoteno delo ministrstva in vlade, so sporočili iz Ukoma.

Ob tem so dodali, da se je Leben odpovedal nadomestilu v višini treh mesečnih plač, ki mu sicer pripadajo v skladu z zakonom.

Izvršni odbor SMC na današnji seji, ki je trajala dobre štiri ure, po besedah podpredsednika SMC Milana Brgleza ni odločal o Lebnovem položaju v stranki. Seznanili so se le z njegovim nepreklicnim odstopom z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za okolje.

V poslanskih vrstah SMC zanikajo namige o razdoru v stranki

Potem ko so se razširile špekulacije o napetostih v SMC, je razmere svojim poslancem pojasnjeval predsednik SMC in premier Cerar. Poslanci SMC namige o razdoru zanikajo.

Cerar je namige o napetostih zavrnil že v ponedeljek. Na novinarsko vprašanje, ali še obvladuje stranko, je odgovoril z besedami, da to vprašanje ni dostojno novinarske etike. Pred sejo izvršnega odbora SMC pa je znova odločno zavrnil namigovanja o nesoglasjih v SMC. Stvar je dejansko tragikomična, pravi Cerar in dodaja, da so izjave o spornih mrežah v stranki nesprejemljive.

Ugibanja o napetostih v največji vladni stranki so se okrepila po izstopu enega vidnejših snovalcev SMC Bojana Dobovška, ki sicer ostaja v poslanski skupini. Dobovšek je namreč pojasnil, da je iz SMC izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel, pri čemer je navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto. Svoja stališča je danes pojasnil tudi poslancem stranke, je novinarjem pojasnil poslanec SMC Kamal Izidor Shaker. Zatrdil je, da je stranka enotna.

Tudi finančni minister Dušan Mramor je danes zavrnil špekulacije, da naj bi se s Cerarjem minuli teden sporekla, ker naj bi mu Mramor očital, da nima avtoritete v vladi, koaliciji in stranki. Mramor je danes dejal, da Cerarja zelo ceni in ima njegovo podporo.

Poslanec SMC Mitja Horvat izjav Dobovška ni želel komentirati. Na vprašanje, ali torej ni raznih omrežij v stranki, pa je odgovoril z besedami, da tega ni rekel. "A se o tem v stranki ne govori na način, kot poročate novinarji," je pojasnil. Nadalje je dejal, da se sam ne boji, da bi imeli v stranki vpliv razni lobiji. Verjame, da je stranka, kar se tega tiče, čista.

O namigih, da naj bi med nekaterimi člani SMC vladalo nezadovoljstvo in naj bi nekateri celo zahtevali kongres, pa ne Shaker ne poslanec Horvat ne vesta ničesar, sta zatrdila.

Poslanci SMC
Poslanci SMC FOTO: Miro Majcen

Janša: Instant stranke, ki so jih sestavili drugi

Je pa bil do razmer v SMC v izjavi novinarjem zelo oster predsednik SDS in poslanec Janez Janša. Tako je dejal, da se ne bi čudil, "če tisti, ki so to stranko finančno in medijsko podpirali, ne bi že pripravili zamenjave za njenega predsednika in premierja Mira Cerarja".

Kot je povedal ob robu današnje izredne seje DZ, se namreč s SMC dogaja isto, kot se je doslej dogajalo z vsemi "instant strankami, ki so jih sestavili drugi". Ob tem je omenil Zares, PS in ZaAB. Po njegovih besedah gre za umetne stranke, ki "pač razpadejo takoj, ko je treba nekaj narediti", prav tako so te stranke najlažji plen različnih interesnih lobijev oz. skupin, ki gledajo zgolj za svoje koristi. "Vse to, kar se je že doslej v mnogih primerih nekako nakazovalo, se je v primeru SMC zdaj popolnoma razgalilo," je še dodal Janša.

Novakova: Čakamo, da bo vlada začela delati

V NSi pa po besedah predsednice Ljudmile Novak čakajo, da bo vlada začela delati. "Pred nami so pomembne zadeve, sedaj pa izgleda, da se vlada najbolj ukvarja sama s seboj," je dejala v izjavi novinarjem ob seji DZ.

Kar se dogaja znotraj SMC, je po njenih besedah sicer strankarska interna zadeva, je pa zaskrbljujoče, "ker se spet ukvarjamo s podrobnostmi, medtem ko pomembne stvari stojijo". Novakova ugotavlja, da stranka, ki je tako na hitro nastala, še ni prešla čeri in se utrdila, zato je "v taki stranki vse mogoče".

Glede na to, od kod prihajajo določeni ljudje v SMC, pa je bilo po ocenah predsednice NSi "iluzorno pričakovati, da ni nobenih ozadij".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HOLAJ SLOVENIJA
01. 10. 2014 16.18
+0
Če kdo,nima o vsem tem nič za komentirati ravno janša. Ljudje odstopajo zaradi svojih napak ker imajo vsaj malo moralne drže,on pa soli pamet celi Sloveniji iz zapora.Pa v kakšni državi mi živimo,da se lahko en arestant norčuje iz vseh,nekdo drug pa bo za malenkost kaznovan!
zvit kot presta
01. 10. 2014 14.17
+1
Kjer je dim je tudi ogenj.
valvazor44
01. 10. 2014 13.36
+0
Leben odstopil nebo prejemal nadomestila,kaj pa sestrična še kr prejema?
Rosvitaja
01. 10. 2014 13.27
+4
Oj ta Novakova, čaka,da bo vlada začela delat,če ji nebi bilo vseeno do državljanov,bi sprejela delo v koaliciji,a ker se dobro zaveda,da ji nobeno delo ni po volji,le polena metat..do danes še nč koristnega naredila za državljane..Tak,da Cerar,težko,težko obdobje te čaka,ker imaš same negativce ob sebi...vsak gleda za svojo korist,pa da ima lepe dohodke..Janša,bi že zdavnaj moral odletet iz parlamenta,je večji problem,kot nekdo s kakšno izobrazbo..Saj tud Ljudmila,,nima pošlihtan glede izobrazbe
sinhron
01. 10. 2014 11.44
-1
To , da ne veš kakšno izobrazbo imaš je čisto sprenevedanje ali namerno zavajanje ali čisti idiotizem , takšen človek tako ali tako nima kaj iskati v javnih službah ! Izjave Janše so pa tako ali tako poden morale in etike , noče vsak ustvariti vojaško formacijo , kot je SDS , kjer prevladuje enoumje in nihče ne sme razmišljati s svojo glavo ampak tako kot jim je zaukazano s strani velikega vožđa in " velikih mislecev " SDS-a !
Thruma
01. 10. 2014 10.07
+1
Vse bilj se mi dozdeva da je bil tov. Leban "CHEF" v McDonaldu. Visokošolske ustanove je pa videl bol od daleč.
POŠTENO JEBENO
01. 10. 2014 10.03
+1
To je moralo pa boleti veljaka....mislim se odpovedat takim žmiljonom. A že kej ve kje bo kradel sedaj?
Celaviblondinc
01. 10. 2014 04.41
+2
Mislim da ima vsak normalen raje instant stranko kot pa stranko lopovov, neinteligentnezev in nesposobnezev kot je SDS. Najbolj mi je pa nevrjetno da lahko obsojeni kriminalec lopov laznivec model ki je nekoc pred letom 90 bogato slovenijo spremenil v revscino in banana republik mislim na JJ jca da nam zdj neke debilizme prodaja. Ta JJ jac je cis zgubu orjentacijo ce jo je sploh kdaj meu da o neokusni ali celo blazni percepciji ki jo producira njegov mali IQ niti ne govorim. Me pa skrbi kaj je narobe z nami slovenclni da tak JJ jac dusevni bolesnik lahko se kr nemoteno zali in razgraja po nasi ljubi dezelici.
Thruma
01. 10. 2014 09.26
-2
Celav........Vi ste lahko slovencel. jAZ ostajam Slovenec .
mooja
01. 10. 2014 11.33
-1
Thruma
01. 10. 2014 16.44
+1
Mogoče res. Vendar .ostajam Slovenec. Eno je Slovenec drugo pa slovenski državljan.!!"!
Thruma
01. 10. 2014 17.06
myworld
01. 10. 2014 00.15
+6
Odstopil in je pozabljen
mackon08
30. 09. 2014 22.49
-2
Naj mi nekdo razloži kako je to napačna uporaba naziva. Ne me basat.
Tir1
30. 09. 2014 23.30
+2
Doštudiral je drugo stopnjo v Angliji in ima naziv Master of Science...to je tisto, kar je tako zelo narobe (verjetno to po naše ni magisterij...heh) zamerim novinarjem, da perejo umazano perilo na takih primerih, ko sploh sami ne vedo, za kaj se gre.
zemljemerec
01. 10. 2014 09.16
+2
jaz pa zamerim uradnikom, da ne zahtevajo od kandidata ratificiran dokument dokončanega študija iz tujine. V tujini mora vsak kandidat nostrificirati vsa spričevala, ki jih je pridobil v drugi državi. Šlamparija uradnikov je nedopustna.
mooja
01. 10. 2014 11.32
saj so ga verjetno dobili pa tudi sami niso vedeli kaj to pomeni!
Rosvitaja
30. 09. 2014 22.41
+18
Naj si Janez pogleda sestrično,katera je sedela,kot poslanka..s ponarejeno šolo,kradla,pri svojemu nadrajenemu,baje ima samo osnovno šolo končano..zrihtal,ji je delo na banki,brez izobrazbe..dobivala poslansko,plačo še 5 mesecev,kljub odpovedi...
zemljemerec
01. 10. 2014 09.18
+1
ampak tega njegovi prijatelji, ne verjamejo...
blokirani
01. 10. 2014 11.33
-1
Članek govori o neki drugi temi, ti pa smetiš z že prežvečenimi temami.
valvazor44
01. 10. 2014 13.32
+2
Ja sestrična se lepo še kr nekaj časa sprehajala po parlamentu,heheh SDS stranka jo celo zagovarjala.Jim Janez ni dovolil,da se jo odstrani,že ve zakaj....To,pa je bila sramota,da v poslanski klopi sedi oseba s osnovno šolo in ponarejeno trgovsko...sramota
glava2
30. 09. 2014 20.06
+9
res smo na dnu.....
General ZKS
01. 10. 2014 07.13
+1
Kaj zaradi posameznika, ki ne zna prevest naziva?
Ope?enka
30. 09. 2014 19.50
+3
Miro Cerar naj bi poznal okoliščine sporne zaposlitve Jureta Lebna na njegovem prejšnjem delovnem mestu, ki je danes ponudil odstop.
Ope?enka
30. 09. 2014 19.47
+7
A.B. sramota v EU parlamentu, -namesto "chief of Budget department", torej vodja direktorata za proračun na ministrstvu za finance, je zapisala besedo chef, kar v prevodu pomeni glavni kuhar,
damko 1
30. 09. 2014 19.28
-3
Cerar, a dnara pa nov vrnu????
izlakarr
30. 09. 2014 22.35
+3
Janšata treba odstrant iz parlamenta,je bolj pomembno za Slovenijo
janezpodre
30. 09. 2014 19.10
+0
Dajte bodite malo preciznejši, novinački. "Priznana mu je bila 2.stopnja visokošolse izobrazbe". 2.stopnja visokošolske izobrazbe je magisterij, ampak po Bolonjskem študijskem programu. Anglija pa verjetno nima Bolonjskega študija, kar je pa tip moral vedet, ampak se dela Maherja.
myworld
01. 10. 2014 00.15
+1
.jest
30. 09. 2014 19.03
+1
Ali bo ta leben kaj kazensko odgovarjal zaradi zavajanja? Ali bo kaj vrnil del plače, ki jo je dobival zaradi lažne šolske izobrazbe? Ali bo kaj odgovarjala kadrovska služba, ki ga je vzela v službo, čeprav ni izpolnjeval pogojev?
DarthRevan
30. 09. 2014 23.23
+7
Delo sploh ne bi smelo bitz plačano glede na formalno izobrazbo, ampak glede na to kaj dejansko znaš.
.jest
01. 10. 2014 08.19
+1
Imeti moraš določeno izobrazbo, da prideš na neko delovno mesto. Nato pa napreduj glede na znanje.
Ope?enka
30. 09. 2014 18.32
+1
Cerar poteptal Jamnikarja, tvorca stranke SMC. Izdaja, kot je še ni bilo.
rfhkl
30. 09. 2014 18.29
+10
Univerza Oxford Brookes in ne tako želeni University of Oxford. Vse vas ima za limanice. Slišite besedo Oxford pa ste že podlegli. Hudiča jaz bom ustanovil Doba Harward University za vladne kadre.
tony_abcde@yahoo.com
30. 09. 2014 18.27
+4
To je bila edina pravilna odločitev. Morda obstaja upanje za zvišanje etičnega standarda v naši politiki.