Slovenija

Šarec sprejel Lebnov odstop: kdo bo njegov naslednik?

Ljubljana, 27. 02. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / Ti.Š. / A.B.
Komentarji
1449

Predsednik vlade Marjan Šarec je sporočil, da je sprejel odstop ministra za okolje Jureta Lebna. "Odločitev sva sprejela skupaj," je sporočil Šarec in dodal, da pa bosta – v kolikor bodo preiskave pokazale Lebnovo nedolžnost – sodelovala naprej. Šarec je tudi sporočil, da zdaj pričakuje tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poziv k odstopu Topolka
    04:38
    Iz 24UR ZVEČER: Poziv k odstopu Topolka
  • Iz 24UR ZVEČER: Alem Maksuti o aferi maketa
    05:44
    Iz 24UR ZVEČER: Alem Maksuti o aferi maketa
  • Iz 24UR: Kdo bo novi minister?
    01:09
    Iz 24UR: Kdo bo novi minister?
  • Iz SVETA: Odstop ministra Lebna
    02:32
    Iz SVETA: Odstop ministra Lebna
  • Šarec: 15 let nismo imeli takšnega ministra na resorju okolja in prostora
    00:42
    Šarec: 15 let nismo imeli takšnega ministra na resorju okolja in prostora
  • Cerar o Lebnovem odstopu
    03:10
    Cerar o Lebnovem odstopu
  • Cerar o odgovornosti SMC
    01:54
    Cerar o odgovornosti SMC
  • Šarec pričakuje tudi odstop Damirja Topolka
    00:55
    Šarec pričakuje tudi odstop Damirja Topolka

"Pravkar sva zaključila sestanek z ministrom Lebnom. Imela sva dolg pogovor," je uvodoma na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Marjan Šarec in ob tem sporočil, da je sprejel odstop ministra za okolje Jureta Lebna.

"V vseh dneh tega mandata sva dobro sodelovala. Nisem ga gledal kot člana stranke SMC, ampak kot ministra, ki je dobro delal svoje delo," je pojasnil Šarec in dodal: "15 let nismo imeli takega ministra na resorju okolja in prostora".

Šarec je tudi sporočil, da zdaj pričakuje tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, v nasprotnem primeru ga bo razrešila resorna ministrica. "To je zadeva preteklega mandata," dodaja.

Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel odstop okoljskega ministra Jureta Lebna.
Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel odstop okoljskega ministra Jureta Lebna. FOTO: POP TV

Potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt, je minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je zaradi dvojnega preloma golenice pretekle dni okreval v jeseniški bolnišnici, sporočil, da je predsedniku vlade Šarcu včeraj ponudil svoj odstop.

V pojasnilu je zapisal, da je okoljska politika zanj temelj vsake suverene države, torej je okoljsko ministrstvo zanj ključen državotvoren resor. "Kot sem povedal ob prevzemu mandata, na področju varovanja okolja kot civilizacija pademo ali obstanemo. Ministrstvo za okolje in prostor je preveč pomemben resor, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral takšen dvom, ki se je sedaj umetno zasejal vame. Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim. V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo, dolgoročno ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj, z vsem zavedanjem in čisto vestjo, predsedniku vlade ponudil svoj odstop."

Šarec želi, da Lebnov naslednik nadaljuje njegovo delo.
Šarec želi, da Lebnov naslednik nadaljuje njegovo delo. FOTO: 24ur.com

Kot je še zapisal, je od leta 2016 na povabilo SMC vsebinsko vodil ključni infrastrukturni in gospodarski projekt za Slovenijo. Prepričan je, da ga je vodil dobro, zakonito in v skladu s svojimi pristojnostmi ter predvsem z veliko mero odgovornosti. "Ker verjamem v ekipno delo, sem zaupal tako nadrejenim kot podrejenim, da ravnajo po enakih etičnih načelih kot jaz sam. Upam, da bo policijska preiskava dokazala, da imamo v tej zgodbi čisto vest prav vsi."

Šarec je sporočil, da sta se z Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Po današnjem pogovoru z Lebnom je Šarec večkrat izpostavil njegovo dobro delo na ministrstvu. "Je prvi ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal," je dejal Šarec in ocenil, da si je Leben resnično prizadeval za spremembe. Odločitev, da sprejme njegov odstop je bila, tako Šarec, izredno težka, saj ceni operativnost in ne mara filozofiranja. Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudila ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril.

Poudaril je, da se dobro zaveda, da v politiki dejstva ne štejejo. "Razumem, da je politika v prvi vrsti umetnost možnega, očitno predvsem umetnost možne interpretacije in insinuacije. Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem – četudi v jasni liniji poveljevanja – danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, četudi nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tkalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč," je še dejal.

Cerar: Njegovo odločitev razumem in spoštujem

Predsednik SMC Miro Cerar je v izjavi za medije pred tem povedal, da se je z Lebnom pogovoril zjutraj v bolnišnici, od koder je bil ta sicer že odpuščen. Znova mu je zagotovil, da je pri maketi ravnal v dobri veri, in da verjame, da ni storil nič narobe, hkrati pa razume, da ta zadeva, ki se vsak dan obravava v medijih in javnosti, obremenjuje delo njegovega ministrstva in delo vlade.

"Povedal mi je, da bo premierju ponudil svoj odstop. To njegovo odločitev sem sprejel z razumevanjem oziroma lahko rečem, da jo spoštujem, kajti sprejel jo je samo zato, ker verjame, da bo s tem pomagal razbremeniti ministrstvo in vlado, pri čemer je trdno odločen, da dokaže, da ni storil nič nepravilnega," je še dejal Cerar.

Kot pravi, obžaluje, da je prišlo do te situacije, saj je Leben v tej vladi po njegovem mnenju naredil veliko dobrih stvari. Poudaril je, da ga nihče ne obtožuje ničesar v zvezi z njegovim sedanjim delom, saj je kot minister po njegovi oceni deloval odlično, zato je odločitev, ki jo je moral sprejeti Šarec, še toliko težja. "Zdaj je na potezi predsednik vlade. Dejal mi je, da se bo pred odločitvijo sestal z ministrom Lebnom, in počakajmo, kako se bo odločil," je še pred znano odločitvijo dejal Cerar.

Miro Cerar

Na vprašanje, ali je politična odgovornost za to afero zdaj zaključena, saj določene obtožbe letijo na stranko SMC, je Cerar dejal, da stranka SMC ni urejala ali vodila projekta z maketo. "Vemo, kdo je bil za to zadolžen in kje je treba iskati odgovornost. Jaz sem že v prejšnjem mandatu kot predsednik vlade, takoj ko je do te tako imenovane afere prišlo, zahteval, da se preprečijo vse škodljive posledice in na srečo smo res lahko pravočasno preprečili izplačilo denarja, tako da proračun s tem ni bil oškodovan, sem pa tudi zahteval, da se ugotovi, kdo je storil to nepravilnost, napako ali celo zlonamerno dejanje. Takrat so se postopki začeli, zdaj je nujno, da se preiskava dokonča, da pridemo do epiloga, da vidimo, kdo je za to odgovoren."

Bo Šarec Lebnu do konca preiskav držal prosto mesto?

Jure Leben bo ministrstvo vodil, dokler ne najdejo naslednika. Kdaj in predvsem – kdo bo to? Ali mu bo Šarec – kot ga sam hvali – celo držal prosto mesto do konca preiskav? A preiskave organov pregona so še v povojih, zato bi Šarec Lebnu težko dalj časa 'čuval' ministrski stolček. Za možnega Lebnovega naslednika tudi že kroži nekaj imen.

Prvi v vrsti bi lahko bil Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC, ki zadeve danes ni želel komentirati. Ali pa nekakšen Leben po Lebnu – trenutni državni sekretar na okoljskem ministrstvu Aleš Prijon, sicer tudi član SMC. A iskanje novega ministra bi se tokrat lahko močno zapletlo. Šarec je namreč napovedal, da ne bo sprejel čisto vsakega ponujenega imena, sicer bodo ministra iskali zunaj politike.

Lebna naj bi preiskovala policija

Projekt drugi tir v minulih dneh javnost razburja predvsem zaradi makete, ki jo je prejšnja vlada predstavila marca lani. Leto dni pozneje so namreč v oddaji 24UR razkrili dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej.

Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije.

V sinočnji oddaji 24UR ZVEČER so poročali, da so policisti preiskavo razširili tudi na Lebna, a policija tega zaradi varstva osebnih podatkov uradno ni ne zanikala ne potrdila.

Ne le zaradi makete drugega tira, zaradi celotnega projekta se je minister Leben znašel na spolzkih tleh.
Ne le zaradi makete drugega tira, zaradi celotnega projekta se je minister Leben znašel na spolzkih tleh. FOTO: Gregor Ravnik

Z ovadbo nad ovadbo

Skupina strokovnjakov je zoper Lebna in nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, poleg njiju pa še državno sekretarko Nino Mauhler ter vodstva Družbe za razvoj infrastrukture (DRI), direkcije za infrastrukturo (DRSI) in družbe 2TDK skupaj z njenim nadzornim svetom, vložila kazensko ovadbo, v kateri jim očita kazniva dejanja velike goljufije in lažnega predstavljanja ter zavajanja javnosti z veliko premoženjsko škodo in oškodovanjem javnih financ. V ovadbi piše, da je slovensko javnost in odgovorne pri projektu drugi tir in sporni maketi zavajala kriminalna združba, ki je z dopolnjevanjem dokumentacije prikrivala pravo vrednost investicije, in sicer naj bi bila ta od milijarde in pol do dveh milijard evrov dražja, kot predstavljajo v javnosti.

Leben in Gašperšič medtem vračata udarec, saj sta napovedala, da bosta zaradi neosnovanih laži in zlonamernih podtikanj ovadila vlagatelje kazenske ovadbe. Kot ocenjujeta, gre za "zlorabo pomembnega pravnega instituta z namenom pridobivanja medijske pozornosti", so zapisali na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
01. 03. 2019 18.32
dottore cerarini,zanka je vedno bližje
frankoz
28. 02. 2019 17.50
zal mi je za Lebena...v takratni vladi je bil drzavni uradnik.Glede na to da je bil preko medijev delezen pohval se mi zdi pravično da bi Cerar odstopil saj je bil predsednik vlade .Itak podpore javnosti ni deležen.
mijavci
28. 02. 2019 07.48
+1
Nova definicija znanstvene fantastike, v pol leta vlada zamenja tri ministre priljubljenost pa še vedno 70%. Potem smo pa še jezni da nas imenujejo ruski vazali.
Soze
28. 02. 2019 07.15
+4
Pa tej se bodo sami ukinili, opozicije sploh ni treba.
Uporabnik811241
28. 02. 2019 07.12
+3
če so vsi ti tako sposobni kot pravijo se sploh ne čudim ,da jih je Vili vozil scat !! Tukaj se bo zgodilo enako kot pri Patriji tam so vsi na veliko podpisovali pogodbe Janša , Karel in Gutman preganjajo pa samo Janšo !! Tako so tukaj vsi zraven in so se bahali vse pa bo prevzel Leben !!!
Cisto na hitro
28. 02. 2019 07.11
+2
Danes je tako lep dan. Mirć, ajde gotof si. Naj Slovenija še malo bolj zadiha.
Pal?ek Smuk
28. 02. 2019 07.11
+1
Serpetinsek isce klovna da bosta skupaj nastopala na bliznjih veselicah...
anakondabox
28. 02. 2019 07.00
+6
Komun-isti, social-isti, royal-isti... Isti, isti, isti! Osebna izkaznica: Iztok Rop; Država: Kradistan #sajnires..paje!
jugatneme
27. 02. 2019 22.59
+3
Kje je bivši minister Gašperšič? Haloooooooooo, Peteeeeeer, javi seeeeeeeeee!
RONDO25
27. 02. 2019 22.58
+0
In kdo je zdej tu nor
giiinem
27. 02. 2019 22.45
+6
Smeji se nam ceu svet.Komika imamo na sedezu.
ina5785
27. 02. 2019 22.43
+11
Če bi vsi PREJŠNJI preds.vlade tako ravnali kot Šarec, mi NE bi imeli skorumpiranega sodstva, NE tajkunov, NE lopovov /ki so na prostosti/, NE zelo revnih ljudi. . . . . . . . . . . . . Škoda, da se je tako pozno začelo! Moje osebno mnenje -Leben je VEDEL da mora odstopiti, začelo mu je goreti pod petami. Spomnite se Lebna PRED dvemi leti (bil je kot zverina) če si ga povprašal po 2.tiru. Sedaj je ta-isti človek pravo JAGNJE. Zakaj? Naj si vsak odgovori sam!!!!
jugatneme
27. 02. 2019 22.42
+22
Leban je odstopil, baje nič kriv nič dolžan in kot pravijo baje na okoljskem ministrstvu odličen. Tako da, če bo uspelo najti kakšne korupcijske povezave, potem bi bilo na mestu da odstopi minister Cerar. Namreč, Cerarjevi izgovori, da se je napačno dejanje dogajalo na ministrstvu za infrastrukturo in ne v stranki SMC je nesmisel. G. Cerar je bil predsednik vlade in v resorju infrastrukture je imel člana svoje stranke SMC ministra Gašperšič in njegovega sekretarja Lebna. Torej če g. Cerar ne ve koga ima v stranki in zaupa na slepo, potem bo moral prevzeti odgovornost na sebe in odstopiti. Če se bo izvedelo kaj več ali bo morda Leban še kaj iskreno povedal, si bo vsekakor vrata na ministrstvo okolja (ali še kam višje) na široko odprl. Če pa bo dokazano da je Leban res zamočil, ima vrata zaklenjena.
jugatneme
27. 02. 2019 22.46
+5
Imamo pa v Sloveniji z dva milijona prebivalcev dobro plačanih funkcionarjev itak daleč preveč. Ne bo nič narobe, če kdo od funkcionarjev odstopi in nadomestila sploh ne poiščejo - STROŠKE JE POTREBNO ZMANJŠATI - OKLESTITI .....tudi v Bruslju so tega mnenja.
Arguss
27. 02. 2019 22.36
+2
Ni to dobro ,da se vsepovprek menja ministre kakor strici ukažejo.Šarec bo doživel predčasne volitve .
tomaz.hren@siol.net
28. 02. 2019 07.10
+0
Saj to je njegov namen. Podporo ima visoko zaradi obljub in dejanj, ki jih ne more uresničiti in kmalu bo prišel čas, ko bo treba račune poravnat in kaj je boljšega, kot to da prej odstopi, račun pa plača naslednik.
PanterTheBlack
27. 02. 2019 22.31
+19
Cerar si tudi ne zasluži biti zunanji minister več
Absurdistan
27. 02. 2019 21.35
+16
Naj še Cerar leti
hisne
27. 02. 2019 21.33
+15
tudi Cerar naj odstopi in to takoj saj se dela norca iz cele Slovenije a nima nič spoštovanja da ostalih ljudi ki bodo morali plačati take igračke joj kaj poreče njegov oče
rofo
27. 02. 2019 21.15
+16
Cerar postaja vse bolj otročji,tako da se naj počasi pripravlja na........,politiko pa naj prepusti bolj sposobnim in verodostojnim!
BobbyP
27. 02. 2019 21.14
+7
Kdo bo naslednik Leben-a? 🤔 Jaz bi bil, meni tudi rabi keš in pri "poslih" razturam. 😌 Drugače sem pa neverjetno skromen in predan skrbi za okolje. 😁
fljfo
27. 02. 2019 21.01
+3
V pripor, da ne bo mogel uničevati dokazov