Slovenija

Legendarna zračna ladja zastrla slovensko nebo

Ljubljana, 11. 07. 2022 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko nebo je danes preletaval legendarni Goodyear Blimp. Vračal se je namreč iz vztrajnostne dirke 6 ur Monze, ki je potekala v Italiji. V torek pa bo zračna ladja počivala na letališču Lesce, kjer si ga bodo vsi navdušenci lahko ogledali tudi od bližje.

Na našem nebu ste ga lahko opazili danes, v popoldanskih urah, ko je iz smeri Primorske letel proti Ljubljani in Kranju. 

Goodyear Blimp preletava slovensko nebo.
Goodyear Blimp preletava slovensko nebo. FOTO: Bralka

Prenočil bo na letališču Lesce, kjer bo počival še cel torek, zato si ga lahko vsi navdušenci pobliže ogledate tudi takrat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predvidoma v sredo bo v dopoldanskih urah poletel v smeri Celja in Maribora ter prečkal slovensko-avstrijsko mejo. Sicer pa so kraji preleta odvisni od vremenskih razmer, opozarja podjetje Goodyear, v svojih zapisih na družbenih omrežjih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letošnje poletje je Goodyearovo zračno plovilo navduševalo tudi druge evropske prebivalce. V sklopu turneje je namreč Blimp spremljal in poskrbel za spektakularne zračne posnetke več avtomobilističnih spopadov, med tem pa preletel več evropskih mest. 

Zračna ladja je sicer poglede Slovencev pritegnila že pretekli teden, ko si je za pot do dirke v Italiji prav tako izbrala slovenski zračni prostor. 

Goodyear Blimp

Goodyear Blimp je zračna ladja Zeppelin NT LZ N07-101. Model cepelina v dolžino meri skoraj tri četrtine dolžine nogometnega igrišča – 75 metrov – v širino 19,5 metra, v višino pa skoraj 18 metrov. Poganjajo ga trije motorji, vsak z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrost do 125 kilometrov na uro. "Tako hitro leti v višjih legah, sicer pa je njegova običajna hitrost od 60 do 70 kilometrov na uro," je dodala prva ženska pilotka legendarnega Blimpa. 

Zunanji ovoj plovila je narejen iz enakega materiala kot napihljiva vzmetnica ali napihljiva igrala za otroke, za njegovo trebušasto obliko pa poskrbi notranji tlak helija. V notranjosti cepelina se nahaja še dodatna poltrda struktura, sestavljena iz aluminijastega okvirja in ogljikovih vlaken, na katero so pritrjeni trije 4-valjni motorji. Ti zagotavljajo natančno krmiljenje ter omogočajo, da zračna ladja lebdi na mestu in vzleti ter pristane navpično, tako kot helikopter. Pilotska in potniška kabina, ki se ji reče gondola, je narejena iz ogljikovih vlaken in visi blizu sprednjega dela ovoja. Potniki vanjo vstopajo po lahkih aluminijastih stopnicah, ki jih pod zadnja vrata pritrdi član zemeljske posadke, so nam - ob  lanskoletnem preletu Slovenije - podrobnosti razložili v Goodyearju Slovenija. 

Pilotka, inštruktorica in izpraševalka letenja Katharine Board, ki je britanskega rodu, a živi ob Bodenskem jezeru v Nemčiji, razložila, da je treba v zračno ladjo vstopiti posamično – na stopnicah je lahko stoji le ena oseba naenkrat. Tudi izmenjava potnikov poteka po pravilu. Najprej dva izstopita, nato dva vstopita in zopet dva izstopita; dokler se ne izmenjajo vsi. Na plovilu je treba namreč ves čas vzdrževati ravnotežje. "Če bi vas več poskakalo iz cepelina, bi se plovilo dvignilo v zrak," je opozorila Boardova. 

Notranjost cepelina Goodyear Blimpa. Tudi ob lanskoletnem preletu Slovenije je počival na letališču v Lescah.
Notranjost cepelina Goodyear Blimpa. Tudi ob lanskoletnem preletu Slovenije je počival na letališču v Lescah. FOTO: Luka Kotnik

Prvi prototip Goodyear Blimpa z oznako B1 je po zraku zaplul leta 1917, nad Chicagom. Goodyear Blimp Defender je leta 1930 prvo zračno plovilo na svetu, ki je letelo z osvetljenim napisom. Leta 1965 pa se model Goodyear Blimpa - Mayflower - pojavi tudi v filmu o Beatlih "Help!".

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
11. 07. 2022 20.15
+2
Slovenci radi vse poslovencijo,kako bi bilo,ce bi tejj konstrukciji rekli to kar je,zrakoplov . . . . . . .
nikhrast
11. 07. 2022 20.09
+0
V Ameriki se je skoraj vedno pojavil ta Goodyear blimp nad štadionom pri football tekmi, seveda, zaradi reklame.
ZIPPO
11. 07. 2022 19.59
+2
Stojimo v centru Ljubljane na semaforju.Vozniku v sosednjem vozilu maham in kažem naj pogleda gor.Me začudeno gleda.Ko končno pogleda v nebo in zagleda cepelin pa se razveseli kot otrok.Lepo 😀
NNNNNN
11. 07. 2022 19.15
+2
Za spremljanje preko flight radarja je njegova koda D-LZFN
Mukec
11. 07. 2022 19.13
+3
Tako majhni pa spet nismo no.
Bpultimate
11. 07. 2022 19.08
+5
A z balonom delavce iščejo, ki jih ne dobijo za minimalca na več izmen 😂
ni_mi_vse_eno
11. 07. 2022 18.58
+3
hehe, tako majhen, da ne more veliko zastreti.