Slovenija

Revidiranim lekarnam negativno mnenje računskega sodišča

Ljubljana, 13. 12. 2021 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je izvedlo prečno revizijo pravilnosti nabave zdravil v letu 2020 v treh javnih lekarniških zavodih – v Pomurskih lekarnah Murska Sobota, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica. Ugotovili so, da so revidirane lekarne zdravila v letu nabavljale v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju.

Tablete
Tablete FOTO: Shutterstock

"Prečno revizijo smo izvedli, da bi preverili, ali so revidirane lekarne v letu 2020 nabavljale zdravila v skladu z Zakonom o javnem naročanju in ali so bile pri nabavi zdravil uporabljene veljavne cene v skladu z Zakonom o zdravilih," pojasnjujejo na Računskem sodišču. 

Namen prečne revizije je bil tako ugotoviti in oceniti stanje na področju izvajanja postopkov javnega naročanja zdravil v javnih lekarniških zavodih v obdobju po zadnji izvedeni prečni reviziji pravilnosti nabave zdravil v lekarnah v letu 2014. 

Poročilo Računskega sodišča
Poročilo Računskega sodišča FOTO: Računsko sodišče

Vsem revidiranim lekarnam je Računsko sodišče na koncu izreklo negativno mnenje, saj je ocenilo, da so pri nabavi zdravil ravnale v "pomembnem neskladju s predpisi".

Računsko sodišče je sicer od vseh revidiranih lekarn zahtevalo predložitev odzivnih poročil, v katerih morajo izkazati, da so pripravile načrt aktivnosti, s katerimi bodo zagotovile nabavo vseh zdravil na podlagi postopka za oddajo javnega naročila v skladu z zakonodajo. 

Sicer pa računsko sodišče v svojih zaključkih ugotavlja, da stanja na področju nabave zdravil ni mogoče oceniti kot zadovoljivega. 

"Revidirane lekarne dobaviteljev zdravil v letu 2020 niso izbrale na podlagi predhodno izvedenega postopka oddaje javnega naročila, čeprav bi glede na skupno vrednost nabave zdravil morale izvesti enega izmed postopkov. Večino zdravil so revidirane lekarne naročale pri treh največjih dobaviteljih na podlagi neposredno sklenjenih pogodb o poslovnem sodelovanju in/ali kupoprodajnih pogodb, sklenjenih v letih od 2014 do 2020 za nedoločen čas," piše v poročilu Računskega sodišča.

Poročilo računskega sodišča
Poročilo računskega sodišča FOTO: Računsko sodišče

Revidirane lekarne in 20 ostalih javnih lekarniških zavodov je sicer v tem obdobju 2-krat pooblastilo Lekarniško zbornico Slovenije za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila zdravil, poudarja Računsko sodišče – prvič marca 2017 in nato po njegovi razveljavitvi še drugič novembra/decembra 2019. Vendar po več kot 4 letih še vedno naročajo zdravila mimo predpisanih postopkov javnega naročanja, Državna revizijska komisija pa je oktobra 2021 tudi drugi postopek skupnega javnega naročila zdravil razveljavila, izpostavljajo. 

Revidirane lekarne so sicer med revizijo izpostavile dileme oziroma razloge, zakaj naj ne bi bilo mogoče nabavljati zdravil na podlagi določenih postopkov, čeprav je Lekarniška zbornica Slovenije v letih od 2017 do 2020 od ministrstva za javno upravo prejela konkretne in uporabne rešitve za vsa vprašanja, ki se neposredno nanašajo na izbiro in izvedbo ustreznega postopka. 

"Kot bistveno težavo javni lekarniški zavodi in Lekarniška zbornica Slovenije že vseskozi izpostavljajo tudi, da naj bi izvajanje postopkov javnih naročil za nabavo zdravil povzročilo motnje na trgu zdravil in moteno oskrbo prebivalstva z zdravili. Vendar pa ugotavljamo, da revidirane lekarne niso z ničimer konkretno pojasnile, kako bi izvedba javnega naročila v skladu s predpisi o javnem naročanju lahko ogrozila nemoteno oskrbo prebivalstva z zdravili. Prav tako nam niso predložile dokumentov, kjer bi se do tega argumentirano in konkretno opredelila Lekarniška zbornica Slovenije," vztraja Računsko sodišče. 

Dodajajo pa, da tudi podatki, ki so jih pridobili med izvajanjem revizije, kažejo, da tudi pristojne institucije na sistemski ravni še niso analizirale in ocenile realnosti in velikosti morebitnih tveganj v tej smeri. V tem primeru, pravijo, bi morali pristojni aktivno pristopiti k iskanju in oblikovanju sistemske rešitve, s katero bo naročanje zdravil skladno s predpisi Evropske unije, hkrati pa ne bo povzročilo motenj na trgu zdravil in pri oskrbi prebivalstva z njimi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olidata
13. 12. 2021 12.30
+0
Kaj s šerifovimi lekarnami v LJ je pa vse ok?
jakec1575
13. 12. 2021 12.30
+5
Celotno zdravstvo bi moralo na skupne javne razpise. In to z moznostjo kandidiranja ponudnikov iz cele eu. šele potem bi razsuli monopole ala Dimnik and company.
dracon
13. 12. 2021 14.43
Eh, ne bomo mi videli tega filma še kar nekaj časa se bojim. Pa tudi, zakaj ne morejo prodajati recimo Aspirina in podobnih stvari zdravstvene drogerije, tako kot drugje po svetu. Ker potem bi bila cena takoj avtomatično za pol nižja.
Diabloss
13. 12. 2021 12.15
+0
Te javne razpise je treba ukinit saj tega itak nihče ne upoštevajo
dante
13. 12. 2021 12.02
-1
Trenutno se imajo lekarne za farma cevte, ki pridobivajo na moči na račun covid politike
dante
13. 12. 2021 12.02
-1
Trenutno se imajo lekarne za farmacevte, ki pridobivajo na moči na račun covid politike
Cogo
13. 12. 2021 11.51
+5
Stalno objavljate negativna mnenja. Janković pa še vedno sedi v javni … pardon… mestni hiši in se nam reži v ksiht. Pobesnim vsakič ko na to pomislim.
rde?i2020
13. 12. 2021 11.32
-2
Komu je interes taka informacija? Kaj se bo zgodilo na račun te novice? Nič. Povejte raje ali bote kuhančke odprli ali pa da bo Janša odstopu.
Marcus Wassmeier
13. 12. 2021 11.28
+8
To smo že vedli. Posledice? Sprejem odgovornosti? Anybody?