Slovenija

'Sprememba zakona o lekarniški dejavnosti bi vodila v zapiranje manjših lekarn'

Ljubljana, 27. 09. 2021 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo vložili poslanci SMC, a je pri strokovni javnosti naletela na neodobravanje, bodo na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo očitno skušali pomembno spremeniti. Predloge dopolnil k noveli so pripravili v več poslanskih skupinah, vsak svojega tudi v SMC in pa SDS ter NSi.

 

Predlog novele, ki so jo poslanci v prvem branju v DZ podprli, na novo opredeljuje gravitacijsko območje lekarne in s tem mrežo lekarn. Obstoječi zakon določa, da je gravitacijsko območje določeno geografsko območje sosednjih naselij in povprečno število prebivalcev tega območja, ki iz različnih razlogov gravitirajo k določenemu središču, pri čemer se povprečno število prebivalcev na določenem gravitacijskem območju ugotavlja na podlagi uradnih statističnih podatkov o stalnem prebivališču. Predlog novele so februarja letos vložili poslanci SMC, pozneje sta Igor Zorčič in Janja Sluga umaknila sopredlagateljstvo k noveli.

Predlog novele predvideva, da bi v gravitacijsko območje šteli tudi prebivalce z začasnim prebivališčem ter dnevne in sezonske migrante, ki iz različnih razlogov gravitirajo k določenemu okolišu. Po mnenju predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Darje Potočnik Benčič bi takšne spremembe vodile v rušenje lekarniške mreže, dolgoročno pa bi privedlo do tega, da bi v manjših krajih in na podeželju zapirali lekarne.

Iz lekarništva poziv poslancem k zavrnitvi predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti
Iz lekarništva poziv poslancem k zavrnitvi predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti FOTO: Thinkstock

"Spremembe so nedopustne in nesprejemljive, poslanci morajo ravnati odgovorno in predlagane spremembe zavrniti. Lekarniška dejavnost pri nas je vzor dobrega lekarništva tudi v Evropi. Novela pa posega v lekarniško mrežo. Kriteriji za mrežo so pogoj, da imamo lekarne tako v mestu kot na podeželju. Deregulacija lekarništva pomeni, da se sicer odpirajo nove lekarne v mestih, se pa na podeželju zapre večje število lekarn, kar so ob deregulaciji izkusili tudi na Madžarskem, kjer se je zaprlo skoraj 600 lekarn," je povedala Potočnik Benčičeva. 

Predsednik Združenja zasebnih lekarn pri Gospodarski zbornici Slovenije Matija Centrih je posvaril pred vdorom tujega kapitala. "Pri kapitalu vemo, da smo vsi samo številke in da bi tako največ pridobili le tuji farmacevtski giganti," je dejal Centrih, ki je pozval k preprečitvi katastrofe v slovenskem zdravstvu. V primeru sprejetja zakona je napovedal protestno zapiranje lekarn in zakonodajni referendum.

Damir Domjan, predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (SIFARM), je povedal, da sprememba zakona prinaša škodljive posledice za zaposlene in prebivalce Slovenije. "Sprememba bi pomenila, da bi farmacevti morali svetovati po logiki pospeševanja prodaje, kjer pa ni prostora za strokovnosti in etiko. Drugo, to bi prineslo poslabšanje delovnih pogojev za zaposlene, slabšo storitev in ogrožanje varnosti pacientov." 

Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije prav tako meni, da je predlagana sprememba škodljiva, saj bi pomenila delovno-pravne posledice za delavce. Ti bi namreč lahko bili po besedah Ilešič Čujovičeve premeščeni v drugi kraj, v najhujšem primeru pa bi bila posledica odpovedi zaposlitev, čemur nasprotujejo.

Mestna občina Ljubljana pa je na ustavnem sodišču tudi izpodbijala nekatere določbe zakona o lekarniški dejavnosti, a pri tem ni bila uspešna, saj je sodišče del njihovih zahtev zavrnilo, del pa zavrglo. Ustavno sodišče je presodilo, da zakonodajalec z določitvijo meril za postavitev mreže lekarniške dejavnosti ter zahtevanima mnenjem Lekarniške zbornice Slovenije in soglasjem ministrstva ni posegel v izvirno pristojnost občin, da zagotavljajo mrežo lekarniške dejavnosti na primarni ravni, so danes sporočili iz ustavnega sodišča.

Različni predlogi znotraj vlade

K predlogu določbe sta potem, ko je tudi zakonodajno-pravna služba DZ opozorila na to, da ni določeno, kako se bo ugotavljalo število vseh relevantnih oseb na določenem območju, zlasti dnevnih in sezonskih migrantov, podala predloge dopolnil tako SMC kot vlada, ko sta jih potem vložili preostali koalicijski partnerici, SDS in NSi. V SMC predlagajo, da bi minister za zdravje določil način ugotavljanja relevantnih oseb na določenem geografskem območju, v SDS in NSi pa predlagajo, da bi v število prebivalcev šteli tiste s stalnim in začasnim prebivališčem na določenem območju.

Poleg tega v SDS in NSi predlagajo dopolnilo glede tega, kdaj je izpolnjen pogoj za ustanovitev lekarne na določenem območju. Za ostale člene novele zakona, tudi tistega, ki predvideva odpravo prepovedi vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti, pa v SDS in NSi predlagajo, da se črtajo.

Bi lahko bili z morebitnimi spremembami Zakona o lekarniški dejavnosti na slabšem?
Bi lahko bili z morebitnimi spremembami Zakona o lekarniški dejavnosti na slabšem? FOTO: Shutterstock

Številni pogledi na urejanje vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti

Predlog novele SMC določa, da lahko javni lekarniški zavod ustanovi organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil, torej odpravlja prepoved vertikalnih povezav. Prepoved vertikalnih povezav v lekarniški mreži se je sicer uzakonila konec 2016 na predlog vlade Mira Cerarja. Od takrat lekarne ne smejo imeti v lasti veledrogerista, s čimer se je stanje izenačilo z veledrogeristi, ki že pred tem niso smeli imeti v lasti lekarne. Prvotni rok za odpravo takih povezav in prilagoditev poslovanja je bil do konca januarja 2018, a so poslanci prehodno obdobje podaljšali že dvakrat, nazadnje novembra 2019 do konca letošnjega leta.

Predloge dopolnil so vložili tudi v opozicijskih strankah SAB in Levica. V SAB predlagajo, da se iz novele črtajo vsi členi razen tistega, ki opredeljuje možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti.

V Levici tudi predlagajo črtanje vseh členov novele, bi pa nekoliko dopolnili člen, ki opredeljuje možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti. Dodali bi namreč določbo, da bi lahko veledrogeristi, ki bi jih ustanovil javni lekarniški zavod, presežke prihodkov nad odhodki namenjali le v solventnost oz. likvidnost poslovanja, investicije v prostor in opremo ter razvoj kadrov. Zdi se jim namreč, da je vertikalno povezovanje v javni lekarniški dejavnosti smiselno le, če gre za zagotavljanje potreb in ne za profitni interes. 

Ta člen novele bi spreminjali tudi v SMC, in sicer tako, da bi lahko veledrogeriste ustanavljale tudi samoupravne lokalne skupnosti, torej občine, pri čemer bi moralo biti lastništvo takega veledrogerista izključno v samoupravni lokalni skupnosti.

Stroka predlogu novele nasprotuje

V Lekarniški zbornici Slovenije so ves čas kritični do predlaganih rešitev v predlogu novele. Svoje argumente nameravajo znova predstaviti v ponedeljek. Predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič je julija v pogovoru za STA opozorila, da je praksa iz vseh evropskih držav, kjer so deregulirali lekarniško mrežo, pokazala, da se lekarne skoncentrirajo v velikih mestih, zaprejo pa tiste v manjših krajih.

Njihovo nasprotovanje predlaganim rešitvam so podprli tako na ljubljanski fakulteti za farmacijo, trgovinski zbornici, pa tudi v skupnosti občin, Ekonomsko-socialnem svetu, koordinaciji zdravniških organizacij, slovenskem farmacevtskem društvu in Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. "Vse organizacije, ki so kakor koli povezane z lekarniško dejavnostjo ali zdravstvom, so izrazile negativno mnenje glede novele," je takrat opozorila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salomon
28. 09. 2021 13.06
+1
V TEM ČASU SO BILE LEKARNE EDINE, KI SO POSKRBELE ZA BOLNE LJUDI, TAKO, DA JE TAKO MNENJE ZELO GRDO. Če misliš, da so trgovke, pa pojdi študirat farmacijo, pa boš videl, kdaj jo boš končal. V lekarnah ki jih poznam, so v eni izmeni ena, do tri, odvisno od velikosti lekarne, tehnikov prav toliko. Niti tega ne veš, da sta dve vrsti kadrov tam. Pa prepričan sem, da od njih nobena nima SP in hodi delat popoldne h kakemu privatniku, ker se res nadelajo v osmih urah, za razliko od zdravničkov
Mother Russia
27. 09. 2021 20.42
+0
Slovensko lekarnarstvo je polno nesmislov. Zakaj v vsaki povprečno veliki slovenski lekarni rabimo po 12 magistrov farmacije v eni izmeni? To so le trgovke in recimo Mercator ima v približno enako velikih trgovinah po tri trgovke. Sprašujem za prijatelja, pa to...
Apostol1
27. 09. 2021 20.26
+1
Vladajo nam kriminalci in to je jasno vsem razen brezmožganarskim svečkarjem
biggie33
27. 09. 2021 19.57
+3
Ko je čelavi zraven se lahko ve, da je cilj privatizacija.. zasebne lekarne po mestih, v manjših krajih jih ne bo, ker ni profita..
FAUSTOS1
27. 09. 2021 19.52
+2
SDS strahovlada janšističnih profašistov-ORBAN je ukinil 600 lekarn na madžarskem torej tudi pacient hoče biti v družbi profašista orbana.
yanay
27. 09. 2021 19.40
+7
Ta zakon je zopet nekomu pisan na kožo!
Potouceni kramoh
27. 09. 2021 20.42
+1
Trenutno Dimnikarjem, odvetnikom z jahtami, desnim dohtarjem in golf Janezom
ŠKIS
27. 09. 2021 19.27
-2
a je spet jankovič na pohodu
aghr
27. 09. 2021 18.02
+6
Predlagatelji take skropucalaste zakonodaje rabijo pošteno zdravljenje, ker jim nič ne štima v glavah.
scipio
27. 09. 2021 17.24
+8
No, lekadol lahko vsak od nas kjerkoli začuti, da ga potrebuje kot kdorkoli in kadarkoli, ne glede na stalno ali začasno prebivališče. Fajn je, da je takrat kakšna lekarna blizu in da se ti ni treba 50km voziti do prve lekarne ali nazaj, samo zato, ker živiš na Velikih Blokah ali v vasi Trenta in te je v soboto ponoči nenadoma in gor do malih možganov zabolel zob ali te je pičila osa, ti pa nimaš ne lekadola za ta ferdamani zob in še manj klaritina za grdo oteklino in srbenje od pika v bajti oz. v vikendu...Čehi imajo ta zdravila btrz recepta že 20 let na bencinskih pumpah, pa so še danes živi. In njihove lekarne tudi.
Sar 80
27. 09. 2021 17.14
+11
Samo spremeniti zakonodajo, da se lahko osnovna zdravila prodajajo v živilski trgovini kot je že v večini EU držav. Tam so cene nižje za 2x do 3x kot pri nas v lekarnah. Še celo na Balkanu so naša zdravila cenejša za 50% kot pri nas. S tem sistemom ne obremenjujejo družinskih zdravnikov ob vsakem nahodu, kašlju, alergiji itd.
taurus111
27. 09. 2021 16.56
+2
A še niste slišali za prost pretok kapitala in storitev. Tablete v vsako vas, naj ljudje jejo....
blackwizard
27. 09. 2021 16.34
+9
ta zakon je redno mimo,upam da ne bo sprejet!!! podeželje mora imet vse,ne samo lopovščina v mestih
Teutonic
27. 09. 2021 15.19
+11
Tem norcem v SMS očitno možgani gravitirajo nekje daleč v vesolju...
simeoni
27. 09. 2021 16.23
+10
SDS in NSi niso nič drugačni, vsi so v istem sodu.
pingvinislo5
27. 09. 2021 15.12
+10
pod to vlado gre na vseh področjih v smeri, da monopol na trgu prevzemajo velika podjetja... v gradbeništvu z novim gradbenim zakonom za katerim stoji IZS in inžineringi npr. elea, v farmaciji sedaj tole z lekarnami, itd... v ozadju očitno odlično delo opravljajo lobisti, ki za sprejemanje in spreminjanje zakonodaje vse lepo podmažejo s provizijami... da se politiki slučajno znajdejo na jahtah in golf igriščih ob različnih dobaviteljih, pa so baje samo naključja...
supergigi
27. 09. 2021 15.00
+12
Nujno moramo povečati število lekarn pri nas, in tuji lekarnarji bi bili vsekakor dobrodošli. Situacija je podobna kot pri dobavi zdravil bolnišnicam kjer ni konkurence in je korupcija vsepovsod prisotna, cene pa visoke. Je pa logično, da "stroka" prihodu konkurence nasprotuje, saj bi bili pri tem ob veliko denarja in bi bilo konec ribarjenja v kalnem.
Castrum
27. 09. 2021 15.11
-3
Je videti da nimaš blage veze od veze! Cene zdravil v Sloveniji določa država! Država , ne pa lekarna. veledrogerist kaj šele uvoznik
KOdOvce
27. 09. 2021 14.43
+5
SDS, NSI, SMC - vsak svoj predlog ane, sigurno, predloge pa spisal samo eden in edini 😂😂
Sortegilio
27. 09. 2021 14.23
+13
Politiki bi vse spremenili razen korupcije, ta pa cveti v vseh pogledih.
vezuv_
27. 09. 2021 14.18
+14
Dajno naš parlament in DZ na podeželje, brez lekarne, brez zdravniške ordinacije, bbrez bencinskega servisa z eno majhno živilsko trgovino, brez avtobusne povezave do bližnjega mesta....in brez možnosti uporabe osebnega vozila, saj večina starejše populacije na podeželju ne vozi avtomobilov. Pa da vidimo potem njihove neumne odločitve.
zoran pušenjak
27. 09. 2021 14.01
+16
Vse bi radi uničili, res ti sploh ne delajo za ljudi
rogla
27. 09. 2021 13.59
+10
Zmanjševali bi število lekarn! Tepci, potrebni, da pridejo enkrat "na svetlo". Ne delajte se pametne, če to še zdaleč niste! Hojs bi rekel: "Bebavi." Pa še prav bi imel, ker sodi po sebi in ker "gliha vkup štriha".