Slovenija

Lenarčič bo pred odborom zaslišan 2. oktobra

Strasbourg, 19. 09. 2019 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
5

Znan je urnik zaslišanj kandidatov za evropske komisarje na pristojnih parlamentarnih odborih. Slovenski kandidat Janez Lenarčič se bo pred odborom za razvoj predstavil 2. oktobra. V Strasbourg je konferenca predsednikov evropskega parlamenta povabila tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je zaradi poimenovanja nekaterih komisarskih resorjev tarča številnih kritik.

Slovenski kandidat za komisarja Janez Lenarčič, ki je predlagan za resor kriznega upravljanja, bo pred odborom za razvoj (DEVE) ter pridruženim odborom za okolje (ENVI) zaslišan 2. oktobra med 18.30 in 21.30, so sporočili iz evropske komisije.

Lenarčič bo zaslišan pred odborom za razvoj, pridružen pa bo odbor za okolje.
Lenarčič bo zaslišan pred odborom za razvoj, pridružen pa bo odbor za okolje. FOTO: POP TV

Časovnico zaslišanj, ki bodo v Bruslju potekala med 30. septembrom in 8. oktobrom so potrdili na konferenci predsednikov v Strasbourgu. Datumi predvidenih zaslišanj komisarskih kandidatov so sicer v javnosti sicer zaokrožili že pred dnevi.

Von der Leynova: Pogovori o resorjih "konstruktivni in pozitivni"

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije se je danes v Strasbourgu sešla s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in vodji političnih skupin. Po srečanju, na katerem naj bi po pričakovanjih pojasnila nekatere resorje in njihova poimenovanja, je pogovore označila za "zelo konstruktivne in pozitivne".

Po prihodu s sestanka v Evropskem parlamentu pa von der Leynova ni odgovorila na vprašanje, ali je spremenila poimenovanje komisarskega resorja "za zaščito našega evropskega načina življenja", ki naj bi ga vodil Grk Margaritis Schinas in s katerim je v parlamentu sprožila številne kritike.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je morala na 'zagovor' na konferenco predsednikov.
Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je morala na 'zagovor' na konferenco predsednikov. FOTO: AP

Dejala je le, da so ji pogovori na konferenci predsednikov dali veliko zaupanja in podpore za naslednje dni in tedne, saj je zelo pomembno, da med parlamentom in komisijo vladajo razumevanje in dobri delovni odnosi. Kot je dodala, so se osredotočili na vprašanja, kot so "evropski zeleni dogovor", digitalizacija EU in močnejša vloga Evrope v svetu.

Zahteve po spremembi poimenovanja resorja za zaščito evropskega načina življenja

Spremembo poimenovanje resorja za zaščito evropskega načina življenja, ki vključuje tako migracije kot varnost in zaščito zunanje meje, so zahtevali socialisti (S&D), liberalci (RE) in Zeleni. V Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada von der Leynova sicer do naziva ne želijo biti kritični.

V parlamentu so nezadovoljni tudi zaradi nejasnega poimenovanja in pristojnosti nekaterih resorjev, med drugi so izpostavili resor za "demokracijo in demografijo" ter resor "mednarodno partnerstvo", še posebej pa so bili kritični zaradi odsotnosti področij, kot so ribištvo, znanost, kultura ter socialna politika v poimenovanju resorjev.

Kot je ponazoril predsednik parlamenta David Sassoli (S&D), naziv "inovacije in mladi", kamor sicer sodi področje izobraževanja in kulture, ne pomeni "raziskav in kulture".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
19. 09. 2019 19.48
-2
Poleg nemske dedne baronice von der Leyen in italijanskega dednega grofa Gentilionija-Silverija ki sta v evropski komisiji si bo tale naduti Lenarcic naredil se precejsno sramoto ker ne pasejo kokosi skupaj ne glede nato kako prikazujejo mediji situacijo. Princ Collona di Paliano je bil med letoma 1967 in 1970 komisar za industrijske zadeve in pred letom 1967 za notranji trg EU. Glede nato kako nadut je Lenarcic bo hitro pristal tam kjer mu je mesto in si ga zasluzi ; ni ravno nek svetovljan kot drugi s sirokim pogledom. Nadutost bo pac placala Slovenija na svojo skodo. Baronica von der Leyen ni neumna zenska in bo super predsednica EU komisije.
Transformerji
19. 09. 2019 17.50
+1
Bom raje gledal, kakšno vreme bo naslednji teden....
Uporabnik1152447
19. 09. 2019 16.59
+1
Glede na to, da je bila naša prejšna komisarka vrač, ki hodi po žerjavici, ne smemo prčakovat preveč pomembnega resorja. Afne guncat zna vsak.
abmam
19. 09. 2019 15.10
+4
Zaslišan? Janez, nč priznat!!!
RibicTine
19. 09. 2019 14.44
+4
Če je tako sposoben kot Šarec, se lahko tega zelo bojimo!!