Slovenija

Lenarčič: Izraelska omejitev goriva ovira izvajanje humanitarne pomoči v Gazi

Bruselj, 28. 11. 2023 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pozval k povečani dostavi goriva v Gazo in pri tem opozoril, da izraelska omejitev goriva ovira izvajanje humanitarne pomoči. Spomnil je tudi, da resolucija Varnostnega sveta ZN od vseh strani zahteva neoviran dostop za humanitarno pomoč na območje.

"Pozivamo k povečanju dobave goriva za območje (Gaze)," je dejal Lenarčič na današnjem dogodku za novinarje v Bruslju, posvečenemu humanitarni pomoči EU.

"Humanitarni dostop bi moral temeljiti na potrebah in ne na omejitvah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal komisar, ki upa, da bo prišlo do daljše prekinitve ognja v vojni med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Po besedah Lenarčiča se dostava pomoči v Gazo sooča z dvema ozkima grloma. Tovornjaki, ki so vstopali v Gazo prek mejnega prehoda Rafa – edinega prehoda med palestinsko enklavo in Egiptom, so morali opraviti varnostni pregled na točki, oddaljeni 90 minut vožnje. Druga težava pa je, da Izrael dovoli le omejene količine goriva v Gazo, ki "še vedno ne zadoščajo za potrebe" v enklavi.

Lenarčič je dejal, da Bruselj poziva k večji zmogljivosti pregledov tovornjakov in dovoljenju za dostavo večjih količin goriva v Gazo. Opozoril je, da je gorivo bistveno za humanitarne operacije, bolnišnice, vodne postaje, obrate za razsoljevanje, vodne črpalke in pekarne. "Količine, ki trenutno dnevno vstopajo, za vse to niso dovolj," je dejal.

Lenarčič je tudi poudaril, da je resolucija Varnostnega sveta ZN s 16. novembra zavezujoča za vse strani in od njih zahteva, da omogočijo "neoviran dostop" za hrano, vodo, zdravila, gorivo in druge potrebne pripomočke za Gazo.

Ob tem je pripomnil, da Hamas ali, kot kaže, Izrael ne spoštujeta mednarodnega humanitarnega prava, še poroča AFP.

Države članice EU in humanitarne organizacije skušajo v okviru začasnega premirja med Izraelom in Hamasom, ki je stopilo v veljavo prejšnji petek in bilo v ponedeljek podaljšano za dva dni, zagotoviti pomoč 2,3 milijona prebivalcem Gaze.

Velik del prebivalstva Gaze je bil razseljen zaradi izraelske vojaške operacije, sprožene po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Na izraelski strani je bilo ubitih kakih 1200 ljudi, v ofenzivi na Gazo pa po palestinskih navedbah skoraj 15.000 ljudi, med njimi več tisoč otrok.

Zdravstveni sistem v palestinski enklavi je zaradi spopadov povsem na kolenih, zaloge vode, hrane, zdravil in oskrbe z elektriko pa izčrpane, še navaja AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
29. 11. 2023 08.46
+1
Pa ne menda fosilna goriva! Zdaj je priložnost za zeleni preboj za Palestince. Priključite jih na elektriko!
odpisani zasedli vlado
28. 11. 2023 19.12
+2
Torej se naj še bolj gre na roko v korist teroristom Hamasa???? Tega zbl.ojenca očitno prav tako zedeva kozmični dež kot golobe v parlamentu.
bu?e24 1
28. 11. 2023 16.19
-2
Pridni gojimi
Ana desetnica
28. 11. 2023 16.15
+5
Nehajte že v mojem imenu podpirati teroriste. Kot otrok sem zbirala denar za PLO, zdaj pa ugotovim, da je bil Yasser Arafat biljonar.
Ana desetnica
28. 11. 2023 16.17
+7
Vsi voditelji Hamasa, ki živijo v Katarju so biljonarji. Od česa le? Namesto, da bi našim ljudem obnovili poplavljene domove, financiramo teroriste. Ljudje v gazi tega denarja nikoli ne vidijo.
Nidani
28. 11. 2023 16.06
-6
Ja, zaprite pipo Izraelu, a ne...
vincent-vega
28. 11. 2023 15.43
+9
hmmmm...Hamas ima kar ogromno zalogo goriva,saj so pa oni večinsko izvoljena stranka,naj sami poskrbijo za Gazo,kje so vse tiste milijarde humanitarne pomoči?! ...aja,točno vse je šlo za rekete,izgradnjo bojnih tunelov in vojne mašinerije ter seveda prestižne vile za vodje hamasa...
BREZFILTRA
28. 11. 2023 15.34
+8
Kdo je tega be daka spravil v Evropo
LuxVeritas
28. 11. 2023 15.33
+6
ampak cudno trenutna f vlada je pozabila oment da so njihovi hamasovci ze prekrsili premirje z napadom na izraelske vojake. grem staviti da bo na hamastv psialo da je izrael streljal na hams in so krsili premirje.
LuxVeritas
28. 11. 2023 15.17
+7
humanitarne organizacije ki delajo v koriat hamasa je poteebno prepovedat. ve ina humanitarne pomoc, denarja v zadnjih 20 letih je namesto romalo civiliatom je romalo direktno v roke islamske teroristicne organizacije hamas.