Slovenija

Zaradi založenih poti gašenje trajalo uro dlje, občinski svetniki zahtevajo zaprtje obrata

Lenart, 25. 04. 2019 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

230 gasilcev je za gašenje požarov v lenarški sortirnici odpadkov porabilo 1507 kubikov vode in 1980 litrov penila, so na izredni seji med drugim slišali občinski svetniki, ki so izpostavili vrsto nepravilnosti. Prepričani, da tak obrat ne sodi v kraj, zahtevajo njegovo zaprtje, opozorili pa so tudi na domnevno slabe delovne razmere.

Svetniki občine Lenart zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh odpadkov iz tamkajšnje sortirnice odpadkov Salamonovega obrata.
Svetniki občine Lenart zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh odpadkov iz tamkajšnje sortirnice odpadkov Salamonovega obrata. FOTO: POP TV

Lenarški mestni svetniki so izredno sejo, na katero so povabili tudi predstavnike gasilcev, civilne zaščite, policije, Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) in civilne iniciative, posvetili kar dvema požaroma v tamkajšnji sortirnici odpadkov Salomon. Kot ob podobnih dogodkih v preteklosti - na misel prideta predvsem požara v vrhniškem Kemisu in zaloških Ekosistemih - se je pokazalo ohlapno razumevanje predpisov. 

Z odpadki založene intervencijske poti

Ob prvem požaru so gasilci naleteli na 760 ton mlete plastike, ob drugem pa na 60 do 80 ton plastičnih odpadkov.

Ob prvem požaru so bile poti v podjetju založene, gasilci niso mogli priti do požarišča, čas gašenja pa se je zato podaljšal za eno uro, so na seji povedali predstavniki gasilcev in civilne zaščite. Prav tako je bilo založeno hidrantno omrežje, za katerega so poudarili, da je bistveno premalo za aktivno požarno zaščito. 

Oba požara je gasilo kar 230 gasilcev iz sedmih gasilskih društev, dva sta se med delom poškodovala. Za kako veliki intervenciji je šlo, poleg števila sodelujočih gasilcev priča podatek o porabljenih 1507 kubikih vode in 1980 litrih penila. Skupni stroški gašenja znašajo 83.000 evrov. 

Kriminalistična preiskava še ni končana, zato tudi vzrok požarov ni znan. Prvič je neuradno prišlo do samovžiga, medtem ko so v podjetju prepričani, da je bil drugi požar podtaknjen.  

Lenarški svetniki: v obratu predelujejo bistveno prevelike količine odpadkov

V gašenju obeh požarov je skupno sodelovalo 230 gasilcev.
V gašenju obeh požarov je skupno sodelovalo 230 gasilcev. FOTO: POP TV

Da v podjetju ni oziroma je preslabo poskrbljeno za aktivno požarno zaščito, so na seji opozarjali tudi občinski svetniki. Prepričani so, da tak obrat v kraj ne sodi ter da v sortirnici sprejemajo in predelujejo bistveno preveč odpadkov, ki nato tam razpadajo, iz obrata pa se zato širi neznosen smrad.

Obsodili so tudi izjave direktorja Salomona Gregorja Repiča o zaposlovanju invalidov v njihovem podjetju. "Svetniki so prepričani, da ti invalidni delavci delajo v nemogočih pogojih za 500 evrov mesečno in v podjetju nimajo nobene zaščite, saj v podjetju ne deluje sindikat," so sporočili z občine. Podžupan Franci Ornik je ob tem dejal, da se podjetje mačehovsko obnaša tako do zaposlenih kot do lokalnega okolja. "Danes ne sprejemamo navadnih sklepov, ampak danes odločamo o zdravju zaposlenih, o zdravju naših občanov ter samega izgleda mesta Lenart," je dodal. 

Svetniki zahtevajo: obrat naj se zapre

Lenarški občinski svetniki zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh odpadkov z območja podjetja ter ustavitev delovanja družbe, katere dejavnost je po njihovem mnenju "škodljiva do okolja, prebivalcev in zaposlenih", na trenutni lokaciji. 

Prav tako zahtevajo poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje, prebivalce in zaposlene. "Zahtevamo analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja obrata in okolice. Od odgovornih pričakujemo in zahtevamo izvedbo vseh postopkov, ki bodo zagotovili varnost prebivalcem in zaposlenim, in odpravo vseh posledic po obeh požarih," so zapisali v sklepu. 

Zahtevajo tudi revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja, v katerega naj se vključita tako občina kot civilna družba. Obenem so prepričani, da je treba po hitrem postopku spremeniti zakonodajo in lokalnim skupnostim zagotoviti možnost sodelovanja v teh postopkih. "Občine namreč nosijo odgovornosti po Zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in nosijo številne druge odgovornosti, zato naj bodo vključene že v fazi izdaje dovoljenj," so pojasnili. 

Zadnji sklep se nanaša na varstvo zaposlenih. Ker je tam zaposlenih kar 90 odstotkov invalidnih oseb, občinski svetniki zahtevajo, naj se temeljito preveri evidentne nevarnosti požara in pregleda pogoje za delo tudi z vidika varovanja zdravja pri delu.

Sklepe, ki so zelo podobni ugotovitvam občinskega odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo, varovanje okolja in urejanje prostora, je po poročanju STA soglasno podprlo vseh 13 navzočih svetnikov. Z njimi bodo seznanili predsednika vlade ter ministra za okolje in prostor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zantaja
26. 04. 2019 18.35
Pa to ni mogoče, da je bila za parkirano intervencijska pot. Je skoraj ni firme, ko pripelješ robo ali prideš iskat, da lepo parkiras na rampo in narediš svoje. Že na samem vhodu gledaš ali bo šlo mimo parkiranih avtov.
RamzesII
26. 04. 2019 11.28
+1
V tej baraki, ki je sama za na odpad, predelujejo odpadke, pa saj ni varna.
drobiž
26. 04. 2019 11.11
+4
Zdaj je prepozno jokat. Znate pisat kazni za nepravilno parkiranje bi pa še naredili red pri deponijah.
mvlm1
26. 04. 2019 11.11
+3
Sortiranje odpadkov se sliši super podjetniška ideja, rabiš en plac, pa bagre. Posel je donosen, ker se vse dela z minimalnimi varnostnimi ukrepi, le teh sploh ni.
fairplayy
26. 04. 2019 07.46
+8
Ljudje se trudijo ločujejo odpadke plačujejo odvoz potem pa zgorijo in jih dobijo servirane v nos in na krožnik tu mora nekdo odgovarjat nekdo je spet gledal sam na svoj profit...
caspera1
26. 04. 2019 11.05
+3
Mogoče je pa potrebno samo tistega najti, ki je podtaknil ogenj.
robert hrovat
25. 04. 2019 21.18
+3
dokler taka podjetja delajo brez problema in polnijo proračun občine in žepe župana in inšpektorjev je vse u redu, ko pa pride do nesreče pa hitro vsi delajo na tem da se operejo krivde, šele potem se pokažejo pomankljivosti...
caspera1
26. 04. 2019 11.06
-2
Ena resnična plat. Dokler pa občina iz tega denarja popravlja ceste, sanira vrtce, vodovode.... je vse lepo in prav in nikogar nič ne moti. To je pa druga. Pa še več jih je.
bojer
25. 04. 2019 20.39
+4
Odpadke ustvarjamo in jih bomo še do nadaljnjega. Reševanje tega problema bi moralo biti, kot še marsikaj drugega, povezano med več ministrstvi oziroma med vsemi deležniki. Tako pa, kadar se kaj zaplete je besedni zaklad državnih uslužbencev zelo ozek in sicer "to ni v naši pristojnosti".
Andree
25. 04. 2019 19.49
+4
User1538643
26. 04. 2019 08.40
+1
denden
26. 04. 2019 09.00
+0
En preveč zagret nasprotnik sortirnice le to zažge, da potem lahko protestirajo.