Slovenija

Lendavska bioplinarna mora očistiti bližnji onesnažen potok

Lendava , 18. 06. 2020 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
1

Okoljska inšpektorica je opravila izredni inšpekcijski nadzor zaradi onesnaženja potoka Kopica blizu bioplinarne Lendava. Lastnik mora v roku 24 ur izčrpati iz potoka Kopica brozgo in jo vrniti v fermentor ter v dveh dneh odstraniti gasilske cevi, položene do kmetijskih zemljišč. Inšpekcijski postopek še poteka.

Spomnimo, poročali smo o tem, da bi morali v lendavski bioplinarni pred slabim mesecem dni ustaviti vse aktivnosti, a so pred dnevi izvažali sporni digestat, v potok Kopica pa spustili sumljivo črno tekočino. 

"Inšpektorica je lastniku bioplinarne Lendava na zapisnik izrekla opozorilo po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, da mora v delu, kjer je prišlo do izlitja tekočine v potok, v roku 24 ur izčrpati iz potoka Kopica brozgo in jo vrniti v fermentor. V roku dveh dni mora odstraniti gasilske cevi, položene med fermentorji bioplinarne do ograje bioplinarne in naprej do kmetijskih zemljišč," so danes sporočili iz Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Inšpektorica je po njihovih navedbah ugotovila, da so v bioplinarni v torek črpali tekočino iz fermentorja F4 in hale bioplinarne na sosednja kmetijska zemljišča, od koder je snov stekla v potok Kopica in povzročila onesnaženje vode na območju ob bioplinarni in dolvodno v vasi Petišovci. V času inšpekcijskega pregleda sicer tekočina iz gasilskih cevi ni tekla.

V bioplinarni so navedli, da so izvedli črpanje tekočine iz fermentorja in hale zato, da bi preprečili naraščanje vode v hali, do katerega je prišlo zaradi torkovih obilnih padavin, ki so med drugim zalile tudi fermentor. S tem so želeli preprečiti poškodbe elektromotorjev črpalk in elektormagnetnih ventilov. Tekočino so na kmetijska zemljišča prečrpavali od 5. do 12. ure. Izčrpana količina tekočine ni znana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 06. 2020 20.04
+0
Kaj to pomeni? Da je vse odvisno od vremena? Bilo je krivo deževje, ko bo sonce in suša, bo pa vse v redu? Nekaj ni narejeno tako, kot bi moralo biti.