Slovenija

Država 2016 še svarila pred stečajem: Adria letno prispeva 50 milijonov evrov

Ljubljana, 08. 10. 2019 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko Adria Airways s stečajem na očeh javnosti zaključuje svojo dolgoletno poslovno pot, smo izbrskali razloge in besede, s katerimi je država pred le tremi leti družbo prodala v nemške roke. Takrat so ocenili, da je dokapitalizacija in simbolična prodaja mnogo boljša rešitev kot stečaj, ki bi bil, kot se da razbrati, prava nacionalna katastrofa. Kaj se je v le treh letih tako spremenilo?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Stečajni upravitelj objavil poročilo
    03:23
    Iz SVETA: Stečajni upravitelj objavil poročilo
  • Iz 24UR: Letno poročilo Adrie
    03:34
    Iz 24UR: Letno poročilo Adrie

Februarja 2016, na vrhuncu dogodkov okrog prodaje Adrie Airways nemškemu skladu 4K Invest, sta predsednik uprave SDH Marko Jazbec in članica uprave Anja Strojin Štampar poslancu SDS Francu Brezniku odgovarjala na poslansko vprašanje, v njem pa ni manjkalo lepih besed o kupcu ter svaril pred stečajem družbe, ki da bi bil najslabša možnost za Slovenijo.

Dokapitalizacija je zagotovitev kapitala kupcu za prestrukturiranje

Najboljša možnost je torej bila, da Slovenija Adrio dokapitalizira in zaradi izredno težke situacije družbe proda po simbolični ceni, saj da bo le taka zanimiva za kupca. Ta možnost naj bi bila tudi manjši strošek za državo kot stečaj ali ustanovitev nove letalske družbe, dokapitalizacija pa da bo novemu lastniku zagotovila začetni kapital za prestrukturiranje.

Medtem ko Adria Airways s stečajem na očeh javnosti zaključuje svojo dolgoletno poslovno pot, smo izbrskali razloge in besede, s katerimi je država pred le tremi leti družbo prodala v nemške roke.
Medtem ko Adria Airways s stečajem na očeh javnosti zaključuje svojo dolgoletno poslovno pot, smo izbrskali razloge in besede, s katerimi je država pred le tremi leti družbo prodala v nemške roke. FOTO: Miro Majcen

"S tem bo Slovenija vzpostavila pogoje za ohranitev nacionalnega letalskega prevoznika," so bili takrat optimistični v SDH.

'Nadomestila za čas brezposelnosti bi mesečno znašala 400.000 evrov'

"SDH ocenjuje, da je dogovorjena transakcija prodaje ob predhodni dokapitalizaciji za Slovenijo gospodarna odločitev," so zapisali na SDH in za svojo trditev ponudili kopico argumentov.

"Postopek dokapitalizacije v višini 3,1 milijona evrov ne presega direktnih stroškov stečaja, ki bi na 31. 3. 2016 znašali 3,2 milijona evrov," so navedli in ocenili, da to tudi "minimalizira tveganje morebitne nedovoljene državne pomoči".

Dodali so, da Adria letno v slovenski proračun prispeva okrog 10 milijonov evrov v obliki davkov (na plače, prispevki). V letih od 2000 do 2014 naj bi tako Adria prispevala skupno preko 200 milijonov evrov v proračun, samo v obliki prispevkov in davkov. "Poleg navedenega se ocenjuje, da bi znesek nadomestil za čas brezposelnosti, v primeru, da bi zaposleni v družbi Adria Airways, d. d. prešli na Zavod za zaposlovanje, znašal mesečno okoli 400.000 evrov," so še dodali.

SDH je bil prepričan, da bo s prodajo država preprečila stečaj Adrie

Med ključnimi cilji prodaje je SDH našteval doseganje trajne in stabilne rasti gospodarstva, izboljšanje kakovosti in kapacitete javnih storitev ter "nadaljnji obstoj in razvoj Adrie, ki bo ohranil ali povečal število delovnih mest".

A stečaj Adrie Airways je le dobra tri leta in pol kasneje realnost. Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je tako v ponedeljek na spletni strani Ajpesa objavil revidirano letno poročilo družbe Adria Airways za lani.

SDH je bil prepričan, da bo s prodajo Slovenija rešila stečaj družbe, katerega posledice naj bi bilo sicer težko oceniti, saj naj bi bilo "nemogoče napovedati, kako hitro in katere letalske linije bi lahko vzpostavili drugi prevozniki".

"Prav tako ni mogoče oceniti, koliko resursov Republike Slovenije bi bilo pri tem sploh uporabljenih (zaposleni, vzdrževanje letal, gorivo …)," so še zapisali in dodali nekaj vplivov Adrie na povezanost Slovenije s svetom. Navedli so podatek, da je leta 2015 k nam z Adrio pripotovalo 200.000 tujcev, ki da so pri nas porabili okrog 28 milijonov evrov.

200 tedenskih letov na 30 destinacij je zagotavljalo tudi mobilnost domačemu prebivalstvu, tudi na ekonomsko manj zanimive balkanske destinacije.

SDH leta 2016: 'Adria letno v okolje prispeva 50 milijonov evrov'

"Družba Adria Airways, d.d. zagotavlja preko 400 visoko kvalificiranih delovnih mest, posredno pa je največja stranka letališča Ljubljana in družbe Adria Airways Tehnika, d.d. Letno generira 150 milijonov prihodkov, od tega se v okolje Republike Slovenije na različne načine letno prispeva okoli 50 milijonov evrov (plače, dobavitelji, idr.)," so še navedli.

Dokapitalizacija pred prodajo leta 2016 naj bi novemu lastniku zagotovila začetni kapital za prestrukturiranje.
Dokapitalizacija pred prodajo leta 2016 naj bi novemu lastniku zagotovila začetni kapital za prestrukturiranje. FOTO: POP TV

V odgovoru na poslansko vprašanje tudi ni manjkalo besed hvale na račun kupca 4K Invest, za katerega je država letos zahtevala, da se iz lastništva Adrie umakne.

Pred tremi leti so zapisali, da 4K invest do zdaj sicer "ni deloval v letalski industriji, ima pa številne izkušnje s prestrukturiranjem družb".

Osredotočeni naj bi bili predvsem na družbe, ki potrebujejo prestrukturiranje, njihov cilj pa da je povečanje vrednosti družbe preko sistematičnega pristopa k prestrukturiranju.

"Uspešno so zaključili že več kot 150 transakcij," še lahko beremo in še, da "4K Invest ocenjuje, da lahko Adria Airways postane cenovno učinkovita letalska družba s prevladujočim vplivom v JV Evropi".

Stečajni upravitelj Adrie Airways objavil revidirano letno poročilo za 2018

A stečaj Adrie Airways je le dobra tri leta in pol kasneje realnost. Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je tako v ponedeljek na spletni strani Ajpesa objavil revidirano letno poročilo družbe Adria Airways za lani, ki ga družba kljub zakonskemu roku do zdaj ni javno objavila. Kot poroča STA, je revizorska družba Pwc poročilu dala mnenje s pridržkom, in sicer zaradi manevra s prodajo in najemom blagovne znamke.

Omenjeno poročilo je bilo podlaga za odločanje agencije za nadzor civilnega letalstva o ohranitvi operativne licence, rok za oddajo poročila pa so ji večkrat podaljšali. Agencija je sicer družbi licenco odvzela, ko je poslovodstvo Adrie Airways vložilo predlog za začetek stečajnega postopka.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Miro Majcen

Kot je razvidno iz letnega poročila, so se prihodki družbe leta 2018 v primerjavi s predhodnim povečali za 12,5 odstotka na 179,08 milijona evrov, od tega prihodki od prevoza potnikov za 1,5 odstotka na 149,02 milijona evrov. Z oddajanjem letal s posadko drugim letalskim družbam je Adria lani ustvarila za več kot 17 milijonov evrov, še poroča STA

Lani prepeljali 1,23 milijona potnikov, kar je 1,5 odstotka več kot leta 2017

Lani je imela družba za 14,19 milijona evrov negativnega kapitala. "Izguba je predvsem posledica rasti cene goriva, katere negativni vpliv je znašal 7,7 milijona evrov. Prav tako je negativno vplival dodaten strošek najema letal s posadko v višini 5,5 milijona evrov," so navedli v družbi.

Prepeljala je sicer 1,23 milijona potnikov, kar je 1,5 odstotka več kot leta 2017. Zasedenost potniške kabine v rednem prometu se je zmanjšala za 3,7 odstotne točke na 64 odstotkov. Konec lanskega leta je imela družba po podatkih iz poročila 503 zaposlene, kar je bilo 26,8 odstotka več kot ob koncu predhodnega.

Poslovodni direktor Holger Kowarsch je v uvodu poročila zapisal, da je bilo leto 2018 za Adrio Airways zelo dinamično; bilo je polno izzivov in prelomnih trenutkov, leto komercialne rasti, obvladovanja in zmanjševanja tveganj pa tudi zaključevanja leta z rezultatom, s katerim ne morejo biti povsem zadovoljni, kljub temu da je odraz še nekaterih historičnih odločitev in preteklih poslovnih potez.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hisne
09. 10. 2019 12.45
+2
žal naši politiki ne vidijo dlje kot do svojega nosu delajo zakone samo zase in za bogataše žal nič kaj strateškega za slovenijo samo zasev vladi pa vidimo že skoraj 28 let ene in iste slovenci zbudimo se ne pustit da nam čisto uničijo kar je še ostalo
vomo
09. 10. 2019 12.07
+2
ZAKAJ TI IZBRANCI NE RAZMIŠLJAJO VSAK NEKAJ MESECEV NAPREJ, ČE NE ZMOREJO NEKAJ LET-BREZ ODGOVORNOSTI ODLOČAJO SEBI V PRID-NAJVEČJE ZLO V DRŽAVI SO POLITIKI, IN NJIHOVA KORUPTIVNA OSEBNOST. SO DALEČ OD POSLANSTVA, DA DELAJO V DOBRO NARODA. TO SO SPREMENILI FANATIČNO V DOBRO SEBI, PA NAJ STANE KOLIKOR STANE. ZA TO SO PRIPRAVLJENI PRODATI TUDI SVOJE NAJBLIŽJE. ZA NJIMI OSTAJAJO IMENA IN NJIHOVA DELA KATERA VODIJO V PROPAD NARODA IN DRUŽINE.
007SLO
08. 10. 2019 21.33
+7
Slovenija naj se proda skoda take gnile drzave
Krta?a 21
08. 10. 2019 21.31
+17
V gnili Jugoslaviji smo bili podjetni in smo si celo privoščili letalsko družbo. Zdaj smo svobodni in brez aviacije. Napredek pač.....
Simoni?
08. 10. 2019 21.15
+5
Rde.čuhi so zafurali vse, kar zafurati se je dalo!
marston
09. 10. 2019 08.09
+5
Pri ropu slovenije so sodelovali politiki vseh barv in vrst... Nobenih izjem ni, lepo sodelujejo in prodajajo,po diktatu eu in njihovih uredb, ki jih v slo izvajamo 150%.
Frane Šajn
08. 10. 2019 20.19
+10
Končajmo s tem premlevanjem. Boste videli kako hitro nas bo to doletelo kot hladen tuš in to precej prej kot se nadejamo, ampak takrat bo kot porečemo Primorci; "malu več k`sssnooooo!"
MESE?AR
08. 10. 2019 20.12
+10
Malo čudno pisanje ! Davki gredo v proračun države, prispevki pa gredo na SPIZ in to so penzije sedanjih tam zaposlenih ! Ali so mene kaj narobe učili ?
Kliko7
08. 10. 2019 20.11
-2
Gotovo, domov pejte jokat kekci
Heos
08. 10. 2019 20.32
+4
Antropozofija
08. 10. 2019 19.51
+30
Adrio so prodali zato, ker je očitno kaj padlo pod mizo. Seveda je to nedokazljivo.. Kaže pa v smer, da Slovenci niso sprožili kazenskega pregona proti očitnemu izrčpavanju Adrie od strani K4.
25kur
08. 10. 2019 19.41
+30
naj bratuškova in cmerar zmolita en očenaš
lukeeeeeec
08. 10. 2019 19.32
+16
ADRIJA je bila potopljena pred prodajo TUJCEM. Krivda je na socialističnih direktorjih in ekonomistih,ki še vedno predavajo,kako je potrebno leteti,kjer število potnikov ni važno.
Banion
08. 10. 2019 19.41
+33
Kocjančič je bil tudi direktor in takrat ni bilo zgube. Zguba se je začela ko je začela politika nameščati direktorje po sistemu ni važno če je butast važno da je naš. Tajnikar kot predsednik nadzornega sveta se ima za znanstvenika a mu ne bi dal niti ovce pasti
frufru
08. 10. 2019 20.00
+9
Bila je groznna zguba zato je kot nadomestni poslanc pobegnil v politiko kjer so mu partiski veljaki pokrili hrbet
hisne
09. 10. 2019 12.49
+2
še več sranja pa je naredila pahorjeva vlada ki je prodala letala nato pa jih najela nazaj kje je denar od prodaje letal to pa ko se politika v meša in namešča svoje ljudi a so ali niso sposobni
Ka pa mislis
08. 10. 2019 19.28
+31
Obsoditi na resne kazni. Zapor min 15 let, vracilo škode in nikoli vec zaposlitve v JU. Vse ostalo nima smisla.
Heos
08. 10. 2019 19.14
+31
kje je sdh, kje je dutb, kje je premier, kje ste odgovorni, vsi ste zaj.., potem pa boste pametovali, ja tudi pred volitvami, sramota za slovensku narod
Uporabnik1110355
08. 10. 2019 19.13
+15
Torej po novem je uspeh če plačuješ prispevke za delavca. Itak so jih pol ostali dolžni. Mislim da je pravilno da družba izgine, če bo kaj novega ,naj bo kvalitetno. Glede osebja ki si sedaj brez služb pa, ali poznate večje frajerje kot so piloti, večje carice od stevardes? Vedno nad nami, sedaj pa jok. Če pilot sedaj ne more dobiti superplačane službe pri drugem delodajalcu ni drugam kot za na zavod. Če bo pa zaradi tega malo m,anj doma, naj si pa izračuna če se mu to splača. Po mojem se bo še izselil za ta denar.
Kliko7
08. 10. 2019 19.16
+0
resslovenka
08. 10. 2019 20.02
+9
Si kdaj slišal o čutu pripadnosti podjetju, domovini, narodu,...? Jaz sem. Iz pilotovih ust. In bilo je res iskreno. 🙄
Uporabnik1110355
08. 10. 2019 20.15
+0
Itak, zakaj čutiš pripadnost? Verjetno da ne zato ker ti je težko. Nikjer ne bo več tako lepo kot tukaj, sindikat tu, sindikat tam...
galop
08. 10. 2019 19.09
+29
4 k invest ima dobre izkušnje s prestrukturiranjem družb. Ali s prestrukturiranjem v stečaj? Kdo bo odgovarjal za to? V sloveniji najbrž nihče...
vezuv_
08. 10. 2019 20.49
+4
CestniKolesar370Wattov
08. 10. 2019 19.09
+13
Adrio ste prodali Gordonu Gekku in mislili, da bo iz nje naredil Las Vegas. Pametno Polde, P A M E T N O.
plotter123
08. 10. 2019 18.59
+6
No a sedaj vam je jasno zakaj se pri nas ne uvede Šeriatskega prava ? Največji nasprotniki so pa politiki in njihovi priskledniki
korintos23
08. 10. 2019 19.01
-2
CestniKolesar370Wattov
08. 10. 2019 19.07
+1
Rekel bi, da se ga najbolj bojijo ženske.
lukeeeeeec
08. 10. 2019 19.35
+2
korintos, ti si že večkrat dokazal,da za tebe velja ravno obratno
scipio
08. 10. 2019 18.55
+1
Ne zdaj toliko lamentirati za to adrijo in po tej adriji. Bila je, ni ne več, nastala pa bo neka nova letalska družba ali vsaj servis, to je neizpodbitno. Enako kor je neizpodbiten rižanski vodovod za Koper. Učimo se iz napak, pa bo čez nekaj mesecev ali največ leto ali dve končno tudi za nas vse bolje in potovali bomo spet kot gospodje, iz letališč v Sloveniji. No ja, to je tisti, ki nas je največ tukaj, to pa smo osrednji slovenci. Saj za to gre, ni nas malo, periferni pa le iščite tuje alternative še naprej. Iz Nove Gorice je pač bliže do Ronk kot je do Brnika. In iz Maribora do Graza. In iz Krškega do Zagreba. Če cena zdrži, pa sploh!
extradeluxe
08. 10. 2019 18.44
+18
fantje če želite da politika financira in upravlja potem je politika tudi lastnik. če pa želite politiko stran pa morate ustanoviti privat letalsko družbo za kar ste seveda vljudno vabljeni.
extradeluxe
08. 10. 2019 18.42
+6
zdaj dejte se že enkrat odločit politika naj ustanavlja in financira letalsko družbo? ali naj se politika distancira od družbe? to dvoje hkrati ne gre. aha razumem yugo nostalgiki bi želeli da politika zgolj pošilja davkoplačevalski denar, piloti pa naj kar sami letijo po svojih željah in predlogih stewardes?