Slovenija

'Letak strank SDS, NSi in SMC o zakonu o vodah poln laži'

Ljubljana, 02. 07. 2021 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ma.Ko., STA
Komentarji
452

Letak, ki so ga gospodinjstvom ob referendumu o noveli zakona o vodah poslale stranke SDS, NSi in SMC, je poln laži, ljudje pa so zato zmedeni in ne vedo, kaj pomeni glas za ali glas proti noveli, pravijo v Gibanju za pitno vodo, ki je pobudnik referenduma. "Glas proti noveli je glas proti uničevanju narave," so poudarili.

 

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je danes na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavila več – po njenih besedah – spornih sporočil v letaku. Začela je s fotografijama tovarn, češ da skladno z novelo tovrstna gradnja v bližini voda ne bo več dovoljena. A to je veljalo že po sedanjem zakonu, je spomnila. Po letu 2008 je morala vse izjeme potrditi vlada, med njimi pa je bil denimo projekt farmacevtskega podjetja Lek, da podaljša ograjo. "Ko dodajamo nove izjeme, odpiramo vrata za nebrzdano gradnjo," se boji predstavnica Umanotere.

Direktorica Umanotere je prepričana, da bo novela zakona o vodah povečala poplavno ogroženost.
Direktorica Umanotere je prepričana, da bo novela zakona o vodah povečala poplavno ogroženost. FOTO: Ervin Čurlič

Kot zavajajočo je označila tudi fotografijo otroškega igrišča, ki naj bi kazala, da je po novem na priobalnih zemljiščih dovoljena gradnja otroških igrišč in podobnih objektov, kar pa da je bilo v resnici mogoče že tudi doslej.

Letak govori tudi o tem, da novela zakona prepoveduje gradnjo zasebnih in potencialno nevarnih objektov v bližini voda. A gradbeni zakon daje vedeti, da so lahko tudi objekti v javni rabi v zasebni lasti, denimo zasebni hoteli, restavracije, bencinske črpalke in oglasni panoji. To pomeni, da takih objektov novela ne le ne prepoveduje, temveč jih določa kot izjemo, je kritična Brecljeva.

Spotaknila se je še ob navedbe, da se bodo z novelo zakona zagotovila sredstva za preprečevanje poplav. Zatrdila je, da je v resnici ravno obratno – da bo novela povečala poplavno ogroženost. "Če je reka ukalupljena, zabetonirana, potem tam, kjer je pozneje naselje, poplavlja," je ocenila.

Gibanje za pitno vodo je na družbenih omrežjih objavilo fotografijo letaka, na katerem je prečrtalo trditve, ki se jim zdijo lažne, in jih popravilo s svojimi utemeljitvami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Novela zakona krši evropsko vodno direktivo, saj objekti, kot so hoteli in restavracije, niso objekti v javno korist'
 

Predsednica Globalnega partnerstva za vodo Slovenije Barbara Čenčur Curk je v nadaljevanju opozorila, da novela zakona krši evropsko vodno direktivo, saj objekti, kot so hoteli in restavracije, niso objekti v javno korist. Poleg tega je morebitno dodatno poseganje v brežine v neskladju z evropskim zelenim dogovorom ter direktivo o biodiverziteti in renaturaciji rek.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač pa je dejala, da pošiljanje letakov, kakršno so izvedle koalicijske stranke, stane okoli 30.000 evrov. "Mi kot gibanje civilnodružbenih organizacij si tega nikakor ne moremo privoščiti, zato naše letake raznašajo prostovoljci," je dejala.

Opozicijske stranke, ki so se prijavile v referendumsko kampanjo, je spodbudila, "da se mogoče tudi one 'izprsijo' in pošljejo kakšen letak, a z resničnimi dejstvi".

Izpostavila je še, da je glas proti noveli zakona glas proti uničevanju narave, zlasti vodnih virov, oziroma proti gradnjam na priobalnem pasu.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArseneLupin
06. 07. 2021 11.41
Zakaj pa ne gredo na sodišče, in lažnivce obsodijo? kdo laže in zavaja? To je res absurd! Naj gredo na sodišče in sodišče naj tiste, ki zavajajo obsodi! Če laže Vizjak, naj bo kaznovan Vizjak, č e pa lažejo razne Umanotere, potem naj bodl kaznovani njihovi voditelji! Mislim, da nam je dovolj tega obmetavanja z leve in desne! Sodnik naj udari po mizi in pove sodbo!
klemzoid
03. 07. 2021 14.57
-1
Haha letak počičkajo s svojimi lažmi in potem je zavajujoč. ZA pitno vodo!
zoran pušenjak
03. 07. 2021 09.42
+0
Vse kar je dobrega za Slovenijo Kulovci raztrgajo, res jim je cilj da ne bi dobro živeli
Samo DESNO je pravo
03. 07. 2021 09.41
-5
Zakon o vodah je dober, nič ga ni treba popravljati ali spreminjati., saj mu nič ne fali. Tisti, ki bi ga popravljali imajo svojo računico. Upam, da folk ne bo nasedel fintam in lažem. Sploh če vemo, kdo stoji za vsem tem. Tako je..zato mora pasti..z obkrožitvijo ZA itak
Samo DESNO je pravo
03. 07. 2021 09.37
-3
KUL ovci so dali ime referendumu-ZA VODO GRE..TA REFERENDUM NIMA nobene veze z vodo kot vodo..Za gradbena dovoljenja ob vodi se gre..Zato moramo biti ZA da se prepreči gradnja ob vodi.
riss
03. 07. 2021 09.13
-3
Me zanima, če nasprotniki vedo, da je v zakonu več dobrega za Slovenijo, pa manj za tiste, ki gledajo samo svoj ozki interes. Ovce bodo poslušale pastirje, tudi če jih bo peljal, da se pasejo na pesku.
bysaRD
03. 07. 2021 09.06
+4
Izjeme nas pripeljejo na Kacinov vikend.
minddy
03. 07. 2021 08.18
+5
zakon spisan nahitro smrdi kot tisti drek iz čistilnih, samo za denar se jim gre ne mislit da dela vlada dobro za večino, počasi ugotavljajo da gre ves denar ki ga ustvarijo firmee katere so prodali sedaj v tuje žepe .. in ga bo potrebno nekje drugje dobiti
ho?emVšolo
02. 07. 2021 21.55
+14
Na ta način, ko ima oblast občina, je Hojs dobil ugodno parcelo na morju od občine Koper. Skrivnostno pod mizo preko vmesnega posrednika, ki je bil le na papirju. Tako bodo delili obalni pas med izbrance. Minister Vizjak pa nam prodaja zgodbice in nas straši z neko staro Lekovo tovarno, izpred 70-ih.
ho?emVšolo
02. 07. 2021 21.49
+17
Novela, da so lahko tudi objekti v javni rabi v zasebni lasti, je resno zaskrbljujoča. Razlog: 1.) podtaknili so jo čisto na koncu brez posveta strokovne javnosti 2.) kljub napovedanemu referendumu, se vlada temu zelo spornemu (skritemu) delu ni pripravljena odreči…. Torej imajo neke skrivne načrte glede enostavne pozidave. Vsi PROTI zakonu in dol z vlado izdajalcev - prodanih duš!
Janki
02. 07. 2021 21.37
-2
Bojj verjamem SDS, NSI in SMC kot vam 24UR.
yanay
02. 07. 2021 21.34
+18
SDS, NSi in SMC itak razumejo okolje, kot molzno kravo, na katere vimena bi se radi prisesali. Ti skriti projekti na priobalnih območjih imajo velik tržni potencial in če jim bomo pustili, bodo to dodobra izkoristili, na okolju pa bodo pustili opustošenje, poplavnost se ne bo zmanjšala. To pa zato, ker tisti projekti, ki bi poplavnost zmanjšali ali celi odpravili, tržno nikakor niso zanimivi.
ReAnDa
02. 07. 2021 21.34
+10
Znana že razkrita taktika - z lažmi nad naivne volilce.
Rudolf Maister
02. 07. 2021 21.31
-6
Glasovati je treba proti,saj je Gospod Jankovič že zgradil kanalizacijo čez vodonosno območje tako da je vse v redu.
Malinha
02. 07. 2021 21.29
+15
PROTI FAŠISTOIDNI VLADI !! 🤛
Katja Bogovi? Bogovi?
02. 07. 2021 21.21
+0
Oni druga ne znajo kot to pisat mene osebno ne preseneti.
Zmaga Ukrajini ...
02. 07. 2021 21.16
+23
Tisti, ki ima rad naravo in okolje ter ga skrbi za vodo in to, kaj bomo pustili zanamcem, bo glasoval PROTI temu skrpucalu od zakona.
ni_mi_vse_eno
02. 07. 2021 21.05
-14
Lepo, da vlada pouči ljudi. Prav pa je, da se ljudje na vse informacije, katere uspejo najti, svobodno odločijo in sprejmejo nase posledice teh odločitev. Živela svoboda.
FAUSTOS1
02. 07. 2021 20.59
+5
profašisti sds in sedaj še nsi hočejo si razdeliti moč po državi za prejemanje podkupnin-dovoljenje za gradnjo na zavarovanem obnočju ,milijon za stranko in pol toliko v žep.
tomjaz
02. 07. 2021 20.57
-3
Tisti, ki pišejo, da to so levičarji res nima pojma. Jaz nisem nikoli zasledil, da bi kateri začel to akcijo. No oni so se samo pridružili zraven kot po navadi to počnejo levi in desni politični pol za glasove...
Katja Bogovi? Bogovi?
02. 07. 2021 21.23
+4
Tomaž to pa ne bo držalo glavni za referendum je sab kateri se zavzemajo