Slovenija

Letala niso rešitev za točo

Ljubljana, 08. 06. 2009 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Agenciji RS za okolje menijo, da učinkovitost zaščite pred točo z vnašanjem dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake ni strokovno dokazana.

Sofinanciranje tovrstnih projektov s strani države se jim zato ne zdi smotrno, saj bi to vzbujalo vtis, da je obramba proti toči preverjeno učinkovita.

Kot so v sporočilu za javnost poudarili na Agenciji RS za okolje (Arso), ukrepi za zmanjševanje negativnih posledic toče zajemajo področja raziskav procesov, odgovornih za nastanek toče, spremljanja in napovedovanja pojava toče, uporabe informacij in ukrepov za zaščito proti toči in področje zagotavljanja organizacijskih možnosti za smotrno delovanje na vseh omenjenih področjih. Ključna naloga državne meteorološke službe, ki deluje v okviru Arsa, je v največji možni meri upoštevati znanstvena dognanja in jih z lastno razvojno dejavnostjo umeščati v sklop državnega sistema za spremljanje, napovedovanje in opozarjanje pred nevarnimi vremenskimi pojavi, kamor sodi tudi toča.

Kot dodatna možnost v boju proti toči se v zadnjem času tudi v Sloveniji znova omenja vnos dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake, na primer izpuščanje srebrovega jodida z letal.
Kot dodatna možnost v boju proti toči se v zadnjem času tudi v Sloveniji znova omenja vnos dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake, na primer izpuščanje srebrovega jodida z letal. FOTO: Peter Janota

Znanstvena dognanja, kot so v izjavi za javnost zapisali v Arsu, kažejo, da je toča kot posledica intenzivnih nevihtnih procesov zapleten in za zdaj slabo napovedljiv pojav. Meteorološke službe lahko z obstoječimi orodji dokaj natančno zaznajo trenutni pojav toče, napovejo približno območje in čas za uro ali dve vnaprej, za dan ali dva vnaprej pa le možnost za nastanek toče na območjih v velikosti Slovenije.

Arso zagovarja stališče, da ni zadostnih strokovnih podlag, ki bi upravičile izvajanje obrambe proti toči z vnosom dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake. Državna podpora tovrstnim aktivnostim bi bila po njihovem mnenju nesmotrna in bi pri uporabnikih neodgovorno vzbujala napačen vtis, da je obramba proti toči preverjeno učinkovita.

Kot poudarjajo, meteorološka služba na Arsu stalno nadgrajuje sistem za opozarjanje pred vremenskimi nevarnostmi in si bo še naprej odgovorno prizadevala za njegov razvoj in izboljšave, tudi na področju opozarjanja pred nevarnostjo toče. Izdana opozorila in druge informacije meteorološke službe so lahko v pomoč pri drugih ukrepih za zmanjševanje negativnih posledic toče.

Na področju ukrepov za zaščito proti temu vremenskemu pojavu v kmetijstvu sta najbolj razširjena fizična zaščita z varovalnimi mrežami in finančno zavarovanje pridelka. Kot dodatna možnost se v zadnjem času tudi v Sloveniji znova omenja vnos dodatnih zaledenitvenih jeder v nevihtne oblake, na primer izpuščanje srebrovega jodida z letal. O možnostih umetnega vplivanja na razvoj in strukturo nevihtnih oblakov namreč obstajajo domneve, da s takšnim vnosom lahko spremenimo število in velikost točnih zrn. Kljub temu dosedanje študije kažejo, da ni nedvoumnih dokazov o pozitivnih učinkih takšnega vplivanja na pojav toče.
Evropske državne meteorološke službe se zato pridružujejo mnenju specializirane agencije Svetovne meteorološke organizacije, ki deluje pod okriljem ZN.

Leta 2007 je namreč na podlagi stalnega spremljanja znanstvenega in tehnološkega razvoja na področju vplivanja na vreme objavila stališče, da o učinkovitosti obrambe proti toči ni nedvoumnih dokazov. V njem tudi opozarja, da je treba dodatno preučiti morebitne škodljive posledice takih posegov v okolje, ki se pogosto pokažejo šele s časovnim zamikom. Večina držav zahodne in osrednje Evrope zaradi dvomljive učinkovitosti in nejasnih posledic na okolje takšne obrambe proti toči ne izvaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
09. 06. 2009 16.44
Z denarjem za plače, ki ga porabi ta agencija za odkrivanje tople vode, bi lahko financirali nekaj novih letal za obrambo proti toči.
petdan
09. 06. 2009 16.08
V sosednji Avstriji poteka obramba proti toči z letali že nekaj desetletij in to dokaj uspešno. Pravtako v nekaterih drugih zahodnoevropskih deželah. Kako to, da se pri nas najde vedno nekdo, ki hoče na novo odkriti toplo vodo? Ker živim v obmejnem področju kjer deluje 2 km vstran od nas avstrijska letalska obramba proti toči, lahko povem, da smo imeli v zadnjih 20 letih samo dvakrat točo in še tov omejenem obsegu.
Luco666
09. 06. 2009 13.03
Ja kuga pa je? Tale nasa agencija za okolje pojma nima sicer bi ze imeli kako pametno resitev. sj se neurja niso letos zacela pojavlat, dost so mel cajta! STROKOVNO DOKAZANO JE DA TOCA POVZROCA SKODO IN TUDI TO DA AGENCIJA RS. ZA OKOKLJE NI STORILA NIC!!!!!!!
ciaobella
09. 06. 2009 07.20
ZOPET in ŠE ENKRAT VEČ smo Slovenci PAMETNI ! Naši severni sosedje Avstrijci pa verjetno totalni bedaki ?
belronik
09. 06. 2009 02.24
pred leti je "slovenija"yugoslavija..imela na delih kjer je pojav toče velik posebne kontejnerje in rakete ki so jih streljali v oblake in z tem prepričevali in odganjali oblake ki so prinašali točo..vem da na štajerskem še ne dolgo casa nazaj tale kontejner obstajal in v njem so še zmeri bile rampe za rakete a rakete je takrat yugoslovanska vojska odpeljala.. v austriji pa kot sem bil na zadnje seznanjen to še zmeri obstaja...
wonn
09. 06. 2009 01.28
andi1111 in to samo Pahor ,ki že tako revne ljudi znova,in znova udarja po žepu !!!!!!!!!!!!!
fulspon
08. 06. 2009 22.27
mogoče je toča rešitev za letala:)
MAGNUM50
08. 06. 2009 22.16
Avstrijci so ob vsaki večji nevihti z več letali v zraku! Pa ne da smo mi bolj pametni od njih,ki to prakso z sofinanciranjem zavarovalnic izvajajo te naloge že več kot 40 let! Če je mauha prazna,je vsak izgovor dober!!
porka.malorka
08. 06. 2009 19.24
Ni strokovno dokazana,deluje pa hahahahahaha
theItch
08. 06. 2009 19.12
Vau za slovenijo mamo eno letalo pol pa pride izjava da to ni rešitev za točo. Ja malo malo je eno letalo za tako površino, naj zvečajo število letal in seveda njihovo uporabo pa pol naj malo opazujejo kaj bo.
hecate
08. 06. 2009 18.59
bravo!!! čim mnj se vmešavat v naravo...sam poglejte kok smo se do zdej in kakšne so posledice!! če se bomo nehal se bo narava že sama popravla...prej nm bo pač par ledenih kamnou in skal po buči zmetala - sej si zaslužmo s svojim obnašanjem...kazn more bit. vi bebčki kle gor bi se pa še bl v naravo umešaval...ja bravo ja! "genjalci"
rene19
08. 06. 2009 18.55
Vsi v toti vladi samo kradejo denar nič drugega,od prvega pa do zadnjega.Da bi kaj za državljane naredili to pa ne,samo da bi čim večji davek naredli in dobili čim več denarja,ki si bi ga potem razdelili.Lepo vas prosim,mi navadni smrtniki pa samo gledamo kak kradejo denar,ker tak nič ne moremo.Če pa se že keri oglasi,da kradejo denar pa ga al podkupijo al pa vstran spravijo. Lopovska banda.
joezzz
08. 06. 2009 18.09
arsenalfc.sidaj naštej mi načine varovanja pred točo ? fantje ne bit pametni! lahko ti namestiš mreže v sadovnjaku sam kaj boste pa v poljščinah in zelenjavi ? kak boste zavarovali ? zavarovalnica ti prizna kakih 30% škode, kjer pa je ostalo, ne uniči ti le pridelka uniči ti tudi ime in ostaneš brez kupcev če ti več let zaporedoma uniči toča. kak boste avte in hiše zavarovali pred gromozansko točo ? to z letali je zaenkrat najboljša metoda, sam kaj ko je tak kot pravijo kapital več vreden in mora država pobirat svoj denar od škode in zavarovanja
dondino
08. 06. 2009 17.47
Ma neumni so...kako pol da rusom pomagajo, k majo teh letal polno pa skor nobene nevihte z točo nimajo...lahk bi se mal pozanimal 24 ur k že tok pišete o tem
andi1111
08. 06. 2009 17.39
Seveda je predrago za državo: - ko plačate zavarovalnino za točo, gre davek državi - ko zavarovalnica plača popravilo toče ličarju, gre davek državi - zavarovalnica ima ekstra zaslužek z zavarovalninami za točo; država ima dodaten davek od dobička zavarovalnice - ko vi, ki niste zavarovani, date popraviti avto ličarju, gre davek državi Če pa bi bila organizirana obramba, ne bi bilo nobenega davka, ampak samo strošek za državo. Kako pa mislite, da razmišlja 'država'?
arsenalfc.si
08. 06. 2009 17.39
Kot da ne obstajajo tudi raznorazne zaščite za pridelek! Kej tazga sam v sloveniji...
zuper
08. 06. 2009 17.27
ne štekam...ne morejo dokazati da to deluje...ne morejo pa tudi dokazati da ne deluje...a ni potem vseeno bolje, da se strelja z raketami kot ne ?!?!
stanislav3
08. 06. 2009 17.20
sej ni res. čist dokazano je. sam dnarja nimajo za une pod oblaki, ker zaslužni in odgovorni živijo v njih.
xyz.G
08. 06. 2009 17.17
ce mamo eno letalo njahahah :) kaj ti bo eno letalo
KomentarDOO
08. 06. 2009 16.52
Na ARSO so snemali nanizanko "Samo bedaki in konji"!