Slovenija

Bodo letališče Maribor čez sedem dni zaradi birokratov zaprli?

Maribor, 11. 07. 2019 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
96

Zgodba z državnim prevzemom letališča Edvarda Rusjana v Mariboru se vse bolj zapleta. DRI je za dovoljenje prosil samo dva tedna pred rokom, ko so dobili navodilo ministrstva za infrastrukturo, da morajo prevzeti upravljanje letališča, zdaj pa kaže, da tudi nekatere najbolj osnovne službe in oprema niso urejeni. Pridobitev obratovalnega dovoljenja, ki ga letališče potrebuje, je tako manj verjetna, postopek pa bi se lahko zavlekel.

Podjetje Aerodrom Maribor je, kot smo že poročali, v začetku leta tudi uradno odpovedalo najemno pogodbo z lastnico piste in terminala, torej z državo. Aerodrom Maribor so upravljali s kitajskim kapitalom, ki je želel, da se letališče razvije, a po dveh letih obljub se ministrstva ne premaknejo s točke nič. Kitajski investitor je med drugim potreboval podaljšanje piste, ki s sedanjimi 2.500 metri ni zadostovala za letenje z večjimi letali, kot so Boeing 777, Airbus A330 ali druga letala, ki se uporabljajo za daljše lete, ki bi prihajali recimo s Kitajske. Država je obljubljala, da bo podaljšanje hitro urejeno, a kot smo že poročali o primeru pridobivanju državnega prostorskega načrta (DPN) za letališče v Portorožu, so uradniki večino postopkov zamrznili, čeprav so bile politične obljube drugačne. Zdaj je že dejstvo, da so država in uradniki imeli drugačne želje kot investitorji. Kitajski lastniki so vedeli in pričakovali, da bodo pred sprejetjem državnega prostorskega načrta nekaj let morali poslovati z izgubo, a jim je tega potrpljenja začelo zmanjkovati v letu 2018. 

Maribor ni nova in nepričakovana zadeva. DPN-ji v nekaterih primerih stojijo že najmanj 15 let, Maribor so se odločili reševati v zadnjem trenutku, pa naj stane, kolikor hoče.

Država je torej Kitajcem obljubljala nekaj, česar sama ni bila pripravljena sprejeti, saj so nam na ministrstvu za infrastrukturo na vprašanje, zakaj se DPN za Maribor zavlačuje, odgovorili, da še vedno prilagajajo zasnovo projekta - razlog naj bi bila Magna in "usklajevanje idejnih zasnov s potencialnim investitorjem." Prav tako so proti lokalna skupnost in številne civilne iniciative, glavnina pripomb se nanaša na vplive na ljudi in okolje. O prihodnosti DPN za mariborsko letališče pa lepo pove naslednji stavek: "Projekt ima zelo nizko stopnjo družbene sprejemljivosti in številna odprta vprašanja (investitor izvedbe ni znan, saj MzI financira le prostorski akt – DPN)." Odgovornost se je znova prelagalo na druge sektorje in oddelke.

"Država je Kitajcem obljubljala nekaj, česar sama ni bila pripravljena sprejeti."
"Država je Kitajcem obljubljala nekaj, česar sama ni bila pripravljena sprejeti." FOTO: Miro Majcen

Kitajci so jeseni leta 2018 ministrstvu za infrastrukturo sporočili, da v kolikor se zadeve kmalu ne spremenijo, bodo odpovedali pogodbo, kar so januarja 2019 tudi naredili. Šest mesecev kasneje, junija 2019, se je država končno zbudila in začela reševati problem, za katerega so vedeli že najmanj osem mesecev. Ministrica Alenka Bratušek je v začetku junija, tudi zaradi opozarjanja medijev, sklicala tiskovno konferenco, na kateri je predstavila zadnjo možnost – prevzem letališča s strani države in večkrat poudarila, da bodo spoštovali zakonodajo. Naši viri pravijo, da je imela ministrica takrat dve možnosti, "nacionalizacija" letališča (ponovni državni prevzem) je torej bila prva, druga možnost pa je bila, da bi letališče, dokler se ne odločijo o njegovi prihodnosti, družba Aerodrom Maribor upravljala še naprej, a bi država morala pokriti določene stroške poslovanja. Ministrica na to ni pristala, saj naj bi po naših virih to za njo bilo predrago. Na tiskovni konferenci je predstavila, da bo strošek obratovanja za leto 2019 - 300.000 evrov, za leto 2020 pa 700.000 evrov, a nas je več virov opozorilo, da to ni dovolj denarja, da bi letališče lahko ostalo odprto.

Reševanje v zadnjem trenutku

Še več, družba DRI, ki želi prevzeti upravljanje letališča, je po naših virih za 18-mesečno obratovanje letališča zdaj predstavila veliko višjo oceno stroška, ta naj bi namesto enega milijona evrov dejansko bila bližja ceni, ki so jo želeli Kitajci, nekaj čez dva milijona evrov (pod pogojem, če bi želeli, da Maribor obdrži status mednarodnega letališča z vso opremo in pravicami).

Če se bo letališče zaprlo za daljši čas, ali pa bo pridobivanje obratovalnega dovoljenja dolgoročno, se lahko zgodi, da bo Slovenija morala vrniti evropske milijone.

Zakaj so se reševanja lotili v zadnjem mesecu pred koncem odpovednega roka, nam naši viri niso znali pojasniti, so si pa bili enotni, da je bila ta odločitev, za tako kratek čas, najslabša in zaradi te odločitve bo mariborsko letališče po koncu odpovednega roka – 18. julija – lahko tudi zaprto. Za koliko časa ne ve nihče. V kolikor v rekordnem času uredijo vse nejasnosti bo zaprto samo en dan, če pa se odkrijejo napake ali neurejena razmerja, pa za dalj časa. DRI ni nikoli upravljal z letališči, prav tako ni nikoli prosil za kakršnokoli letališko obratovalno dovoljenje, kaj šele za mednarodno letališče, kot je Maribor. Agencija za civilno letalstvo je bila tako postavljena pred dejstvo (problem) samo enajst delovnih dni pred iztekom roka, ko bi Maribor "izgubil" obratovalno dovoljenje, da novega podeli DRI-ju. Večina strokovnjakov je enotnih, da je to hitro, celo prehitro, saj so ti pregledi zelo natančni in nihče ne more zagotoviti, da bo pregled uspešen.

DRI ni nikoli upravljal z letališči, prav tako ni nikoli prosil za kakršnokoli letališko obratovalno dovoljenje, kaj šele za mednarodno letališče, kot je Maribor.
DRI ni nikoli upravljal z letališči, prav tako ni nikoli prosil za kakršnokoli letališko obratovalno dovoljenje, kaj šele za mednarodno letališče, kot je Maribor. FOTO: Miro Majcen

Zapletlo se bo lahko torej pri obratovalnem dovoljenju, ki ga Agencija za letalstvo podeljuje, saj je ta agencija namreč ena najbolj strokovnih agencij za varnost v zračnem prometu in sledi mednarodnim smernicam glede varnosti in se sklicuje tudi na zakon o letalstvu, pojavile so se nove težave, ki jih DRI in ministrstvo za infrastrukturo do 10. 7. 2019 niso niti poskušali reševati: ozemlje okrog letališča, ceste in parkirišča so v lasti Aerodroma Maribor (Kitajcev). Po naših informacijah se nihče na ministrstvu za infrastrukturo in DRI ni resno vprašal, samo nekaj dni do prenosa oblasti, kako bo sploh urejen dostop do letališča, saj do lastnikov, po naših informacijah, do sredine dneva, sploh niso resno pristopili. 

Če pogledamo zahteve za obratovalno dovoljenje, ki so zapisane v zakonu o letalstvu, pravijo, da mora imeti mednarodno letališče vso dostopno infrastrukturo in tudi službe, ki delajo na letališču, da zagotavljajo nemoteno delovanje letališča in tudi potrebno infrastrukturo. Kot smo neuradno izvedeli, pa ne samo, da na DRI in ministrstvu za infrastrukturo niso preverili dostopnosti in pravice do uporabe zemljišča, niso preverili niti vsakodnevnega delovanje letališča, saj tako glavna programska oprema, določene stavbe, pisarne, nekateri avtomobili, ki služijo za varovanje in zagotavljanje varnosti na letališču, določena oprema za gasilce, ne preidejo avtomatsko k DRI, ker niso v lasti države, ampak Aerodroma Maribor, torej Kitajcev.

Od Evropske unije je država prejela 19 milijonov evrov sredstev, s katerimi so med drugim zgradili sodoben terminal s kapaciteto 600.000 potnikov na leto.
Od Evropske unije je država prejela 19 milijonov evrov sredstev, s katerimi so med drugim zgradili sodoben terminal s kapaciteto 600.000 potnikov na leto. FOTO: Miro Majcen

Naši viri so nam povedali, da tako samo pet delovnih dni pred dnem, ko bi DRI moral prevzeti oblast na letališču, ta ne izpolnjuje nekaterih pogojev za obratovalno dovoljenje, predvsem zaradi nejasnosti glede opreme, če jih bodo uspeli odpraviti v nekaj dneh, pa nihče ne more zagotoviti. Imeli so tudi težave s prepričevanjem zaposlenih, da podpišejo pogodbe z DRI, a ko so se slednji strinjali, da zaposleni obržijo enake pravice, so le podpisali. Zaposleni pa so bili pogoj, da bi DRI sploh lahko zaprosil za dovoljenje. Nekateri zaposleni na letališču imajo tudi več licenc za izvajanje (različnih) storitev, a to po novih evropskih direktivah iz leta 2018 ni dovoljeno. Ena oseba po tej spremembi lahko opravlja samo eno storitev, vezano na zgolj eno licenco. Če letališče Maribor ne bo dobilo izjeme glede licenc, bi verjetno morali zaposliti, po ocenah strokovnjakov, še enkrat toliko ljudi. Kako se bodo rešili iz teh zagat, ne ve nihče, nekateri strokovnjaki so ugibali, da bo letališče zaprto vsaj za nekaj dni, kako pa bo to vplivalo nadaljnje pridobivanje obratovalnega dovoljenja, pa je težko reči, saj se "takšna površnost v letalskem svetu ne pozna," nam je zaupal eden od virov.  

Po naših informacijah pa celotno zadevo in zaplete rešujejo tako ljudje z ministrstva, predvsem sektorja za letalstvo, kot tudi zaposleni na DRI, medtem ko je ministrica Alenka Bratušek odšla na dopust. Ministrstvo za infrastrukturo smo vprašali za mnenje o spornem prenosu pooblastil in ozemlja, a so nam odgovorili, da je za to odgovoren DRI. Medtem, ko so nam na ministrstvu za infrstrukturo trdili, da je za razmerja glede uporabe zemljišč odgovoren DRI, so nam ti danes odgovorili, da je za to odgovorno ministrstvo za infrastrukturo, ki je "uredilo razmerja glede uporabe zemljišč." DRI nam je potrdil, da dogovori o opremi še potekajo. Če ne bodo smeli uporabljati programske opreme, kako bodo lahko delali?

Tako kot v primeru reševanja DPN-jev, se tudi v primeru mariborskega letališča odgovornosti prelagajo.

Računsko sodišče zahteva pojasnila

Da je bil za reševanje letališča izbran načrt, za katerega se je odločila ministrica Alenka Bratušek, ni bilo nenavadno zgolj letalski stroki, ampak tudi Računskemu sodišču Republike Slovenije. Kot smo že pred dnevi neuradno izvedeli, je ravno prevzem s strani DRI najbolj "sumljiv", saj je potekal brez javnega razpisa in ga je zgolj prevzela država. Toda ministrica je v začetku junija rekla, da "za odločitev po njihovo niso potrebovali razpisa, saj naj bi šlo za prenos pooblastil in delovanja med državnimi organi." Po prejemu dokumentacije in pooblastil bo tako sodišče moralo odločiti, ali je bil ta manever zakonsko upravičen, če pa ne bi bil, bi to skoraj zagotovo pomenilo vsaj začasno zaprtje letališča v Mariboru, če bo DRI seveda uredil razmerja med Aerodromom Maribor in bo Agencija za letalstvo podelila obratovalno dovoljenje.

Če ne bodo imeli dostopa do upravne stavbe, kje bodo delali? Če ne bodo smeli uporabljati programske opreme, kako bodo lahko delali?
Če ne bodo imeli dostopa do upravne stavbe, kje bodo delali? Če ne bodo smeli uporabljati programske opreme, kako bodo lahko delali? FOTO: Miro Majcen

Nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo glede vračanja evropskih sredstev, ki so jih uporabili za nadgradnjo letališča, če tega zaprejo za dalj časa. Velik del obstoječe letališke infrastrukture je država financirala z evropskim denarjem v času infrastrukturnega ministra Patricka Vlačiča leta 2012. Od Evropske unije je takrat prejela 19 milijonov evrov sredstev, s katerimi so med drugim zgradili sodoben terminal s kapaciteto 600.000 potnikov na leto. Država se je ob prejetju evropskih sredstev Evropski uniji tudi zavezala, da bo letališče obratovalo vsaj do 11. novembra 2021, v nasprotnem primeru bo morala plačati visoko kazen v višini sedem milijonov evrov.

Zakaj so se reševanja lotili v zadnjem mesecu pred koncem odpovednega roka, nam naši viri niso znali pojasniti.

Na primerih iz preteklih tednov smo videli, da tako DPN-ji za Portorož, Maribor in Ljubljano, ki že leta stojijo in se ne premaknejo, kot tudi napačna politika glede Maribora, ni nova in nepričakovana zadeva. DPN-ji v nekaterih primerih stojijo že najmanj 15 let, Maribor so se odločili reševati v zadnjem trenutku, pa naj stane, kolikor hoče. Številni naši sogovorniki, s katerimi smo sestavljali zgodbe zadnjih tednov, nam pravijo, da gre za težavo, ki pesti Direktorat za letalski in pomorski promet že nekaj časa in se ne izboljšuje, Vlada pa se ne želi – ne glede DPN-jev in ne glede letališča – nikakor opredeliti, zato zadeve tudi stojijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karlo
12. 07. 2019 16.58
+0
Spoštovani avtor članka. Ne zaradi birokratov ampak zarradi ekonomije beri metaje denarja v vrečo brrešitev, brez dna je treba letališče zapreti. Če pa imate vi ali kdor koli drug rešitev, pa podajte državi idejo za prevzem. V 20 letih se ni javil še nihče.
Tomvojo
12. 07. 2019 15.34
+3
To je edino kar znajo krizni managerji in stečajni upravitelji, grobarji slolandijskega gospodarstva
Milan Oni?
12. 07. 2019 14.56
+6
PRODAM VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE!
Voluhar7
12. 07. 2019 14.00
+6
Nesposobna država. Sicer pa ne rabimo nesnage tukaj. Birokracija v tujini tega ni. Butalci partijski.
eurosapiens
12. 07. 2019 12.03
+8
naj ostane športno letališče ... vse ostalo je proč metanje denarja za neke zasebne interese
kranški sin, ki pije vin
12. 07. 2019 11.19
-1
čudnu sm pa mislu da je srebrenica problem dns
buzerantos
12. 07. 2019 09.58
+10
Imas prav, vendar bi z drugacnim pristopom, strategijo, lahko nekqj naredili, ce ne druga da bi vsaj pokrival sam sebe. Ampak ni interesa
buzerantos
12. 07. 2019 09.55
+13
ti pa si prismojen. najvecji hrup in smrad povzrocajo kmetje, imajo starsi hiso tam, vse potocke so zastrupli z svojim zlivanjem gnojnoce vsepovsod. Poserje se kmet na okolje, samo da raste, vse vodostaje so ze zastrupli, imamo probleme z pitno vodo, ti pa o hrupu in onesnazenosti zarad letalisca? saj ni cudno da smo kjer smo...
korintos23
12. 07. 2019 09.56
-19
disorderliness
12. 07. 2019 13.06
+1
Obdelovanje zemlje bi morali prepovedati v ustavi in po vseh njivah zgraditi letališča, smučišča in jahtišča.
buzerantos
12. 07. 2019 09.52
+10
buzerantos
12. 07. 2019 09.52
+21
sramota brez primere. nesposobnost v sloveniji veje iz vseh por...
KAPIBARA
12. 07. 2019 11.09
+9
User1538643
12. 07. 2019 09.40
+4
Zdaj je le 6 dni vprašanje 😉
MojsterSplinter
12. 07. 2019 09.19
+13
Moment... "Najbolj osnovne službe in oprema niso urejeni"... in krivi so BIROKRATI?
Petur
12. 07. 2019 08.15
+19
Ali je kdo razmisljal pred leti,da bo slovenija z vsakrsno identiteto izginila v megli?ne , ker je bil cilj in je sesamo rovariti , polascati se , mascevati.....!
janezpodre
12. 07. 2019 08.12
+7
MB je dobil letališče izključno zato, ker ga ima Ljubljana, ker, kot je splošno znano, Toteke Močvirniki zatirajo na vsakem koraku in zato - aerodrom in univerzo v vsako vas.
apodgra
12. 07. 2019 08.06
+35
Zaradi nesposobnih državnih birokratov in ministerstev, se nam bo zgodila tipična slovenska sramota. Enega problema strateškega pomena , ne znamo rešiti in to neučinkovitost spremljamo že vsa leta . Samo polna usta so jih , blebetanja po medijih in televiziji, ker vedno prodajajo samo meglo in svoj vakum ,ki ga imajo v svojih glavah. Letališče zapreti in nagnati celotno vlado in vsa ministrstva postaviti na kraško burjo .
KAPIBARA
12. 07. 2019 11.11
+5
Ni v interesu-( izkupiček) raznim "ZemljariĆem"..
fairplayy
12. 07. 2019 07.09
-20
naj se zapre bo manj hrupa in onesnaževanja okolice Hoč
Franci Luzar
12. 07. 2019 07.54
+14
Bravo delavce pa na cesto bojo dobili socialno pomoč? ampak če boste proti vsem,potem bo tudi davkoplačevalndga denarja zmanjkalo, za socialno pomoč in kaj boste potem ? kriva bo Država?
Mladen Stariha
12. 07. 2019 07.02
+27
Daniel Fazlić - kako lahko date članku tako idiotski naslov - jasno je, da bodo omenjeno letališče zaprli iz preprostega razloga: ker nima potnikov...
adix1
11. 07. 2019 21.54
-14
Ljubljana treba uničit mb?
Franci Luzar
12. 07. 2019 08.00
+13
je pa res Mariboru toliko potrebno letališče kot kranjski gori Pristanišče. saj ste vse uničili,nobene industrije? Turisti nimajo kaj iskati v Mariboru, ja zakaj potem letališče? tiste dva potnika ki želite kam lezete gresta pa lahko v Zagreb,ali Graz.
buzerantos
12. 07. 2019 09.57
+3
vazno da se pa v brnik zlivajo vsa sredstva. Samo zaradi politikov imate letalisce. A tam pa hrup in letala ne motijo?
Svetec 2021
11. 07. 2019 21.53
+34
To letališče je kot vreča brez dna.... Samo mesečno je stroškov 200.000 in kdo to plača ja dvakoplačevalci
apodgra
12. 07. 2019 08.11
+15
legenda Si se kdaj vpraša ,koliko denarja pa zapravijo ljudje ,ki delajo ,bolje rečene ne delajo na vseh ministerstvih , pa kljub temu še vedno prihajajo v službo in prelagajo papirje iz enega predala v drugi predal , podobno raboti na golem otoku kamenje iz nege kupa na drugi kup in ponovitev.
Igi74
11. 07. 2019 21.36
+42
Birokrate bi mogl zapret....banda hudičeva!!!! Nesposobneži!!!!