Slovenija

Letalska policijska enota delila posnetke z najbolj prizadetih območij

Ljubljana/, 07. 08. 2023 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.K., D.L.
Komentarji
4

Med katastrofalnimi poplavami, ki so v preteklih dneh zajele Slovenijo, so poleg gasilcev, vojakov, gorske reševalne službe in drugih pripadnikov civilne zaščite po vsej državi posredovali tudi policisti. Poslali so posnetke z najbolj opustošenih območij, in sicer Zgornje Savinjske doline, Koroške in delov Gorenjske.

"Helikoptersko reševanje v dežju, ob strelah, vetru in besneči vodi je nevarno, a svoje delo opravljamo zavzeto in predano, ker vemo, kako težko je ljudem, ki so ostali sami in brez vsega," pravijo policisti, ki so posredovali v Črni na Koroškem, Ljubnem ob Savinji pa tudi nekaterih drugih krajih. 

Danes okoli 11. ure so objavili še en posnetek s terena in pripisali, da "se končno kaže sonce, ki smo ga vsi težko čakali". Hvaležni državljani, ki občudujejo požrtvovalno delo policistov, pa so med drugim v komentar zapisali: "Sonce ste tudi vi sami, zato pa je posijalo izza oblakov".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policisti Letalske enote skupaj s pripadniki gorske policijske enote in Gorske reševalne zveze Slovenije že vse od prvega dneva te nepojmljive ujme s helikopterjem evakuirajo ljudi s prizadetih območij, tja dovažajo hrano in nujno opremo, pa tudi tehnično osebje. 

V zraku so tudi danes, naloge opravljajo s tremi helikopterji. Dva sta tipa AW169 in sta opremljena z vitlom, en helikopter tipa EC135 pa je opremljen s kamero. 

Prvi helikopter na območju Savinjske doline izvaja reševanje in evakuacijo prebivalstva ter prevaža nujno opremo in tehnično osebje. Drugi helikopter izvaja reševalne naloge in je tudi del sistema za reševanje v gorah. Prvo nalogo je zjutraj opravil na območju Škofje Loke zaradi poškodbe osebe, drugo pa na območju Savinjske doline zaradi hujšega bolezenskega stanja. Tretji helikopter pa trenutno izvaja nadzor na poplavljenih območjih na območju celotne Slovenije zaradi pridobivanja podatkov o stanju cest, območij in vodotokov ter nadaljnjega ustreznega odziva pristojnih na posledice naravne nesreče in obvladovanja razmer.

Če je ogroženo življenje, nemudoma pokličite številko za klic v sili 112 ali interventno številko policije 113. Obenem opozarjamo, da sta obe telefonski številki zaradi velikega števila klicev izjemno obremenjeni, vse razpoložljive sile pa že na terenu, zato ju uporabljajte racionalno, da bo pomoč lahko prišla najprej do tistih, ki so najbolj ogroženi.

Gre za nenadno erozijo, časa za beg ni

Ob tem Policija znova opozarja, da razmere ostajajo kritične in da je potrebna velika previdnost. "Razmere so še vedno izredno nevarne, vodotoki imajo zelo veliko moč. Izjemno nevarne so brežine in območja, kjer je voda odnesla tla, hiše in ceste. V teh primerih ne gre za postopno erozijo, kjer je mogoče predvideti odnašanje zemlje, ampak za nenadno erozijo, ki jo povzročajo ogromne količine vode. Zato svetujemo, da se ne zadržujete na takšnih območjih," poudarjajo. 

Na prizadetih območjih so zaradi nevarnosti plazov, posedanj cestišč ali poplav nekatere ceste in mostovi še vedno zaprti. Vse voznike zato pozivajo, da upoštevajo prometno signalizacijo in navodila policistov. Naj ne vztrajajo z vožnjo, če vidijo, da je cesta poplavljena, ter se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnosti. Vozniki naj uporabljajo označene obvoze in do odprtja zaprtih odsekov cest teh ne uporabljajo.

Obenem pozivajo ljudi, naj na mostovih in cestah, ki so zaradi nevarnosti še vedno zaprte, ne odstranjujejo signalizacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja