Slovenija

Letalski miting v Moškanjcih

Moškanjci, 06. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na letališču v Moškanjcih je ob 50. letnici Aero kluba Ptuj, in dnevu Slovenskega letalstva, v spomin na prvega slovenskega letalca Edvarda Rusjana, potekal letalski miting.

Miting je s skupinskim skokom otvorilo 50 padalcev iz različnih Slovenskih letalskih klubov. Sicer pa so obiskovalci lahko opazovali vratolomne vožnje številnih tako ultralahkih, kot vojaških reaktivnih letal, katera so poleg domačih pilotov pilotirali Slovaki in Avstrijci.

Kopija enega prvih letal, ki so letela na slovenskem nebu (Foto: Jani Dolinšek)
Kopija enega prvih letal, ki so letela na slovenskem nebu (Foto: Jani Dolinšek) FOTO: 24ur.com

Skupaj je bilo na ogled postavljenih več kot sto plovil, med njimi tudi avion EDA V., replika letala, s katerim je letel Edvard Rusjan. Med tem, ko reaktivci dosegajo hitrosti okrog 1000 km na uro, pa EDA V. ne doseže niti 100 km na uro.

Posebno pozornost pa so na mitingu namenili Matevžu Lenarčiču, pilotu iz Celja, ki se je prav danes podal na pot okoli sveta. Poletel je iz Ajdovščine, a se je na poti ustavil tudi v Ptuju. Posebnost njegovega potovanja je v tem, da bo kot prvi, z ultralahkim letalom Pipistrel Sinus 912, svet obletel sam, brez kopilota in helikopterske podpore. Tako se bo moral na posameznih dolgotrajnih preletih preko divjih gozdov, preko gora Aljaske in Kanade in preko ledeno mrzlih arktičnih morij, kjer ni nobenih možnosti zasilnega pristanka, spopadati z vremenom, vetrovi in predvsem s samim seboj.