Slovenija

Letni dopust preživlja v celici

Koper, 22. 09. 2005 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./I.P.
Komentarji
0

Kljub skromni plači je koprski policist, ki so ga pred dnevi aretirali v Italiji s kupom heroina v rokah, živel na veliki nogi.

Preiskava zoper 32-letnega koprskega policista Darka Dekoviča, ki so ga aretirali pripadniki posebnega oddelka italijanske policije za boj proti drogam v trenutku, ko je skušal v Toskani zakopati zavoje z 9,2 kilogramov čistega heroina, poteka tako na italijanski kot slovenski strani. Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik koprske policijske uprave Vojko Živec, zadevo preiskujejo kriminalisti, sodelujejo pa tudi s preiskovalnim sodnikom, ki je že v ponedeljek odredil preiskavo Dekovičeve hiše.

Vila v Žusterni, katere lastnik je pred časom postal Darko Dekovič
Vila v Žusterni, katere lastnik je pred časom postal Darko Dekovič FOTO: POP TV
Odvetnik Roberto Masetti, ki ga je sodišče v Pistoi imenovalo za zagovornika po uradni dolžnosti, je za 24ur.com povedal, da mu je Dekovič danes odvzel pooblastilo za zastopanje, ker je najel lastnega odvetnika.

Živec ne želi govoriti o tem, ali so med hišno preiskavo našli kaj obremenilnega, neuradno pa naj bi preiskovalci naleteli na nekatere dokaze, ki naj bi pomagali dokončno razvozlati ozadje nikoli raziskanih "škandalčkov" na koprski policijski upravi. Vsekakor pa bo tudi državno tožilstvo zanimalo, kdo vse je Dekoviču pomagal pri tihotapljenju in preprodaji tako velike količine droge, za katero bi lahko na italijanskem trgu zaslužil kar milijon evrov.

Koprski policist, ki sedi v zaporniški celici italijanskega mesteca Pistoia, je glede na pičlo policijsko plačo, ki naj bi bila edini vir njegovega preživetja, živel dokaj razkošno. Tako se je pred nekaj meseci vselil v vilo v Žusterni, elitni lokaciji s pogledom na koprski zaliv, ki je znana po astronomskih cenah nepremičnin. Vilo je letos obnovil, potem ko naj bi v doslej ne povsem pojasnjenih okoliščinah do hiše prišel s pogodbo. Z njo naj bi mu starejša upokojenka v zameno za oskrbo do njene smrti, prepustila vilo v last in uporabo.

Ob prijetju Dekoviča so se namreč v policijskih krogih razširile govorice o Dekovičevih domnevnih povezavah s kolegi v policijskih vrstah, saj preiskovalci dvomijo, da je koprski policist deloval sam. Prav tako ne bi noben preprodajalec drog zaupal tako velike količine heroina nekemu začetniku. Dekovič je zaposlen na eni od enot mejne policije in je lahko s svojimi policijskimi pooblastili uradoval tako na obmejnem območju z Italijo kot v notranjosti PU Koper.

Sedež Policijske uprave Koper: Z Dekovičevo aretacijo naj bi prišle na dan tudi druge nečednosti znotraj koprske policije
Sedež Policijske uprave Koper: Z Dekovičevo aretacijo naj bi prišle na dan tudi druge nečednosti znotraj koprske policije FOTO: POP TV

Po dosedanjih ugotovitvah se je Dekovič odpravil na dopust, najprej pa se je odpravil v Črno goro, domnevno po pošiljko heriona, nato pa se je z njo odpravil v Italijo.

Tiskovni predstavnik PU Koper Vojko Živec
Tiskovni predstavnik PU Koper Vojko Živec FOTO: POP TV

Kot je znano, je ob aretaciji italijanskim policistom pokazal svojo službeno izkaznico, domnevno zato, da bi se s tem izognil aretaciji. "Ko policist dobi svojo službeno izkaznico, jo načelno lahko nosi s seboj kjerkoli in kadarkoli," je odgovoril Živec na vprašanje, ali lahko vsak policist, ko je na rednem letnem dopustu - kot je bil v tem primeru Dekovič - razkazuje svojo policijsko izkaznico. "S tem, ko jo pokaže z namenom, da se legitimira, pa že opravi uradno dejanje," je pojasnil Živec.

Dekovič je s tem, ko se je italijanskim policistom predstavil kot uradna oseba slovenske policije, zlorabil svoja pooblastila, kar je poleg zelo verjetnih ovadb, ki bodo sledile zaradi tihotapljenja in preprodaje heriona, še dodaten razlog, da ga bodo vrgli iz službe. Na koprski policijski upravi so namreč že potrdili, da Dekoviča čaka suspenz.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni