Slovenija

Leto dni od iztirjenja vlaka pri Hrastovljah: 'Upamo, da je bila nesreča zadnje opozorilo'

Hrastovlje, 25. 06. 2020 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
6

Leto dni je od ene hujših železniških nesreč pri nas. V Dolu pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz vagona s cisterno pa je v tla odteklo 10 ton kerozina. In to na vodovarstvenem območju, le tri kilometre od črpališča Rižane, ki je glavni vodni vir za vso obalo. Hitra reakcija vseh vpletenih je preprečila, da kerozin ni prodrl v podtalnico, morajo pa zaradi nesreče še danes izvajati bolj pogoste preventivne meritve.

Vlakovna kompozicija se je kot običajno iz koprske luke odpravila v notranjost države. V cisternah na vagonih pa kerozin, namenjen letališču v Münchnu. A zaradi počene kretnice se je le nekaj minut po začetku poti zgodila nesreča. "Šlo je za nesrečo, ki je imela za posledico predvsem zelo veliko ekološko nevarnost," je povedal predsednik uprave Slovenskih železnic Dušan Mes.

Vlak se je iztiril, iz cisterne je v porozna kraška tla, vodovarstveno območje le tri kilometre od glavnega zajetja Rižanskega vodovoda, steklo 10 ton kerozina. "Sreča je bila, da se je kompozicija naslonila v predoru na steno," je dejal Mes.

Od nesreče vlaka pri Hrastovljah je minilo leto dni.
Od nesreče vlaka pri Hrastovljah je minilo leto dni. FOTO: Bobo

Če bi se cisterna prevrnila, bi bila ekološka bomba neizbežna. Tako se je začela bitka s časom. Gasilci, železnice in vodovod, vsi so bili na delu in iskali rešitve, da kerozin ne bi pronical do podtalnice. Na koncu se je izšlo. 

"Posledic za prebivalstvo ni bilo. Onesnaževalec ne bi prišel niti do vodarne, kaj šele v sistem in potem do pip," je povedal direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj. So se pa tako na strani železnic kot vodovoda začele intenzivne dodatne preventivne aktivnosti. Nekatere trajajo še danes. 

"Upam si trditi, da smo v tem letu analizirali vodo več kot prej v vseh 84 letih," je zatrdil Pregelj. Mes pa je dejal, da se vse, "kar se je pred tem delalo enkrat letno, sedaj dela trikrat na leto. Vse, kar se je delalo na pol leta, se mesečno, stvari, ki so se delale mesečno, pa se sedaj dela na nekaj dni".

Vlaki sedaj po trasi normalno vozijo. Ni jih več 100 na dan, številka je padla na približno 80, a le zaradi koronakrize. Še vedno pa je to dvakrat več kot pred desetimi leti. In ker bodo tam vlaki še vozili, tudi po izgradnji drugega tira, Rižanski vodovod opozarja na nujnost drugega vodnega vira za obalo. "Upamo, da je bila lanska nesreča res zadnje opozorilo," je dejal Pregelj. Pa ne le zato, ker je vodovod podvržen ekološkim nevarnostim, pač pa zato, ker v poletnih mesecih ne zadostuje potrebam regije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
26. 06. 2020 13.22
Kako je z obljubami o novem zajetju? Veliko govora,potem nič?
mentorhercul
26. 06. 2020 09.49
Videmšek je pa še kar tu...............
marston
25. 06. 2020 21.47
+1
Drugi tir bo rešil le pol problema. Obstoječa proga bo obremenjena s prometom v smeri Kopra. Nevarnost ne bo odpravljena. Rabimo dva nova tira, ne le en tir.
Darko32
26. 06. 2020 08.22
+0
Pa dobro kaj sedaj vam je pripeljalo, da je šlo za rpevaro in ne za reševanje problema. Očino je, da so na železnicah mojstri goljufanja in prirejanja. Kaj so naredil iza zaščito vodnega vira. Po videnem in slišanem v prispevku popolnoma nič, samo blefirali so in nič drugega.
morfo
25. 06. 2020 20.48
+3
So vsaj našli kerozin v tem letu, če že niso nič drugega naredili.
Darko32
26. 06. 2020 08.23
+1
Tudi to je napredek. Samo problem je kolikšna škoda je pri tem bila prirkita.