Slovenija

Leto po požaru v Kemisu: vrhniška občina dobila prvo bitko na sodišču

Vrhnika, 07. 06. 2018 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prizadevanja Vrhničanov, da podjetje Kemis zapusti njihovo okolje, so se premaknila z mrtve točke. Dobro leto dni po uničujočem požaru, ki je povzročil precejšnjo okoljsko škodo, zgodba dobiva novo poglavje. Vrhniška občina je namreč dobila tožbo, ki jo je vložila zoper okoljsko ministrstvo in s tem izpodbijala odločitev inšpektorata, ki je Kemisu dovolil obnovo stavbe brez gradbenega dovoljenja.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem različnih vrst odpadkov.
Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem različnih vrst odpadkov. FOTO: POP TV

Po poročanju časopisa Dnevnik je vrhniška občina na upravnem sodišču izpodbijala odločbo ministrstva za okolje in prostor ter inšpektorata za okolje, ki sta zavrnila njeno zahtevo po tem, da bi občina v inšpekcijskem postopku proti podjetju Kemis postala stranka v postopku. V tožbi so zahtevali, da upravno sodišče odpravi sklep pristojnega inšpektorata in mu ga vrne v ponovno odločanje. Upravno sodišče je zahtevi občine ugodilo v celoti.

Po mnenju odvetnika občine Vrhnika, Tomaža Petroviča, predstavlja odločitev upravnega sodišča pomemben mejnik na področju sodelovanja občin v inšpekcijskih postopkih. Kot je povedal za Dnevnik, je bilo do sedaj drugim deležnikom zelo težko sodelovati v postopku, ker so si inšpekcije zakon uredile tako, da je bila stranka v postopku le preiskovanec. Vrhničani bodo torej odgovor na to, ali je Kemis po požaru stavbo neupravičeno obnavljal brez gradbenega dovoljenja, dobili kmalu. Od ponovne odločitve pristojnega inšpektorata pa je v veliki meri odvisno, ali bo podjetje ostalo na Vrhniki. Kajti odločitev o tem, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje za obnovo, bi utegnila vplivati tudi na okoljevarstveno dovoljenje, še izpostavlja časnik.

Po besedah odvetnika državne službe občini vse do sedaj še vedno niso dale jasnih odgovorov, zakaj Kemis spada med izjeme, ki lahko po zakonu o graditvi objektov v konstrukcijo stavbe posegajo brez gradbenega dovoljenja. 

Požar, od katerega je minilo že leto dni, je povzročil precejšnjo okoljsko škodo.
Požar, od katerega je minilo že leto dni, je povzročil precejšnjo okoljsko škodo. FOTO: Miro Majcen

Z okoljskega ministrstvu pa so sporočili, da bo gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor preučila sodbo in jo upoštevala pri ponovnem odločanju. "Ker bi bilo kakršnokoli pojasnjevanje lahko razumljeno kot prejudiciranje odločitve o vstopu v postopek, sodbe inšpektorat ne more komentirati," so zapisali.

Na ministrstvu so še opozorili, da je bila sodba izdana v zvezi z zahtevo za vstop v inšpekcijski postopek "in tako praviloma ne vpliva na odločitev inšpektorice, ali so bili kršeni predpisi o graditvi objektov".

V Kemisu je zagorelo zaradi samovžiga 

V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja lani. Na dan požara so skladiščili približno 1.402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. V Kemisu pa so skladiščili tudi tono pesticidov. Izsledki policijske preiskave so pokazali, da ni pri požaru ni šlo za kaznivo dejanje, ampak za samovžig snovi v enem izmed zabojnikov. 

Zaradi požara so Vrhničani več dni tožili o dihalnih težavah, zaradi onesnaženosti pa so jim pristojne institucije odsvetovale uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Pozneje se je izkazalo, da je bil najbolj onesnažen bližnji potok Tojnica. Požar in odpravljanje njegovih posledic po so povzročili nemalo razburjenja s strani krajanov, ki so zahtevali umik nevarnih dejavnosti iz okolja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
07. 06. 2018 14.03
-1
v černobilu velikanski požar...upam, da ni veter v naši smeri!
Apostol1
07. 06. 2018 13.57
+3
Recimo da Vrhničani dobijo vse tožbe in Kemis mora drugam , torej kam , povsod bo isto , ni zatajil Kemis zatajila je država oziroma inšpektorji , ki bi morali opravljati nadzor in kdo od teh bi moral iti za nekaj časa na hladno , pa ne bo , brali bomo leta in leta o borbah na sodiščih in nič drugega , na račun davkoplačevalcev seveda.
ecnarf
07. 06. 2018 13.18
+2
pa ne nakladajte pa kakšen samovžig ........nabralo se je preveč svinjarije in so se jo svinarji losal