Slovenija

'Izkoriščanje pretočnih cest za tvegano vožnjo je lahko usodno'

, 20. 04. 2020 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija se je po razglasitvi epidemije novega koronavirusa prvič v zgodovini soočila s takšnim obsegom ukrepov za obvladovanje in zajezitev širjenja bolezni, kot smo jim priča v zadnjih tednih, opozarjajo pri policiji. Spoštovanje ukrepov se odraža tudi v bolj pretočnih cestah, kar pa lahko vodi v višje hitrosti in bolj tvegano vožnjo.

Minuli konec tedna so na slovenskih cestah življenje izgubili trije udeleženci v prometu, voznik osebnega vozila, voznik motornega kolesa in voznik mopeda. V letošnjem letu je tako v 3919 prometnih nesrečah življenje izgubilo 20 oseb, 107 oseb je bilo hudo poškodovanih.

Policija in Agencija za varnost prometa zato s skupnim pozivom znova nagovarjata vse udeležence v prometu, naj dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise, vozijo trezno in odgovorno in se ne izpostavljajo tveganjem in nevarnostim v prometu. Posebna opozorila so namenjena motoristom, mopedistom in kolesarjem.

Ohlapnost pri spoštovanju predpisov se ne obrestuje

Minuli konec tedna (petek, sobota in nedelja) se je pripetilo 88 prometnih nesreč, poleg treh smrtnih tudi šest s hudo telesno poškodbo ter 21 z lahko telesno poškodbo. "Posamezni udeleženci v prometu žal še vedno opuščajo previdnostna ravnanja, vožnje ne prilagodijo svojim sposobnostim, stanju ceste ali preglednosti na njej. Vozijo, kot da se ne zavedajo, da jim le bežen trenutek nepazljivosti lahko za vselej spremeni življenje," so sporočili s policije. 

Vzroki: nepravilna stran oz. smer vožnje, neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti

Zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje je v prometnih nesrečah letos umrlo 9 udeležencev (8 v enakem obdobju lani), 25 pa je bilo hudo telesno poškodovanih (35 v enakem obdobju lani). Zaradi neprilagojene hitrosti so v prometnih nesrečah umrli 3 udeleženci (14 v enakem obdobju lani), 34 pa je bilo hudo telesno poškodovanih (44 v enakem obdobju lani). Zaradi neupoštevanja pravil o prednosti je v prometnih nesrečah umrl 1 udeleženec (3 v enakem obdobju lani), 20 pa je bilo hudo telesno poškodovanih (24 v enakem obdobju lani).

Vožnja v napačno smer je letos vzela devet življenj.
Vožnja v napačno smer je letos vzela devet življenj. FOTO: Miro Majcen

V prometnih nesrečah so bili najpogosteje udeleženi vozniki osebnih avtomobilov, vozniki tovornih vozil in pešci. Glede na posledice je umrlo 10 voznikov osebnih avtomobilov, 4 vozniki enoslednih motornih vozil, 2 pešca, 1 voznik tovornega vozila, 1 voznik traktorja, 1 kolesar in 1 potnik.

Med povzročitelji prometnih nesreč policija beleži dejstvo, da so alkoholizirani udeleženci povzročili 352 prometnih nesreč (422 v enakem obdobju lani). Od teh jih je bilo 9 smrtnih (12 lani), 21 (24 lani) s hudo telesno poškodbo, 85 (106 lani) z lahko telesno poškodbo in 237 (280 lani) z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,34 g alko/kg krvi (1,43 lani).

Vsak četrti letos umrli na naših cestah je pripadal skupini ranljivih udeležencev motoristov, mopedistov, kolesarjev

V letošnjem letu je do 20. aprila v prometnih nesrečah umrlo 20 udeležencev v prometu, v enakem obdobju lani pa 33. Tudi zaradi lepega vremena se je na slovenskih cestah število motoristov, mopedistov in kolesarjev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu, povečalo. Skupaj jih je v letošnjem letu umrlo pet, kar je četrtina vseh, ki so letos na naših cestah izgubili življenja. Od petih so bili trije vozniki motornega kolesa, en voznik mopeda in en kolesar. Dva voznika motornega kolesa sta bila tudi povzročitelja prometne nesreče, v kateri sta izgubila življenje, eden pa ne. Umrli voznik mopeda je bil prav tako povzročitelj nesreče, v kateri je umrl, pri čemer ni imel pripete zaščitne čelade.

Vsak četrti letos umrli na naših cestah je pripadal skupini motoristov, mopedistov in kolesarjev.
Vsak četrti letos umrli na naših cestah je pripadal skupini motoristov, mopedistov in kolesarjev. FOTO:

Policisti opozarjajo, da je posebna previdnost nujna tudi zato, ker zaradi velikih dnevnih razlik v temperaturah asfaltna površina vselej ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik z voziščem, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
20. 04. 2020 20.40
-2
20 proti 33. manj prometa, manj mrtvih. in zaradi hitrosti še nobeden ni umrl. če bi hitrost ubijala, se nihče ne bi peljal z letalom.
RamzesII
21. 04. 2020 09.55
Res je, tudi hitrost ima vzrok, ne nastane iz nič.
Drugorazredni
20. 04. 2020 18.59
+1
Jaz sem včeraj vozu 270 pa je šlo kar lepo policija samo gleda fejk tablice
Fery Zaka
20. 04. 2020 17.59
-1
Nova doza populističnega strašenja ljudi. Nekoč bodo ugotovili, da so bile storjene nepopravljive napake in se ljudem trže. Ampak takrat bo prepozno.
scipio
20. 04. 2020 17.45
+4
Cestne norce v karanteno tudi ko bo korona le še spomin!
Nevarnivoznik
20. 04. 2020 18.05
-1
marzo
20. 04. 2020 17.30
+5
Namesto da prosi in poziva, naj policija raje začne delati