Slovenija

Letos odkrili za okoli 30 odstotkov manj rakov ustne votline

Ljubljana, 09. 12. 2020 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
17

V letošnjem letu, ki ga je močno zaznamovala epidemija, na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana ugotavljajo za okoli 30 odstotkov zmanjšano število novo odkritih rakavih obolenj. Prebivalce zato opozarjajo na samopregledovanje ustne votline, ob kakršni koli spremembi pa naj se naročijo na pregled.

V Sloveniji letno odkrijejo nekaj več kot 100 bolnikov s ploščatoceličnim karcinomom ustne votline. Bolniki sami zdravniško pomoč najpogosteje poiščejo šele pri resnejših simptomih, kot so bolečina, otekanje ustnega predela, težave pri žvečenju in požiranju ter krvavitve. A to so že znaki napredovalega raka. Stopnja preživetja napredovalega raka je zato kljub napredku v diagnosticiranju in zdravljenju le okoli 50-odstotna. Stopnja preživetja pri zgodaj odkritem raku pa je prav tako kot kakovost življenja po končanem zdravljenju bistveno boljša.

Na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana v letošnjem letu ugotavljajo za okoli 30 odstotkov zmanjšano število novo odkritih rakov. Prav zato na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije v decembru začenjajo akcijo preventivnih pregledov ustne votline, in sicer v ZD Nova Gorica, Ljubljana, Novo mesto ter Murska Sobota. 

Urnik ZD in termini za naročanje na pregled
Urnik ZD in termini za naročanje na pregled FOTO: Zdravniška zbornica Slovenije

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., predsednik Odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije, je pojasnil, da se zavedajo, da covid-19 ni edina bolezen tega časa. Ustno zdravje je žal prepogosto izpuščeno, čeprav so ustne bolezni najpogostejše na svetu. Gre za nenalezljive bolezni, ki so kronične in močno socialno pogojene, opozarja Pavlović in dodaja, da rak ustne votline sodi med 15 najpogostejših rakov na svetu. 

Ker se zavedajo, da je dostop do zobozdravstvenih storitev letos močno omejen, so se odločili za posebno akcijo, v sklopu katere bodo zobozdravniki preventivno pregledovali paciente. V akciji sodelujejo ZD Nova Gorica, Ljubljana, Novo mesto in Murska Sobota. Pregledi bodo potekali enkrat tedensko, opravljali pa jih bodo splošni zobozdravniki. Pavlović je poudaril, da bodo preglede opravljali izven rednega programa, naročijo pa naj se pacienti, ki imajo kakšne spremembe v ustni votlini in letos niso imeli možnosti priti do zobozdravnika. Ob tem je vse pozval, naj si ob umivanju zob vzamejo nekaj časa in si pregledajo ustno votlino ter se ob kakšni koli spremembi ustne sluznice prijavijo na pregled.

Če posredujemo, še preden rak napreduje, je to majhen strošek za zdravstvo in enostavno zdravljenje, pri že napredovalem raku pa se strošek zdravljenja poveča, pa tudi zdravljenje je kompleksnejše, je še pojasnil.

Raka ustne votline odkrijemo zelo preprosto. Natančno pregledamo ustno votlino, premaknemo in stisnemo jezik, pogledamo pod jezik. Zanima nas odstopanje od normalne ustne sluznice, ki je vlažna, rožnata, mehka, sijoča. Če kakor koli odstopa, je hrapava, temna, razpokana, je potreben pregled. Spremembe so lahko majhne in lahko traja več let, da se razvijejo v raka. In ljudje, ki imajo take spremembe, morajo na pregled. 

Da jim je v dveh mesecih uspelo sprožiti akcijo in s tem narediti veliko delo, pa je povedal asist. dr. Tadej Dovšak, dr. med., dr. dent. med., specialist maksliofacialne in oralne kirurgije, Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo, UKC Ljubljana. Rak ustne votline je namreč svojevrsten problem, saj se simptomi, ki jih lahko čutimo, relativno blage bolečine ob požiranju, spremembe na jeziku ali otekanje, pojavijo relativno pozno. 90 odstotkov raka nastane namreč na 20 odstotkih površine ustne votline. Dovšak pojasnjuje, da ima kar 60 odstotkov oseb, ki pridejo na prvi pregled, že raka v napredovani obliki. 

Opažajo tudi, da so prav zobozdravniki tisti, ki jim pošljejo velik del pacientov. Zaradi epidemije pa letos številni pacienti do njih ne pridejo, saj imajo težji dostop tudi do zobozdravnika, opozarja Dovšak. Raka ustne votline imajo najpogosteje starejši od 55 let, ki že dalj časa kadijo in pijejo, to sta namreč tudi dva glavna vzroka za nastanek sprememb v ustni votlini. 

Tudi Dovšak je vse pozval, naj si vzamemo čas in pregledamo ustno votlino, saj lahko že sami opazimo morebitne spremembe. "Vsaka sprememba, ki izstopa iz sijoče sluznice, je potrebna pregleda," je poudaril in dodal, da želijo z omenjeno akcijo odkriti manjkajočih 30 odstotkov pacientov z rakom, ki nekje so, a letos do njih niso prišli.

Rak ustne votline
Rak ustne votline FOTO: Shutterstock

Da lahko zmanjšan dotok pacientov, ki ga letos zaznavajo, resno ogrozi njihovo zdravje, je opozoril tudi prim. Vojko Didanovič, dr. med., spec. maksilofacialni in oralni kirurg, spec. otorinolaringolog, vodja operativne dejavnosti na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo, UKC Ljubljana. Že nekaj let imajo namreč stabilne številke pacientov z rakom ustne votline, letos pa so opazili, da imajo okoli 30 odstotkov manj odkritih rakov. "Rak ustne votline namreč ni bolezen, ki nastane z danes na jutri, ampak je posledica dejavnikov zadnjih let. Težava tega raka je, da ne dela težav, zato ga težje opazimo," je pojasnil. Ker epidemija traja že vse leto, so lahko spremembe na sluznici v tem letu napredovale, ko enkrat napredujejo, pa napredujejo zelo hitro, pojasnjuje. "S tem pa je potrebnega več zdravljenja in možnosti preživetja so slabše," pravi Didanovič, ki hkrati poudarja, da je možnost ozdravitve pri tistih, ki k njim pridejo z rakom v začetni fazi, zelo dobra, skoraj 100-odstotna in z minimalnimi posledicami. Pri pacientih z napredovalim rakom pa se preživetje zmanjša na okoli 60 odstotkov.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
09. 12. 2020 18.51
+0
ja 30% manj odkrili... Kolko manj pa so preiskav naredili... 50%???
lululand
09. 12. 2020 16.41
+2
Ahahhaah naroci se? Folk z infarktom umre na urgenci. Cakajo naj tisti ki so iz ex yu zveze nardil ta podn od podna
TistoPravo
09. 12. 2020 15.49
+3
Bomo videli, je rekel slep. Včasih če kj pri miru pustiš, imaš lahko še srečo...in tole kj samod sebe poštima kar je najbolj. Zaradi korone se veliko bolj preventivno obnašamo, manj se jiksamo kar bo zagotovo prineslo na splošno več fizučnega zdravja. Tudi psiha bi morala biti kljub spremembam na dolgi rok zaradi boljše fizučnosti stabilnejš
B good
09. 12. 2020 13.15
+2
Punce nimajo moznost varat....z usti...in pol lupckat svoje partnerja.
tomazbodner
09. 12. 2020 13.13
+1
Evo dekleta, tu vam je dokaz, da maske delujejo :)
zibertmi
09. 12. 2020 12.33
+12
saj je vsega manj zaradi neobravnave ostalih bolnikov,ki niso covit,tako ,da ne se tolažit s tem podatkom in zavajat ljudi ko tale koruptivna vlada
juventina10
09. 12. 2020 13.33
+6
tako je,tisti ki ima pod redno,ne pride na vrsto kar še nekaj časa.za našega ministra pa igra samo covid,vse ostalo ne obstaja.ka naj zapre celo državo,pošte ,banke,trgovine z živili,hkrati naj ustavi plačevanje kreditov in davčnih obveznosti.
bossanoga
09. 12. 2020 12.13
+4
seveda, saj pregledov ne delajo, ljudje pa umirajo, glavno, da so zdravniki utrujeni s covid-om, ne pa zaradi rakastih in srčnih obolenj.
Mahmud
09. 12. 2020 12.09
+7
Tudi korona je za nekaj dobra! Manj raka, ni kapi, srčne bolezni upadajo, umrlih za drugim kot za korono pa ni več! .....phhhhh....
Geres
09. 12. 2020 12.07
+10
Skratka ista situacija, kot je na drugih poročjih. Pričakujem, da se bodo vsi ti pacienti "usuli" od aprila dalje. Drugo leto bomo pa lahko namesto korona številk l+beležili ptevilke umrlih zaradi prepozne diagnoze rak. Številke umrlih zaradi prepozne diagnoze akutnih stanj (infarkt, sepsa ipd) pa bi lahko že beležili. če bi bilo komu v interesu. Pa jim več kot očitno ni.
bossanoga
09. 12. 2020 12.14
+4
saj se ne bodo vsuli, že zdaj umirajo, smrti pa pripišejo covid.u.
Geres
09. 12. 2020 12.21
+8
bossanoga: no večinoma za rakom, če ravno ne gre za rak trebušne slinavke, ne umreš tako na hitro. Tako da bodo prišli, a prepozno za preživetje.
MiamiNights1984
09. 12. 2020 12.06
+2
Ker je 30 % manj testiranj in se vse prepisuje koroni.
BobekT
09. 12. 2020 11.52
+6
Kako butasto! Ali obstaja še kaj drugega kot korona? Bodo drugo leto vse bolezni in vsi raki močno v porastu. Lahko vsi napovemo.
maršal Broz
09. 12. 2020 11.50
+3
Seveda da ne, če so pa pod corono napisali...
npc2335
09. 12. 2020 11.40
+10
Za tote kaj z rakom umre drzavo ne briga razen ce ma rak pa je kovid te jih edino briga da lahko se 1 stevilko polek napisejo.
Kiki Kris
09. 12. 2020 11.33
+7
OMG kaksni članki...ja itak,če pa je vse korona