Slovenija

Letos praznovanja v krogu družine

Ljubljana, 06. 01. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Katoličani in evangeličani danes obeležujejo praznik Gospodovega razglašenja, ki je imenovan tudi praznik svetih treh kraljev. Pravoslavni verniki pa obeležujejo t. i. badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, s katerim praznujejo dan Jezusovega rojstva.

V Slovenji bo letos praznovanje omejeno na domove vernikov, saj božičnih bogoslužij zaradi epidemije v cerkvah ne bo. Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković je povedal, da ukrepi države sicer dovoljujejo, da se pri bogoslužju glede na velikost njihove cerkve v Ljubljani zbere do deset vernikov ali 10 družin, ker pa je težko določiti, kdo je tisti, ki naj se udeleži bogoslužja, so se letos odločili, da bogoslužij z navzočnostjo vernikov ne bo. 

Badnjake so letos delili že od 2. januarja.
Badnjake so letos delili že od 2. januarja. FOTO: Miro Majcen

V običajnih razmerah sicer v pravoslavnih cerkvah dan pred božičem razdelijo blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te verniki odnesejo domov ter jih zažgejo v družinskem krogu in molitvi ter tako pričakajo božič. Ob polnoči se nato verniki znova zberejo v cerkvi, ko se začne praznična maša. A tudi omenjeni običaj bo letos drugačen. Duhovniki so namreč badnjake delili v cerkvi že od 2. januarja, zadnje pa dan pred božičem, je zapisano na njihovi spletni strani. Tudi božiča letos ne bodo pričakali v cerkvi, ampak doma, v krogu svojih družin.

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje od katoliških in evangeličanskih vernikov, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja. Na omenjeni praznik se pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes in je namenjen predvsem notranji pripravi na rojstvo odrešenika.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Katoličani obeležujejo Gospodovo razglašenje ali praznik svetih treh kraljev

Katoličani in evangeličani se na praznik svetih treh kraljev spominjajo prihoda kraljevih odposlancev, ki so prišli v Jeruzalem preverit, ali se je na božič res rodil odrešenik. Praznik svetih treh kraljev, 6. januar, je povezan z zapisom v Svetem pismu, kjer piše, da je vladar Judeje Herod takrat, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake preverit, ali se je res rodil obljubljeni odrešenik. Pri tem je učenjake vodila zvezda.

Letos tradicionalnih sprejemov kolednikov pri predsedniku republike, predsedniku vlade in predsedniku DZ, ki so značilni za današnji dan, ne bo.
Letos tradicionalnih sprejemov kolednikov pri predsedniku republike, predsedniku vlade in predsedniku DZ, ki so značilni za današnji dan, ne bo. FOTO: POP TV

V Svetem pismu število učenjakov, ki jih je poslal Herod, ni navedeno. Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril, in sicer zlato, kadilo in miro. Od tod izvira sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena. Ker so bili modri običajno učeni možje odličnega rodu, ki so imeli velik vpliv pri vladarjih, jim v Cerkvi pravijo tudi kralji.

Na predvečer praznika je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata tudi napišejo začetnice imen treh kraljev, ki so Gašper, Miha in Boltežar, skupaj z letnico novega leta, denimo 20 + G + M + B + 21.

V svete tri kralje so oblečeni tudi trikraljevski koledniki, ki so v ljudski dediščini značilni za današnji praznik. Obiskujejo domove, prepevajo voščilne obredne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Letos bo tovrstni običaj zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, v veliki meri odpadel. Tako tudi tradicionalnih sprejemov kolednikov pri predsedniku republike, predsedniku vlade in predsedniku DZ, ki so značilni za današnji dan, danes ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
06. 01. 2021 16.03
+3
Ob svetih treh kraljih želim vse dobro tudi pravoslavnim kristjanom,ki praznujejo Božič.
Sale nacionale
06. 01. 2021 15.08
+2
srecen badnji dan
kekec1222
06. 01. 2021 10.54
+6
Vsem ki praznujejo .... Želim Vesel Badnji Dan in Srečen Božič.
vlahov
06. 01. 2021 10.32
+2
Nisem krščen ampak vem , da je Herodot izvedel za Kristusa , ko so ga obiskali učenjaki in ga povprašali po njem. Ker ni vedel ih je opomnil , da naj mu povedo nazaj grede kje so ga našli , da ga tudi sam obdaruje . Trije kralji so ga našli, ga obdarili in odšli po drugi poti nazaj . Herodot je zaradi ljubosumja dal pobiti vse dečke do dveh let v okolici. Tko je zapisano . Ne pa da je Herodot bil vesel Kristusa.
jg57
06. 01. 2021 12.05
+1
Kralj Herod je poznal prerokbe tistega časa. In prerokovano je bilo, da se bo rodil mesija, kar je pomenilo prihodnjega kralja. Človek je že verjel prerokbam in se je ustrašil za svoj prestol zato se je želel zaščititi tako, da bi se prerokovanega konkurenta znebil. ker ni imel točnih podatkov je iz varnostnih razlogov dal pobiti vse dečke v okolici, do 2 let starosti. Pač preventivni ukrep. Bi rekel barbar, a sem se spomnil, da tudi danes preventivno pobijamo otroke pred rojstvom, da nas ne motijo po rojstvu.
gogi_
06. 01. 2021 10.28
+7
Hristo se rodio. Srecen bozic vsem.:)
BroNo1
06. 01. 2021 10.24
+3
Komu verjet, da bodo LETOS praznovanja v krogu družine??? Dobr veste, da bodo zdele 14 dni žurke. Čist nič drugače kot je bilo zadnjih 14 dni. Dokaz o tem je današnja številka okužb, čez 3000!!!
451253
06. 01. 2021 10.33
+3
pa se bo povecala do konca februarja dvojno...
451253
06. 01. 2021 10.34
-1
konca januarja lol,najprej mi in oni, potem samo oni, dvojne praznike, blagor njim
Periot222
06. 01. 2021 14.27