Slovenija

Letos več poškodb hrbtenjače zaradi padcev z dreves in skokov v vodo

Ljubljana, 05. 09. 2018 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsako leto utrpi poškodbo hrbtenjače okoli 40 Slovencev. Pred leti so bile glavni razlog za poškodbo hrbtenjače prometne nesreče, letos pa je več poškodb zaradi padcev in skokov v vodo, so ob mednarodnem dnevu osveščanja o poškodbah hrbtenjače pojasnili v univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poškodbe hrbtenjače
    02:03
    Iz 24UR: Poškodbe hrbtenjače
  • Iz SVETA: Poškodba hrbtenjače zaznamuje naše celo življenje
    02:45
    Iz SVETA: Poškodba hrbtenjače zaznamuje naše celo življenje

Pri poškodbah hrbtenjače gre za težke poškodbe z ohromitvijo nekaterih ali vseh udov. Pri vseh bolnikih pa del okvare, kljub fizioterapiji, ostane.

Vzroki za poškodbo so različni. "Ugotavljamo, da se povečuje delež poškodb zaradi različnih padcev. Temu sledijo delovne poškodbe, športne poškodbe in poškodbe ob skoku v vodo," je pojasnil vodja oddelka za rehabilitacijo bolnikov z okvaro hrbtenjače na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča (URI Soča) Rajmond Šavrin. Letos je številnim padcem botrovala obilna sezona češenj. Ob tem je Šavrin opozoril, da so bogato obrodile tudi slive, ki veljajo za izredno nevarno drevo.

Glavni razlogi za poškodbo hrbtenjače so bili letos padci z dreves in skoki v vodo.
Glavni razlogi za poškodbo hrbtenjače so bili letos padci z dreves in skoki v vodo. FOTO: iStock

V Evropi se sicer letno poškoduje 20 oseb na milijon prebivalcev. Dve tretjini poškodovanih je moških, tretjina pa žensk. Poškodujejo se sicer večinoma mladi do 30 leta in starejši. Šavrin je pojasnil, da gre pri starejših za kombinacijo dela in sočasne bolezni, ko se recimo osebi na drevesu zvrti in pade. Polovica poškodb hrbtenjače pa nastane zaradi bolezni.

Obravnava se med bolniki razlikuje glede na prognozo in popolnost ali nepopolnost okvare, je dejal svetovalec na oddelku Janez Špoljar. Pri nekaterih bolnikih uspejo vzpostaviti tudi stojo in hojo. Med postopki, ki jih izvajajo le v URI Soča, so funkcionalne električne stimulacije in hoja na robotski napravi. Šavrin je ocenil, da se večina poškodovanih vrne v domače okolje.

S poškodbo hrbtenjače pa se spopada tudi Barbara Slaček, ki si je hrbtenjačo poškodovala v prometni nesreči. Kljub poškodbi poskuša živeti normalno in aktivno življenje, veliko se ukvarja s športom. Ob tem je poudarila, da imajo cestna pravila namen. "Če bi vsak dal en kamenček v mozaik za skupno dobro, bi bilo tudi posledic poškodb veliko manj," je povedala.

Na posledice poškodb hrbtenjače pa opozarjajo tudi v Zvezi paraplegikov Slovenije. V ta namen organizirajo številne preventivne aktivnosti, delujejo pa tudi tudi na oddelku URI Soče. Po besedah predsednika zveze Daneta Kastelica dajejo bolnikom upanje in vzpodbudo za kvalitetno življenje.

Ob tem je Kastelic izpostavil, da osebe s poškodbo hrbtenjače lahko hodijo na delo ali se ukvarjajo s športom. Med vidnejšimi športniki s poškodbo hrbtenjače so na primer strelec Franci Pinter, smučar Jernej Slivnik, atletinja Tatjana Majcen Ljubič, atlet Henrik Plank ter igralki namiznega tenisa Andreja Dolinar in Mateja Pintar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLO-SURVIVAL
06. 09. 2018 20.56
Ljudje so stalno bolj štorasti, to je od celodnevnega sedenja in brezdelja! Če ne verjamete vprašajte telovadne učitelje na osnovni šoli in presenečeni boste!
trezija
05. 09. 2018 14.36
+1
KAKO SI NAJ MLADI POŠKODUJE HRBTENJAČO,MOGOČE Z LENARJENJENJEM, ČE SE JIM ŠE V VODO NE DA ITI KAJ ŠELE SKOČITI V VODO, DA NE GOVORIM O OBIRANJU SADJA Z DREVES. TO POČNO ŠE SAMO OKORNI PENZIONISTI, KI SE NE ZAVEDAJO, DA NISO VEČ ZA TO.
SLO-SURVIVAL
06. 09. 2018 20.58
+1
Minuse so ti pripopali lenuhi, ki se cel dan valjajo po kavču, da smrdi od njih! Veliko jih je in mi jih moramo krmiti!
Boryy
05. 09. 2018 14.35
+19
V bistvu se niti ne zavedamo, kako hitro se lahko poškodujemo na v prispevku omenjene načine. Še manj pa tega, kako se nato način življenja spremeni. Vse dobro in uspešno okrevanje vsem.