Slovenija

Letos že 381 prijav primerov oslovskega kašlja

Ljubljana, 13. 03. 2024 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
6

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do 13. marca prejeli 381 prijav primerov oslovskega kašlja. Lani v celem letu pa je bilo skupaj prijavljenih 125 primerov. Kot ob tem opozarjajo na NIJZ, je najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti.

Cepljenje namreč zmanjšuje tveganje za okužbo z bakterijo Bordetella pertussis in zmanjšuje resnost bolezni pri cepljenih posameznikih. A kot izpostavljajo na NIJZ, zaščita po cepljenju, kot tudi po preboleli bolezni, s časom upada.

Oslovski kašelj
Oslovski kašelj FOTO: Shutterstock

Na NIJZ opozarjajo, da je izjemnega pomena, da otroci prejmejo vsa cepljenja v skladu s programom cepljenja, priporočljivo pa je tudi cepljenje proti oslovskemu kašlju (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) enkrat v odrasli dobi.

Cepljenje s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju je priporočljivo tudi za nosečnice čim prej po 24. tednu nosečnosti, ki jim cepljenje krije obvezno zdravstveno zavarovanje, medtem ko je cepljenje pri odraslih zaenkrat samoplačniško.

Po podatkih elektronskega registra cepljenih oseb se je v Sloveniji proti oslovskemu kašlju v letu 2023 cepilo več kot tisoč nosečnic.

Cepljenje proti oslovskemu kašlju se je v Sloveniji začelo leta 1959 in je vključeno v obvezni program cepljenja. Predšolski otroci dobijo tri odmerke cepiva v prvih dveh letih življenja, nato v drugem razredu osnovne šole in ob sistematskem pregledu v srednji šoli sledita poživitvena odmerka.

Kljub obveznemu cepljenju otrok proti oslovskemu kašlju se ta bolezen v Sloveniji še vedno pojavlja, tudi v obliki izbruhov. V Sloveniji je pojavnost oslovskega kašlja glede na prijavljene primere največja pri dojenčkih in mladostnikih. Ker je klinična slika pri odraslih običajno neznačilna, bolezen večkrat ni prepoznana kot oslovski kašelj in tudi ni prijavljena, so še pojasnili na NIJZ.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kahelc
13. 03. 2024 21.33
+2
Bravo starsi anticepilci, zdej pa gas na FB objavit kako ste zmagali!
Arhaist
13. 03. 2024 20.07
-2
Akcija CEPIMO SE. Kako lahko sploh še naseda narod na laži. Isto je kot vsako leto. Ne napihujte številke, ker statistike umrlih in zaradi česa je kdo umrl, za leto 2023 pa nočete objavit tudi NIJZ ga noče dat. Cepilci najprej si preberite iz česa so sploh narejena cepiva, potem bodite pametni. Če bi vedeli se sigurno nebi hodili cepit. Ne na pamet govorit kdo je anticepilec.....
truelies
13. 03. 2024 19.52
-2
Po desetih letih cepivo ni več efektivno, se pravi bi se morali na vsakih 10 let cepit vsi . Tako da ne boste preveč pametni cepilci.
Mclaren
13. 03. 2024 19.50
+3
Bravo antivakserji, samo tako naprej pa bodo nastradali nedolžni otroci...
Watcherman
13. 03. 2024 19.25
+0
Resnično je tudi to cepljenje pa zato logično pomembno za preprečevanje oslovsega kašlja.
ZDA teror
13. 03. 2024 18.55
-1
Anti vaxerji imajo klinične psihološke probleme