Slovenija

Na romanju v Meki zaradi vročine umrlo najmanj 19 ljudi

Ljubljana, 16. 06. 2024 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Muslimani so z jutranjo molitvijo začeli praznovanje kurban bajrama, štiridnevnega praznika, ki je povezan z romanjem v Meko. Njegovo letošnje osrednje sporočilo govori o pomenu družine in družinskih vrednot. V Sloveniji je bila osrednja bajramska molitev v ljubljanski džamiji. Med romanjem muslimanov v Meko, ki letos poteka v ekstremni vročini, pa je umrlo vsaj 19 ljudi.

Osrednja bajramska slovesnost se je v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana začela z molitvijo nekaj minut pred 6. uro. Vodil jo je mufti Nevzet Porić, ki je opozoril na pomanjkanje empatije v družini in medsebojnih odnosih, na nesprejemljivost katerekoli oblike nasilja, na pomembnost zasebnosti ter v luči dogaja v Palestini in Ukrajini na nesmiselnost vseh vojn. Dodal je, da je ta čas priložnost, da drug drugega obiščemo, se pogovorimo in veselimo.

"Vrednote, ki naj bi krasile vsako družino, so spoštovanje staršev in starejših, negovanje zakonskih odnosov, izboljševanje moralnih norm in duhovnih vrednot, pravilna vzgoja otrok, ohranjanje družinskih vezi ter medsebojno spoštovanje in razumevanje," je poudaril.

Bajramsko molitev so pripravili tudi v drugih mestih po Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnosti v Sloveniji, in sicer v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Opozoril je na nasilje v družini, ki se najpogosteje izvaja nad ženskami in otroki. "Opozarjamo, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva, saj nihče nima pravice izvajati nasilja, ker je to kršitev osnovnih človekovih pravic in kaznivo dejanje. Nasilje v družini pušča posledice na vseh njenih članih, še posebej na otrocih, ki lahko enak vzorec živijo naprej in ga razumejo kot sprejemljivega," je dejal.

Mufti je izpostavil pomembnost zasebnosti. "Opažamo potrebo ljudi, da na družbenih omrežjih razkrivajo svojo zasebnost in jo predstavljajo celotnemu svetu. Pogosto se zgodi, da se lažno predstavljamo in objavljamo idilično podobo sebe in svoje družine, medtem ko sta resnična slika in vzdušje našega doma popolnoma drugačna," je dejal in dodal, da je vprašanje pravice človeka do zasebnosti eno temeljnih človekovih pravic v islamu.

 Muslimanski verniki so se zbrali na osrednji bajramski molitvi ob kurban bajramu. Bajramsko molitev je vodil mufti Nevzet Porić.
Muslimanski verniki so se zbrali na osrednji bajramski molitvi ob kurban bajramu. Bajramsko molitev je vodil mufti Nevzet Porić. FOTO: Bobo

Kurban bajram je med drugim čas, ko muslimani opravljajo eno od petih praktičnih islamskih dolžnosti, romanje na hadž. Hadž je globoko simbolično dejanje, ki odraža vero v Boga, predanost ter pomemben trenutek duhovne obnove. Prav tako je za muslimane to priložnost, da se povežejo s svojimi verskimi koreninami in se duhovno okrepijo.

Kurban bajram je ob ramazanskem bajramu eden najpomembnejših praznikov za muslimane.

Letošnje osrednje sporočilo kurban bajrama poudarja pomen družine, družinskih vrednot in posledično nedopustnosti družinskega nasilja. V Islamski skupnosti v Sloveniji ob tem poudarjajo, da romanje na hadž ni le dejanje verskega izpolnjevanja, temveč tudi priložnost za muslimane, da okrepijo svoje družinske vezi, molijo za svoje družinske člane in vse ostale ter obnovijo svojo zavezanost k družinskim in drugim vrednotam.

"V skupnosti, kjer družina igra osrednjo vlogo, je hadž tudi trenutek za razmislek o pomenu miru, spoštovanja in ljubezni znotraj družine," navajajo. Ob tem pa z obžalovanjem opozarjajo, da bo tudi ta bajram "zaznamovan z vojnami, ki divjajo in uničujejo številne družine ter odnašajo očete, matere in tudi otroke". "V teh posebnih trenutkih kurban bajrama bodo naše molitve posvečene miru in lepši prihodnosti," so zapisali.

Na romanju v Meki šest mrtvih zaradi vročine

Med romanjem muslimanov v Meko, ki letos poteka v ekstremni vročini, je umrlo najmanj 19 ljudi. Temperatura je ob vzponu na goro Arafat, kamor se je napotilo okoli 1,8 milijona vernikov, dosegla 48 stopinj Celzija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Jordansko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je med hadžem umrlo 14 jordanskih romarjev, še 17 pa jih pogrešajo. Kot so pojasnili, je vseh 14 umrlo "zaradi vročinskega udara ob ekstremnem vročinskem valu". Iranski Rdeči polmesec pa je sporočil, da je med letošnjim romanjem v Meko doslej umrlo pet vernikov iz Irana. Savdske oblasti doslej niso objavile podatkov o smrtnih žrtvah.

V soboto so se verniki zbrali na vrhu gore Arafat, danes pa bodo v okviru petdnevnega romanja opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek verskega praznika kurban bajram. 

Savdska vojska je na območje napotila več kot 1600 ljudi z medicinskimi enotami in 30 ekipami za odzivanje na nujne primere. Romarje so pozvali, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medvescak
17. 06. 2024 08.23
+0
....a je to kakšna cifra glede na množico? Tolk jih v Slo umre na dan zaradi vpliva ozračja...
mario7
17. 06. 2024 08.08
+5
Sami so si krivi. Vedeli so da je vroče.
ap100
16. 06. 2024 18.16
+2
krščanski bog se je razvil v precej osebnega za razliko od judislaskega - in ker ljudje rabijo vodstvo s čim manj vprašanj se premeščajo na pozicije kjer je bolj enostavno in se je potrebno manj spraševati
JureLampeJeFuzinskiSmrad
16. 06. 2024 16.46
+3
Jezus je edina resnica
1.maj
16. 06. 2024 16.51
+1
Za obstoj Jezusa je približno toliko dokazov, kot za obstoj palčka smuka.
niktalop
16. 06. 2024 17.21
-3
Za obstoj palčka Smuka je več verodostojnih pričevanj, za Jezusa niti enega.
ap100
16. 06. 2024 19.09
+3
odvisno kako opredeliš dokaze, pisanja o jezusu in janezu krstniku iz tistega časa obstajajo - verjetnoo so najbolj vredostojne asenske omembe (kumran)- težko bi verjel da petrova pričanja niso ničvredna in da se je vsega kar je narekoval izmislil (Ali pa tomaževi etiopski zapisi)- če karikiramo morda tudi julij cezar ni obstjal, ampak so si ga izmislili zgodovinarji tistega časa mi pa samo povzemamo- palčka smuka pa nekateri vidijo neprestano , vsak dan
1.maj
16. 06. 2024 19.36
+0
Dokazi niso stvar opredelevanja. Dokaz je tisto s katerim dokažeš resnico. Zapisi v eni 2000 let stari knjigi ne morejo biti dokaz. Za potrditev zgodbic v tej knjigi bi bilo potrebnih se nekaj zunanjih dokazov. Pri Juliju cezarju je veliko dokazov, ki potrjujejo njegov obstoj. Pisni viri, bil je avtor več del... arheološki dokazi, kovanci s cezarjevo podobo, zgradbe in spomeniki, bil je odgovoren za več gradbenih projektov, Različni napisi, ki so bili najdeni po rimskem imperiju, omenjajo Julija Cezarja. Ti napisi vključujejo pohvale, zakone, uradne dokumente in druge vrste besedil.... seveda se strinjam, da je lahko vse to prirejeno tako kot zgodovina, ki jo hoče prirediti desničarski gologlavi puklasti jastreb.
ap100
16. 06. 2024 20.04
+2
vse so sfejkali vrhunsko - cezar je bil najpomembnješi diktator v morda 5 stoletjih -jezus pa jahalec osla ki je nekaj blebetal, bi poznal kmerske vladarje iz 15 stoletja če ne bi bila njihova imena vklesana v steno - obrazov ital nihče ne pozna do kam ti seže tvoj rod ?
ap100
16. 06. 2024 20.07
+1
koliko jahalcev oslov iz pred 2000 let je ostalo v človeškem spominu ? od asenov nihče, pa danes odkopavajo naselbine - morda pa je eden, Jezus
JureLampeJeFuzinskiSmrad
16. 06. 2024 16.45
+1
Zapomnite si, Jezus je edina resnica! Amin
1.maj
16. 06. 2024 16.55
-2
Nobenih dokazov ni, da je Jezus sploh obstajal. Vse skupaj je samo pravljica, ki so jo napisali neznani ljudje v kameni dobi...
1.maj
16. 06. 2024 17.00
-3
Resnica je nekaj, kar je podprto z dokazi. Nobenega dokaza ni ne za obstoj Jezusa še manj pa za boga. Dokler ni dokazov, je verjeti v takšne neumnosti škodljivo.
Soul
16. 06. 2024 20.17
-1
1maj. Če povzamemo znanost in dokaze, kmalu dobimo namig, da tudi materija kot taka nima ustrezne dokazljivosti. Namreč vse je pozicija naše pozornosti. Glede na dokaz, celo atom nima ovoja temveč samo svojo vibracijo s katero je povezano celo stvarstvo. Kaj je Bog? Zelo preprosto pojasnilo je dano. Človek minus ego, je Bog. Tako, da JA, tisti, ki položi svoj ego pred Boga, bo uvidel, da sploh nič drugega ne obstaja poleg Boga. Če vkomponiraš že dostopno znanost in kvantno vejo z duhovnostjo dobimo preprosta pojasnila, ki so dojemljiva tudi otroku. A žal mnogokrat "odrasli" izvajamo miselno rokoborbo in izgubljamo preprosto resnico pred očmi.
St. Gallen
16. 06. 2024 15.39
+0
SA se turisticno odpira. pohitite
ajdanakolesu
16. 06. 2024 15.06
+2
Preseneča me, da leta 2024 Zemljani ne vedo, da je Boga ustvaril človek na Zemlji, napisal pravila in zgradil verske objekte, za ljudi, ki nosijo k njim darove za odpustke. Še dobro da ljudje priznajo, da grešijo vsi.
elvisnation
16. 06. 2024 16.08
-1
Kako je nastalo vse kar obstaja? Big bang? 🤣🤣
1.maj
16. 06. 2024 16.37
+2
Kdo je pa boga ustvaril? Se ti ne zdi ta pravljica še manj možna? Za big bang je veliko dokazov, za obstoj boga pa nobenega. Samo za to ker nečesa ne veš ti ni treba v to luknjo vtaknit boga.
avgust.
16. 06. 2024 14.28
+10
Uredništvo, a ni to diskriminatorno, da omogočate komentiranje pod tem člankom in s tem žaljenje pripadnikov neke vere, medtem ko pa zaprete komentiranje za parado ponosa, prav tako pustite komentirati Ukrajino, Izraela pa ne.
Ramzess
16. 06. 2024 14.54
+2
Vedi da za parado ponosa, in 'pisanimi' ravno tako satanizem, kot tudi zastava.
ajdanakolesu
16. 06. 2024 14.57
+3
zanimivo odkritje, kako medij kreira voljo lastnika in ne plačnika.
ap100
16. 06. 2024 14.15
+9
v ljubljani pa včeraj že 3 maškerada v zadnje pol leta
Jimi1
16. 06. 2024 14.01
+7
Zakaj mi z Islamom perete pamet. To je tam nekje v dtuhem svetu ki me sploh ne zanima...
ap100
16. 06. 2024 13.54
+3
ja vroče je - sej čez nekaj let bo spet pozimi pa bo malo lažje
Pikapokapolonica
16. 06. 2024 13.27
+9
Kaj tega ne morejo delati doma. In jih njihov bog ni naučil, da za sabo pospravijo? Sprane do pa vse religije.
devlon
16. 06. 2024 13.18
+6
Za lgbt druzine
Delavec_Slo
16. 06. 2024 13.12
+6
Nič hudega, jih bo manj na južni meji!
misterbin
16. 06. 2024 13.10
+6
Joj da bi kakšen avion po pomoti kaj odvrgel bi bilo hudo
Gasper4690
16. 06. 2024 12.41
+9
Ze po tem se vid da je to najbolj sprana vera od vseh
avgust.
16. 06. 2024 13.20
+5
Članek ob članku - muslimanski praznik s poudarkom na vrednotah družine, zraven pa parada ponosa.
majmun11223344
16. 06. 2024 12.38
+2
Muslimani so pokazali kdo so ob trenutnem.konfliktu v Gazi ki loteva v bližini Meke. Francoski satirični časnik objavi karikaturo Mohameda,cel muslimanski svet se vstane grozi,protestirajo konca se pa z njihovim napadom na klub v Parizu.nrknsvedski umetnik skupi kot performens koran,sledi razbijanje ambasad,zažigajo zastav,protesti. V Gazi pobijejo 36.000 ljudi od tega 15.000 otrok. In pa molijo,medtem ko veš svet protestira.
avgust.
16. 06. 2024 13.10
+1
Lahko tudi tako pogledaš: izognili so se veliki vojni, ki bi prinesla samo še več smrti v regiji in lepo povrnili s obrestmi s prekinitvijo petro-dolar dogovora.
Darko32
16. 06. 2024 12.33
+15
Sedaj pša več ne vem ali sem pismen ali pa ne znam zemljepisa. Od kdaj je MEKA V SLOVENIJI. Zato predlagam piscu, da članek premesti na mestu, kjer spada, saj razvrednoti medij v celoti z takšnimi kiksi.
zmerni pesimist
16. 06. 2024 12.12
+1
Vsak po svoje sploh če je to tam nekje
iziizi
16. 06. 2024 12.12
+4
Ta so bili grešniki ali kaj