Slovenija

FOTO: Obilnejše padavine zajele južni in zahodni del države, v Ilirski Bistrici voda zaliva objekte

Ljubljana / Ilirska Bistrica, 27. 12. 2017 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.I. / Ti.Š.
Komentarji
13

Letošnji december je v primerjavi z lanskim in predlanskim izrazito moker. Obilnejše deževje težave povzroča v Ilirski Bistrici, kjer voda zaliva kleti, garaže in stanovanjske objekte. Deževje se bo sicer nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, meja sneženja pa se bo zadrževala pri 900 metrih nadmorske višine.

Južni del države so zajele obilnejše padavine in močan veter. Deževje težave že povzroča v Ilirski Bistrici: "Podtalnica zaliva kleti, garaže, stanovanjske objekte," so za 24ur.com razložili v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Ilirska Bistrica. Po njihovih besedah je na terenu trenutno okoli 30 gasilcev.

O več intervencijah poroča tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Nekaj čez 20. uro so gasilci posredovali na Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici zaradi poplavljene kleti, v Mali Bukovici je zalilo garažo, na Gubčevi pa so meteorne vode zalile kletne prostore. V Knežaku je poplavilo hišo, v Kosezah hlev in skedenj, prav tako v Podstenjšku.

Iz Jurčičeve ulice v Ilirski Bistrici poročajo tudi o udoru asfalta, poplavljena je cesta amed Ilirsko Bistrico in Šembijami ter Gregorčičev drevored.

Meterona voda kletne prostore zaliva prav tako v Tržiču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letošnji december izrazito moker

Letošnji december je v primerjavi z lanskim in predlanskim izrazito moker, so za 24ur.com pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

"Prejšnja dva sta bila izjemno suha, kako visoko na lestvici najbolj mokrih se bo uvrstil ta, ki se izteka, bomo lahko ocenili v petek, ko bodo padavine po državi ponehale," je dejal dežurni meteorolog na Arsu, Brane Gregorčič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Na Kredarici je bilo v sredo zjutraj 295 cm, na Voglu pa 150 cm snega. Z novo snežno pošiljko se bomo približali najbolj sneženim zimam v gorah. Na Kredarici bomo verjetno zaostali le za zimo 2010, ko je bilo ob koncu decembra 380 cm snega.

"Snega je še vedno precej v gorah, nad 1200 metri nadmorske višine. Jutri popoldne se bo meja sneženja sicer spustila, pobelilo bo Notranjsko in Kočevsko, a bo količina snega zanemarljiva. Do konca leta bo potem suho vreme," je dejal Gregorčič.

Ponoči se bo dež okrepil in zajel vso državo, nad 1300 metri pa bi lahko zapadlo več kot pol metra snega, zato se bo nevarnost snežnih plazov povečala, so povedali na Arsu.

Jutri bo oblačno s padavinami, ki bodo čez dan postopno slabele. Meja sneženja se bo sredi dneva spuščala in popoldne bo v notranjosti Slovenije ponekod lahko snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Zjutraj bodo temperature od 0 do 7, popoldne pa od 0 do 4, na Primorskem okoli 8 °C.

Arso opozarja na možnost poplav

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja na možnost poplavljanja nekaterih rek na območjih vsakoletnih poplav v četrtek in petek. Ob jutranji plimi bo v četrtek zjutraj tudi morje poplavilo najnižje dele obale.

Po podatkih Arsa se v četrtek zjutraj in dopoldan lahko razlijejo Kolpa, nekateri pritoki reke Krke, Dravinja in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. V noči na petek in v petek čez dan se bo razlila tudi reka Krka. Reke se bodo razlivale predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo znova povečale tudi gladine vode na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, dodajajo na Agenciji RS za okolje.

Po deževnih dnevih se obeta suho silvestrovo.
Po deževnih dnevih se obeta suho silvestrovo. FOTO: iStock

Na silvestrovo rahlo rosenje le na zahodu

V petek se bo postopno razjasnilo.

V soboto bo deloma jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle.

"Na silvestrovo bo sicer resda nekoliko oblačno vreme in zato nekoliko bolj toplo, zapihal bo jugozahodnik, kar lahko na zahodu države prinese rahlo rosenje," je še dodal Brane Gregorčič z Arsa. 

Mraz in dež silvestrovanj po državi tako letos ne bosta zmotila. 

Zahodni del Alp je dosegla hladna fronta, nad severnim Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje. Od jugozahoda priteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak.

Danes bo v krajih vzhodno od nas še nekaj sonca, drugod bo oblačno s padavinami, ki se bodo popoldne krepile. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V četrtek bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo popoldne ponekod spustila do nižin. Pihal bo severovzhodnik, ob Jadranu burja.

Biometeorološka napoved – vpliv bo obremenilen

Vremenski vpliv bo danes močno obremenilen, opozarjajo meteorologi, z vremenom povezane težave bodo pogoste, najpogosteje se bodo kazale kot slabo počutje, potrtost, razdražljivost, motnje zbranosti, hitreje se bo pojavila utrujenost, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočajo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Več o vremenu v vašem kraju si lahko preberete tu. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
27. 12. 2017 22.55
+4
pametni telefoni in gnila demokracija vodotokov ne čistijo
oježeš
27. 12. 2017 22.42
+2
Na Voglu je zapadlo danes čez 50 cm snega.
CIGU MIGU
27. 12. 2017 22.35
+1
opažam da v tej sloveniji nam tudi vreme ni več v tolažbo,bo potreben kakšen bilateralni dogovor z rkc ker zgleda da jih ne ubogamo----srečno
oježeš
27. 12. 2017 22.43
+3
To je enako kot s Hrvati, dogovori brez haska.
emilzapata
27. 12. 2017 21.36
+3
zime imajo vsako leto bolj skrhane zobe, kam vse to vodi?! Stvari se nam dogajajo hitreje kot smo se pripravleni prilagoditi na nove razmere, in to čisto biološko, politično in ekonomsko.
modrix
27. 12. 2017 12.16
+7
žalostno vreme... še sedaj ko imam dopust in bi rad kam šel moraš bit doma... tud sneg je skopnel... kr neki
batom@pinkponk.com
27. 12. 2017 12.04
+2
v mb dežuje, tile pa trobijo o soncu na SV...
Klemzi28
27. 12. 2017 11.49
+1
res huda novica dez lol
proofreader
27. 12. 2017 11.00
+8
V Jugoslaviji smo imeli takle čas veliko snega.
ggargamell
27. 12. 2017 11.37
+2
proofreader
27. 12. 2017 21.00
+9
Našvasan_zob
27. 12. 2017 10.59
+4
A si je na dolenjskem od suše že opomogla podtalnica....
Draža
27. 12. 2017 09.23
+7
Doma najboljse.