Slovenija

Selitev Letuša: 'Ne želimo ustvariti geta z vrstnimi hišami'

Braslovče, 19. 10. 2023 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček, Anja Kralj
Komentarji
62

Župan Braslovč Tomaž Žohar je odgovoril na očitke dela krajanov Letuša, ki nasprotujejo selitvi na novo lokacijo. Ta bo – če bodo selitev potrdili – v Rakovljah, kjer naj bi zraslo 98 novih hiš. Zgradili jih bomo na ključ in bodo prilagojene posamezniku, trdi župan. Imele bodo od 500 do 2000 kvadratnih metrov parcele, odvisno od velikosti trenutne, obljubil je tudi nov vrtec in veliko zelenih površin. "Cilj je, da zagotovimo podobno okolje, kot ga imajo sedaj, ki jim bo poleg varnosti in mirnega spanca omogočalo dovolj kvalitetno življenje," pravi.

V poplavah uničena hiša v Letušu
V poplavah uničena hiša v Letušu FOTO: POP TV

Avgustovska ujma je v občini Braslovče pustila globoke rane. Narasla Savinja je poplavila več kot 271 hiš, dva tedna po poplavah je bilo še vedno razseljenih več kot 70 družin. Najhujši udarec je doživel Letuš, naselje z okoli 150 hišami. Vodna ujma jih je nekaj trajno uničila, jim spodjedla temelje in jih celo prestavila za nekaj metrov, v drugih se še vedno borijo z vlago, ki počasi razjeda zidove. 

Ob pretresljivih prizorih je postalo jasno, da bo treba poiskati rešitev, najbrž pa so le redki pričakovali drastičen ukrep, ki ga je predlagal župan Tomaž Žohar – preselitev celotnega naselja na varnejšo lokacijo. 

Odločitev bo znana v roku dveh tednov, je v torek napovedal vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic. Žohar pa je bil dan prej v naših oddajah jasen: odgovore pričakuje že v soboto, ko bo te kraje obiskala vlada. 

Žohar: Popraviti želimo stare napake

Župan Braslovč Tomaž Žohar
Župan Braslovč Tomaž Žohar FOTO: POP TV

"Iščemo optimalne rešitve, da socialno in finančno pomagamo vsem ljudem, ki so ostali brez domov. In drugo, da naredimo ukrepe, ki dolgoročno prispevajo k poplavni varnosti v celotnem porečju reke Savinje, od Solčave do Laškega. Da se to nikoli več ne ponovi," je avgusta pojasnjeval župan Žohar. "Slovenija je naredila napako, ko je v preteklosti urbanizirala območja, kjer so imeli vodotoki razlivna območja v primeru velikih voda. In mi želimo to popraviti," je še dejal in zatrdil, da ima po prvi oceni podporo vsaj 90 odstotkov prebivalcev, ki so bili od leta 1990 poplavljeni že štirikrat in imajo dovolj življenja v stalnem strahu pred vodo.  

Skupina prebivalcev, ki se je združila v civilno iniciativo "za ureditev brežin reke Savinje in Pake, obenem pa proti izselitvi", tem številkam ne verjame. "Velika večina si želi sanacije, ureditve in mirno življenje, ne pa izselitve ter denarnih nadomestil," trdijo. Pod njihovo pobudo se je podpisalo že več kot sto posameznikov, zgovoren dokaz, da so trditve o 90-odstotni podpori preselitvi na trhlih nogah, so prepričani. 

A tudi oni ne govorijo v imenu vseh, v kar se je lahko prepričala tudi naša ekipa, ki je v ponedeljek obiskala Letuš. "Jaz grem včeraj, ne danes. Jaz grem včeraj," je dejala sogovornica. "Mene je strah vsakič, ko pravijo, da bo dež. Že od 90. leta. Ja, bi šla. Danes bi šla, če bi imela kam," pa je povedala druga. 

Je smiselno izseliti 110 hiš?

Nasprotniki selitve izpodbijajo tudi županove trditve, da je smiselno območje njihovega naselja prepustiti naravi, saj je tam razlivno območje Savinje. To za levi breg Savinje, kjer stoji okoli 110  hiš, ki naj bi jih izselili, ne drži, trdijo. "Naš levi breg Letuša predstavlja manj kot en odstotek izlivne površine skozi vso Savinjsko dolino, zato smo nenazadnje bili tudi izločeni iz načrtov suhih zadrževalnikov iz leta 2022," so zapisali. 

Župan jim odgovarja, da so bili poleti postavljeni pred novo realnost. "Vsi do sedaj planirani protipoplavni ukrepi in s tem tudi predvideni suhi zadrževalniki so bili projektirani na Q100 oz. 100-letne vode. Naravna nesreča dne 4. 8., ki je noben ni predvideval in pričakoval, je predstavljala Q500 oz. 500-letne vode ter s tem neprimerno večje količine razlivanja v urbanizirano območje Letuša, kar je predstavljalo smrtne okoliščine za številne prebivalce naselja. Dogodek predstavlja tako nova dejstva in glavni razlog za predvideno izselitev je nezmožnost zagotavljanja protipoplavnih ukrepov na način, da bi lahko absolutno varovali njihova življenja, kar je naša odgovornost," je v odgovoru na naša vprašanja zagovarjal svoj predlog.  

Varnost prebivalcev je torej po njegovih besedah prvi, glavni cilj, izgradnja suhega zadrževalnika pa drugi. Z njim bi po županovih navedbah lahko zadrževali oziroma kontrolirano razlivali okoli dva milijona kubičnih metrov vode, "kar predstavlja po strokovnih ocenah cca. 25 odstotkov potrebne količine razlivanja v primeru 500-letnih vod", kakršne smo doživeli v prvih dneh avgusta. 

Prebivalci sicer razpolagajo s podatkom, da levi breg, kjer je velika večina hiš, prinese največ 150 tisoč litrov izlivne vode, desni pa od tri do štiri milijone. 

Hidrolog Rok Fazarinc na pomisleke prebivalcev območja severnega brega Savinje pri Letušu odgovarja, da bi jim, čeprav je bolj na udaru južni breg, priporočil, da gredo na bolj varno lokacijo, saj bi se lahko zgodilo, da bi ostali ujeti v t. i. poplavni posodi. Kot svari, jim nihče ne more zagotoviti, da ne bodo ogroženi in da se tudi na tem območju v prihodnosti ne bo zgodila katastrofa. Poudarja, da je ključno, da se ljudem ne daje lažnega upanja, saj gre v prvi vrsti za življenja. Kot dodaja, sam nima izvršilne moči, ampak je odgovoren le za strokovni del.

Iz Letuša v Rakovlje. Župan: Ne želimo ustvariti geta z vrstnimi hišami

Župan je napovedal, da bodo za izseljene prebivalce zgradili hiše na ključ, ki pa ne bodo tipske, ampak prilagojene posamezniku. Pri tem bodo upoštevali oceno vrednosti njihovih nepremičnin na dan pred poplavami. Možna bodo tudi izplačila, hkrati pa bo vsak imel možnost, da postavi hišo po svojem okusu. Vikendov ne bodo selili. Parcele bodo velike od 500 do 2000 kvadratnih metrov, odvisno od velikosti trenutne parcele.

"Vsega imamo identificiranih 158 objektov – od tega je okvirno 38 vikendov, za katere ni predvidena selitev ampak izplačilo cenjene vrednosti na dan 3. 8. 2023. 22 objektov je v občini Šmartno ob Paki, tako da imamo mi predvidenih 98 parcel oz. nadomestitvenih gradenj." Župan Braslovč Tomaž Žohar

Znana je tudi lokacija, kjer bo zraslo novo naselje – Rakovlje. 

Nasprotniki trdijo, da območje velja za močvirnato. Županu očitajo, da "centralizira občane", da občini ne bi bilo treba urediti infrastrukture na območju, od koder bi jih selili. "To nikakor ne drži," je odločen Žohar.  V novo planiranem naselju je trenutno še kmetijsko zemljišče, kar pomeni, da je treba sprejeti ustrezne prostorske načrte, izvesti parcelacijo in na novo zgraditi komunalno infrastrukturo. Vrednost slednje je skupaj z obvozno cesto ocenjena na 7,2 milijona evrov, pri čemer se komunalnega prispevka ne bo plačevalo, je nanizal. 

"Skratka, izgradnja komunalne infrastrukture bo v novem naselju obsežnejša in na kratek rok dražja kot v primeru obstoječega naselja, kjer je del infrastrukture že zgrajene. Na dolgi rok pa je komunalno infrastrukturo v obstoječem naselju absolutno nesmiselno graditi, ker ni varna pred posledicami poplav, kar se je v mnogih primerih izkazalo tudi v tokratni naravni nesreči," je pribil na koncu. 

Zavrnil je še navedbe, da je nesmiselno spreminjati namembnost 17 hektarjev površin, saj naj bi jih za nove objekte potrebovali zgolj osem. "Velikost zemljišč je določila stroka (urbanisti), s ciljem, da se zagotovi dovolj zelenih površin, z zasaditvijo dreves ipd. Cilj namreč je, da zagotovimo podobno okolje, kot ga imajo sedaj, ki jim bo omogočalo, poleg varnosti in mirnega spanca, dovolj kvalitetno življenje," je odgovoril na očitke. 

"Ne želimo ustvariti t. i.  geto naselja in nekih vrstnih hiš," je še poudaril in zagotovil, da je poleg naselja predvidena tudi izgradnja novega vrtca, saj se bo s preselitvijo družin povečalo tudi število otrok. 

Če bo sprejeta odločitev o selitvi, bo z gradnjo soglašal tudi sklad kmetijskih zemljišč, je zavrnil še en pomislek.  

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
20. 10. 2023 16.02
+1
če bodo zavrnili selitev .... nočem slišati nič o pomoči po naslednjih poplavah .... naj si zavarujejo bajte na polno vrednost , ne glede na to kolk jih bo stalo .... ker tole je pa že otroški vrtec ..... oni bojo živel nekje ,kjer jim je všeč , ko bo šlo pa kej narobe pa - država pomagaj ..... malo morgen ....
Daisy78
22. 10. 2023 08.08
+2
Ne poznate situacije. Pojdite na teren in malo povprašajte kaj se dogovarjajo. Dejstvo je, da občina obljublja s figo v žepu. Na koncu bodo dobili skrpucalo, tukaj pa so desetletja vlagali v svoje hiše in okolice. Ta ista občina jim je takrat, ko so gradili obljubljala protipoplavne nasipe in druge ukrepe, pa se ni zgodilo nič. Bi vi takšnim šalabajzarjem še verjeli?
ROMELS
19. 10. 2023 21.02
-1
Ko pa bo potres in porušil stavbe pa bodo nekateri spet lajnali, zakaj ste pa gradili na potresnem področju.
periot22
19. 10. 2023 18.30
-1
Župan Braslovč narod te je spregledal sram te naj bo!
vednokontra
19. 10. 2023 17.54
+1
Če bi imel pravilno zavarovano, bi dobil vse povrnjeno. Poznam kar nekaj takih primerov, ki so dobili povrnjeno škodo v 3 dneh. Če pa špekuliraš ali te agent nategne, si pa sam kriv za svojo nesrečo.
periot22
19. 10. 2023 18.32
+1
Nehajte pljuvati po ljudeh ki so bili poplavljeni ker ne poznate dejstev sram vas naj bo kavcarji!
Sajeta5
19. 10. 2023 17.52
+1
Pa kaj filozofirajo, vse ostale so stisnili, da financirajo njihovo neodgovorno gradnjo, sedaj pa bi se še zmišljevali... vsakemu 50.000, pa naj se znajdejo kot vejo in znajo, ob naslednji poplavi pa niti centa
Kaveljc
19. 10. 2023 17.04
+7
Hišo sem imel postavljeno 1 km od reke Save, pa mi jo je poplavilo. Po elaboratu MOL- a iz leta 2007, moja hiša ni bila niti na 100 letnem poplavnem območju. Ljubljančani , ki mi dajete minus, 1km obsežna Ljubljanice, b8 poplavilo celotno staro Ljubljano. Tisti z minusu pa ste samo dokazali, da je z vami nesmiselno razpravljati, ker niste niti č od človeka. In kdor je privoščljiv drugemu, življenje se v trenutku obrne.
Slava b
19. 10. 2023 15.19
+4
Za svoj konto si lahko izbirate,kjer vam je všeč.
vednokontra
19. 10. 2023 15.00
+6
kavelc, redki ste, ki ste upravičeni, veliko pa je napihovanja, kot nova obvoznica itd...
Kaveljc
19. 10. 2023 14.46
-2
Skrivate se pod lažnim profilom, tisti, ki nas bi poslali z družinami v konternwrje naj gredo sami tja. Celo ži vljenje smo vlagali v hiše , jih gradili s kolegi, garali in zato nam nihče nič ni poklonil. Vaši komentarji pa samo dokazujejo, kako primitivni ste.
Kaveljc
19. 10. 2023 14.40
+2
Pokvarjenost nekaterih na tem portalu. Prvič nismo gradili na poplavljenem območju, ker v 100 letnem planu katastrofalnih poplav ni bilo območje označeno kot poplavljeno, drugič imeli smo zavarovano, ampak za požar imaš 150 000 € , za poplavo 30 000. Tretjič, tisti, ki pišete škodoželjne komentarje, ne želite si, da se vam zgodi kaj podobnega. Preprosto ste z komentarji dokazali, da niste ljudje in ste sramota za slovensko družbo. Hvala bogu, da je večina Slovencev normalnih in sočustvojejo z nami.
Sajeta5
19. 10. 2023 17.53
-2
To si pa kar misli, solidarnost je izpuhtela z vsakim novim davkom, ki je ljudem naložen zaradi poplav
vednokontra
19. 10. 2023 14.28
+2
Revizija gradbenih dovoljenj in sprejema prostorskih aktov točno pokaže odgovornost.
vednokontra
19. 10. 2023 14.27
+3
Nove hiše naj plača tisti, ki je izdal gradbeno dovoljenje na poplavnem območju.
Victoria13
19. 10. 2023 13.43
+4
Zakaj ne bi zgradili blokov...
Wookie55
19. 10. 2023 13.21
+5
Torej drzava ti zastojn postavi bajto ker ti nimas tolko pameti da bi pravilno zavaroval, zaj pa ni vredi ker bi mogla bit dizajnerska al kaj? Takim treba samo sotor dat pa naj se znajdejo.
Victoria13
19. 10. 2023 13.44
-1
Bivalni kontejner...zakaj bi gradili hiše?
Victoria13
19. 10. 2023 13.46
+5
Hiš ne bo postavila država, ampak bomo vsi dali denar za tiste, ki niso imeli zavarovanih nepremičnin, gradili so na poplavnih in plazovitih območjih!
Rdečimesečnik
19. 10. 2023 13.15
-5
Baje plesalci tega nebodo nikoli naredili 🤣🤣🤣🤣🤣🙈💃💃💃🕺🕺🕺🤣🤣🙈🙈
brabusednet
19. 10. 2023 12.48
+13
Čisto preprosto,lepo jim povedat kdor hoče naj se preseli,kdo pa noče pač ne.Ob morebitnih novih poplavah pač ne bo nobenega reševanja.Zavarovalnice pa tako jim več ne bodo zavarovale.
Julijann
19. 10. 2023 12.46
+11
Vzemi ali pusti in se znajdi sam.
Banion
19. 10. 2023 12.23
+11
tam v letušu jih je nekaj ki so vedno proti, Svoj čas so se hoteli odcepiti od občine braslovče in iti k šmartenmu ob paki, tedaj je bila napaka da se to ni pudtilo. Med tistimi ki so proti so tudi taki ki bi imeli novo hišo in denar. Župan se je izjemno potrudil in omogočil ljudem da gredo na varno in da bodo imeli kvalitetno življenje, kdor noče naj ostane in ob naslednji ujmi naj ne joče. Dejstvo je da je tam bilo poplavno območje že za marije terezije in ni protipolavne rešitve ki bi zagotavljala ustrezno varnost, Nekateri ki vidijo samo sebe in svoj interes je to težko dopovedati. Smešno je da so to večinoma ljudje ki so tam imeli najprej vikend in ga razširili ter se naselili, morda je širitev tudi malo po domače kar se tiče dovoljenj in jih je tega strah.
Sil Ka 1
19. 10. 2023 12.16
+14
Kje pa piše, da jim mora država postaviti vile. Če niso zadovoljni z vrstnimi hišami, so lahko pod svojim šotorom.
Kollerik
19. 10. 2023 12.12
+12
Edino pametno. Čestitke g. Žoharju.