Slovenija

Kaj je to politična sredina?

Ljubljana, 23. 11. 2019 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
48

Model strankarskega tekmovanja, imenovan levo–desno, izhaja iz predpostavke, da je tekmovanje političnih strank utemeljeno na programih, katerih vsebino je mogoče opisati z eno samo ideološko dimenzijo.

Levi, desni in idioti na sredini

Najbolj znani del študije Anthonyja Downsa Ekonomska teorija demokracije iz leta 1957 se nanaša na model strankarskega tekmovanja, v katerem sodelujeta dve stranki, ki sta v odnosu neomejene konkurence, kar pomeni, da vsaka lahko zasede katerokoli pozicijo na političnem spektru levo–desno. Primer, ko dve stranki tekmujeta za glasove volivcev, in ko stališča volivcev lahko opišemo z eno samo ideološko dimenzijo, v politologiji razumemo kot aksiom, po katerem se bodo ponujeni programi približevali preferencam tako imenovanega “medianskega” volivca. Kljub razširjeni intuiciji in številnim grafičnim prikazom tega zaključka – v katerem se volilno razpoloženje večine volivcev predstavlja kot nagnjenost k sredini političnega spektra – se predvidena konvergenca strank k centru dogaja neodvisno od tega, kakšno je razpoloženje volivcev vzdolž ene ideološke dimenzije. Ravnotežje velja, vse dokler vsi volivci podpirajo stranko s programom, ki je najbližji njihovi miselnosti.

Slika 1: Politična tekma, ko so stališča volivcev skoncentrirana na sredini

Dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment
Dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment FOTO: osebni arhiv

  Slika 1 kaže idealen primer porazdelitve stališč v družbi. Skladno s tem je volivcev, ki so jim ljubše politike na skrajnih točkah političnega spektra, izjemno malo, volivcev, ki so jim ljubše politike v središču spektra, pa je veliko več. Več kot očiten zaključek je, da se bosta v tem primeru dve stranki približevali, središče političnega spopada pa bo potekalo na poziciji, ki je blizu medianskemu volivcu. Vsak premik od te pozicije – recimo stranke A na pozicijo A’ – je za stranko premik na slabše, saj to pomeni, da je novi poziciji stranke naklonjenih manj volivcev, kot jih je naklonjenih poziciji konkurenčne stranke. Če se skuša stranka B okoristiti tako, da se premakne v pozicijo B’, to sproža reakcijo, s katero se stranka A vrača na svojo izhodiščno mediansko pozicijo. Zgolj če obe stranki zasedeta pozicijo medianskega volivca, izginja prostor za premike na političnem spektru, s katerim bi ena od strank lahko izboljšala svoj položaj.

Slika 2: Politična tekma, ko so stališča volivcev skoncentrirana na dveh koncih političnega spektra

Kot vidimo na sliki 2, so volivci lahko razdeljeni tudi v dve zelo različni skupini. Eno skupino tvorijo volivci, katerih stališča so skoncentrirana okrog politik na levem polu, drugo skupino pa tvorijo volivci, katerih stališča so skoncentrirana okrog politik na desnem polu. S slike 2 je razvidno, da zelo malo volivcev preferira politike v sredini političnega spektra. Upoštevati je treba, da združevanje dveh skupin volivcev v eno volilno telo prinaša uravnoteženje njihovih stališč, kar pomeni, da bo medianski volivec znova preferiral politike na sredini političnega spektra. Argument o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se stranki premaknili iz medianske pozicije, je enak kot v situaciji, prikazani na sliki 1. Dejstvo, da uravnoteženi poziciji dveh strank ostajata na nepopularni medianski poziciji, prikazani na sliki 2, je posledica dejstva, da veliko število volivcev levo od stranke A nima nikakršne bolj leve alternative in torej voli stranko A, vse dokler ta ostaja na poziciji bolj levo od stranke B. V primeru, da se stranka A premakne v levo, se bodo volivci na levici sicer vsekakor počutili bolje, ne bodo pa spremenili svoje izbire, saj so že, preden se je premaknila, podpirali isto stranko, stranko A. Enako velja tudi za stranko B in volivce na desnici. Če povzamemo, lahko obe stranki mirno ostaneta v središču, ker volivci z obeh koncev političnega spektra preprosto nimajo kam iti.

Sklicevanje na ideološko prazne koncepte, kot so neideološka vlada, strukturne reforme, gospodarski preboj itd., je nekaj, kar je inherentno današnjim strankam in volivcem v Sloveniji.
Sklicevanje na ideološko prazne koncepte, kot so neideološka vlada, strukturne reforme, gospodarski preboj itd., je nekaj, kar je inherentno današnjim strankam in volivcem v Sloveniji. FOTO: Miro Majcen

Slika 3: Politična tekma, ko so stališča volivcev premaknjena v desni del političnega spektra

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Upoštevati je treba, da pozicija medianskega volivca na eni sami ideološki dimenziji politike ni nujno na sredini političnega spektra. Slika 3 kaže tak primer. Porazdelitev volivcev je asimetrična z veliko večjim deležem volivcev na desnem delu političnega spektra. V tem primeru je medianska pozicija izrazito oddaljena od središča političnega spektra in je premaknjena v desno. V tej smeri medianske pozicije na desnici se zato pomikata tudi obe stranki. Iz tega izhaja sklep, da porazdelitev volivcev na političnem spektru izrazito močno vpliva na izid političnega tekmovanja med strankami. To se dogaja, ker porazdelitev volivcev določa pozicijo medianskega volivca, h kateri težijo stranke, in ne zaradi tega, ker pozicija medianskega volivca razkriva pozicije, ki so všečne volivcem in na katere se odzivajo stranke v smislu prilagajanja svojih programov.

Poglejmo še enkrat sliko 3. Kje je v tem primeru sredina političnega spektra? Z drugimi besedami, kakšna je pozicija (program) stranke, ki je na sredini? Kakšno je na primer stališče takšne stranke o privatizaciji ali državnem protekcionizmu? Ker ni ničelne točke, je pozicija stranke v tem primeru dejansko nemerljiva, kar pomeni, da si jo politiki lahko najprej izberejo, potem pa zapolnijo z vsebino, ki naj bi predstavljala nekaj, kar je ”sredinsko”. Gre za prazen ideološki koncept, ki je ugoden za politično manipulacijo v volilnih kampanjah, s katerimi stranke lansirajo teme, o katerih imajo v določenem trenutku popularna stališča, s katerimi uspešno prodrejo v zavest volivcev. Pri tem je praktično nepomembno, ali so izpostavljeni problemi dejansko problemi in ali stranke sploh imajo rešitve za te probleme.

V demokracijah, v katerih niso izoblikovani strankarski sistemi, težko govorimo o prostorskem tekmovanju strank.
V demokracijah, v katerih niso izoblikovani strankarski sistemi, težko govorimo o prostorskem tekmovanju strank. FOTO: Miro Majcen

Postavlja se vprašanje, kako je to sploh mogoče? Odgovor je enostaven. Prostorski model strankarskega tekmovanja predpostavlja ideološko ozaveščene volivce, kar pomeni volivce, ki vedo, kakšna so njihova stališča in kaj piše v programih strank. Ampak takšni volivci v resničnem življenju ne obstajajo. V dobi, v kateri množični mediji (televizija) najbolj oblikujejo politiko, so ideološka orientacija in stališča do problemov v družbi šibko povezani z volilno izbiro državljanov. Rezultat je dominacija strankarske identifikacije (ali identifikacije s prepoznavnim obrazom iz sfere politike (Pahor 2008), gospodarstva (Janković 2011), akademske stroke (Cerar 2014), igralstva (Šarec 2018), (? 2022) itd., ki je najmočnejši motivacijski dejavnik volilnega vedenja državljanov.

V demokracijah, v katerih niso izoblikovani strankarski sistemi, težko govorimo o prostorskem tekmovanju strank. Prostorski model je neuporaben v demokracijah z visoko stopnjo volatilnosti, ki jo po navadi spremlja tudi pospešeno izginjanje strank in nastajanje novih strank, katerih ideološko identiteto je težko definirati (zveni znano?). Poleg tega je model neuporaben, ker je v večstrankarskih parlamentarnih demokracijah politični konflikt nemogoče zreducirati na eno samo dimenzijo. Številne politološke empirične študije opozarjajo na več medsebojno neodvisnih dimenzij stališč do različnih problemov v družbi. Zato je volitve mogoče dobiti brez jasnih stališč do temeljnih družbenih delitev in preko vztrajanja na eni sami temi.

Ravnotežje velja, vse dokler vsi volivci podpirajo stranko s programom, ki je najbližji njihovi miselnosti.
Ravnotežje velja, vse dokler vsi volivci podpirajo stranko s programom, ki je najbližji njihovi miselnosti. FOTO: Miro Majcen

Sklicevanje na ideološko prazne koncepte, kot so neideološka vlada, strukturne reforme, gospodarski preboj itd., je nekaj, kar je inherentno današnjim strankam in volivcem v Sloveniji. Politiko determinirajo mehanizmi manipulativne ideologije potrošniške demokracije, v kateri ima vsaka stvar svojo ceno in v kateri je merilo uspeha število všečkov. Zato vsi premiki strank v ”sredino” ali v smeri ”zelene” politike niso nič drugega kot prazni pridevniki, ki naj bi prepričali ljudi, da gre za novo smer reševanja problemov. Vse, kar je v tem primeru novega, je dejstvo, da so politiki uspeli prepričati državljane, da gre za nekaj novega. Vrtimo se v začaranem krogu neumnosti, znotraj katerega politika, namesto resnega premisleka o temeljnih družbenih delitvah, (p)ostaja indiferentna in nesposobna, da ponudi odgovore na resna politična vprašanja. Zato se dogajajo zadeve s podjetji v večinski državni lasti (Adria, Petrol, Telekom), zato prihaja do anomalij na področju zdravstva (čakalne vrste), zato se Banka Slovenije lahko razglasi za ”neodvisno” in strokovno institucijo, ki v imenu velikega kapitala in svetovnih bankirjev postavlja neživljenjske pogoje najrevnejši skupini državljanov. Vse to je, spoštovane državljanke in državljani, politična ”sredina”.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebel
24. 11. 2019 14.53
A sprašujete to za Slovenijo? Sredina je mlačno povprečje levičarske lenobe in ožemanja vseh za žepe na oblasti, brez dela, seveda. Vsi bi to hoteli. Normalnih ni in niti nimajo možnosti. V večini sveta pa je sredina desneje od naše desnice.
Principat
24. 11. 2019 13.52
+2
obstaja leva roka in desna , med njima se nahaja famozni on ali ona , in o tej nezaupljivi sredini bi mi govorili , ostante tam kjer ste , sredina je zavajajoča opcija za nategnjene volilce , ker nikoli ne vejo , kam se bodo njihovi legitimno izvoljeni predstavniki obrnili , odvisno od vetra
helter skelter
24. 11. 2019 08.41
+0
poskušajte najti kratko ime za koalicijo, ko ae povežejo skupaj socialisti in nacionalisti....
wolfterier
24. 11. 2019 09.31
-1
Škrat na kvadrat
23. 11. 2019 19.19
-3
Bučke lahko prodaja vsak. In to se dogaja v Sloveniji in ljudje kupijo. Človek brez vizije in brez načrta za prihodnjost, je kot goveja juha brez govedine.
Frane Šajn
23. 11. 2019 16.15
+2
Citiram! "Model strankarskega tekmovanja, imenovan levo–desno, izhaja iz predpostavke, da je tekmovanje političnih strank utemeljeno na programih, katerih vsebino je mogoče opisati z eno samo ideološko dimenzijo". No vidite ža ta uvodni odstavek je za desne komentatorje kot mrzel tuš!
ArkaMast
23. 11. 2019 14.32
+4
Skrajno leva stranka je Levica, skrajno desna ja SDS, "samo" desna je Nsi, ...."samo" leva je SD, .... vse ostalo bi pa rekel da je sredina, kao neki.
mallonge
23. 11. 2019 13.16
-10
Ko Jelinćić podpre Šarca in Erjavca v vladi je lopovski krog sklenjen..
ArkaMast
23. 11. 2019 14.30
+3
Če bi podprl Janšo pa krog ne bi bil sklenjen? ... Bi bil sklenjen krog poštenjakov? Aha.
wolfterier
23. 11. 2019 15.50
-1
Jelenčić še ni nikoli podprl desne vlade !
Frane Šajn
23. 11. 2019 13.15
+0
Bravo Maksuti! Vsak tvoj članek ,ko komentiraš naše politično življenje je popoln zadetek v črno! Ko pa berem komentarje spodaj, takoj vidiš kdo počasi bere. Komenrtirajo kar po naslovu! Jasnovidci nimaš kaj!!!
resslovenka
23. 11. 2019 12.59
+3
Kakšna politična sredina? 🙄 En in ist smorn so vsi skupaj. Predstave so zgolj za naivne, ki se z lahkoto v živijo v vloge akterjev. 😎
Frane Šajn
23. 11. 2019 13.17
+3
Slovenska politika je kot kurji jajc;"Vsebina je rumenjak in beljak če ju ločiš, če vsebino zmešaš dobiš pa sredino!
Transformerji
23. 11. 2019 12.43
-2
Svinjsko korito ni okroglo, ima dve daljši stranici, levo in desno, pa dve krajši stranici. Politično gledano, se pa svinje prestavljajo v krogu - in vedno pri koritu. Po zaslugi volivcev.
piu
23. 11. 2019 10.00
-2
Politična sredina so nejasna stališča, brez ideologije, brez vrednot z nenehnim prilagajanjem lastnim interesom in degradacijo države in družbe......
AlternativeFacts
23. 11. 2019 10.25
+5
Politična sredini se lepše reče "populizem", ali sedenje na 2 stolih....Ko dobiš sredinskega na oblast se lahko najprej primeš za denarnico, potem pa za že pridobljene pravice, ker taki nimajo kaj dosti empatije.....Lep primer sredinskosti, pardon sedenja na dveh stolih, pardon populizma, imaš pri definiciji o živalih, pri kateri je ta "sredinska" vlada ubrala skrjano versko pot, katere se ne bi sramovali nobeni verski fundamentalisti in določila da živali niso čuteča bitja, so pa živa....drug primer, tokrat v skrajno levo, pri tej "sredinski" vladi pa imaš, ko polemizirajo socialno pomoč pri domačem človeku, ne pa pri tujcu, ali pa ko prepričujejo narod, da izredna uskladitev pokojnin ni uskladitev, pa čeprav že sammo ime pove, da se gre za uskladitev pokojnin itd...
korintos23
23. 11. 2019 10.26
+6
AlternativeFacts
23. 11. 2019 10.00
+0
(Zato vsi premiki strank v ”sredino” ali v smeri ”zelene” politike niso nič drugega kot prazni pridevniki, ki naj bi prepričali ljudi, da gre za novo smer reševanja problemov. Vse, kar je v tem primeru novega, je dejstvo, da so politiki uspeli prepričati državljane, da gre za nekaj novega. Vrtimo se v začaranem krogu neumnosti, znotraj katerega politika, namesto resnega premisleka o temeljnih družbenih delitvah, (p)ostaja indiferentna in nesposobna, da ponudi odgovore na resna politična vprašanja. Zato se dogajajo zadeve s podjetji v večinski državni lasti (Adria, Petrol, Telekom), zato prihaja do anomalij na področju zdravstva (čakalne vrste), zato se Banka Slovenije lahko razglasi za ”neodvisno” in strokovno institucijo, ki v imenu velikega kapitala in svetovnih bankirjev postavlja neživljenjske pogoje najrevnejši skupini državljanov. Vse to je, spoštovane državljanke in državljani, politična ”sredina”.)...@Tako je, torej raznoi SAB, SMC, Nsi, LMŠ itd so mlinksi kamen okoli vratu Slovenije...Pa pojdimo na naslednjo gasilsko veselico ..... "baba vozi"
Cervantes Saavedra
23. 11. 2019 09.58
+5
Tudi, če bi izvedli lustracijo (samo še eden predsednik slovenske parlamentane stranke je bivši komunist, vključno z večino vodstva), bi obstajala levica in desnica. Tudi, če bi imeli v državi le eno politično stranko, bi se ta razcepila na levi in desni pol. Vedno je tako. - Če se volilci zbirajo okoli idej, ki gojijo (evropske in občečloveške) vrednote političnih svoboščin - svoboda govora, vere, enakopravnost vseh skupin, splošna volilna pravica, socialna in zdravstvena solidarnost, družbena skrb za ranljive skupine (otroci, starejši, ljudje s prizadetostjo...), skrb za zdravo okolje, boj zoper korupcijo, nezakonito bogatenje, klientelizem; nadzor države nad lastno pomembno gospodarsko deajvnostjo. je to leva ali desna stranka. Po mojem je to levosredinska stranka. Palčki, glasujte!
Krainerland
23. 11. 2019 09.46
-7
Voliti levico ni racionalno vprašanje, predvsem moralno.
Brakedirt
23. 11. 2019 09.51
-1
po tvoje je treba voliti prikrite komuniste.
Krainerland
23. 11. 2019 09.52
-7
tisteg, ki ima vsaj v osnovi neke vrednote. Dom, družina, tradicija itd..
Krainerland
23. 11. 2019 09.54
-7
Ne štekam eni hodite v cerkev in volite levake. Neverjetno.
Brakedirt
23. 11. 2019 09.58
+0
prvo bi morali vse komuniste lepo odsloviti, sele potem bi se videlo, kdo ima te vrednote.
piu
23. 11. 2019 10.05
-4
tudi tiste, ki so kumunisti in se prodajajo za nekaj drugega......
AlternativeFacts
23. 11. 2019 10.06
+3
Krainerland, hoče povedati, da se mora volit osebke obremenjene s koruptivnimi dejanji? Ni problema, samo orožje ne diši tako dobro kot zdravje....
Brakedirt
23. 11. 2019 10.28
+1
Cervantes Saavedra
23. 11. 2019 10.45
+0
In eni hodijo k maši sedet v prve vrste (zlasti, ko so kamere), pa niso verni. Jaz štekam, za kaj gre! - Eni niso verni, pa volijo desne. A to štekaš? - Vera in levi v osnovi zagovarjajo iste vsečloveške vrednote, vera in desni pa nasprotne. A vsaj to štekaš?
Qualisvirtalisoratio
23. 11. 2019 09.27
+2
Bo JJ zrihtal anšlus pa bomo bli kot Avstrija ne :D Bolj verjetno "kapcsolat", ker je Orbanu dolžan forinte ne :D Luka pravi, da bi rad Madura v Slovenija povabil, Šarko bo pa še videl, ko bo videl :D Korel išče jurja penzije, tako da nima cajta :D Židan pujske futra, pa teran Hrvatom fura :D Žan se z mafijo ukvarja :D Toninček baje misli resno :D Zmago se pravda :D Varda se podi za medvedi :D Mojškra pa rabi cajt :D Cmerkota pa noben ne mara :D
peresni
23. 11. 2019 09.03
+4
vsi razen Levice o samo zastopniki tajkunskega, religioznega in bančnega kapitala...torej kaj nam ostane???
dule100
23. 11. 2019 09.00
-10
Socialisti in nacionalisti! Je ta sredina sedaj nacional socialisti?
wolfterier
23. 11. 2019 08.56
+6
Ja,za primer...imaš levo nogo,imaš desno nogo.Tisto vmes je pa sredina. Toninček sredinček,Kučanov mezinček.
retrospect
23. 11. 2019 08.53
+7
Čehi so nas po kupni moči že prehiteli, povprečna plača tam je večja kot v Sloveniji. Slovaki nas počasi dohitevajo, Estonci imajo trenutno isti povprečni dohodek kot Slovenci, Poljski vojak ima isto plačo kot Slovenski. (Vse to so nesporna dejstva katera se da preverit na internetu). In ne niso krivi politiki ki izkoriščajo naivnost, ampak narod ki to dopušča!! Dokler bo polovica objokovala neko Jugoslavijo ( kjer se pozna mentaliteto), druga navijala za kvazi "desni" pol v trenutni politiki (Jajota, svečkarje itd), tretja "nove" obraze Šarca nam nebo nič bolje, to njim popolnom ustreza "divide et impera" oz. deli in vladaj. Največji greh Slovenije je ker takoj po samostojnosti nismo izvedli kompletne lustracije, danes se bojim da nas te kuge lahko reši le asteroid, vojna ali katerakoli druga apokalipsa. Slovenski narod, nemorem drugače reči je čisto brez možganov in še posebno hrbtenice.
AlternativeFacts
23. 11. 2019 09.57
+3
Ja preveri potem na internetu, da ne boš pisal neumnosti...In ne niso nas Čehi ujeli ali prehiteli pri povprečni plači, ampak imajo večjo rast plač kot mi....Drugače je povprečna plača na Češkem 991€ oziroma 1322€ bruto, pri nas pa 1128€ oziroma 1752€ bruto.....
retrospect
23. 11. 2019 10.32
-4
Očitno ne veš kaj pomeni kupna moč, torej Čehi si z svojo plačo lahko privoščijo več, ker so vse ostale stvari cenejše. In ja povprečna plača v Pragi je višja kot v Ljubljani. Sicer pa kot si navedel in super da si podal ta podatek, poglej si kolikšna razlika je med neto in bruto v obeh državah, pri Čehih 330 pri nas velikih 620 :)
AlternativeFacts
23. 11. 2019 10.47
+2
Ja biserček, lahko si privoščijo več, samo to ne pomeni da je plača večja kot v Sloveniji, in ne, povprečna plača v Pragi ni višja kot v Ljubljani...In še, zadnje, povprečni mesečni življenski stroški na Češkem so 1939€, v Sloveniji pa 1782€
El Toro
23. 11. 2019 08.49
+16
Pri nas zlate sredine ni. Imamo samo sredino +50 ali sredino -50, potem pa gredo enkrat na levo in drugič na desno. Se prilagajajo situaciji, da so vedno pri koritu!