Slovenija

Levica predlaga ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana / Sežana, 28. 08. 2019 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
322

Levica je predstavila zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi ga prenesli v obvezno zavarovanje. Minister Šabeder na to odgovarja, da mora biti to odločitev stroke, ga pa čudi, da Levica s prelogom zdaj tako hiti. Podobno menijo tudi v koaliciji, kjer načeloma podpirajo predlagano ukinitev, a so kritični do 'soliranja' Levice.

Več videovsebin
  • Minister Šabeder o predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
    01:01
    Minister Šabeder o predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
  • Iz SVETA: Ultimat Levice
    02:33
    Iz SVETA: Ultimat Levice
  • Iz SVETA: Kaj bi se zgodilo, če bi vlada sprejela predlog Levice?
    01:42
    Iz SVETA: Kaj bi se zgodilo, če bi vlada sprejela predlog Levice?
  • Iz 24UR: Pogojevanje Levice
    01:32
    Iz 24UR: Pogojevanje Levice
  • Iz 24UR: Hitenje Levice
    02:53
    Iz 24UR: Hitenje Levice

Koordinator Levice Luka Mesec je ob predstavitvi predloga na novinarski konferenci spomnil na zaveze iz koalicijske pogodbe ter sporazuma med Levico in koalicijo za letošnje leto, v katerih so se zavezali k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje v trenutni obliki je staro približno 20 let. Na njegovo nepravičnost je bila država opozorjena kmalu po njegovi uvedbi. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje zaostruje neenakosti v družbi, posebej prizadene revne upokojence, kmete, delavce in samozaposlene z nizkimi dohodki, in številnim otežuje dostop do zdravstvenih storitev. Levica

"O tem se govori že od njegove uvedbe. To ni presenetljivo, saj je jasno, da je nepravično, da zaostruje neenakosti v družbi in da je še posebej škodljivo za ogrožene socialne skupine," je dejal Mesec.

Kot je opomnil, dopolnilno zavarovanje plačujejo vsi enako, ne glede na višino dohodka. "Dopolnilno zavarovanje je namreč za razliko od obveznega, ki se zbira po principu 'več zaslužiš, več prispevaš', gluho in slepo za socialni položaj ljudi. Vsak mora namreč plačati 35 evrov na mesec, oziroma 420 evrov letno, ne glede na to ali je menedžer s 5000 evri plače, delavec na minimalni plači ali upokojenec s 400 evri pokojnine. Za menedžerja to ni problem, saj letno plačilo zavarovanja predstavlja manj kot odstotek njegovega letnega zaslužka. Za zaposlenega na minimalni plači 420 evrov predstavlja 60 odstotkov ene njegove plače, za upokojenca s 400 evri pokojnine, pa več kot eno celo pokojnino," so ob tem poudarili v Levici.

'Dopolnilno zavarovanje, kljub zavajajočemu imenu, ni stvar izbire'

Prav tako v Levici ocenjujejo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni zares prostovoljno, saj poravnane obveznosti iz naslova zgolj obveznega zdravstvenega zavarovanja še ne pomenijo dostopa do zdravstvenih storitev. "Kdor hoče imeti dostop do zdravljenja, ga enostavno mora plačevati. Lahko ima poravnane vse obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ), ki krije približno 80 odstotkov stroškov v zdravstvu, a brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi visokih zneskov doplačil prakično nima dostopa do zdravstvenih storitev. Dopolnilno zavarovanje je v resnici obvezno dopolnilno zavarovanje in kdor si ga ne more privoščiti, ostane brez zdravstvenega varstva, kljub temu, da ima poravnane obveznosti iz obveznega zavarovanja," dodajajo.

"Ukinitev dopolnilnega zavarovanja zagotavljamo s socialno pravičnim prenosom v obvezno zavarovanje, in sicer s povečanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za delodajalce, delavce, samostojne podjetnike in pokojninsko blagajno ter z novim prispevkom na kapitalske dohodke, s katerimi bomo zbrali potrebnih 528 milijonov evrov v letu 2021," je ključne rešitve predloga povzel poslanec Levice Miha Kordiš.

Dostop do zdravstva je temeljna človekova pravica, ki bi jo morali brezpogojno uživati vsi. Ob rastočih stroških dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja - leta 2009 je položnica znašala 22 evrov, letos bo že 35 evrov - pa je to za revne upokojence, kmete zaposlene z nizkimi plačami, samozaposlene in prekarce z nizkimi dohodki - ta vse težje dosegljiva. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je v resnici pogoj za dostop do zdravstvenih storitev, namreč stane že 420 evrov na leto. Zato je po 20 letih čas, da to nepravičnost odpravimo. Luka Mesec

Prepričani so, da so pripravili boljši in bolj sprejemljiv predlog, kot je bil tisti izpod rok nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. "Učinki na zdravstveno in pokojninsko blagajno ter proračun so izravnani. Dvig prispevnih stopenj je zmeren," je povedal Mesec.

Predlog namreč predvideva dvig prispevne stopnje za eno odstotno točko za delojemalce in pokojninsko blagajno ter dvig za 1,6 odstotne točke za delodajalce. Za samozaposlene je predviden dvig prispevne stopnje za dve odstotni točki.

Največje olajšanje za upokojence in kmete

Največje olajšanje v denarnicah bodo po predlogu Levice tako občutili upokojenci in kmetje, ki bi jim ostal celoten znesek, zdaj namenjen za dopolnilno zavarovanje. "Na boljšem bodo zaposleni z nižjimi plačami, tudi zaposleni s povprečnimi plačami," je pojasnil Mesec. Kljub dvoodstotnemu dvigu prispevne stopnje pri samozaposlenih bodo po njegovih besedah na boljšem tudi oni, saj večina njih plačuje minimalne prispevke.

V primerjavi z aktualno ureditvijo bi s tem bilo po njihovih ocenah na boljšem okoli 95 odstotkov vseh zaposlenih.

V primeru ekonomske krize in večjega izpada priliva bo, podobno kot pri pokojninski blagajni, razliko pokrival proračun. "Ne moremo si dovoliti, da bi bile storitve na kakršen koli način ogrožene," je poudaril Mesec.

"Ukinitev dopolnilnega zavarovanje je ključno vprašanje tega političnega trenutka," poudarja Luka Mesec.
"Ukinitev dopolnilnega zavarovanje je ključno vprašanje tega političnega trenutka," poudarja Luka Mesec. FOTO: Bobo

'515 milijonov evrov za zavarovalnice namesto za zdravstvo'

Sistem dopolnilnilnega zavarovanja po njihovem ni samo nepravičen in nesocialen, ampak tudi ekonomsko neracionalen. "Med letoma 2008 in 2018 so privatne zavarovalnice za lastne administrativne stroške porabile kar 515 milijonov evrov. To je denar, ki bi ga slovenski zdravstveni sistem krvavo potreboval, a je namesto za nujne investicije v zdravstvo in krajšanje čakalnih dob šel za plače menedžerjev, administracijo in oglaševanje. Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bomo od 40 do 50 milijonov, ki jih tri privatne zavarovalnice neupravičeno porabijo zase, končno lahko namenili za tisto, kar z njim plačujemo: zdravstvene storitve in krajšanje čakalnih vrst," še pravijo v Levici. Istočasno se administrativni stroški ZZZS po njihovem prepričanju ne bodo povečali, FURS pa bo imel strošek samo z novim pobiranjem prispevkov od pasivnih virov dohodkov.

"Dopolnilno zavarovanje na noben način ne prispeva k boljšemu delovanju zdravstvenega sistema. Ravno nasprotno, povečuje birokracijo bolnišnic in zdravstvenih domov, saj se morajo stroški razdeljevati med štiri plačnike (tri zasebne zavarovalnice, ki zbirajo DZZ ter ZZZS), namesto le na enega. Preplačil v zdravstvu zaradi dodatnih treh privatnih zavarovalnic ni bilo nič manj, kar jasno kažejo najbolj ekscesni primeri, od spornega nakupa operacijskih miz v Kliničnem centru do žilnih opornic," še dodajajo.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je temelj sodelovanja Levice z vlado

"Ukinitev dopolnilnega zavarovanje je ključno vprašanje tega političnega trenutka," pa je še poudaril koordinator Levice Mesec. Poslanci so po njegovih besedah predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju danes že dobili v branje, v stranki pa ga bodo v DZ vložili konec septembra. Računajo, da bo obravnavan na novembrski seji.

Mesec je prepričan, da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja "absolutno politična odločitev". Ukinili bi ga lahko že letos jeseni, če bo "koalicija držala svojo besedo".

Za Levico je to, kot je poudaril Mesec, temelj nadaljnjega sodelovanja s koalicijo in vlado Marjana Šarca. Če podpore ne bo, je po njegovih besedah jasno, da je koalicija prelomila svoje obljube. "V tem primeru bomo ugotovili, da je koalicija prekinila sodelovanje z Levico," je dejal in dodal, da bodo v tem primeru glasovali proti proračunu.

Šabeder: V primeru ukinitve dopolnilnega zavarovanja bo treba najti sredstva tako ali drugače

Vprašanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po prepričanju zdravstvenega ministra Aleša Šabedra "ne sme biti odločitev ministra, politike, ampak stroke". "Najti moramo rešitev za dolgotrajen in stabilen vir financiranja v primeru ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Govorimo o preko pol milijarde sredstev, ki jih bo treba zagotoviti tako ali drugače," je poudaril.

Z ministrstvom za finance pripravljajo različne simulacije. Ena od možnosti je dvig prispevne stopnje, ob čemer je minister spomnil, da so nekatere države uvedle novo dajatev, ki priteka v integralni proračun zdravstva.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder pravi, da ga čudi, da Levica hiti s svojim predlogom.
Zdravstveni minister Aleš Šabeder pravi, da ga čudi, da Levica hiti s svojim predlogom. FOTO: Damjan Žibert

Ministrstvo je razrešitev vprašanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja predvidelo s spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi moral biti po 'časovnici prioritet' v javni razpravi pomladi prihodnje leto, na vladi pa junija 2020. "Prioritete za letos in za prihodnje leto sem predstavil vsem poslanskim skupinam, vključno z Levico in drugimi strankami opozicije, in takrat pripomb na časovnico ni bilo," je pojasnil Šabeder.

Zato ga čudi, da Levica hiti s svojim predlogom za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, napovedanega za jesen. Minister ga ne pozna in ga zato še ne komentira. Glede na to, kar je zasledil v medijih, pa ga čudi, če je res podoben tistemu, ki ga je pripravila nekdanja ministrica Kolar Celarčeva, saj so nanj letele številne kritike in tudi političnega konsenza okoli njega ni bilo.

Je pa priznal, da v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu ni bilo vse slabo, in je bil tudi osnova, na kateri so začeli v tem mandatu graditi. Ob tem je spomnil še na druga ključna področja, ki jih ureja zakon, na primer status ZZZS in košarico pravic. Po Šabedrovih ocenah bo treba v prihodnje odpreti tudi vprašanje košarice pravic in zatečeno stanje iz časa recesije, ko so del obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prenesli na dopolnilno, reševati v okviru zakona.

V koaliciji ostri do Levice zaradi soliranja s predlogom ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Koalicijske partnerice pa so ob današnjem predlogu Levice poudarile, da načeloma podpirajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar pa so kritične do soliranja te stranke. Predlog je nastal tudi brez sodelovanja ministrstva. Ostre so do grožnje Levice, da bo v primeru nesprejetja tega predloga glasovala proti proračunu.

V SD bodo predlog Levice pregledali z vso resnostjo, je napovedal vodja poslanske skupine Matjaž Han. V stranki se z osnovno idejo strinjajo, saj so predlagali vključitev zaveze o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v koalicijsko pogodbo. Zdaj pa bo po Hanovih besedah treba dobro delati, da bo zakon sprejet.

"Zdravstvo je tako pomembna tema, da si ne zasluži nobenega pogojevanja katerekoli stranke," pa je komentiral napoved Levice o koncu sodelovanja s koalicijo, če ta predloga ne bo podprla. Po njegovi oceni gre za zahtevno materijo, kjer bodo morali vključno z Levico prisluhniti tako strokovnim kot političnim argumentom.

"Zelo napak pa bi bilo reči, da ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja ljudje ne bi več plačevali prispevka. Prispevek bo ostal, treba ga bo bolj na pošten način pobirati," je še dejal Han. Ocenjuje tudi, da dvig premije dopolnilnega zavarovanja v zadnjih mesecih zdravstvenim zavarovalnicam ni pomagal pri njihovih argumentih. Han še pričakuje, da bo to tudi tema koalicijskega sestanka pred četrtkovo sejo vlade, prvo po počitnicah.

Levica bo v DZ zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vložila do konca septembra. Do takrat se bodo še usklajevali s koalicijo, podpora katere bo za Levico tudi temelj za nadaljnje sodelovanje.
Levica bo v DZ zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vložila do konca septembra. Do takrat se bodo še usklajevali s koalicijo, podpora katere bo za Levico tudi temelj za nadaljnje sodelovanje. FOTO: Shutterstock

Tudi v SMC načeloma podpirajo ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Je pa po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ta tema tako pomembna, da bi morala nastajati v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, ki ima vpogled v dogajanje v zdravstvu in podatke o posledicah teh sprememb. "Dvomim, da bi lahko bil predlog Levice, sploh ob pogojevanju, ustrezen in bi rešil to vprašanje," je dejal Zorčič. Opozoril je, da so finančne posledice ukinitve tega zavarovanja velike, preko 500 milijonov evrov, zato je na mestu, da je predlog čim širše usklajen.

"Samo po sebi pa je tudi zgovorno, da je Levica predlog najprej predstavila na novinarski konferenci, šele nato koaliciji," je ocenil Zorčič. Prav tako se po navedbah SMC delovna skupina na področju zdravstva z Levico sploh še ni sestala. Če je Levica predlog zakona prepisala morda iz predloga v prejšnjem mandatu, je morda celo dober, je ugotavljal Zorčič, obenem pa spomnil, da tudi tedaj ni bilo podpore zakonu.

Na grožnjo Levice v povezavi s podporo proračunu pa je Zorčič odgovoril s pričakovanjem, da bodo v Levici pretehtali in bodo na koncu morali nekako odigrati svojo vlogo s koalicijo v korist proračuna. Takšne akcije, kot je današnja, po Zorčičevi oceni potrjujejo njegovo izjavo v začetku sodelovanja s to stranko, da je šlo za prisilno poroko.

V SAB so že pred volitvami povedali, da bi moralo biti dopolnilno zdravstveno zavarovanje del obveznega zavarovanja. Sami bi sicer predlagali uvedbo dopolnilnega zavarovanja v obliki, da bi zavarovalnice lahko ponujale nadstandard, ne pa storitev, ki bi morala biti del obveznega zavarovanja.

Predlog Levice za prenos zdravstvenega zavarovanja predvideva dvig prispevne stopnje za eno odstotno točko za zaposlene in pokojninsko blagajno ter dvig za 1,6 odstotne točke za delodajalce. Za samozaposlene je predviden dvig prispevne stopnje za dve odstotni točki. Levica bo predlog v DZ vložila do konca septembra, do takrat pa napoveduje usklajevanje s koalicijskimi partnerji. Njihova podpora bo temelj nadaljnjega sodelovanja med vlado in Levico.

V SAB si želijo, da bi zaveze iz koalicijskega sporazuma uresničevali s koalicijskimi partnerji (in Levico), tako pa "smo znova priča soliranju Levice". Zakonsko rešitev o tako pomembni stvari bi morala po njihovem prepričanju vložiti vlada, ne zgolj ena stranka. Ob tem so dodali, da pogrešajo konkretne ukrepe ministra za zdravje tudi za skrajšanje čakalnih vrst. "Upamo, da jih bomo jeseni tudi dobili na mizo, saj je to eden največjih izzivov te koalicije in vlade," so navedli v SAB.

Tudi iz DeSUS so sporočili, da se s predlogom Levice predhodno niso seznanili in so za to zjutraj izvedeli iz medijev, zato se do predloga ni mogla opredeliti. "Zelo neobičajno je, da o reševanju tako pomembnih vprašanj v koaliciji prej izvemo iz medijev, namesto, da bi nam jih predstavil predlagatelj. Še bolj pa bode v oči to, da Levica skače v zelje pristojnemu ministrstvu, ki se intenzivno ukvarja s to problematiko in pripravlja ustrezne analize ter možne rešitve," so navedli v DeSUS

Spomnili so, da naj bi vlada ta predlog imela na mizi junija prihodnje leto. V DeSUS pričakujejo, da bodo, kot zagotavlja pristojni minister, te rešitve strokovne in premišljene, ne pa ad-hoc akcije.

V LMŠ se na predlog Levice za zdaj niso odzvali.

Delodajalci do predloga Levice kritični, sindikalna stran podpira argumente

Na strani delodajalcev so kritični do predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem so opozorili, da je treba zdravstvo urejati celovito. Na sindikalni strani pa podpirajo argumente Levice, a hkrati opozarjajo, da zaradi ukinitve ne sme priti do poslabšanja zdravstvenih storitev.

Bodo delodajalci plačevali bistveno več za prispevke za zdravstvo?
Bodo delodajalci plačevali bistveno več za prispevke za zdravstvo? FOTO: Dreamstime

Da to ni prvi tovrsten predlog, je spomnila izvršna sekretarka na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je v prejšnjem mandatu vlade že obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). Sindikati so predlog podprli, delodajalska stran pa je pogajanja bojkotirala, je pojasnila. Predlog Levice navaja podobne argumente, kot so jih že obravnavali na ESS, je v prvem odzivu na predlog navedla Böhmova.

Po njenih besedah pa predlog zakona ne pojasnjuje, kako se bo nadoknadil izpad sredstev za zdravstveno zavarovanje in ali Levica predlaga dvig prispevnih stopenj.

V ZSSS pa podpirajo rešitev Levice, da država financira obvezno zavarovanje tudi v primeru, ko odhodki zavoda presegajo prihodke od prispevkov za obvezno zavarovanje. "Že zaradi demografskih gibanj bo treba najti dopolnilne vire sredstev za zdravstveno zavarovanje prebivalstva, ki ne bodo bremenili cene dela na trgu dela," je pojasnila.

"Vsekakor zaradi ukinitve ne sme priti do poslabšanja dostopnosti zdravstvenih storitev in rednega plačila izvajalcem," je še dodala Böhmova. Spomnila pa je tudi na socialno varnost zaposlenih v administraciji dopolnilnega zavarovanja.

Direktor za lobiranje in pravne zadeve pri Slovenskem poslovnem klubu (SBC) Igor Knez je medtem v izjavi medijem pred DZ dejal, da predlogi Levice po prvih ocenah pomenijo, da bodo delodajalci plačevali bistveno več za prispevke za zdravstvo.

Del stroška, ki ga je dopolnilno zavarovanje pomenilo za državljane, bi se prerazporedil v breme delodajalcev, drugi del pa na tiste delojemalce oziroma samostojne podjetnike, ki so že danes v mednarodnih primerjavah bistveno bolj obremenjeni z davki in prispevki, torej tiste z višjimi plačami od povprečne.

Po Knezovih besedah delodajalci sicer ne morejo podpreti, da bi del stroška prevzeli delodajalci. Knez meni, da je predlog Levice slaba popotnica, saj se državljanom in delodajalcem obeta še prispevek za dolgotrajno oskrbo, nič pa delodajalci še niso dobili pri davčni razbremenitvi. Enako velja za tiste bolje usposobljene in plačane kadre, ki jih želi Slovenija bodisi obdržati ali privabiti.

Glede na pretekle izkušnje s predlogi Levice sicer predstavnik SBC težko verjame, da bi o njem razpravljal ESS, saj so v zunajkoalicijski partnerici manjšinske vladajoče koalicije z njim zaobšli socialni dialog.

Po Knezovem prepričanju predlog ureja samo košček težav v zdravstvu, "pa še to je vprašanje, če na pravi način". Ne loteva se niti vprašanja košarice pravic, ureditve čakalnih vrst, plačil za delo deficitarnim poklicem v zdravstvu, mreže javnih zavodov in drugo. "Vse to ostaja nerešeno," je sklenil.

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer meni, da je treba zdravstvo urejati celovito. "Z dopolnilnim zavarovanjem bo treba nekaj narediti, vendar so potrebni resni in poglobljeni izračuni. Predvsem pa je treba to narediti v paketu z novim zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju," je poudaril.

Predloga Levice še ni prebral, vendar ocenjuje, da je "predlog brez izračunov in simulacij nesmiseln". Strinja se, da je treba najti rešitev v smeri ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predlog Levice po njegovih besedah le prestavlja finančno breme. "Potem zopet nismo naredili nič, problem smo preložili iz enega žepa v drugega. Potem pa vijemo roke, ko mladi in bolje plačani kadri odhajajo v tujino," je še dodal.

V Gospodarski zbornici Slovenije so napovedali, da bodo predlog komentirali, ko se bodo z njim podrobneje seznanili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3kkk
30. 08. 2019 12.02
+3
Nisem pristaš Levice a jo v tem vprašanju - problemu povsem podpiram. Kraje zdravstvenega denarja je potrebno ustaviti in ....
iliški
30. 08. 2019 07.47
-1
Ne se veselit to je manever lukeca ,zdaj samo čaka zavarovalnice da mu dajo podkupnino ,potem pa vse tiho je bilo.
PALAGRUŽA
29. 08. 2019 11.58
+11
EXPRESNO UKINITI Z 1.10.2019
Kollerik
29. 08. 2019 11.01
+21
Zelo pameten predlog, ki ga absolutno podpiram. Toda kaj, ko bodo zavarovalnice spet zalaufale svoje lobiste in bodo spet razne kuverte zaokrožile. Kajti živimo v lopovskem sistemu, hinavskemu in pokvarjenemu do dna. Še boste pogrešali tovariše, še....
vomo
29. 08. 2019 10.29
+13
pametna odločitev, saj baje... imajo zavarovalnice s tem zavarovanjem veliko izgubo in baje zelo zelo veliko!!!, zato se z vsemi močmi borijo za to zavarovanje...zlata jajca s pomočjo nekaterih...
primorec2
29. 08. 2019 10.17
+5
Koliko tistih, ki morajo nadležnim prijaviti razgovor z lobisti, bodo to dejansko storili?
primorec2
29. 08. 2019 10.15
+12
Levici dam prav in podpiram. Hipokrizija je itak prisotna na vsakem koraku, tako da nasprotnikov predlogu Levice ne bo manjkalo. Lobisti bodo sedaj delali pospešeno z nadurami, " kuverte" bodo menjavale lastnike ...
Brabus
29. 08. 2019 09.25
+10
Prav, naj bo dodatno, ampak, nobenih povišanj,13 plač, božičnic, raznih bonusov v toplicah, seminarji v obmorskem kraju, vse je treba vrnit pacijentom, zavarovalničarjem pripada pa samo plača.
vinogradnik33
29. 08. 2019 08.39
-7
Levica gre po nekdanjih stopinjah Desus-a , ki je nenehno nekaj pogojeval in izsiljeval vlade , sedaj pa to počne LEVICA , ki s soliranjem , brez vednosti vladne koalicije nekaj počne brez vnaprejšnega usklajevanja in potem kot otrok , ki mu odvzamejo igračko užaljeno in ihtavo grozi . Odrastite že enkrat !
EkonomskaSvoboda
29. 08. 2019 07.45
+1
Kdor misli, da bo kaj bistvenega "prišparal", se moti. Je pa to način kako poceni pridobivati poceni volilne glasove. Zakaj? Prispevek delojemalca prej 6,36%, potem 7,36% ...... 15,7% povišanje Prispevki delodajalca prej 6,56%, potem 8,16% .... 24,3% povišanja Strošek dela bo pa višji za 1,6 odstotka, neto plača pa manjša za približno 0,9 do 0,5%, odvisno od dohodninskega razreda... Še par posledic za proračun: Pobrana dohodnina se bo zmanjšala, ker se bo zmanjšala osnova zanjo.... Transfer proračuna v pokojninsko blagajno se bo povečal za 15,7%, ker že danes ZPIZ ne pokriva svojih obveznosti iz prihodkov, temveč dobi transfer iz proračuna, torej denarja za povečan prispevek za upokojence nima in ga bo moral zagotoviti proračun
Robespierre
29. 08. 2019 07.18
+11
Koncno, ze ne vem koliko let to obljubljano. Proti so pa itak samo primitivci iz liberalno-agrikulturnega kampfa. Eni grejo na zdravljenje v tujino, drugi bolane clane druzine samo odstrelijo, ko niso vec za na njivo, hebe se jim za proletarce, ki do ze zdaj za crknit obdavceni.
grikos
28. 08. 2019 21.56
+9
vse je potrebno ukinit,prav tako levico
resslovenka
28. 08. 2019 21.47
+30
Koliko zdravstvenih zavarovalnic? Koliko direktorjev, tajnic, vodij, področnih referentov, raunovodij, nadzornikov....? Kolikokrat se vse podvoji, potroji...? Za nas, ki plačujemo? No, tudi. Pa zato, da ustvarjajo dobičke. Koliko je sklenjenih dodatnih zavarovanj? Nekdo mora vse to plačati. Kdo? Mi. Kdo pije in kdo plača, jasno kot beli dan.
fairplayy
28. 08. 2019 21.45
+25
Kaj pa vse feste in team buidingi zavarovalnic pa nagrade managerjem ljudje so se imeli faj zdaj pa bi levica pokvarila vso festo groza. Nisem za levico ampak do imeli kar nekaj do rih prefogov ta mi je najljubsi
AL4444
28. 08. 2019 21.45
+9
Mislim da bi bilo bolj pametno če bi del javne uprave odpustil kot pa da spet obdavčijo podjetja ker to je tako najlažje samo da se podjetja izčpajo in so že veseli levičarji.
Common_sense
28. 08. 2019 21.44
+2
Slovenc bo vedno podpiral, ce mi nekdo rece, da bo nekaj zastonj ali ceneje. A resnica je drugacna. To je prelaganje denarja iz levega v desni zep. Problem je v nenadzorovanemu ODTEKANJU denarja. Tega se pa Levica ne upa dregniti. Kako tudi bi, ko je pa eden glavnih dobaviteljev UKC - firma Mark Medical - obenem preko skupnega lastnika sestra casnika Mladina - zvestega trobola te iste stranke Levica. Folk, Levica vas nateguje in vi ji se ploskate!!! Marc Medical bo pa se lazje sluzil:) Pijejo viski in se veselijo dodatnih 530 MIO eur v istem piskru. Bravo!!!! Kaksni butli.
fairplayy
28. 08. 2019 21.58
+3
A se ti hlace treejo te nimajo kam dat mogoce probas piramidni sistem hahaha
txoxnxy
28. 08. 2019 21.41
-2
Prostovoljno vključi v obvezno, podražat stroške dela še za nekaj procentov, čeprav so že sedaj nad vsemi mejami in sesut zdravstvo do novih volitev. Bravo ene res luna nosi.
Recenzor
28. 08. 2019 21.34
+0
Levi populisti!
Angelina145
28. 08. 2019 21.33
+10
super, samo ne pa na racun nas samostojnih podjetnikov, ker zelite nam in vsem ostalim dvigniti prispevke. In na racun visjega davka na dobicek. Na koncu je Vzajemna cenejsa. Samo zakamuflirali ste vse skupaj. Placajte sami ne mi. Mi imamo dovolj visokih prispevkov.
kleopatra-1
28. 08. 2019 21.46
+8
računaj malo 2 % k prispeku za zdrastvo je precej manj kot 35 eur za zavaroalnico
pizzamargerita
28. 08. 2019 21.59
+1
spet bodo na najboljsem lenuhi in brezdelnezi.
Important notice
28. 08. 2019 21.31
+11
S tem predlogom se pa celo strinjam.