Slovenija

Grims o 'socialističnih značilnostih programa Levice', Mesec o 'zametkih totalitarizma'

Ljubljana , 08. 06. 2021 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
1235

Ni se še zgodilo, da bi v slovenskem hramu demokracije razpravljali o tem, ali je program ene izmed parlamentarnih strank tak, da ruši temelje ustavne ureditve, okrog katerih velja v slovenski politiki in družbi najmanj dvotretjinski konsenz, oblikovan v času osamosvajanja Slovenije. V največji vladajoči stranki menijo, da program Levice v nekaterih točkah ruši temelje ustavne ureditve in propagira moderni socializem oziroma komunizem, zato menijo, da se je o tem treba na izredni seji pogovarjati v parlamentu. Gre za izjemno občutljivo zadevo, saj naj bi politiki govorili o temeljih naše družbe, ki določajo tudi naše vsakdanje življenje.

Ali lahko parlamentarna večina razpravlja in glasuje o domnevni protiustavnosti opozicijske stranke Levica? Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je o tem zahteval mnenje parlamentarnih pravnikov, ki je po naših informacijah že spisano. Na podlagi tega bo Zorčič predvidoma danes sprejel odločitev, ali bo sklical zahtevano izredno sejo državnega zbora ali pa takšne debate ne bo dovolil. 

"V Sloveniji so ustavno zaščitene vrednote, med drugim tudi zasebna lastnina, podjetništvo, vse tisto, kar je temelj modernega demokratičnega sveta. Vrednota, ki je ustavno zaščitena, je tudi svoboda govora. Vse to program Levice direktno napada," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Branko Grims iz SDS. V njem, po besedah Grimsa, med drugim kot cilj navajajo tudi "odpravo kapitalizma", ter da bodo "lastništvo podjetij prenesli v roke države in lokalne skupnosti" in "ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zavode". "Vse to so popolne značilnosti socializma, ki ni združljiv z našo ureditvijo," dodaja Grims. 

"V Sloveniji je samo ena stranka, ki ruši ustavno ureditev in to počne iz dneva v dan, in to je SDS," je na to odgovoril koordinator Levice Luka Mesec. "Več protiustavnosti, kot smo jih videli v zadnjih dveh letih, nismo videli prej v 30 letih. Levica je bila ves ta čas eden glavnih branikov svobode medijev, svobode govora, svobode združevanja, demokracije in razumemo, da smo jim trn v peti." Dodal je, da je stranko Levico "težko za kaj okriviti", saj za sabo nimajo koruptivnih afer, kilometrine kadrovanja po državnih podjetjih. "Da bi SDS svoj radikalizem, za katerim sedaj vleče še NSi, upravičil, si poskuša izmisliti bavbava na Levici." 

"Dejstvo je, da bolj protiustavne in protidemokratične poteze kot to, da ne bodo več volivci odločali, kdo sedi v parlamentu in kdo ne, si ne moremo zamisliti. Tukaj vidimo zametke totalitarizma," je bil oster Mesec. 

Grims se je na to odzval z besedami, da je zgolj navedel citate programa Levice z njihove spletne strani. Mesec pa – "ne mislim se na noben način zagovarjati pred Brankom Grimsom". "Dejstvo je, da smo v Levici za drugačen ekonomski sistem od tega, ki ga poznamo, tega nismo nikoli skrivali. Smo za širitev demokracije. Smo za to, da delavci, zaposleni, dobijo glas pri upravljanju podjetij." Dodal je, da je nenazadnje tudi to ustavna kategorija, saj 75. člen ustave "zelo jasno govori o delavskem soupravljanju kot ustavni pravici". Njihove ideje so radikalno drugačne od idej SDS, "ki poskuša v tej državi, tudi s prepovedjo drugače mislečih in celo strank, določati, kaj je v Sloveniji dovoljeno in kaj ne. Poskušajo vzpostaviti diktaturo ene stranke," pravi Mesec. 

Grims je ob tem vztrajal, da program Levice ni združljiv z našo ustavno ureditvijo. "To, da ustava omogoča tudi socialno funkcijo lastnine, je bila mimogrede zahteva Jožeta Pučnika, ampak je mišljena popolnoma drugače. Mišljeno je, da je tisti, ki ima kapital, sestavni dejavnik v okolju. Vi pa govorite o tem, da boste vse razlastninili, podržavili, prenesli lastnino ... Po domače rečeno, boste vse oropali, kot smo to že enkrat videli, in potem imeli delavsko upravljanje in vse elemente socializma, ki so bili značilni za prejšnji režim," je bil jasen Grims. 

 V največji vladajoči stranki menijo, da program Levice v nekaterih točkah ruši temelje ustavne ureditve in propagira moderni socializem oziroma komunizem, zato menijo, da se je o tem treba na izredni seji pogovarjati v parlamentu.
V največji vladajoči stranki menijo, da program Levice v nekaterih točkah ruši temelje ustavne ureditve in propagira moderni socializem oziroma komunizem, zato menijo, da se je o tem treba na izredni seji pogovarjati v parlamentu. FOTO: POP TV

Mesec je ob tem pozval, naj ljudje presojajo stranke po njihovem delovanju, ne po tem, kaj in kako njihove programe interpretira Branko Grims. Njegove besede pa je označil za podtikanja. "Mi smo se o svojem programu pripravljeni pogovarjati, a prostor za to so volitve." 

V NSi so se odločili, da je potrebna razprava o tem, kako zavarovati naš ustavni red. "Mislim, da smo prav parlamentarci tisti, ki smo dolžni odpirati to razpravo in pozivati vlado ter državne organe, da po svojih pristojnostih ustavni red tudi zavarujejo," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal poslanec NSi, Jožef Horvat. "Pred 30 leti smo se kot narod odločili, da gremo na samostojno pot. Dovolj smo imeli zatohlega, jugoslovanskega socializma. Dovolj smo imeli družbene lastnine. Dovolj smo imeli politične, komunistične elite. Naši podjetniki pa se niso mogli razvijati tako kot v drugih državah. Sprejeli smo ustavo, ki našo državo definira. Ustava je sveta stvar. V njej je zapisano tudi varovanje zasebne lastnine. Ne glede na to, ali gre za Levico z veliko ali z malo začetnico, kdorkoli širi ideje o nacionalizaciji to moramo preprečiti."

Dodal je, da tudi uspešni slovenski podjetniki pravijo, da so zaradi napovedane nacionalizacije tik pred tem, da bodo svoja podjetja selili iz Slovenije. "Takšne izjemne posledice ima lahko izjava, četudi enega poslanca Levice," je dodal Horvat. "Po 30 letih v NSi ne bomo dovolili, da pride do restavracije prejšnjega totalitarnega sistema." 

Jerca Korče iz LMŠ pa je dejala, da se je treba vrniti k osnovi, ki je "pravno vprašanje ideje po sklicu te seje". "V 160. členu ustave je jasno zapisano, da lahko o morebitni protiustavnosti delovanja političnih strank presoja zgolj ustavno sodišče. In državni zbor kot institucija ni tisti kraj, kjer bi SDS in njena podveja NSi razpravljali o tem, ali je neka politična stranka protiustavna. Za to imamo ustavno sodišče. Lahko bi se s pobudo obrnili tja in povprašali o morebitni protiustavnosti. Ker nimajo argumentov, so se odločili za nek teater v državnem zboru." 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebittokbrihtni
12. 06. 2021 18.21
+2
Levica bi nas rada vrnla v sistem kjer so si delavci v podjetjih lahko zgradili hise, no tisti ta lev/n-i pa so si z lahkoto kupel 3.5 sobno stanovanje v ljubljani. Pa kva je tej levici, kaj si drznejo pomiselt sploh? Ta sistem v katerem smo zdej je idealen, delas po 12 ur, dajo ti lih tok d mas za jest za pit za najemninco brez skrbi banka kredita ne da ker noce da bi se mi stemu obremenjeval itak je valda bol da si v najemu, pa valda kdo sploh hoce gradit k itak vsi vemo da je to ful enga dela pa odrekanja. In razvoj gre naprej podjetja v privat lasti se razvijajo na povno, vsak let povecujejo dobicke na povno in tud nam dajo skor vsak let ene 2 posto gor an, sej to da je ze inglacija vsak let minimalno 2.5 posto to tko nuben ne ve, pa da se zivljenski stroski zadnih 30 let letno povecujejo tud po 5posto na let letos naprimer pa sam 20 posto. Kapo dol tem nasim delodajavcim k dajejo nasim ljudem po 700 e ker ce njih nebi blo pa se tega neb blo an. Tko k sm reku streho hrano pa za pit nam nudjo pa se prov delec ne mors it tko da se ziher vrnes ker nimas sploh dnara da bi se stemu mev cas obremenjevat. Jest mislem da vsak podjetnik k ma zaposlene z 700 e za 170 ur dela si definitivno zasluzi jabovko navdiha od predsednika pahorja. Definitivno in za tem stojim.
zdrava.pamet
09. 06. 2021 21.28
kdo pa levici in levičarskim medijem še kaj verjame
s5me
08. 06. 2021 18.12
-4
Torej demokraticno po evangeliju Luka Mesca je, da se NE SME RAZPRAVLJATI 9 njihovih tockah programa pred volitvami , Ce imajo v svojih zdruzenih vrstah volivce npr puntarje(ki so na svoji strani imeli celo napisano, Ne okrog govort, da ste komunisti in njihovi poslanca ala Kordis odkrito grozijo z komunizmom, nacionalizacijo , in se na protestih porajajo zelje in zlorabe protestov za klice po vseslovenskih Vstajah.??? In s tem tudi inkriminirate vseh, ki na proteste prostovoljno pridejo Sorry Vstaja je oborezeno oblika spremembe oblasti in to ni miren demokraticen protest ampak nasiln prevzem oblasti in zloraba demokracije To vlado se rusinod pravega dne odkar je nastopila z vsemi sredstvi politicnih in medisjkih manipulacij Demokracija so volitve in tudi priznavnje da je do locena stran zmagala., Ne pa rusenje in scuvanje proti njej z lazmi in podtikanji Lms je raztalala. Denar, v zacetku NAJHUJSE zdravstvene KRIZE, pa dala odpoved Gospod Mesec in gospa Jerca pa nista rosno mlada in njuno nespostovanje starejsih kolegov je za mene scuvanje mladih proti starejsim, ki vedo kaj je komunizem DA pa Levica brani ustavo pa je smesno Hanzek je lepo ucil smcje kako se kar NAPREJ krsi ustava in nikome nista Se se spomnite tovarisi
ćurkl
08. 06. 2021 18.12
+6
Levica, pripravite se! Očitno boste sestavljali novo Vlado.
Mars1212
08. 06. 2021 18.01
-5
Niti enkrat niste zanikali, da ste za nacionalizacijo!!!!! Ste resni? Mladi marksistični komunisti
sinhron
08. 06. 2021 17.55
+6
No Grims in Horvat , kje je tu ustavnost in zakonitost , ki jo tako zlahka uporabljata ( zlorabljata ) ? Vaš lider Janša vsakodnevno krši zakone in ustavo , pa mu vsi pritrjujete , ker ste brez njega izgubljeni in nebogljeni , pod njegovim pokroviteljstvom pa se počutite močne in nedotakljive , zato ste tudi tako arogantni in zavezani laži , potvarjanju in diskvalifikacijam vam nenaklonjenih ljudi ! Janša bi moral prenehati z izkoriščanjem položaja v maščevalne namene iz osebnih traum , ker si je vtepel v glavo , da so za vse krivi drugi , ker ga preganjajo , ker so ga zalotili pri korupciji , pranju denarja , prodaji orožja . Zaradi te osebne obsesije Janša ne dovoli tožilcema , ki sta ga že preiskovala , čeprav sta bila izbrana zakonito v skupino delegiranih tožilcev EU .Raje krši zakone in ustavo , kot da bi deloval zakonito in nehal z osebnimi zamerami ! Nehal naj bi tudi s sramotenjem države in državljanov Slovenije po svetu ! Grims in Horvat sta dokazala , da enoumje obstaja ! Horvat in Tonin sta NSI zapeljala v naročje SDS in prevzela njihov način retorike in dejanj , torej so se čisto podredili Janševim teoremom zarote in prevzeli njihove načine delovanja od laži , potvarjanja , diskvalifikacije in samohvale . Toliko zlobe , kot je bilo čutiti v sinočnjem soočenju človek ne bi pričakoval od nekoga , ki kot pravi goji krščanske vrednote , torej so tudi te izpridene , saj jim "bog "odpušča njihove podlosti !
serumresnice
08. 06. 2021 17.50
+2
Klerofašisti sedaj že javno kažejo apetite po Slovenski državi in temu je treba narediti konec, z predsednikom države, ali brez njega!
taurus111
09. 06. 2021 10.55
+1
Bravo, zadetek v črno Vatikan vodi SLO v prepad. Prvo Zvonovi potem gozdovi pa še plače duhovnim itd.
peet001
08. 06. 2021 17.15
+0
Se pa vidi kako so stopili na rep luka meseca ker švica in je rdeč kot paradajz kot da je 100 c v studju.
ćurkl
08. 06. 2021 17.13
+4
Kako pa tele volitve v parlament komaj čakam ...
ćurkl
08. 06. 2021 17.12
+2
V bistvu si Grims in Horvat, s takimi manevri, najbolj sama sebi škodita ...
Don Jr.
08. 06. 2021 16.54
+2
Čemu Grims in SafeMoon nosita masko, moderator pa ne? Mislim... v čem je poanta?
tiandra4
08. 06. 2021 16.21
+6
Politike ki mislijo, da je zemlja ploščata, je potrebno čim prej spraviti iz oblasti, ker so totalno nesposobni na vseh področjih. Rešitev so takojšne volitve, da ne bo prepozno za SLO.
09ZarMan10
08. 06. 2021 16.11
+7
Mesec me ne moti, verjetno imajo tudi moj naslednji glas!
semtvojavest
08. 06. 2021 15.55
-3
Lukec, menjaj droge, ti skodijo
xyxyz
08. 06. 2021 15.42
-3
KOMUNIZMA nebo nikoli več v Sloveniji!
zavetnik
08. 06. 2021 15.46
+1
Perivnik
08. 06. 2021 15.37
-3
Program Levice je tudi zelo zelo pokvarjen in zavajujoč. Državljane spet spraviti v revščino.
zavetnik
08. 06. 2021 15.49
+8
Program SDS, ki zagotavlja 5% najbogatejšim še več kot si zaslužijo z odpustki, na račun delavstva in sociale
metuljka
08. 06. 2021 15.51
+3
Ja, ja, rdeča kapica je napadla in pojedla volka.
sinhron
08. 06. 2021 15.32
+9
Grims in Horvat sta dokazala , da enoumje obstaja ! Horvat in Tonin sta NSI zapeljala v naročje SDS in prevzela njihov način retorike in dejanj , torej so se čisto podredili Janševim teoremom zarote in prevzeli njihove načine delovanja od laži , potvarjanja , diskvalifikacije in samohvale . Toliko zlobe , kot je bilo čutiti v sinočnjem soočenju človek ne bi pričakoval od nekoga , ki kot pravi goji krščanske vrednote , torej so tudi te izpridene , saj jim "bog "odpušča njihove podlosti !
zavetnik
08. 06. 2021 15.51
+7
Koliko si je BRZI Gonzales nakradel v Muri in jo je potem poslal v stečaj, vedo povedati zaposleni on še vedno nosi obleke, ki so del Murine stečajne mase
Perivnik
08. 06. 2021 15.25
-1
Ali je Luka Mesec že povedal, kaj je v njegovem strankarskemu programu? Bo "jemal" bogatašem za sebe in svoje privilegirance, ali ne? O tem, da se zavzema za svobodo meditjev, svobodo govora, .... smo že vsaj miljonkrat slišali. Mene samo zanima, ali bomo potem, ko ga bomo volili, vsi lahko zastonj delali v Kordeževi zadrugi.
SLObunkeljn
08. 06. 2021 16.23
+3
Ni Tonin, ki jemlje revnim, da daje bogatim. 😆
staridida
08. 06. 2021 15.25
-6
Kaj pravi -Luka-šenko...
Jerry321
08. 06. 2021 15.19
+11
To da ima SDS besedo demokracija v imenu je prvovrstni cinizem. Za SDS je domokracija kot kaže neustavna 😆
xyxyz
08. 06. 2021 15.43
-4
Po tvojem je demokracija, ko pridem k tebi in si postrežem z vsem, kar je tvoje. Po LUKA-šenku!
Ševednonaskradejo
08. 06. 2021 16.30
+1
Po tvojem se na nepošten, ali na krivični način prekomerno nagrabljeno sme zadržati?