Slovenija

Levica: Gre za drag in netransparenten nakup. Erjavec: Očitki so netočni in nestrokovni

Ljubljana, 06. 12. 2018 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Levici vlado pozivajo k odstopu od nakupa oklepnikov 4 x 4 oshkosh. Informacije in dokumenti, ki so jih prejeli s strani anonimnega žvižgača z ministrstva za obrambo, po njihovo dokazujejo, da država kupuje popolnoma neopremljena in še nepreizkušena vozila, za nakup katerih obstaja tveganje, da se lahko cena občutno zviša in naraste celo do 100 milijonov evrov. Na pristojnem ministrstvu očitke zavračajo in poudarjajo, da gre za povsem transparenten posel, ki je zelo ugoden za našo državo.

Več milijonov vreden nakup 38 lahkih oklepnikov 4 x 4 za potrebe oborožitve srednje bataljonske skupine še naprej dviguje prah. V poslanski skupini stranke Levica so namreč prepričani, da je vlada na pragu nove orožarske afere. "Za nakup oklepnikov Oshkoshov je javnost izvedela 14. novembra, takrat naj bi stali 15,5 milijona evrov, 27. novembra na odboru za obrambo je cena zrasla na 27 milijonov, danes, manj kot teden dni kasneje, pa je cena že 32 milijonov. V treh tednih sej je cena več kot podvojila," je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec Levice Miha Kordiš in vlado pozval k odstopu od nakupa.

Miha Kordiš
Miha Kordiš FOTO:

Informacije pridobili s strani anonimnega žvižgača

Po objavi novice o 15,5 milijonov vrednem nakupu 38 oklepnikov, ki jo je naznanil minister Karel Erjavec, ki je dejal, da je že podpisal sporazum za nabavo vozil, so v poslanski skupini sklicali sejo pristojnega odbora za obrambo. Na njej je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak omenjeno ceno skoraj podvojil z razlago, da gre pri prvotno omenjeni številki zgolj za osnovno ceno vozil, brez njihove oborožitve v vrednosti dodatnih 11,3 milijona evrov. Dokumenti, ki so jih v Levici pridobili s strani anonimnega žvižgača, za katerega predvidevajo, da prihaja z vrha obrambnega ministrstva ali slovenske vojske, pa celotno zadevo konkretizirajo. V predhodni znesek naj ne ni bila vključena cena informacijsko-komunikacijske, navigacijske in radijske opreme. Poleg tega pa srednjeročni obrambni program predvideva še nakup dodatnih štirikolesnikov za protiletalsko obrambo in za usmerjanje artilerijskega ognja. "Ker bi bil nakup drugačnega tipa vozil za ta dva namena z vidika kompatibilnosti vozil, stroškov vzdrževanja ter usposabljanja posadk in mehanikov nesmiseln, lahko rečemo, da trenuten nakup predpostavlja investicijo, ki lahko preseže 100 milijonov evrov," navajajo v Levici.

Minister Karl Erjavec je tako imenovano medvladno pogodbo podpisal 12. oktobra 2018.
Minister Karl Erjavec je tako imenovano medvladno pogodbo podpisal 12. oktobra 2018. FOTO: Damjan Žibert

Kordiš: Problem sta naraščajoča cena in netransparentnost

Anonimnemu dopisu pa je priložena tudi medvladna pogodba (Letter of Offer and Acceptance) o nakupu 38 lahkih kolesnih vozil ameriškega proizvajalca Oshkosh, sklenjena med slovenskim obrambnim ministrstvom in ameriško vlado, ki jo je minister Erjavec podpisal 12. oktobra 2018. Ta vključuje tudi opombo, da obstaja tveganje glede cene. Kot je poudaril Kordiš, vozila niso preizkušena in jih ne uporablja nobena vojska, testiranje sploh ni zaključeno. "Če namreč pride do težav med testiranjem vozil, se lahko vlada ZDA odloči, da tega sistema ne bo kupila, stroški dobave za Slovenijo bi se v tem primeru najverjetneje dvignili, je navedeno v opombi." Po besedah Kordiša se torej kupujejo nekompletna vozila brez opreme, pri kjer neznanka ni samo cena, ampak tudi nivo zaščite, "V naši državi praktično nismo imeli večjega vojaškega nakupa, ki se ne bi na koncu izkazal za tako ali drugače netransparetnega, v vsakem primeru pa za nekoristnega," je dodal. V Levici opozarjajo tudi na to, da nabava vozil poteka mimo javnega razpisa in obveščanja javnosti. Priložena pogodba, ki so jo dobili od anonimnega pošiljatelja, pa predvideva tudi takojšen depozit v višini 18,3 milijona dolarjev. "Če je bila že podpisana, so bila nakazana tudi sredstva. V prevodu to pomeni, da istočasno z varčevanjem na socialnih transferjih vlada polaga avans za nakup orožja v približno enaki vrednosti," poudarjajo v Levici.

Erjavec: Navedbe Levice so netočne in nestrokovne

Na navedbe Levice so se odzvali tudi na ministrstvu za obrambo, kjer vztrajajo, da je nakup štirikolesnikov za potrebe slovenske vojske transparenten, za državo pa zelo ugoden. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, je vrednost pogodbe za nakup vozil skupaj z administrativnimi stroški, orodjem, rezervnimi deli in usposabljanjem 15,69 milijona evrov brez DDV, predvidoma v prvem četrtletju prihajajočega leta pa bo podpisan še dodatek k tej pogodbi, ki vključuje tudi daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11,34 milijona evrov brez DDV. Po današnji seji vlade je izjavo za medije podal tudi minister Erjavec in navedbe Levice označil za netočne in nestrokovne. Spomnil je, da je že prejšnji teden na odboru pojasnil, da je nakup popolnoma pregleden, saj gre za posel, ki je sklenjen med slovensko in ameriško vlado. "Ta vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena vozila, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v tem razredu 4x4," je dejal Erjavec glede navedb, da gre za vozila v testiranju, ki še niso bila preizkušena v nobeni vojski.

Kot je poudaril, vozila, ki bodo nadomeščala dotrajane hummerje, potrebujemo, da zagotavljamo varnost naših vojakov. "Ne gre za ofenzivna vozila, ampak za vozila, ki zagotavljajo varnost," je dejal. Ob tem je spomnil, da je v prvem mandatu, ko je bil minister za obrambo, ravno vozilo 4 x 4 hummer zvozilo prek mine. Če ne bi imeli tega vozila, ampak navadno vozilo, bi takrat lahko imeli prve smrtne žrtve, je dejal. Poudaril je, da so on kot minister ter tudi vlada in DZ odgovorni, da imajo vojaki "takšna sredstva, ki jim zagotavljajo varno upravljanje nalog".

Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da bodo z 18 novimi vozili 4 x 4 z oborožitvenimi sistemi opremili enoto za specialno delovanje in z 20 vozili enote srednje bataljonske bojne skupine za zagotavljanje nacionalne obrambe in izpolnjevanje Natovih ciljev glede zmogljivosti Slovenske vojske.

"Celotno investicijo ocenjujemo na največ 32 milijonov evrov z vključenim prevozom in DDV," zatrjujejo na pristojnem ministrstvu. Razlog za dvofazni podpis pogodbe za nakup vozil pa je v zahtevi po vgradnji metalcev dimnih bomb 76 mm, ki jih vojska že ima v operativni uporabi, ter v pridobitvi dodatne ponudbe nemškega proizvajalca."Nakup je potekal po postopku FMS (Foreign Military Sales) prek vlade ZDA oziroma po postopku 'vlada vladi', kar je skladno z 10. členom zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti," poudarjajo in dodajajo, da tovrstni nakupi  zagotavljajo popolno transparentnost in nakup brez posrednikov, hkrati pa je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. "Vozila, ki so predmet pogodbe, imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kar pomeni, da smo jih kupili za najnižjo mogočo ceno. To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jih ugotovili pri predhodni raziskavi trga." Skladno s pogodbo bodo vozila Slovenski vojski dobavljena v letih 2021, 2022 in 2023.

Slovenska vojska se bo okrepila z novimi štirikolesniki ameriškega proizvajalca Oshkosh.
Slovenska vojska se bo okrepila z novimi štirikolesniki ameriškega proizvajalca Oshkosh. FOTO: Damjan Žibert
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
13. 05. 2021 10.47
Slovenija je endemit v svetu, kjer se politika in razne tutifruti stranke mešajo v vojsko. Se vidi na kakšnem nivoju je naša država, ..otroški vrtec. Vojska je inštiticij in steber države, kateri bi politiki lahko pokazal le vrata al pa lukno v cev, ne pa nasprotno. Politika matretira in kocka z njeno prihodnostjo, madona kam smo pa prišli, če se že vsak Lukec in Mihac v vojsko mešata. Sama pa še krampa ne znata v rokah držat, pa neki pametijeta o prihodnosti države in izgradnji socialnega sistema. Vojska je vojska, otroci so pa otroci.
Ho Chi Joža
12. 05. 2021 11.55
+1
Mihec in Lukec me spominjata na Češke risanke A JE TO,nimata konkurence
Ho Chi Joža
12. 05. 2021 11.51
+0
Naša vojska ne potrebuje ne Patrij ne novih 4x4 oklepnikov najboljše,da bi imel lojterske vozove in oslovsko opremo ,za furmana pa tovariša Kordiša in tov,Lukca
Nejeverni Tomažek
27. 11. 2020 17.07
Marjan Šarec , 11.12.2019 "Ne namenjamo sredstev samo zaradi Nata, ampak zaradi nas samih, zaradi naše varnosti. Vojske se ne zgradi čez noč, vojska se gradi na dolgi rok," je še poudaril Šarec. A ker je vojska doma še vedno v nadaljevanju krize vodenja in pričakujemo nove negativne ocene, ni le denar tisti, ki bi sistem vrnil na pravo pot. Toda Marjan Šarec ni želel komentirati ali ocenjevati vodenja ministra Karla Erjavca, ki še naprej zaupa načelnici Alenki Ermenc.
Njapo
17. 12. 2018 18.37
Še nobena vlada ni delala v korist ljudstva, ampak samo zase in lobije, tako bo tudi naprej...................wake up...........
JE-BI-GA
17. 12. 2018 16.04
+1
Rjavcu kupit nov bicikel, da bo tiho in čimprej se spokat iz Nata, iz organizacije, katera je namenjena samemu sebi. A imamo meje EU zaščitene in probleme z migranti ????
Petur
07. 12. 2018 16.02
+1
Nova patria ,kar takoj se je zacelo.
MountainVibes
07. 12. 2018 13.36
+2
Hahahaha prav smešno, Kahel pa Lukec glavna..., pa pol vmes prleti še kak Serpetinšek pa mamo "dramo komedije" tu hahahahhaha
komarec
06. 12. 2018 22.57
+2
Levica je stranka bodočnosti.
Castrum
06. 12. 2018 19.13
+8
30 milijonski posel države. Zakaj ta novica, članek ni na prvi strani ampak tam nekje zadaj?
SLOVENEC
06. 12. 2018 21.12
+1
Zato ker v bistvu sploh nebi smel biti v medijih. Posli vojske bi morali biti nacionalni interes in ne predmet debate javnosti.
Skrajni sredinec
06. 12. 2018 19.12
+4
Ruski bi bil neprimerno cenejši. Zakaj se vedno gremo hlapce ??
nikhrast
06. 12. 2018 19.31
-4
Pa še ruskemu paktu se priključimo, potem bomo pa lahko zapravili kot pijani mornarji.
SLOVENEC
06. 12. 2018 21.12
-1
komarec
06. 12. 2018 22.58
+3
Recenzor
06. 12. 2018 18.45
+11
Dejte tem bajonet-pampers levičarjem lopato in kramp v roke, pa bomo videli česa so zmožni. Do takrat naj pa držijo svoje mavle skupaj!
Chavez2
06. 12. 2018 18.19
+4
NAD-koalicijska, skrajna stranka bo govorila ja. Kdo jih še jemlje resno.
Skunk Works
06. 12. 2018 18.15
-1
Kakšni hudi terenci, sem malo poguglal,...fascinantno, ameriško spet, seveda, ..se da to kupit za civilno rabo, malo za po terenu?....
Transformerji
06. 12. 2018 18.14
+3
Erjavec in njegovi upokojenci.... same laži !
ArkaMast
06. 12. 2018 18.14
-4
LEVICA je OPOZICIJA. Hvala bogu da so prisli v parlament.
Skunk Works
06. 12. 2018 18.00
+14
Pa se upajo iti spet tele orožarske posle, saj je JJ sedaj pa res čisto out od točk odločanja....A so našli morda že kakšnega drugega dežurnega krivca?.....
felix59 drugič
06. 12. 2018 17.55
+28
Očitno se je patrija polegla , tako da lahko začnemo novo poglavje podkupovanj , kraj , talanja pod mizo . . . In pa spet Korel zraven !!!
popaj33
06. 12. 2018 17.56
+15
mackintosh
06. 12. 2018 18.07
+9
ne samo pred volitvami. dejstvo je da je kalimero vedno kriv. nazadnje so mu podtaknili đuđin kredit ahahaha
User416781
06. 12. 2018 17.52
+2
Ne vem, sem malo pogooglal ta vozila in gre dejansko za opremo, ki jo uporablja ameriška vojska. Sicer pa je v vojsko potrebno vlagati, saj živimo v zelo čudnih časih.
SLOVENEC
06. 12. 2018 21.13
StAnalitik
06. 12. 2018 17.51
-2
A ima na sliki spodaj Kahl nove čevlje al so mu stare in pošvedrane tko lepo uredil za mimohod?