Slovenija

Stranke se ogrevajo za manjšinsko vlado. Analitiki: možna je, stabilna ne bo

Ljubljana, 01. 08. 2018 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po odločitvi Levice, da v koalicijo ne gre, je pa stranka pripravljena na projektno sodelovanje, se stranke okoli Marjana Šarca vse bolj nagibajo k podpori tej možnosti. Analitiki pa pravijo, da je stabilnost takšne vlade izjemno vprašljiva, še posebej, ker bi bila funkcija predsednika vlade za Šarca povsem nova vloga.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Resen način vladanja ali izhod v sili?
    01:52
    Iz 24UR: Resen način vladanja ali izhod v sili?
  • Iz 24UR: Sestavljanje vlade
    02:39
    Iz 24UR: Sestavljanje vlade
  • Iz 24UR: Manjšinska vlada petih strank?
    03:37
    Iz 24UR: Manjšinska vlada petih strank?
  • Iz SVETA: Manjšinska vlada
    03:13
    Iz SVETA: Manjšinska vlada
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bi prinesla manjšinska vlada?
    03:59
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bi prinesla manjšinska vlada?
  • Iz 24UR ZVEČER: Bomo imeli manjšinsko vlado?
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Bomo imeli manjšinsko vlado?
Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Anže Božič
Analitika Andraža Zorka iz agencije Valicon odločitev Levice, da ne vstopi v vlado z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ni presenetila, saj jo je napovedoval že pred časom. Kot je pojasnil za STA, je njen položaj v opoziciji precej udoben, prav tako pa gre za stranko z drugačno notranjo organiziranostjo. Že zaradi odločanja, ki je v stranki organizirano horizontalno, bi težko prišlo do tega, da bi se stranka lahko priključila katerikoli vladi, razen tisti, v kateri bi sama imela večino, je še dejal.

Po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča pa so v Levici očitno presodili, da bi vstop v vlado prinesel zanje preveliko tveganje, postalo jim je jasno, da nekaterih svojih zahtev ne bodo mogli uveljaviti. Volivci bi jim zagotovo zamerili sodelovanje v vladi, ki bi na zahtevo Evropske komisije privatizirala NLB. "Tako se je odločila za udobno pozicijo: izognila se bo odgovornosti za sprejemanje nepopularnih ukrepov, hkrati pa bo še vedno podpirala ideološko motivirane projekte," je dejal za STA.

Manjšinska vlada s podporo Levice, o kateri se zdaj dogovarjajo, je po mnenju Zorka in Tomšiča sicer možna. "V Sloveniji tega še nismo imeli, zato sem nam zdi morda to nenavadno, ampak poznamo pa kar nekaj primerov iz drugih evropskih držav," je dejal Zorko in spomnil na denimo daljše obdobje manjšinskih vlad v Španiji.

Je pa Zorko obenem opozoril na neznanke, med njimi predvsem to, da bo na mestu predsednika vlade spet "nov neizkušen politik". "Meni se recimo to zdi večje tveganje, kot pa da bo šlo za manjšinsko vlado s podporo Levice v ozadju," je dejal.

V Sloveniji po mnenju Tomšiča manjšinska vlada ne bi bila stabilna, kot so na primer manjšinske vlade v Skandinaviji. A je poudaril, da gre tam za precej drugačno politično kulturo, ki je bolj naklonjena sodelovanju, poleg tega pa vlade tam sestavljajo največ tri stranke, pri čemer je ena izrazito dominantna. Pri nas pa bi bilo v njej pet strank, pri čemer največji med njimi partnerji po njegovi oceni ne bi priznavali primata. "V takšnem primeru so predčasne volitve skoraj neizbežne," je dodal.

Po mnenju Tomšiča si je Šarec, ko je vse od razglasitve volilnih izidov razglašal, da bo on sestavil vlado, in zavrnil možnost "velike koalicije", precej zožil manevrski prostor. "Sedaj je postavljen v situacijo, ko ima pred seboj dve slabi možnosti: vodenje nestabilne in disfunkcionalne vlade ali predčasne volitve in s tem priznanje neuspeha pri oblikovanju vlade. Oboje mu bo prineslo upad volilne podpore - eno prej, drugo kasneje," je še napovedal.

Projektno sodelovanje

Svet Levice je včeraj zvečer ocenil, da osnutek koalicijske pogodbe ni zadovoljiva osnova za vstop stranke v koalicijo s še petimi strankami, s katerimi so se v preteklih dneh pogajali. Obenem pa meni, da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za sporazum o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado pod vodstvom Šarca.

Podporo sprejetemu sklepu bodo v Levici preverili še na internem referendumu, ki bo trajal do 8. avgusta. Po mnenju Luke Mesca se je sicer stranka poenotila do te mere, da s podporo temu ne bo težav.

"Za vse tiste, ki jih skrbi politična nestabilnost … do zdaj so bila pogajanja konstruktivna, tako smo jih zaključili tudi danes," pa miri Mesec.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Aljoša Kravanja

Šarec: Tudi manjšinska vlada je opcija

Šarec je v izjavi za medije po sestanku z Levico in preostalimi strankami petorčka dejal, da je odločitev takšna kot je in da se bodo zdaj pogovarjali naprej. Dejal je, da je tudi manjšinska vlada zaenkrat opcija, če bo ponujeno takšno sodelovanje, da bo vzdržno. 

Na vprašanje, ali je razočaran, je odgovoril: "Če sedeš v avto, veš, da morda ne boš prišel domov, ampak v bolnico. Pri takšnih pogovorih moraš pričakovati vse možnosti. Kdor je pri takih stvareh razočaran, ni za politiko". 

Kaj pravijo Šarčevi zavezniki?

Alenka Bratušek je v imenu SAB v izjavi za medije dejala, da so v stranki razočarani, da Levica ni pripravljena sprejeti odgovornosti, da bi lahko blaginjo res zagotovili vsem. Dodala je, da so pred volitvami očitno uporabljali floskule, "zdaj, ko pa je treba zavihati rokave, pa stisnejo rep med noge in gredo". 

Tudi Miro Cerar je v imenu SMC izrazil, da ima Šarec še naprej podporo za mandatarja. Želi pa si, da bi se okrog njega oblikovala neka čvrsta koalicija. Dejal je, da ga odločitev Levice pravzaprav ni presenetila, saj je za vstop v vlado potreben pogum. Manjšinska vlada s podporo Levice po Cerarjevem mnenju za Slovenijo ni najboljša rešitev. 

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je danes izrazil pričakovanje, da bo skupina šestih strank že v naslednjem tednu zbrala zadostno število podpisov za mandatarsko kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca. DeSUS bo svojih pet glasov prispevala, prav tako je naklonjena projektnemu sodelovanju Levice z morebitno prihodnjo vlado, je povedal Erjavec.Kot je še dejal Erjavec, se v DeSUS zavedajo, da Slovenija vlado potrebuje čim prej. Predčasne volitve bi po njegovih besedah Sloveniji škodile, saj je država v tem času v dobri gospodarski kondiciji. Za DeSUS je zato zlasti pomembno, da Slovenija pride do vlade, v kakršnikoli obliki že bo.

Da je manjšinska vlada sicer tudi sprejemljiva, da pa je v njej najtežje vladati in sprejemati odločitve, pa je ocenil glavni tajnik SD Dejan Levanič. Po njegovem mnenju je edina možnost za uresničitev predvolilnih obljub vstop v vlado. Ob tem je izrazil razočaranje, da Levica vstopa v koalicijo ni podprla, saj da bi zaradi doseženih kompromisov lahko naredil premik v smeri, ki so si jo želeli. "Ves napor je treba vložiti v to, če se še le da, in izkoristiti vse scenarije, da do vlade pride, bomo pa videli, če bo to sploh realna možnost," je poudaril. Levanič sicer meni, da postajajo tudi predčasne volitve realna opcija, je pa to po njegovem mnenju "najmanj, kar si želijo ljudje in politika nasploh".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
07. 08. 2018 17.30
Za Slovenijo je najboljše brezvladje!
Teofil
02. 08. 2018 16.35
+4
Predčasne volitve so minimalna škoda napram škodi katero je Sloveniji pridelal Kahel Večni
jelenek
02. 08. 2018 11.10
+9
MED TEM, KO VEČINA UPOKOJENCEV, ŠE VEDNO JE STAR KRUH, TI POHLEPNEŽI, ŠE VEDNO ŽELIJO IMETI SVOJE RITI NA ČIM DRAŽJIH STOLIH !!!!!!
vinogradnik33
02. 08. 2018 11.08
-7
Večina komentatorjev v javnih občilih ( ki jih povabijo določeni " nepristranski "novinarji za podajo komentarjev ) je mnenja , da manjšinska vlada vodi v katastrofo , pozabljajo ali pa ne vedo , da je veliko držav po Evropi z uspešnimi manjšinskimi vladami , a imajo podporo opozicije ! Kar pa pri nas sigurno ne bo , ker naveza SDS , NSI , SNS deluje vse prej kot povezovalno in bo počela vse , da nasprotuje tej vladi in jo ruši ! V Sloveniji je velik problem SDS s svojim liderjem , ki pa ga nekateri kljub njegovi preteklosti in nasploh načinu delovanja ne bi smelo biti med izvoljenci naroda !
vstajnik1941
02. 08. 2018 11.54
+9
vse tiste države ki jih omenjaš, nimajo komunajzarske preteklosti! Povezovalnost ki jo omenjaš pri teh levokomunajzarskih koalicijskih partnerjih, je pa rezultat njihove pohlepnosti in izključevalnosti po sistemu, kdor ni znami je proti nam!
stokviz
07. 08. 2018 17.35
Tudi Bratuškova in Erjavec nista med izvoljenci naroda, pa kljub temu kolovratita po parlamentu, a ne, tovariš vinogradnik 33 ?
mallonge
02. 08. 2018 10.03
+4
Kako so Luzerji Cerar, Židan, Erjavc, Marjanca navdušeni nad vsakim, ki bi jim lahko vdihnil še kakšno leto življenja v dobro plačanem destruktivnem brezdelju. To sploh niso pogajanja. To je čakanje Godota, ki bi jim dal vsaj drobec verodostojnosti, ki je sami ne premorejo več nič.
vstajnik1941
02. 08. 2018 11.55
+9
Ko že omenjaš Cerarja - so se odpovedali vladanju in smo imeli predčasne, sedaj bi pa radi spet vladali!
wolfterier
02. 08. 2018 09.52
+5
Z luzerji ne more sestaviti dobre vlade niti šmarski pridigar Šarac !
mallonge
02. 08. 2018 09.47
+6
Lakota po časti in penezih ne pa manjšinska vlada.
politik70
02. 08. 2018 09.37
+4
Kje so naše ladje? A kdo ve?
mallonge
02. 08. 2018 09.45
+2
politik70
02. 08. 2018 09.34
+1
A so majice že prispele?
wolfterier
02. 08. 2018 15.52
+2
Dva sta se pogovarjala,kaj nosi Lukec v ruzaku. Eden je rekel,da pleničke,drugi pa,da flaško z dudo !
Teofil
02. 08. 2018 16.31
mallonge
02. 08. 2018 09.09
+4
Je beš premierja, ki mu je glavna alternativa pogajanj za vlado bolnica. Ni omenil ali je imel v mislih psihiatrijo. Peterle je v takih trenutkih imel v mislih vsaj kaka orodja: bodisi vile ali lopato.
vertex
02. 08. 2018 09.12
-7
njegov padli konkurent jajo ivan janez..ne ve točno kako mu je ime..je gost psihiatrije
krtofl
02. 08. 2018 09.24
-4
orgličar je imel v mislih denar upokojencev....zato je izpraznil pokojninsko blagajno takrat...pa krvavoroko rkc....
Castrum
02. 08. 2018 09.05
+3
Se pa naša famozna Levica kaže v pravi luči : znajo kritizirati, znajo soliti pamet vsem, znajo besedičiti kaj je treba narediti, a ko sem jim ponudi možnost da nekaj naredijo pa rep med noge in kev, kev...
mallonge
02. 08. 2018 09.10
+2
Predvsem pa znajo nositi tuja trupla, sami pa še ene roke ne bi dali za uspeh svojih parol.
Chavez2
02. 08. 2018 09.02
+2
Še NSI ni hotela it z njimi..zdaj še levica, zadnje je sicer dobro. Potem nekaj nekaj le ni ok z vsem skupaj. Bojo potem verjetno prosili zmagovalca volitev, g.JJ, če koga vzame.
krtofl
02. 08. 2018 09.06
-6
zmagovalec?...pa zakaj ne sestavi vlado.....zakaj preklicuje vabila.....zakaj nič ne twittne....na dan z besedo...
mvlm1
02. 08. 2018 09.02
+7
Tale Šarec je čista katastrofa. Tip se najprej meni z NSI, potem v enem dnevu obrne koalicijo na glavo in se meni z Levico. Briga njega Slovenija, njemu se gre za to da bo mandatar. Ta ne vem če ima vse pošlihtano na podstrešju. Njemu je vseeno za držao, samo da bo glavni, pa tudi če pokoplje državo. Manjšinska vlada pomeni da bo Levica podprla samo tisti zakon, ki bo pisan na kožo Levici. Torej izstop iz Nata, dvig sociale itd.. Torej ne bo sploh mogla operirati in bodo razpadli v roku 1 leta. Mislim pa, da Pahor take vlade ne bo potrdil ker je jasno rekel, da šibke vlade ne bo potrdil in zato bodo nove volitve. Kar bi bila edina rešitev, ker bodo ven izpadli razni Desus, ogromno bo izgubil LMŠ, SMC...
vertex
02. 08. 2018 08.59
-7
je noriški komunist ivan jajo že sestavil?ali nime časa ker vojskuje v letu 1945
vinogradnik33
02. 08. 2018 08.57
-7
Svečkarski preroki vse vidi jo vnaprej , kaj se bo zgodilo s to vlado , ne vidijo pa ,da njihov lider do te stopnje sploh ni mogel priti , ker nihče noče z njim v koalicijo , da si ne umaže imena ! Vedelo pa se je že v naprej , da Nsi v Šarčevi vladi nima kaj iskati , ker ni skrajno desni in da so pogajanja z njimi samo zavlačevanje in in pesek v oči , ker je NSI stranka , ki je odvisna od SDS in je njihov satelit ! Da pa je Levica sploh šla na pogajanja s Šarčevo koalicijo je dokaz več , da so ti ljudje v tej stranki neodgovorni radikalci , ki nimajo dosti z realnostjo in boljši za Slovenijo , da prenehali s pogajanji in odšli v opozicijo , Šarec pa bo sestavil manjšinsko vlado !
Castrum
02. 08. 2018 09.03
+2
V bistvu ne eden in ne drugi ne moreta sestaviti večinske vladne koalicije.
Castrum
02. 08. 2018 08.51
+2
En predlog: Naj Marjan ustanovi še tri, mogoče štiri ministrstva in naj jih ponudi Levici. Preprosto, a ne?
sid33
02. 08. 2018 08.45
+8
Prav smešen je že ta tišler, najprej je uskladil program z desno nsi, po dvojki nsi je prešaltal na skrajno levi program levice, ko je tudi tukaj dobil košarico, bi bil zadovoljen tudi z manjšinsko vlado...
najvsivedo
02. 08. 2018 08.32
+6
NEKAKO TAKO POTEKA ŽIVINSKI SEJEM ČE GA ORGANIZIRAJO LUZERJI.
krtofl
02. 08. 2018 08.44
-7
ti....živinče janezovo.....nisi pomolzeno pa mukaš navse zgodaj..
Thinc25
02. 08. 2018 08.58
+0
Chavez2
02. 08. 2018 07.57
+1
Pa kaj na vsak način hoče sestavit vlado, če vidi da ne gre. Naj raje prosijo JJ, če bi jih mogoče vzel.
kaktusar1
02. 08. 2018 08.02
-3
Chavez2
02. 08. 2018 08.06
+0
Chavez2
02. 08. 2018 08.58
+0
politik70
02. 08. 2018 07.56
-8
Ja ne gre jim v lajšte da je gospod Ivan Janez Janša passe