Slovenija

Kordiš: Poskušajo me disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da

Ljubljana, 06. 02. 2024 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, U.Z.
Komentarji
1077

Poslanska skupina Levica je na Mandatno volilno komisijo poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mesta predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve ter z mesta člana v odborih državnega zbora in v preiskovalni komisiji. Pričakujejo, da bo v najkrajšem času tudi zapustil poslansko skupino. Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je povedal, da mu je Kordiš grozil "s posledicami, če ne bo po njegovo". Kordiš je nad pozivom presenečen. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Miho Kordišem
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Miho Kordišem
  • Iz 24UR: Levica želi razrešiti Kordiša
    03:08
    Iz 24UR: Levica želi razrešiti Kordiša
  • Iz SVETA: V Levici zahtevajo razrešitev Mihe Kordiša
    01:56
    Iz SVETA: V Levici zahtevajo razrešitev Mihe Kordiša

"Danes smo poslanke in poslanci Levice soglasno sklenili, da bomo na Mandatno volilni komisiji predlagali, da se poslanca Levice Miho Kordiša razreši iz vseh delovnih teles, katerih član je bil. Tudi preiskovalne komisije," je v izjavi za medije povedal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec. Poleg Vatovca njegovo razrešitev soglasno podpirajo tudi poslanci dr. Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič.

Kot razlog za umik poslanca iz omenjenih odborov Levica navaja nezaupnico, ki mu jo izrekajo zgoraj navedeni poslanci zaradi njegove "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodile v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru"

"To je bila kaplja čez rob"

Vatovec je pojasnil, da gre za napetosti, ki so se že dalj časa nabirale v kolektivu in eskalirale v zadnjem tednu. Dodal je, da so Kordiševa dejanja tako po njegovem kot tudi po mnenju drugih poslancev presegla vse meje. 

"Konkretno gre za primer zaposlovanja v poslanski skupini. Ob ustaljenih postopkih, kot jih običajno peljemo, je komisija zavrnila eno od kandidatk, ki je bila poslancu Kordišu očitno zelo pomembna in je potem s svojim statusom poslanca skušal to zaposlitev izsiliti s pritiski na ostale poslance kakor tudi na organe stranke," je povedal. 

Vatovec je naštel, da je Kordiš neprestano klical poslance in jih prepričeval, naj se odločijo njemu v prid. "Meni osebno je tudi grozil s posledicami, če ne bo po njegovo," je dejal Vatovec. 

Miha Kordiš
Miha Kordiš FOTO: Damjan Žibert

Vatovec je poudaril, da je to v nasprotju z duhom demokratičnega socializma in kolektivnim delovanjem. "V poslanski skupini smo vseh deset let stremeli k enoglasnim odločitvam k temu, da skušamo vedno doseči konsenz. To je bila kaplja čez rob".

"So pa se stvari od kongresa dalje precej stopnjevale in ves čas je ta razdor, ki ga je vnašal v poslansko skupino, tudi šibil našo moč kot kolektiva in oviral naše delovanje kot koalicijske partnerice," je pojasnil in dodal, da je neglede na povedano hvaležen za ves trud, ki ga je Kordiš v zadnjih desetih letih vložil v poslansko skupino in stranko. 

"Mislim, da so bili številni njegovi prispevki pomembni, a ta trenutek ne uživa več zaupanja štirih poslancev in poslank naše poslanske skupine. Moje osebno pričakovanje je, da bo v prihodnjih korakih, ko se vrne nazaj na delovno mesto, poslansko skupino tudi zapustil," je še povedal Vatovec. 

Kot še pravi vodja poslanske skupine, je takšno ravnanje v nasprotju z vrednotami poslanske skupine Levice. 

Kordiš je prepričan, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih političnih stališč

Kordiš je v odzivu za STA povedal, da vse do danes ni vedel, kaj se dogaja in pripravlja v njegovi poslanski skupini, zato ga je današnji poziv presenetil. "Je pa poziv morda malo manj presenetljiv, če se spomnimo mojega dosedanjega političnega delovanja," je dejal. Spomnil je na njegovo vztrajanje na tem, da se socialni transferji uskladijo v celoti, na nasprotovanje nakupu rekordne količine orožja in na njegov kritičen pogled glede stališča vlade o vojni v Ukrajini. V popoldanski izjavi za medije pa je spomnil, da je bil glasen tudi pri nedavnem usklajevanju minimalne plače. Ta se je po njegovem mnenju zvišala za najmanj, kolikor je bilo možno. "V takšnem znesku nikakor ne dohiteva rastočih stroškov življenja ljudi, ki jo prejemajo," je opomnil. "Vse to so stvari, na katere kot poslanec glasno opozarjam in sem kot tak očitno toliko moteč, da se me skuša disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da," je dejal.

Opozarja, da se vse, kar se dogaja v zvezi z njim, dogaja mimo stranke in mimo kakršne koli resne razprave, kar se mu zdi neresno in neodgovorno: "Če smo že prišli do tega položaja, bi se veljalo usesti in pogovoriti, ne pa razpravljati preko kamer in javnih izjav."

"Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik," je ocenil v popoldanski izjavi za medije.

Na navedbe Vatovca, da je poskušal s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, odgovarja, da slednje na tak način, kot je opisano, ne drži. "Kar drži pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse ostale stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne," je opozoril.

Kot je dodal, se je sam na kongresu stranke zavezal, da je to nek način delovanja, ki ga moramo spremeniti. "Tako sem se za tiste, ki so se zares izkazali s pripadnostjo ideji in tukaj niso zaradi kariere in službic, ampak zato, da spremenijo stvari na bolje, zavzemal, da jih vzamemo v vrste političnih profesionalcev," je dejal. Ob tem je dodal, da to ni bilo niti prvič niti zadnjič, "se pa zdaj uporablja za vzvod za diskreditacijo".

V zvezi z oceno Vatovca, da bi bil smotrn njegov odstop s funkcije poslanca, če bo tudi v stranki prevladala ocena, da je njegovo delovanje neskladno z njenimi osnovnimi izhodišči, odgovarja, da je njegovo ravnanje "eno redkih dejanj v politiki, ki je v skladu z načeli domače stranke". "Ravnam se v skladu z usmeritvami in mandatom, ki so mi ga dali ljudje na volitvah".

Tudi razloga, da izstopi iz poslanske skupine, ne vidi, "saj konec koncev nisem naredil nič narobe". "Ravno nasprotno. Name zdaj pritiskajo, ker sem vztrajal pri temu, da se stvari dela prav," je še dodal.

Zatrdil, da še vedno verjame v Levico kot v ekosocialistično stranko. Ne želi, da postane samo še ena izmed strank, "ki jih gledamo na vsakih volitvah, potem pa od njih nič ni". "Velika škoda bi bila, da bi izginili zaradi enega nepremišljenega mandata in dejstva, da nekaj posameznikov to stranko spreminja v svojo firmo in v firmo za svoje prijatelje," je prepričan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1077)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
09. 02. 2024 18.38
+2
ta osebek sodi nekam, samo v politiko ne
Butalivud
07. 02. 2024 12.30
+3
Simpatizirati z ideologijo ki je dokazano zmotna, destruktivna in paradirati z njenimi oznakami, simboli, ki so v novodobni Evropi prepovedani, je blago rečeno - patološko prizadeto.
semtvojavest
07. 02. 2024 11.25
+5
komunajzerji v vladi, kaj drugega kot to kar se dogaja ni bilo za pricakovati...
VelikoVedro
07. 02. 2024 11.11
+5
Ne vem, meni ves čas daje vtis da je njegov max domet kakšna študentska organizacija in fantaziranje o Che Guevarah in podobnih.
zelen
07. 02. 2024 11.10
-4
levica brez kordiša ne bi na volitvah dobila niti 1% glasov
Samo DESNO je pravo
07. 02. 2024 11.09
+6
Tebe ni moč disciplinirati! Odpelji se nekam nekaj delat..
BrkoBrki?
07. 02. 2024 11.06
+2
Če je glava prazna celo telo trpi a nede. sploh ni stvar v tem, da bi te kdo hotel podkupiti, ker kaj bi pa imel od nekoga čigar vpliv je enak nuli
zelen
07. 02. 2024 11.04
+2
jaz podpiram kordiša in upam da se bo levica očistila prodanih poslancev tipa mesec,vrečko in vatovec.levica je veliko obljubljala pa nič od tega izpolnila.
medusa
07. 02. 2024 11.03
+7
Še lastni vaju s snifijem ne marajo...
Prokleta Zima
07. 02. 2024 10.55
+6
Denar ali plen, vse drugo so samo mehanizmi kako se do tega pride.
Posteni
07. 02. 2024 10.38
+6
Ponavljam.. ekstremist v svojih socialisticnib prepricanjih , kar je ze zdavnaj preziveto.. zdej eni pravite da je nacelen. Sam sori tud desni extremisti so nacelni v svojih bolnih prepricanjih.. skratka bluzator...
zelen
07. 02. 2024 10.54
+6
gre zato da je levica pač dobila nekaj procentov na volitvah zaradi svojih prepričanj. z vstopom v vlado pa so se razen kordiša poslanci levice prodali kapitalu in podpirajo tisto čemur so prej nasprotovali kar je prevara tistih ki so jih volili
razumi če lahko
07. 02. 2024 10.35
+11
Ja tudi Kordiš in Levica niso imuni na priložnosti ,ki jih ponuja politika in oblast le priznati tega nočejo !!
Krneki 00
07. 02. 2024 10.20
+8
hahaha na metelkovi bo zmanjaklo robcov za nos brisat pa solze.... ka morjo krulit vsi k se vse podira.... no ja....hijene se vedno med sabo koljejo k zmanjka mesa oz denarja v tem primeru.....
Hunter87
07. 02. 2024 10.19
+10
Imajo tudi v drugih državah drogeraši svojo stranko in povrhu še v parlamentu, ali je to samo pri nas?
Krneki 00
07. 02. 2024 10.22
+10
ne to majo tud drugje AMPAK nimajo pa vsi Kordiša...to mamo samo mi..... naš rdeč revolucionar hahaha...... smehi res kako je lepo tega dehila gledat k pada
najboljsa24
07. 02. 2024 10.15
+11
Očitno en redkih v Levici , ki resnično verjame v zblojeno idejo socializma.
zajfa
07. 02. 2024 10.15
-6
Ne daj se Kordiš, ne daj se Dominika! Idemoooooo:)
Caseino123
07. 02. 2024 10.05
+9
Dejansko verjamem Kordišu, nameeč stranka NE ODGOVARJA na vprašanja v zvezi z nakupom vojaške opreme, financiranje vojne v Ukrajini po nareku NATA, obljub pomoči mladim družinam,.... enostavno so se zavili v molk in se obnašajo, kot da se to ne dogaja, vemo pa da so cca 2 leti nazaj želeli referendum o nakupu nekaj 8kolesnikov (ta vlada jih že nabavlja in marsikaj drugega, ki bo itak na koncu šlo v Ukr....Kordiš je Kordiš, ampak nihče me ne bo prepričal, da je prvi, ki je v stranki želel zaposliti bližnjo si osebo - to počne vse 90 poslancev
zajfa
07. 02. 2024 10.15
+0
Tudi jaz, hočejo se ga znebiti, ker je načelen.
zelen
07. 02. 2024 10.57
+1
zgleda je edini načelen od vseh prodanih poslancev levice
abmam
07. 02. 2024 10.00
+12
A je tipček res šest mesecev bil na bolniški? Kaj mu je pa bilo? Ker jaz sem moral bolan hoditi na "šiht".
zajfa
07. 02. 2024 10.14
+0
šest pa ni bil, je bil pa mesec zihr. Ni čudno, ko je toliko naredil za rajo, več kot 1000 poslancev v 30 letih v 5 ih.
Valkidžija
07. 02. 2024 10.51
+3
Zablokirani sklepi od srfanja po facebooku.
Pikapokapolonica
07. 02. 2024 09.40
-9
Seveda ga hočejo utišati. Škoda, pa Levico sem volila.
Krneki 00
07. 02. 2024 10.20
+10
Škoda sploh da voliš če misliš da je on zrel za politiko
Valkidžija
07. 02. 2024 10.51
+5
darko grilc
07. 02. 2024 09.37
+5
da bi vsem skupi lahko izklopil laganje....