Slovenija

'Splet kriz bistveno presega to vlado'

Sežana, 29. 05. 2021 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koordinator Levice Luka Mesec je na kongresu stranke v Sežani opozoril na krize zadnjih let. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne dela iluzij, da bo po odhodu vlade Janeza Janše konec težav, ki jo splet kriz presega. V Levici bodo storili vse, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, napoveduje.

Četrti redni kongres Levice poteka v Kosovelovem domu v Sežani. Zaradi epidemioloških omejitev se deloma odvija tudi prek spletnih kanalov stranke.

"Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost," je v nagovoru dejal Mesec.

V zadnjem desetletju se je po njegovih navedbah pojavil morda trenutno največji problem: "Povampirila se je tudi desnica, ki ji ni več nerodno obujati duhov fašizma, za katere smo mislili, da so bili leta 1945 v Evropi dokončno pokopani."

Ne le Slovenija pod Janševo vlado, ki je po ocenah Mesca trenutno največji problem v državi, pač pa se cel svet sooča s krizo demokracije, rastejo nedemokratični režimi ali pa uspevajo politiki s takimi ambicijami. Namesto da bi zrli v prihodnost in se pogovarjali o tem, kako rešiti splet kriz, v katerega se je zapletel naš svet, nam po ocenah Mesca vladajo ljudje, ki tem težavam prilivajo olja na ogenj.

Luka Mesec želi ostati koordinator stranke.
Luka Mesec želi ostati koordinator stranke. FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovem mnenju v Sloveniji "vladajo isti ljudje, ki so v razpadu Jugoslavije in novi slovenski državi videli predvsem možnost za lastno okoriščanje". "Tako kot so v 90. letih okradli družbeno lastnino, bi danes oplenili tisto, kar je skupnega še ostalo - državo, vodo, zdravstvo ...," je dejal. Zato je po njegovem mnenju prvi korak k prihodnosti to, "da se osamosvojimo od tistih samooklicanih osamosvojiteljev, ki nas kar ne nehajo osamosvajati".

A obenem poudarja, da je treba zbuditi razpravo o prihodnosti. Ker se je treba vprašati ne le to, kako doseči čim prejšnje predčasne volitve, ampak tudi to, kaj potem. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne delajo iluzij, "da bo po padcu Janševe vlade nenadoma vse v redu in bo prišlo normalno stanje, kot temu rečejo v politični sredini". "Ne bo, ker splet kriz, ki ga opisujemo, bistveno presega to vlado," je opozoril.

Tema današnjega kongresa je zato po besedah Mesca vprašanje, kako na agendo pripeljati teme, ki so z nje izpadle, na primer podnebna in okoljska kriza, prihodnost dela, neenakost in delitev bogastva, prihodnost demokracije in človekovih pravic, tehnologije.

V Levici so odločeni, da bodo storili vse za to, da bo prihodnost svobodna, demokratična in ekološka, je napovedal. Po njegovem prepričanju je najprej treba opustiti iluzije, da lahko vse ostane isto, pač pa bodo morali marsikaj radikalno spremeniti. Dodal pa je, da je politika gradnja skupnosti, koalicij. Današnji kongres je po njegovem mnenju pokazal, da Levica uživa veliko zaupanje intelektualcev, borcev za človekove in delavske pravice, okoljskih gibanj, napredno razmišljujočih ljudi. Po njegovem mnenju so gibanje, pripravljeno graditi koalicije in sklepati smiselne kompromise.

Prepričan je, da je treba vrniti upanje v politiko, ki da povsod po svetu v 21. stoletju postaja brezzobi tiger. Meni tudi, da je treba razširiti polje demokracije, kar ne smejo biti le volitve vsaka štiri leta. Mesec je še poudaril, da Levica ni stranka proti gospodarstvu, kar da jim podtikajo njihovi nasprotniki. Trdi, da so za vse, ki ustvarjajo, so pa proti rentnikom, tistim, ki živijo od dela drugih. Prav tako je treba po njegovih besedah ustvariti prostor za mlade in nasloviti neenakost v vseh njenih pogledih.

Levica je po besedah Mesca tudi stranka, ki se v popolnosti zaveda razsežnosti okoljske in podnebne krize. Pripravili so podnebni zakon, ki ga nameravajo uskladiti z drugimi strankami in relevantnimi deležniki.

Namestnica koordinatorja Levice in poslanka Violeta Tomić pa je v nagovoru ocenila, da je Slovenija na najnižji stopnji od osamosvojitve. "Ampak pravijo, da je noč najtemnejša pred zoro. Ampak za to zoro se bo treba boriti in premagati to zlo, ki skozi krizo kapitalizma, pod krinko epidemije prerašča v nacifašizem".

Tudi ona je ocenila, da je Levica stranka prihodnosti. "Medtem ko se vse druge stranke sprijaznile, da je naša država talka kapitala, mi iščemo načine, kako moč vrniti ljudem." Levica po njenih besedah vse od vstopa v DZ ves čas dokazuje, da je "nemogoče mogoče". Med uspehi stranke je med drugim navedla dvig minimalne plače ter povišanje minimalne socialne pomoči in minimalne pokojnine.

"Tema, ki prekriva Slovenijo, ne bo trajala večno. Jutranja zarja bo razkrila vso škodo, ki jo povzroča besnenje skrajne desnice, še bolj pa zamujene priložnosti," pa je dejal koordinator programske konference Levice Sašo Slaček Brlek. Poudaril je, da je Levica po naslednjih volitvah ne le pripravljena sodelovati v vladi, ampak jo tudi voditi. "Če ne mi, kdo pa?" je vprašal.

Zato morajo biti po njegovih besedah v stranki pripravljeni, pri čemer je izpostavil vsebino, ki jo stranka zagovarja. Med drugim je to novi ekološki program, saj je Levica na tem področju ena najbolj aktivnih strank, je dodal. Tudi koordinator programske okoljske skupine Luka Omladič je kot enega temeljnih projektov stranke v prihodnjem mandatu izpostavil podnebni zakon, ki ga bodo pripravili.

S predlogom so po njegovih besedah že precej daleč, temelji pa na osnutku, ki so ga pripravili najboljši strokovnjaki na področju podnebne politike v Sloveniji. Predlog bo cilje razogljičenja določil kot pravno zavezujočo normo, predvideva pa tudi ustanovitev neodvisnega sveta za podnebno krizo, ki pa ne bo "še en brezzobi posvetovalni organ".

Ali bo Levico tudi v prihodnje vodil Luka Mesec pa bo znano čez približno teden dni, ko bo dopisno glasovanje tudi uradno zaključeno.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franko žgavec
31. 05. 2021 20.08
tidojenček šele 33 pa se sopirišbres 1 ure resnega dela govoriš o vojnah in osamo osvojitvi saj si imel komaj švoh tri leta.
inet
30. 05. 2021 21.59
Pa kaj se še vedno razcepljate in delite. Presganje dnevnih rutin daje svobodo vsaj v teh naših malih svetovih. Mediji in cirkusi politik, ekonomije, oblasti, potencialne oblasti je zgolj zavajanje, ki ga mediji izkoriščajo. Oslobodi se človek, veselje je pred vrti, zadihaj. 😍
mentorhercul
30. 05. 2021 13.00
+5
A glejte no, če meni dado penzijo po pokojnem dedku (je bil partizan) tudi jaz navijam za rdeče(refošk, merlot), pa tudi na petkove sprehode pridem. Sicer da bi prišel enkrat na teden na friški zrak, ampak vseeno. Malo sem sanjal.
Rene Jelinčič
30. 05. 2021 12.07
+4
Če kdo misli ,da bi levica rada vladala se hudo moti jim čisto nič ne manjka v opoziciji za svoje sanjarije in zmerjanja v parlamentu so nesposobni do amena za nas navadne državljane bi po vzoru Venezuele ,sami pa po 5 kupljenih stanovanj v okolici Ljubljane ane Lukec en za sebebe in vsi za enega!
marker1
30. 05. 2021 13.22
+5
Kar drži! V predsedstvu Levice ni ljudi, ki bi bili primerni za ministre.
zmago56
30. 05. 2021 13.49
+2
@marker1, oni bi radi novi ministrstvi: ministrstvo za delomrzneže in ministrstvo za nacionalizacijo uvedli.
marker1
30. 05. 2021 11.29
+3
Nobenih kriz ni več, razen pri levičarjih, ki izgubljajo včasih neusahljive vire denarja, ko so bili še na oblasti. Kdor bo volil Levico, naj pričakuje skupne kotle, nacionalizacijo vseh zasebnih podjetij, ukinitev izvoza in primerljiv standard Severne Koreje ali Venezuele.
Posteni
30. 05. 2021 11.08
-4
kolk je lukec obremenil desnico je jasno po komentarjih spodaj,,,, klet aktivirana z vsem svojim arsenalom ,, prou tekmujete med sabo kdo bo izlil več gnojnice,, sam čuvejte da ne bo šlo po čevljih. drgač pa ja ,, določene ideje majo totalno utopične ,pomojem bolj kot protiutež kot realno grožnjo..))
pepikrlinca
30. 05. 2021 10.36
+5
Levica lahko obljublja bodočnost tistim kateri niso izkusili bencinskih bonov, par-nepar, hiperinflacije, pomanjkanje pralnih praškov, olja, sladkorja, čokolade...... To obljublja Levica , ki je skupnost razvajenih mulcev , ekstremist-ov-k, jugonostalgikov in lenuhov prisesanih na državno korito. Ne hvala. Če vam to paše izvolite v Venezuelo, Kubo, Severno Korejo...pa tam delajte revolucijo. ( ne dolgo)
zmago56
30. 05. 2021 09.48
+5
Ti mesečniki bi radi vladali, pa še niso našli semena za drevo na katerem bi Evri rastli, od pridnih delavcev pa tudi ni več kaj vzeti, da bi lenuhe-delomrzneže in vse ostale, ki so na državne jasli po nepotrebnem priklopljeni hranili in podpirali.
maske-so-padle
30. 05. 2021 09.27
+5
Dej ne tupi Mesec. Ideja o nekih zadrugah in prepustitvi podjetja zaposlenim delavcem. Hahaha. Jaz imam pa idejo da poslanci in funkcionarji vsak mesec razdelite vse svoje premoženje, ki ste si ga v preteklem mesecu nagrabili in obdržite 300 EUR s katerimi se potem prebijate skozi mesec. Levica da prva vzgled.
maske-so-padle
30. 05. 2021 09.29
-1
Takoj za njimi pa SDS, ki kot da, dela v dobro ljudstva.
maske-so-padle
30. 05. 2021 09.30
-2
Takoj za tem pa bom morda začel v koga verjeti.
silva-d
30. 05. 2021 09.22
+3
je stranka ki nima hrbtenice malo tu pa malo tam,gledajo samo za svojo rit
trdovrat
30. 05. 2021 09.17
-2
Zanimivo, ura se bliža dopoldanski malici, pa še nobenih bolnoglobokoumnih fašistoidnih iztrebkov iz kevdra. Verjetno zamujajo plonkceglci. SMRT FAŠIZMU !!!!
pepikrlinca
30. 05. 2021 10.38
+2
SVOBODA NARODU!!! Predvsem narodu, ki je trpel od leta 45 naprej pod takimi kot si ti in tvoji somišljeniki.
Walter Pravicek
30. 05. 2021 08.14
+1
Če boljših pametnejših in spretnejših govorcev Levica nima bo Mesec vedno izvoljen kot predsednik,ter za v Parlament.Ker bo na listi na prvem mestu!Drugi pa so le ,kot v vseh strankah ,plačniki članarine!
franko žgavec
29. 05. 2021 21.51
+4
3letni otročiček ,kateri je po besedah osvajal Slovenijo
Pjanček
29. 05. 2021 21.34
+1
son?ek11
29. 05. 2021 21.15
-1
o,so se pa spet tukaj nakotile koprive. Uboge koprive, brez lastne glave!!😱😱😱😱
son?ek11
29. 05. 2021 21.12
-3
BRAVO LUKA!!!! BRAVO LEVICA!!!😀😀😀😀😀😀😀😀🌞🌞🌞🌞
Iniesta
29. 05. 2021 20.09
-3
Levica je edina, ki lahko ustavi Jaja ...
jackgaton
29. 05. 2021 20.18
+2
jackgaton
29. 05. 2021 19.42
+8
Škoda sploh komentirat te nekomunajzerske turbo razbojnike
marker1
29. 05. 2021 19.34
+2
Levica ima članstvo po celi Sloveniji. To so priseljenci iz držav bivše Juge in potomci JLA, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da je Slovenija samostojna. Poslanci Levice s temi zvezdami na oblačilih delujejo odbijajoče.
INAZ
29. 05. 2021 19.33
+2
To stranko je treba prepovedati saj ima protiustavni program.
KavčStrokovnjak
30. 05. 2021 09.10
+2