Slovenija

Levica neuspešna s predlogom za umik slovenske vojske iz Afganistana

Ljubljana, 04. 12. 2019 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
42

Odbor za obrambo je večinsko zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov iz misije v Afganistanu ter prenehanje plačevanja v Natov skrbniški sklad za afganistansko vojsko. Za predlog Levice sta glasovala dva člana odbora, 12 jih je bilo proti.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v uvodni predstavitvi predloga o umiku Slovenije iz Afganistana poudaril, da je to poskus rešitve dolge in žalostne zgodbe v Afganistanu. Po njegovih besedah umik Slovenske vojske (SV) iz operacije v Afganistanu ne bi prispevalo k miru v tej državi, je pa vpletenost Slovenije v to operacijo sporna.

Po besedah Vatovca je vpletenost slovenskih vojakov v operacijo v Afganistanu sporna.
Po besedah Vatovca je vpletenost slovenskih vojakov v operacijo v Afganistanu sporna. FOTO: Bobo

Izpostavil je, da je napredek v demokratizaciji te države, odkar v Afganistanu poteka Natova misija, zelo majhen. Prebivalstvo živi v revščini, skoraj edina panoga, ki še zagotavlja prihodke, je pridelava opijskega maka. Po navedbah Vatovca v zadnjih letih Afganistan proizvede prek 90 odstotkov celotne svetovne proizvodnje opija.

V Levici so prepričani, da umik Slovenije ne bi pomenil nobene dodatne škode za misijo v tej državi. Vatovec je večkrat poudaril, da celo ZDA razmišljajo o umiku iz Afganistana. Opozoril je tudi na povečevanje števila migrantov iz Afganistana, ki zaradi nemogočih razmer v državi nezakonito vstopijo tudi v Slovenijo.

Pobudo za umik Slovenije iz misije v Afganistanu so zavrnili tako poslanci ostalih poslanskih skupin kot državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak.

Slovenski vojaki v Afganistanu.
Slovenski vojaki v Afganistanu. FOTO: Borut Podgoršek (MORS)

'Umik bi zmanjšal verodostojnost Slovenije v zavezništvu'

Bizjak je poudaril, da vlada predloga priporočila za takojšnje prenehanje sodelovanja Slovenije v Afganistanu ne podpira. Izpostavil je, da v državi delujejo številne misije, da Slovenija podpira prizadevanja mednarodne skupnosti za mirno rešitev krize in da je za končanje vojaških aktivnosti nujen mirovni sporazum.

Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije. Umik bi pomenil tudi odstopanje od nedavno sprejete resolucije o strategiji nacionalne varnosti, zmanjšalo bi tudi verodostojnost Slovenije v zavezništvu, je še pojasnil Bizjak.

Da bi bila situacija v Afganistanu še bistveno slabša in bi med drugim v Sloveniji imeli še več beguncev zaradi teroriziranja Al Kaide, če v tej državi ne bi bila prisotna mednarodna skupnost, je ocenil poslanec SDS Žan Mahnič. Opozoril je tudi na že tako slabo podobo Slovenije v Natu, položaj pa bi morebiten odhod iz misije v Afganistanu še poslabšal.

Tudi Matej Tonin (NSi) se je strinjal, da kljub velikim vložkom Zahoda v Afganistanu pravih rezultatov ni. A izpostavil je, da ni boljše alternative, ki bi razmere izboljšala. Če se mednarodna skupnost umakne, bodo po besedah Tonina na oblast prišli talibani, s tem pa se bodo na široko odprla vrata za razne ekstremistične skupine.

Matjaž Nemec (SD), ki je tudi predsednik odbora za zunanje zadeve, je izpostavil svoje nedavni pogovor s pakistanskim veleposlanikom, ki da je opozoril, da bi vsakršen umik mednarodnih sil iz Afganistana pomenil dodaten kolaps te države. "Najlažje je oditi. A če se želimo pravilno lotiti tudi problema migracij, je treba konfliktne situacije reševati v državah izvora," je poudaril.

Poslanci tudi o novi misiji v Libanonu: 'Ermenčeva bi morala odgovarjati za to polomijo'

Po zavrnilnem glasovanju o predlogu priporočil vladi glede Afganistana so poslanci razpravljali še o nekaterih drugih temah. Mahnič je med drugim izpostavil prejeto anonimno pismo, v katerem neimenovani vojaki opozarjajo, da je le nekaj dni pred načrtovanim odhodom na novo misijo Unifila v Libanon devet pripadnikov SV izvedelo, da na misijo ne gredo.

Mahnič je od državnega sekretarja Bizjaka zahteval pojasnila, zakaj je SV vseh 15 pripadnikov poslala na priprave za misijo, čeprav so ministrstva za obrambo, zunanje zadeve in notranje zadeve zaradi resnosti varnostnih razmer v Libanonu že poleti naložili, da postopoma zmanjša število pripadnikov na tej mednarodni misiji. Po mnenju poslanca bi morala načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc odgovarjati za to polomijo.

Bizjak je pojasnil, da je tudi minister za obrambo Karl Erjavec od Ermenčeve zahteval poročilo o tej zadevi, ki ga za zdaj še ni dobil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
05. 12. 2019 08.58
SV ima monopol nad pošiljanjem vojakov na razne 'mirovne' misije in na tem področju ne trpi ugovorov. Levica sicer lahko predlaga humano akcijo, a ostalo bo zgolj pri besedah. Vsak sistem ima monopol nad svojim 'resorjem' in tu ne dopusti niti pikice vmešavanja. #že znano
kure bedne
04. 12. 2019 18.48
+4
A zdaj po 20 letih so se šele začeli spraševati zakaj je naša vojska tam? V afganistanu vemo kaj se dogaja- naši stražijo, Ameri pa žanjejo in izvažajo.
User1063544
05. 12. 2019 08.52
+++++++ In to je potrditev čigavo politiko podpiramo tam doli. Torej nam pove čigava politika je naša politika.
ŠpriCAR
04. 12. 2019 16.59
-2
Levičarski pacjenti!
mlutherking
04. 12. 2019 16.30
+13
Zanimiva je poanta prisotnost Nata in predelava opija na istem mestu. Človek bi se vprašal, če je morebitna povezava.
brezveze13
04. 12. 2019 17.28
+5
normalno da je povezava, Nato in kavboji ščitijo kmete drugače ne bo denarcev za staro orožje katero je potrebno nekako uniči, brez da bi nekdo jokal o vplivu na okolje
Apostol1
04. 12. 2019 16.23
-3
Levica je edina stranka , ki se je splača voliti in če bi bile volitve obvezne kar bi moralo biti , potem bi bilo veliko možnosti , da bi bila Levica vladajoča stranka . Volitve pa zato obvezne , ker če je to pravica je potem tudi dolžnost.
pingvinislo5
04. 12. 2019 16.02
+0
30 let nazaj so komunajzarji okupiral Afganistan...sedaj se pa gredo neke pacifiste in hipije itd......
StrikeOne
04. 12. 2019 16.06
+11
Haha kakor koli obrneš so "komunajzarji" krivi za vse in vsepovsod. Kako neodgovoren narod, niti ene napake ne zna priznat in odpravit NEEE krivi so fiktivni komunajzarji, ki po Odcepitvi in zamenjavi sistema katerega strogo nadzira murika še vedno nekako tajno vladajo komunajzarji. Bog Pomagaj kako neumni izgovori za opravičevanje tega skrajno nehumanega neo liberalnega kapitalizma. Tu neo-liberalni kapitalizem ni ničesar kriv, samo fiktivni komunazarji so krivi.
StrikeOne
04. 12. 2019 15.58
+8
Hlapce ne zanima lasten narod ampak samo noge in ri... gospodarja.
Vitruvio
04. 12. 2019 15.46
+12
Zakaj ne pošljejo Pahorja za mediatorja v Afganistan ? Jabolko navdiha in nekaj zlatih obeskov bi rešilo svet .
Kruh+sol!
04. 12. 2019 15.43
-10
Nekoc so bili vsi komunisti, ker je to zahteval sistem! Vendar, nekateri so spregledali. Samo osli nikoli ne spremeni svojega mnenja. V casu 30 letne Slovenije, je bila desnica samo 20% na oblasti. Ja, ima tudi svoje grehe. Kdo je glavni mafijc pa vemo. Vsi levi s feministkami, LGTB, ljubitelji ilegalcev unicujejo temelje drzave, druzino in domovino. Kot da nimamo ze sami svojih gresnikov dovolj. Unicevalci nase lepe dezelice.
miselna policija
04. 12. 2019 15.52
+7
noben svojega karakterja ne more spremeniti!!in nekateri se niso nič spremenili ampak se bodo sparili tudi z satanom samo da jim bo lepo!!
miselna policija
04. 12. 2019 15.56
+8
pa od mene nihče nikoli ni zahteval da bi bil komunist!!niti ne poznam nikogar ki ni postal komunist po lastni volji!!predvsem so to počeli največji stremuhi,in za njih je prav vseeno v katerem sistemu bivajo,vedno in povsod bodo stremuhi!!
xyxyxyxyxyxyxy
04. 12. 2019 16.17
+6
Kruh+sil, tebi sta RKC in desnca čisto sprala možgane
miselna policija
04. 12. 2019 15.36
+15
zakaj se je sploh zgodila vojna afganistanu proti talibanom?zato ker je v svetovnem merilu glavni pridelovalec opija afganistan. v afganistanu je bila pod talibani leta 2000 pridelava opija prepovedana, kar je zmanjšalo proizvodnjo za 94 %, s prihodom američanov, leta 2001 in strmoglavljenjem talibanske oblasti pa je ponovno v razcvetu. v letu 2018 je afganistan pridelal že 90 % svetovnega opija.
pa dobr no
04. 12. 2019 15.36
+15
Kaj? Mi plačujemo afganistansko vojsko? Naši pa nimajo škornjev? In na meji ni ljudi? A se hecajo tile mojstri?
korintos23
04. 12. 2019 15.29
+17
Ni pa to pošteno da v Afganistanu obdelujejo makova polja slovenski vojak, ameriški pa imajo potem pridelek samo zase.
miselna policija
04. 12. 2019 15.17
+6
centralna obveščevalna služba ima premalo osebja da bi sami varovali makova polja v afganistanu!!oni so zadolženi samo za logistiko in prodajo!!
CrazyMachines
04. 12. 2019 15.16
+6
V Afganistanu je še samo nekaj pripadnikov SV (max.10), ki pa opravlajo samo še pisarniška oz. inštruktorska dela, tako da ne vem zakaj takšen halo glede tega...verjetno zato, da imajo levičarji in desničarji neko temo in zabijajo na sejah čas kdo je boljši, namesto da bi obravnavali bolj pombne stvari. Mediji pa potem predstavite javnosti zadevo tako, kot da je še v Afganistanu najmanj 100 vojakov SV in da so vsi v bojnih operacijah :/ Se pa strinjam, da kot majhna podalpska državica ne bi rabla sofinancirat skladov, kot je ta za vzdrževanje in usposablanje Afganistanske vojske!
yokerxdinterfan
04. 12. 2019 16.40
-3
mislim poglej, če bi gospodarstvo lavfalo tako kot je treba in bi tudi javni sektor delal tako kot je treba tudi 200 vojakov tam ne bi bil problem
Zentrum
04. 12. 2019 15.02
+23
"Umik bi zmanjšal verodostojnost Slovenije v zavezništvu" ... ker zdaj smo pa ful verodostojni...
Uporabnik113189
04. 12. 2019 15.20
+1
V bistvu naša prisotnost v Afganistanu krepko zmanjšuje naš ugled in verodostojnost v svetu. Da bi to izboljšali, zlahka žrtvujemo nekaj verodostojnosti v zavezništvu. Če takšno zavezništvo kot je danes, sploh še potrebujemo?
bobiv
04. 12. 2019 14.58
+22
Avstrija in Švica imata svojo vojsko, niso v NATO paktu, nimajo svojih vojakov v Afganistanu, pa jim čisto nič ne manjka, pravzaprav imajo vsega precej več kot mi!
FRC-H
04. 12. 2019 16.01
+3
Kdo nam bo pa nebo varoval, če nimamo svojih lovcev?
pravisprehajalec
04. 12. 2019 14.48
-3
Kaj bo naslednje? Priznanje Palestine?
korintos23
04. 12. 2019 14.32
+26
Če Slovenija izstopi iz NATO se vse poruši. Imamo skoraj na vsaki misiji 5-10 vojakov.
vinogradnik33
04. 12. 2019 14.12
+18
Levica je kot mali otrok , igrali bi se radi visoko politiko in ko jim ne rata trmoglavijo , kot otrok če jim odvzameš igračko !Njihovi predlogi so več ali manj brez osnovne podlage , gre za poceni populizem in poceni nabiranje volilnih glasov in nič več ! To o vojski in oboroževanju naše vojske se zdi že prav neumno . Levica bi rada imela obrambo domovine s fračami in loki !
mallonge
04. 12. 2019 14.08
-8
samo čakam, da levaki predlagajo reinkarnacijo Titeka in Jugoslavije ter ponovitev povojnih pobojev vseh, ki ne mislijo kot oni!
ivan.z Doba
04. 12. 2019 14.16
+13
Morda bi raje predlagali ponovitev medvojnih pobojev 83.000 slovenskih otrok, žena, mož, pri katerih so sodelovali desnuhi? Brez obsodb.
korintos23
04. 12. 2019 14.31
+0
Zahvali se Titu da je bil slovenske matere sin in milega srca. To mu malo zamerim, toto zadnjo o milem srcu.
pravisprehajalec
04. 12. 2019 14.49
-5
Ivane, toliko bi jih preživelo, če se ne bi nekateri šli Revolucije in ta Rdečin in Belih, kot reprizo Velike boljševiške Revolucije.
pravisprehajalec
04. 12. 2019 14.50
-6
@Koritnik, ti bi seveda še bolj temeljito pobil tiste, ki niso bili Rdeči.
xyxyxyxyxyxyxy
04. 12. 2019 15.08
+7
mallonge, za take kot ti ne bi bilo nobene škode, dabi se kar nekaj ponovilo