Slovenija

Čeprav je kršil zakon, poslancu Horvathu ne nameravajo odvzeti mandata

Ljubljana, 16. 05. 2019 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / S.P. / STA
Komentarji
108

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je nezakonito več mesecev sedel na direktorskem stolčku podjetja Minta, še vedno pa sedi še na predsedniškem stolčku sveta Pomurske skupnosti. O nezdružljivosti funkcij pa člani mandatno-volilne komisije DZ niso želeli razpravljati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nezakonito v parlamentu
    04:17
    Iz 24UR: Nezakonito v parlamentu
  • Iz SVETA: Bo odstopil sam?
    03:21
    Iz SVETA: Bo odstopil sam?
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej T. Vatovec in Ivan Hršak
    05:24
    Iz 24UR ZVEČER: Matej T. Vatovec in Ivan Hršak
  • Iz 24UR ZVEČER: O razrešitvi poslanca Zagorc in Štefanec
    06:51
    Iz 24UR ZVEČER: O razrešitvi poslanca Zagorc in Štefanec
Ferenc Horvath, poslanec madžarske skupnosti je bil so aprila hkrati tudi direktor podjetja Mint, še vedno pa zastopa Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost.
Ferenc Horvath, poslanec madžarske skupnosti je bil so aprila hkrati tudi direktor podjetja Mint, še vedno pa zastopa Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost. FOTO: Miro Majcen

Dva zakona – o poslancih in integriteti – sta jasna: poslanci ne morejo biti hkrati še direktorji družb niti predsedniki sveta raznih skupnosti. Ker poslanec madžarske skupnosti Ferenc Horvath ni v roku odpravil nezdružljivosti funkcij, mu je poslanski mandat potekel že pred osmimi meseci. A Horvath še kar sedi v parlamentu, prejema plačo, poslanci pa se mu ne upajo vzeti mandata. 

Ker poslanec nezdružljivosti svojih funkcij ni odpravil v roku treh mesecev od začetka njegovega mandata, predsednik KPK Boris Štefanec opozarja: "Od 23. septembra 2018 naprej ta poslanec nima legitimitete sodelovati pri delu državnega zbora."

Razpravo o ugotovitvah prenehanja njegovega mandata je na sejo parlamentarne mandatno-volilne komisije želela uvrstiti Levica. A neuspešno. 

Člani mandatno-volilne komisije DZ namreč na današnji seji niso podprli predloga Levice za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Horvatha. Izid glasovanja je bil šest glasov za in 10 proti. Poleg Levice so za razpravo glasovali še v SMC, SAB in NSi.

Predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak (DeSUS) sprva sploh ni dovolil niti glasovanja o predlogu Levice glede nezdružljivosti Horvathovih funkcij, kar je utemeljil z mnenjem parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS). Vodja ZPS Nataša Voršič je namreč opozorila, da bi se z uvrstitvijo točke na dnevni red seje že začel postopek za prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, za kar pa ni pravne podlage.

Voršičeva je pojasnila, da ne obstaja konkreten pravni akt, ki bi omogočal uvedbo postopka zoper Horvatha in bi zato prišlo do kršitve ustave. Temu je oporekal Matej T. Vatovec (Levica), saj po njegovem mnenju razprava na seji MVK še ne bi pomenila uvedbe postopka prenehanja poslanskega mandata. Tudi se ni strinjal, da v Horvathovem primeru ni pravne podlage za uvedbo postopka.

Poslanec se je zavil v molk.
Poslanec se je zavil v molk. FOTO: Miro Majcen

Mnenje pravne službe je zgrešeno in sprenevedavo, je zgroženo zapisal pravni strojkovnjak Saša Zagorc, ki se sprašuje ali gre za poskus poslancev, da se postavijo nad volivce in ignorirajo njihovo volilno pravico, zato ker se ne želijo zameriti svojemu kolegu. 

Vatovec je ocenil, da bi neuvrstitev točke na sejo MVK pomenila politično odločitev in pometanje problema pod preprogo. Po njegovem mnenju ZPS nima pristojnosti tolmačenja poslovnika DZ in zato tudi ne more presojati (ne)ustreznosti širitve dnevnega reda. Za razširitev so se izrekli tudi v SMC, SAB in NSi, niso pa bili enotni v oceni pravne podlage za uvedbo postopka zoper Horvatha.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je izrazila prepričanje, da je Horvath kršil zakonodajo v zvezi z nezdružljivostjo poslanske funkcije in bi se že zaradi etične drže moral odločiti za odstop. Očitno pa je po njenih besedah DZ v tem primeru naletel na pravno praznino in bodo v LMŠ zato sledili mnenju ZPS, da bi uvrstitev točke na dnevni red seje pomenila uvedbo postopka.

Maša Kociper (SAB) je napovedala podporo predlogu Levice za razširitev dnevnega reda. Dodala je, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v tem primeru ni opravila svojega dela, saj bi morala takoj po preteku treh mesecev Horvathovega mandata opozoriti na nezdružljivost njegovih funkcij. Za razširitev dnevnega reda se je izrekel tudi Blaž Pavlin (NSi).

KPK ugotovila, da je hkratno opravljanje funkcij nezdružljivo

Sicer je MVK pred mesecem dni KPK pozvala, naj presodi dejstva, ki bi lahko bila podlaga za odločanje MVK v zadevah ugotavljanja nezdružljivosti poslanske funkcije. KPK je ugotovila, da je Horvathovo hkratno opravljanje poslanske funkcije in zastopanje Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti nezdružljivo.

Za nezdružljivo je KPK ocenil tudi Horvathovo direktorsko mesto v podjetju Minta, ki ga je zapustil šele pred dobrim mesecem dni.

Predsednik MVK Hršak je po današnji seji v izjavi za medije dejal, da je bila zavrnitev predloga Levice za razširitev dnevnega reda s primerom Horvath upravičena in v prid ugleda DZ. Po njegovih besedah je javnost s takšno odločitvijo dobila pravilno sporočilo.

Brane Golubović (LMŠ) je pojasnil, da v njihovi poslanski skupini niso imeli enotnega stališča o predlogu Levice, a je nazadnje prevladalo mnenje ZPS, da bi uvrstitev točke na sejo pomenila začetek postopka zoper poslanca. Kar pa po njegovih besedah ne pritrjuje temu, da LMŠ meni, "da je poslanec lahko hkrati tudi direktor".

Izrazil je prepričanje, da je Horvath kršil zakonske določbe v zvezi z nezdružljivostjo poslanske funkcije, zato pričakuje, da bo KPK sprožila postopek. Napovedal je tudi, da bodo v LMŠ predlagali spremembo zakona o poslancih, saj se je v tem primeru pokazala nedorečenost 12. člena.

"Ne vem, kaj bi veljalo narediti v tem primeru," pa je dogajanje na seji MVK komentiral Matjaž Han (SD) in dodal, da se je zaradi nejasne zakonodaje vzdržal glasovanja o predlogu Levice. Kritičen je bil do KPK, ki po njegovem mnenju ni opravila naloge, "poslanec Horvath pa je izkoristil pravno praznino".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
17. 05. 2019 15.33
+2
In te smo volili v patlament, vse skup banda pokvarjena, banana republika, dve plače in to tudi premalo, navadno smrtnika du je ali za dva evra
resort
17. 05. 2019 13.29
+1
Psi lajajo, karavana gre naprej. Hrvati bi rekli: trla baba lan, da joj prođe dan ! zelo lepo, Za vse druge strogo po zakonu, razem če nisi JJ
resort
17. 05. 2019 13.35
+1
Pozabil sem pripisati, da še vedno lepo sliši odmev : isti, isti, isti, saj jih je še .
Transformerji
17. 05. 2019 12.46
+2
Naj obdrži eno mesto - krasti se da vsepovsod, če nisi čisto navaden državljan.
davboj
17. 05. 2019 10.15
+7
Super popotnica za evropske volitve!!!!Torej skoraj vse stranke odpadejo za izvolitev v EU parlament, razen levice, ki je to sprožila in ostale stranke poslancev, ki so glasovale za točko dnevnega reda....Lepo ste si zakoličili pot naši dragi poslanci ali drugače pos.anci, vsaka čast za slovensko demokracijo....pa se nam spet toži po Ivanu Krambergerju....
wolfterier
17. 05. 2019 10.28
+1
Dokler podpira koalicijo,se mu ne bo skrivil las na glavi !
piljan
17. 05. 2019 10.46
+3
Če se ne motim je bila tudi sekta sdeesek proti.Njihova računica???
Transformerji
17. 05. 2019 12.50
+1
Krambergerja so pa ubili - obetala se mu je zmaga na volitvah. V tem primeru ne bi bili še vedno hlapci. Ima pa Kučan veliko pokojnino, zato se prav gotovo ne bo obrnil na Dignitas. . Vse privilegije bo imel doma.
Absolutist 1
17. 05. 2019 08.57
+7
Dobro,parlament stičišče demokracije in od ljudstva izvoljeni so postali ti naši "delegati" surogati.Pripeljejo v parlament ilegalnega migranta se z njim slikajo,hihitajo inkažejo ljudstvu "osle" po principu kaj nam pa morete.TA LISJAK OD HORVATA PO POSLOVNIKU DZ NE BI SMEL SEDETI V PARLAMENTU,TODA NJEGOV GLAS JE NUJNO POTREBEN ZA VLADANJE vlade,ki je prišla na oblast s prevarami in goljufimi postopki,kot so neizvoljeni poslanci,ki so postali ministri v tej nelegitmni vladi.Ne bodo UKREPALI .Ljudstvo bo povedalo svoje.
resort
17. 05. 2019 13.32
+2
ne stičišče demokracije, ampak zbirno mesto lajajočih opozicionistov, ki jim prav tako nihče ne more nič.
korintos23
17. 05. 2019 08.55
+3
Enkrat so enega vrgli iz parlamenta in vemo kako se je izšlo!
Banion
17. 05. 2019 08.47
+3
Orbanškov padalin, sicer znan pregovor pravi: vrana vrani ne izkljuje oči
morituri
17. 05. 2019 08.37
+9
Nekateri poslanci se borijo za svoje riti zato takšno glasovanje.
AlternativeFacts
17. 05. 2019 08.21
+3
Normalno da ga ne morejo vreči ven iz parlamenta...So se prižigale sveče za to, ste že vsi pozabili?
hotchilipoper
17. 05. 2019 08.21
+7
Nedotakljivi harajo
anakondabox
17. 05. 2019 08.09
+9
Včasih 'harajo' po parlamentu kakor jim drago, od snifanja, prirejanja razpisov, različnih kraj, ščitenja lobijev od katerih so odvisni...Še bi lahko naštevala, pa se mi ne ljubi. So pa zaščiteni kot severni medvedje. Zakaj si ne bi prisvajali premoženja, če pri tem sploh niso kaznovani ali pa je ta kazen minimalna. To ni hram demokracije, to je hram raznoterih špekulantov-HŠ. Sodi se (odvzem mesta poslanca) samo za minimalna dejanja- kraja sendviča, ostali se uspejo (že) predhodno zaščititi. Ne govorim za vse poslance, ker nimam podatkov, govorim o tistih, čigar nečednosti so bile objavljene v medijih, pa se ni nič zgodilo. #dokdajše?
Urosek
17. 05. 2019 08.09
+7
Odpikat ga je treba, vrne naj denar in to je to, pa naj fura firmo
Urosek
17. 05. 2019 08.09
+3
Nimasmisla
17. 05. 2019 08.09
+7
demokracija po slovensko vse za stolčke
vinogradnik33
17. 05. 2019 08.05
+5
Razumem SDS-ovce , da so bili proti glasovanju in obravnavi v parlamentu , ker morajo ščititi Orbanovce , ampak ostali , zakaj so bili proti ali se vzdržali ali je tu šlo za računico enega glasu v parlamentu ali so se ustrašili , da bodo okarani s strani ustavnega sodišča ?
morituri
17. 05. 2019 08.38
+0
vinogradnik33
17. 05. 2019 10.59
+2
Zate in tebi podobnim so resnica in dejstva bedarija , ker je za vas sektaše laž in potvarjanje doktrina !
veronqa
17. 05. 2019 08.00
+6
Zaščitili so s tem predvsem sebe, da lahko ribarijo v kalnem. Kako lahko tak parlament odloča o kakršnihkoli zakonih. Ta tip dela za Madžare ne za manjšino! Levica bravo, rinite dalje! LMŠ en velik minus.
kaslc 1
17. 05. 2019 07.52
+2
tapravi orbancek
bojseme
17. 05. 2019 07.50
+11
Bagra pokvarjena polikantska!!!!
Julijann
17. 05. 2019 07.40
+14
Koliko dokazov se zelite volivci, da boste spoznali, da so vas ljudje, ki sedijo in spijo in se zajebavajo v parlamentu, rabili le za to, da jim je VAS glas omogocil, da spilajo marakle ali povedano razumljivo, da se sedaj pokakajo na vas glas!..se hvalezni vam niso za to!
morituri
17. 05. 2019 08.39
+1
Nekateri volivci so pač obarvani z rdečo zvezdo in ne vidijo dobro.
resort
17. 05. 2019 13.37
kakafonijaprava
17. 05. 2019 07.30
+7
ta hanček, je pa tudi z Lune padu!
kakafonijaprava
17. 05. 2019 07.19
+10
Kot prvo pa bi morali znižati število poslancev na 88, in od teh 88 poslancev je samo en predstavnik manjšin v sloveniji. v 4 letnem mandatu pa naj se menjajo na enega poslanca - poslanec madžarov, poslanec italijanov in poslanec romov, ki je bil izvoljen, vsakemu torej 16 mesecev mandata! italijani so v svojem parlamentu zbrcali ven slovensko manjšino, pri nas pa je zastopanost teh manjšinskih poslancev glede na ostale slovenske državljane v % prekomerno zastopana, za 4000 italijanov kar en poslanec! ZAMISLITE si!pol pa še to služenje dodatnega dnarja!