Slovenija

Kaj Lebnov odhod pomeni za SMC in kaj za vladno koalicijo?

Ljubljana, 27. 02. 2019 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anže Božič / STA / Ti.Š.
Komentarji
224

Breme afere z maketo je bilo pretežko, Jure Leben je odstopil. In Marjanu Šarcu napisal: Naj zadnji vendarle ugasne luč! V opoziciji sicer različno ocenjujejo ponujeni Lebnov odstop. Ostro je dinamiko odhodov iz vlade ocenil prvak SDS Janez Janša.

Lebnov odstop, čeprav na prvi pogled gladko in sporazumno izpeljan, odpira številne fronte. Najprej znotraj SMC. Politično žrtvovanje 'čudežnega dečka stranke' je močno razdelila Cerarjeve. Krog okoli prvaka stranke je pričakoval, da bi si z odhodom Lebna, SMC s strankarskim komuniciranjem lahko nekoliko dvignila porazno javnomnenjsko podporo. A je Leben odstop že včeraj, mimo Cerarja, poslal direktno Šarcu, kar zgovorno priča o trenutnih napetostih v SMC. Po drugi strani je zahteva za odstop Damirja Topolka, tudi jasno sporočilo Alenki Bratušek.

Ta je šefa direkcije za infrastrukturo doslej brezpogojno branila, kljub domnevni 'excelovi' napaki in njegovi izbiri bistveno dražjega ponudnika rešitve za sporno maketo.
Večina okoljevarstvenikov naklonjena Lebnu

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij večinoma obžalujejo ponujeni odstop Lebna, ki ga je premier Šarec sprejel. Po njihovih ocenah je Leben pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah okoljske politike. Menijo, da je z delom, ki vključuje sodelovanje z nevladniki, treba nadaljevati.

Večina okoljevarstvenikov je naklonjena Lebnu.
Večina okoljevarstvenikov je naklonjena Lebnu. FOTO: POP TV

Leben se je po navedbah organizacije Greenpeace Slovenija na čelu ministrstva v nekaj mesecih delovanja lotil reševanja problemov, ki v zadnjih treh vladah niso bili naslovljeni, "hkrati je naredil več pomembnih korakov za soočanje z največjimi civilizacijskimi izzivi, kot so podnebne spremembe".

Leben je premierju Marjanu Šarcu ponudil odstop pod težo očitkov zaradi domnevnih nepravilnosti pri naročilu makete drugega tira. Zapisal je, da ne želi, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral dvom, ki se je umetno zasejal glede makete. Šarec je Lebnov odstop sprejel, ob tem pa je poudaril, da Lebna ceni in da sta odločitev sprejela skupaj. Po Šarčevi oceni "15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra", zato želi, da njegov naslednik nadaljuje začrtano delo.

Bojijo se, da bo prejetje njegovega odstopa okoljsko in podnebno problematiko spet odrinilo na obrobje slovenske politične agende "ter s tem resno ogrozilo našo zmožnost pravočasnega naslavljanje podnebnih izzivov s katerimi se soočajo Slovenija, Evropa in svet," so dodali.

Ministrstvo za okolje in prostor po dolgem času imelo ministra, ki je področje tudi strokovno obvladal

Mreža Plan B za Slovenijo, ki združuje več okoljevarstvenih organizacij, med drugim Umanotero in Focus, je ocenila, da je imelo ministrstvo za okolje in prostor z Lebnom po dolgem času ministra, ki je področje tudi strokovno obvladal. V nekaj mesecih svojega delovanja se je zelo dejavno lotil reševanja nakopičenih problemov (ravnanje z odpadki, Jernejev kanal) in močno dvignil ambicije pri nujno potrebnem spopadanju s podnebnimi spremembami, ki predstavljajo največji civilizacijski izziv.

V tem mandatu se je vzpostavila tudi nova raven transparentnega strokovnega sodelovanja z nevladnimi organizacijami, s katerimi se minister mesečno srečuje, so zapisali v mreži.

Da strokovnosti Lebnu ne gre očitati, je izpostavil tudi predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard, "bilo mu je pa za očitati predvsem strankarsko naravnanost". Bernard je pohvalil Lebnovo napoved, da bo uredil zakonodajo na področju ravnanja z odpadki, "ne moremo pa enako reči za varstvo narave". Kot je pojasnil Bernard, so namreč nekatere organizacije v javnem interesu na tem področju v Lebnovem mandatu uživale večjo podporo kot druge.

V Alpe Adria Green sicer tudi od Lebnovega naslednika pričakujejo predvsem strokovnost.

Marjan Šarec in Jure Leben
Marjan Šarec in Jure Leben FOTO: 24ur.com

Zeleni Slovenije medtem obžalujejo, da se je Leben zapletel v afero z maketo drugega tira, vendar menijo, da je z aktivnostmi na področju okolja treba nadaljevati. "Ne smemo pozabiti, da je minister v tem kratkem času odprl kar nekaj pomembnih front in jasno pokazal, da se bo postavil na stran okolja in ljudi, kar je danes ob vse večjih pritiskih kapitala, zelo težko," so navedli. "Kljub temu da je nekoliko neopravičeno pokleknil pri Magni, a spomnimo se Petišovcev, odpadne embalaže, dialoga z nevladniki ter sklepa, da na reki Muri ne bo hidroelektrarn," so dodali.

Predstavnik Rova Gorazd Marinček je ocenil, da je imel Leben doslej najbolj ustrezno izobrazbo in kompetence za delo okoljskega ministra. Po njegovi oceni se je odločno lotil odpravljanja ključnih okoljskih groženj, zato meni, da gre pri aferi z javnim razpisom za maketo drugega tira za umetno napihovanje brez dokazljivih finančnih tokov in v "režiji tistih, ki jim dihajo za ovratnik in jemljejo mero zapestij".

V opoziciji različno o Lebnovem odhodu s položaja

V opoziciji različno ocenjujejo ponujeni odstop Lebna zaradi afere maketa in odločitev premierja Šarca, da ga sprejme.

SDS, v kateri so bili pred nekaj dnevi kritični do glavnih akterjev v aferi pri poslih z maketo drugega tira, se danes še niso formalno odzvali, njihov komentar je pričakovati v četrtek. Je pa prvak SDS Janez Janša na Twitterju ocenil, da "vzpostavljeni tempo padanja gnilih jabolk iz vlade nakazuje končni razkrojni čas največje gnilobe tam nekje spomladi 2020".

V Levici upajo, da je konec "kadrovskega aferaštva te vlade", v NSi pa opozarjajo tudi pred pritiskom lobijev na tem področju.

V Levici upajo, da se je z zadnjo odločitvijo predsednika vlade kadrovsko aferaštvo te vlade prenehalo. "V Levici nas zanima predvsem program in iz tega sledi, da je v prvemu planu vprašanje, kaj bomo letos naredili," je v izjavi novinarjem dejal poslanec Miha Kordiš. Po njegovih ocenah se je Šarec sicer glede Lebna odločil pravilno, postopke v zvezi s to afero pa naj nadaljujejo organi pregona.

Na vprašanje, ali se strinjajo z zahtevo Šarca po kontinuiteti dela na okoljskem ministrstvu, je Kordiš odgovoril z oceno, da zaveza zelenim politikam ne more biti zaveza zgolj enega ministra, ampak celotne vladne koalicije oz. vseh strank v DZ.

Šarec je sicer danes zahteval odgovornost še drugih vpletenih v afero v zvezi z maketo, tudi odhod direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Kordiš je glede tega dejal, da morajo svoje opraviti organi pregona in "nikogar ne bomo obesili brez dokazov". Ponujen Lebnov odstop in njegovo sprejetje pa sta politična odločitev, je dodal.

Maketa drugega tira
Maketa drugega tira FOTO: Gregor Ravnik

Poslanka NSI Ljudmila Novak je glede tega ocenila, da pri dogajanju okoli makete gotovo ni sodelovala le ena oseba, zato se ji zdi prav, da tudi drugi sprejmejo odgovornost. Ob tem pa se po besedah Novakove postavlja vprašanje, ali bo ta vlada oziroma različne afere kar naprej odstavljale ministre ali bo začela reševati vsebinske težave.

Novakova je spomnila na dolgoletne težave na področju ministrstva za okolje, kjer so očitno tudi različni interesi. Po eni strani je po njenem mnenju prav, da ob sumih tako velikih nepravilnosti minister prevzame odgovornost, po drugi strani pa ne bi bilo prav, če bi se kar naprej dogajalo, da bi se na nekega ministra, ki želi urediti razmere, nanj izvajali zunanji pritiski.

Šarec je danes popoldne sporočil, da sta se z Juretom Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Lebna ceni in meni, da 15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra. Zato želi, da njegov naslednik nadaljuje njegovo delo.

Glede Šarčeve zahteve po nadaljevanju Lebnovega dela na ministrstvu je Novakova dejala, da je težko najti človeka, pri katerem ne bi našli takšne ali drugačne napake. Je pa po njenem mnenju prav, da bi bil na tem mestu nekdo, ki se spozna na to področje, je odgovoren in se ne ustavi pod pritiski lobijev. To je namreč zelo zahtevno področje, na katerem se križa veliko interesov, zato mora biti minister odločna oseba z integriteto, je dodala.

Šarec ostal že brez tretjega ministra

Prvak SNS Zmago Jelinčič je spomnil, da je Šarec izgubil že tretjega dobrega ministra. Leben se je po njegovih ocenah pokazal kot dober delavec. "Medtem pa Šarec še vedno drži slabe ministre," je ocenil Jelinčič in med drugim izpostavil zunanjega ministra in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je po njegovem mnenju glavni krivec za afero glede makete. Leben tega ni naredil na svojo roko, ampak po ukazu višjih instanc, je še ocenil prvak SNS.

Erjavec: Leben je ravnal prav

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je že dopoldne ocenil, da je Leben glede na očitke o odgovornosti pri poslih z maketo drugega tira prav storil, saj bi težko nadaljeval svoje delo. Še pred znano Šarčevo odločitvijo je pričakoval, da bo Šarec potegnil potezo, ki bo najboljša za vlado. "Glede na to, da je minister sam ponudil odstop, menim, da je odločitev predsednika vlade precej predvidljiva," je še povedal.

Na vprašanje, ali je v primeru očitkov glede odgovornosti za nepravilnosti pri maketi drugega tira dovolj, da odgovornost sprejme Leben, je Erjavec odgovoril, da je premalo seznanjen s podrobnostmi te afere. Po njegovem mnenju bo verjetno policijska preiskava pokazala, kaj se je pravzaprav dogajalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
28. 02. 2019 14.02
+1
Ni mi jasno zakaj je Leben dal odpoved, če v sebi ve, da ni kriv. Očitno so igrice drugje, ki pritiskajo nanj. Škoda! Ne poznam ga, imel pa sem vedno občutek ,da dobro dela. Mogoče se motim?
poneumljanje
28. 02. 2019 10.53
+1
Brez veze nakladate. Če sem prav razumel bo Leben delal naprej dokler ne najdejo novega ministra. Če ga ne najdejo bo pač Leben delal do konca mandata !
Krainerland
28. 02. 2019 10.01
-3
Berem na Požarju, kdo je bil v resnici Jure Leben...zanimivo na temu portalu pa podpora v nebo temu ministru...
poneumljanje
28. 02. 2019 10.58
+1
Ti kar beri Požarja pa še Noriško kraljestvo si kupi !
srebrnibreg
28. 02. 2019 11.54
+3
lahunin
28. 02. 2019 09.45
+5
KARL ERJAVC VECNI VAGONCEK BREZ KORISTI JE CAS DA GRES NA STRANSKI TIR
Recenzor
28. 02. 2019 09.40
+1
E moj dragi minister, zadnji ki bo odšel bo res ugasnil luč, ampak šele potem, ko bo pospravil vse razdejanje, ki ga bodo pustili vsi tisti ki bodo proslavljali tvoj odhod!
lahunin
28. 02. 2019 09.38
+3
BREZ MILOSTI MORA NA CESTO CERAR POCIVAVSEK GASPERSIC ZA VZGLED DRUGIM CE SO SI ZASLUZILI ZAUPANJE DA DELAJO ZA NAROD NE ZA SVOJ ZEP TO VELJA ZA VSE JAVNE OSLUZBENCE NAS SLOVENCE V SVETU POZNAJO KOT POSTENE DELAVNE LJUDI ZATO SARC GRES NA STRAN KORUPCIJE ALI POSTENOSTI
wolfterier
28. 02. 2019 09.41
-1
Šarec ga je tako hvalil,kot da je umrl in bo jutri pogreb.Samo čakal sem,da mu bo prebral nekaj vrstic iz evangelija !
Krainerland
28. 02. 2019 09.35
-1
Kam ste pa skrili novico ;))?
korintos23
28. 02. 2019 08.50
+1
Janša se je jabolčnika naseko da o jabolkah piše?
wolfterier
28. 02. 2019 09.43
-1
dragan krstic
28. 02. 2019 08.32
+1
Po mnenju Pozareporta naj bi verjetno prav Topolko z dokumentirazkril afero "maketa" in zato mora biti kaznovan.
JApajaDAja
28. 02. 2019 08.35
+0
če tako meni požareport ,bo že držalo...ta je vir resnice in pravice!
wolfterier
28. 02. 2019 09.42
-3
Krajnc22
28. 02. 2019 07.39
+1
Šarec bo mogu kmalu razmisliti..ali cirkus peljati naprej ali predcasne volitve....dokler je se podpore....
Nimasmisla
28. 02. 2019 07.36
+5
jaz kot dober gospodar na kmetiji v letih ko je dober pridelek dam vedno nekaj na stran ne pa da zapravim že tisto kar še sploh nisem pridelal
bababu
28. 02. 2019 07.25
+10
Leben je odstopil, zdej pa še cakam,da dajo odpoved vsi, ki v liniji do tiste tabele niso opravili svojega dela. V vsakem razpisu za zaposlitev v JU se zahteva poznavanje Excela. Celo cistilke znajo v tabele pravilno vnasat popise....
bababu
28. 02. 2019 07.30
+5
...skratka- anglezi doma ne dovolijo frackinga, nekomu pa se mastno smeje, ker je omogocil, da se frackingu pri nas siroko odpirajo vrata.
srebrnibreg
28. 02. 2019 07.15
+1
Nič se ne bo spremenilo. Okolje je bilo prej in sedaj. Zaradi SMC bo vse teklo v vladi kot do sedaj saj je Šarec glavni ima ogromno zaupanje državljanov. Cerar je svoje oddelal v svoji vladi sedaj pa naj dokaže svojo osebno čistost pri tem projektu potem pa bo zrastel ali padel. Sposobnih za ministra je pa na levem polu še tudi zadosti.
Recenzor
28. 02. 2019 08.08
-2
Torej zaupanje teh državlljanov temelji na miselnosti deli tudi če nimaš od kje, priti skozi življenje na čim lažji način (npr. s popravci na neki zanikrni šoli in potem en mc donalds faks, ter služba v JU). Zelo slabo Baretić - verjetno si imel tudi ti popravca iz samoupravljanja s temelji marksizma
JApajaDAja
28. 02. 2019 08.41
+3
koliko 1000-e delavcev v ju je plačalo" zanikrne" študije na privat raznih "upravnih in podobnih faksih"...papir-višja plača-isto delo....?
M_teorija
27. 02. 2019 22.47
+4
Šarec je v dani situaciji edino pravilno reagirov, ko je sorejel njegov odstop in pohvalil njegovo res dobro delo!? Škoda, da je zaradi nahrbtika iz nekega drugega pohoda moral it. Je pa še mlad in bo že še dobil priliko!? Želim mu uspeha!?
Recenzor
28. 02. 2019 07.01
-6
A ga je pohvalil tudi za magisterij. Al za popravce v gimnaziji?
bababu
28. 02. 2019 07.26
+2
Ma tisti prevod naziva je nesrecen lapsus, ki vam nekaterrim strasno prav pride...
dragan krstic
27. 02. 2019 22.47
+4
Leben tudi če nisi kriv si vseeno kriv. Oba skupaj z Gašperšičem kajti če že nista vedela za ceno te makete pri naročilu, bi vsaj takrat ko sta jo videla morala Topolka vprašati koliko je stal ta kontejner. Možnosti sta 2: vama je Topolko lagal in zavajal ali pa sta delala po navodilu šefa SMC. Zdaj pa dokaži. Ni pa nikakršen izgovor da si bil dober minister za okolje.
M_teorija
27. 02. 2019 22.41
+3
Ma kaj SMC, pa koalicija, okolje bo najbolj trpelo!?
direstraits
27. 02. 2019 22.40
+5
In sedaj, se bodo začele instantno stranke med sabo požirat.... Mudendorfer je že na poti v Kamnik.... tud Brglez si pohodne čevlje obuva .....pa še kakšen Vilfan, Kociper Maša,.....
srebrnibreg
28. 02. 2019 07.12
+1
M_teorija
27. 02. 2019 22.37
+4
GG, Darja Radič in Leben so moral it zaradi premočnih akterjev v ozadju!?
JApajaDAja
28. 02. 2019 08.43
+2
radička je bila najboljša ministrica vseh vlad-te je pa res bilo škoda....prcednik pahor, se strinjaš?
M_teorija
27. 02. 2019 22.35
+1
Fracking je očitno uspel, žal!?
PanterTheBlack
27. 02. 2019 22.25
+10
Odgovornost bi moral Miro prevzeti. Da bi bil jaz Leban, ni šans, da bi odstopil. Zaradi tega sigurno ne