Slovenija

Dan pred vložitvijo kandidature Šarec brez glasov Levice

Ljubljana, 07. 08. 2018 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z. / L.Š.
Komentarji
1699

Več ur so delovne skupine strank LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica nadaljevale usklajevanja o protokolu sodelovanju, pri čemer dokončnega dogovora še vedno niso dosegli. Levica tako jutri, ko bo peterček vložil kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, ne bo prispevala glasov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec z napovedjo kandidature
    01:47
    Iz 24UR: Šarec z napovedjo kandidature
  • Iz SVETA: Kandidatura za mandatarja
    04:37
    Iz SVETA: Kandidatura za mandatarja
  • Iz 24UR: Dogovora o sodelovanju z Levico še ni
    03:01
    Iz 24UR: Dogovora o sodelovanju z Levico še ni
  • Iz 24UR ZVEČER: Dejan Židan o tem, ali ima zadostno podporo za izvolitev za predsednika DZ?
    06:39
    Iz 24UR ZVEČER: Dejan Židan o tem, ali ima zadostno podporo za izvolitev za predsednika DZ?

Strokovne skupine strank LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica so danes na ravni delovne skupine nadaljevale usklajevanja o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca, a še vedno niso dosegle končnega dogovora. Sicer je vseh šest strank sporazum o partnerstvu potrdilo že včeraj, danes pa so se na pobudo Levice lotili usklajevanje na ravni strokovnih skupin.

Violeta Tomič je povedala, da protokol o sodelovanju s petorčkom še ni usklajen.
Violeta Tomič je povedala, da protokol o sodelovanju s petorčkom še ni usklajen. FOTO: Združena levica

Poslanka Levice Violeta Tomić je po usklajevanjih stopila pred kamere in povedala, da za to še vedno obstaja upanje, saj se bodo na to temo v četrtek še enkrat sestali predsedniki potencialnih koalicijskih partneric. "Pojavljajo se jasne intence, da bi po naši morebitni podpori Marjanu Šarcu za mandatarja vse pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki smo jih v teh pičlih dveh dneh uspeli vnesti v koalicijsko pogodbo, naknadno vrgli ven, na kar pa mi nikakor ne moremo pristati," je bila jasna Tomićeva. Med temi ukrepi je izpostavila zviševanje pokojnin in plač ter ureditev vsem dostopnega javnega zdravstva in zmanjševanje čakalnih vrst. 

Na ostala novinarska vprašanja Tomićeva ni želela odgovarjati. "Lahko povem še to, da Levica ni šla v politiko, da bi bila nekakšen privesek neoliberalni vladi. Mi smo prišli z obljubo, da bomo spremenili politike, ne le obraze, in te obljube se držimo in se je bomo držali do konca.

Neuradno naj bi si ena od strank peterčka resnično želela sprememb koalicijskega sporazuma, a menda pri njih ne bo vztrajala. Nekatere moti predvsem to, da naj bi si tudi Levica želela imeti določen vpliv pri sestavljanju ministrske ekipe.

LMŠ: Naredili smo velik korak naprej 

Drugačen pogled na potek današnjih usklajevanj pa imajo v LMŠ. "Po treh urah je sklep strokovne skupine, da je bil narejen velik korak k uskladitvi končnega dokumenta, da pa še vedno ostaja nekaj odprtih točk protokola, ki se bodo predvidoma reševale v prihodnjih dneh," so zapisali. 

Usklajena podpora za mandatarstvo, a ne za manjšinsko vlado

Jutrišnji dan je sicer za Marjana Šarca 'dan d', saj bodo v LMŠ skupaj s SD, SMC, SAB in DeSUS vložili njegovo kandidaturo za mandatarja.

Seja o glasovanju o mandatarskem kandidatu, za katerega se lahko kandidature vlagajo do tega petka, je predvidena za prihodnji teden v petek.

In če petorček ostaja usklajen glede podpore Šarcu, pa je drugače glede sodelovanja v manjšinski vladi. Glede tega naj bi bili precej razdeljeni ravno v SMC. Del članov tovrstno sodelovanje vidi kot zelo naporno in nestabilno obliko vladanja. Miro Cerar je sicer danes v izjavi medijem poudaril, da v stranki verjamejo v formiranje manjšinske vlade in da lahko takšna vlada deluje učinkovito, zato je treba imeti jasne vsebinske dogovore in protokol. In prav slednje po njegovem še ni izpolnjeno. O kadrovskem razrezu Cerar še ni želel govoriti, neuradno pa naj bi bilo zanj rezervirano mesto zunanjega ministra.  

Jutri bo Marjan Šarec tudi uradno postal kandidat za mandatarja.
Jutri bo Marjan Šarec tudi uradno postal kandidat za mandatarja. FOTO: Irena Joveva

Dogovorjeni partnerski sporazum in predlog protokola o sodelovanju z Levico je danes pretresalo tudi predsedstvo SD, ki je podprlo partnersko pogodbo, usklajeno z LMŠ, SMC, SAB, DeSUS in Levico, o njej in o koaliciji se bodo zdaj izrekali še na rednih zborih članstva v naslednjih dneh, je napovedal Židan. Usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu in vložitev kandidature predsednika stranke za mandatarja je danes soglasno potrdil tudi izvršni odbor stranke LMŠ. Kot so sporočili iz stranke, je po oceni Šarca dokument vsebinsko ustrezen, socialno naravnan in primeren za sprejem. Danes se je sestal tudi svet stranke SMC, ki je enoten glede podpore Šarčevi kandidaturi, podpise zanjo bo prispevalo vseh deset poslancev, je povedal Cerar. Napovedal je, da bodo v stranki podprli tudi kandidaturo predsednika Židana za predsednika DZ. 

SD manj pomislekov, poleg predsednika DZ se jim obetajo še tri ministrska mesta

Manj pomislekov o vstopu v manjšinsko vlado imajo v SD. Po besedah predsednika Dejana Židana bi si seveda želeli koalicijo šestih strank. "Verjamemo, da bi bilo lažje delati, verjetno tudi bolj učinkovito," je pojasnil in dodal, da so pripravljeni delati tudi v koaliciji petih strank s podporo šeste. Po njegovem se čas pogovarjanja končuje, prihaja pa "čas, ko je treba tudi delovati".

Zato so bili v SD po njegovih besedah med prvimi, ki so podprli idejo Marjana Šarca, da je treba vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja, za katero so mu danes tudi že predali podpise svojih desetih poslancev. "Verjamemo, da bo Marjan Šarec izvoljen za mandatarja in da bo hitro sestavil vlado, ki bo realizirala kvalitetno partnersko pogodbo." 

Pogovor o razdelitvi resorjev, ki ga po njegovih zagotovilih doslej še ni bilo, Židan, ki je kandidat za predsednika DZ, pričakuje v naslednjih dneh. Ob mestu predsednika DZ jim ponujajo še tri ministrska mesta, ne bodo pa problematizirali pri njih, je zatrdil.

Glede svoje kandidature in o tem, kdaj bi po predlogu petorčka na predsedniškem stolčku DZ zamenjal Mateja Tonina, pa je Židan odgovoril, da to ni tako zelo nujno. Ob tem je spomnil, da se morajo pred tem dogovoriti še o izvolitvi podpredsednikov DZ. "Tisto, kar si mi želimo, pa je, da je dejansko hitro izvoljen mandatar, da se vlada hitro sestavi in da končno začne delati v korist ljudi," je poudaril.

Bo Tonin požrl besedo?

Predsednik DZ Matej Tonin ne bo požrl besede, ki jo je dal 22. junija ob izvolitvi na to funkcijo, in bo z nje odstopil, so zatrdili v NSi po ponedeljkovem dogovoru petorčka, da bo na to mesto predlagal Dejana Židana. 

Matej Tonin je bil za šefa poslancev izvoljen 22. junija.
Matej Tonin je bil za šefa poslancev izvoljen 22. junija. FOTO: Damjan Žibert

Kot so pojasnili v stranki, zdaj ko se LMŠ s še štirimi strankami pogovarja o manjšinski vladi s podporo Levice, iščejo pot, da se Toninova obljuba postopkovno učinkovito in pravilno izpelje.

V primeru, da bi si Tonin premislil in ne bi odstopil, ga lahko po poslovniku državni zbor razreši na tajnem glasovanju z absolutno večino 46 glasov. Poslovnik DZ

V DZ so pojasnili, da morajo biti pred Toninovim odstopom imenovani podpredsedniki oziroma vsaj eden od njih, ki bo lahko vodil sejo namesto Tonina. Temu bo funkcija prenehala, ko se bo DZ seznanil z njegovim odstopom. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1699)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
08. 08. 2018 15.27
-1
G.Šarec.Žal je prejel tudi moj glas,danes ne bi ga več.Povej s kom se družiš in povem ti kakšen si...
nedelja30
08. 08. 2018 09.23
-2
levici predlagam najsi pamet kupi itak ga ne bodo upoštevali kaj želeli Šarec samo rabi da pride v vlado itak nebo dolgo ta vlada skupaj v zdržala tako da bo levica na drugih volitvah izgubila svojih podpornikov za moj pojem naj ne gre taki igric to dobro premislite kaj delate to je moje potrjeno mišljenje vi imate možnosti da študirate z pametno glavo dokler ni še prepozno pa lep dan vam želim.
rožarica
08. 08. 2018 07.14
+1
Tisti, ki mi bo zmešana Violeta krojila usodo, se mu slabo piše.....slaba igralka in še slabša v politiki
Ata_Smrk
07. 08. 2018 22.59
+3
na koncu, tako jelincic, dobi petercek prst v_rit. to je to.
Uporabnik458403
07. 08. 2018 22.58
+1
Levica jih bo podprla, pol pa bodo po svoje delal, saj bodo na oblasti
mbtukaj
07. 08. 2018 22.58
+2
Janez z Doba pravi da bo na Tilčko počako.
Castrum
07. 08. 2018 22.55
+1
Violeta Tomić! Dva najpomembnejša slovenska praznika: Dan državnosti in Dan samostojnosti in enotnost. Na javni TV je jasno in glasno Violeta povedala, da ne ve za ta dva praznika. In danes je ta Violeta odločilni faktor za delovanje vlade?Slovenske vlade?
Kollerik
07. 08. 2018 22.52
-5
S ŠARCEM ZA DOMOVINO NAPREJ !!!!
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.57
+1
perez...zakaj ...??? sej oni nočejo govoriti s kaplarjem...
Uporabnik113089
07. 08. 2018 22.50
+6
Plan "A"- Tonin je šel v maloro, plan "B" -Mesec tudi.... Plan "C" pa je najbrž kar Sašo Hribar osebno.....Murgeljski Napoleonček je na stara leta ratal kar slovenski Benny Hill... Ja, nič. Serpentinšek bo prisiljen zmontirati še par tisoč metrov fabijona in povedati še par tisoč slabih šal na gasilskih veselicah...
mackintosh
07. 08. 2018 22.54
-2
papiga in ovca hkrati. neverjetno a resnicno. SĐSu tudi ta genetika uspeva :)
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.58
+2
razki...dej pokliči za nov material...to je že zeeeeehhhh....
Ata_Smrk
07. 08. 2018 22.50
+2
pet minut slave šarca se izteka. ta farsa je obsojena na obupen propad. caka ga diagnoza PS+, LDS, Zares, DLGV... sami propadli akterji, ki jih čas nepovratno odstrani. saj poskusam razumeti ta obup šarca... nikoli. ampak NIKOLI vec ne bo v tej poziciji. in mora okusiti žezlo vladarja. potem pa zastori padejo in serpentinjada je na veke vekov koncana. amen. medtem pa janez vedno mocnejsi... ker je najboljse, kar premore slovenija...
mbtukaj
07. 08. 2018 22.45
+6
To je kot v Swing klubu. Edn prek drugega.
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.48
-4
Kollerik
07. 08. 2018 22.51
+0
V Bovcu jim je Zmago dvigoval "nivo" v policijskih kartotekah....
mallonge
07. 08. 2018 22.54
-4
Ata_Smrk
07. 08. 2018 22.57
+1
ja, new swing sextet ni uspel, zdaj bo swing kvintet. politicna viagra torej deluje. libido raste. a erektilna disfunkcija je mocnejsa. ena velika parada vse to. jao jao...
Kollerik
07. 08. 2018 22.58
+0
... obližnji dom onemoglih na golažjadi v naravi....
mackintosh
07. 08. 2018 22.59
+0
ja ta bolezen jebbila krepko prisotna na SĐS taboru :)
Uporabnik458403
07. 08. 2018 22.45
-2
Jaz ne razumem zakaj bi levica podprla to manjsinjsko vlado, saj bi veliko bolj sodelovali z Nsi, ker so z njihovim programom veliko bolj sorodni......
mackintosh
07. 08. 2018 22.50
+0
ha ha ha in še razpela z gimnastičarjem dajo v pisarne pa smo na konju :))))
mallonge
07. 08. 2018 22.42
+8
Komunist predsednik države, komunist predsednik parlamenta......................a smo spet leta 45? Ni čudno, da Turnšek spet uvaja črno-belo televizijo in izvensodne poboje, Levica pa nacionalizacijo.
mackintosh
07. 08. 2018 22.43
-5
Kollerik
07. 08. 2018 22.43
-3
...kako kaj ex. komunist, vodja čete v Kumrovec...sedaj tvoj šef? Se je že javil kaj?
mackintosh
07. 08. 2018 22.43
-2
Bitktamp
07. 08. 2018 22.45
-1
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.49
+0
in zagrizen vinko...Kdaj je pol dolenak kot gor vrnil knjižico...??? smo bili že samostojni ...???
Kollerik
07. 08. 2018 22.50
+1
rozalinda
07. 08. 2018 22.41
-2
Ej moj dragi Marjan, s peterčkom ste ga zelo polomili, ko ste pustili Levico pred vrati stati... Zdaj pač padajo obresti. Dajte se zbudit, oštja, Levica ima dober program, dobro ve, kaj dela. Sociala, penzije, minimalec, zdravstvo, okolje, upam, da tudi živali....
mbtukaj
07. 08. 2018 22.32
+2
Dejan Pujček pa kar predsednik državnega zbora.
mackintosh
07. 08. 2018 22.34
-2
mallonge
07. 08. 2018 22.37
+4
Komunist predsednik države, komunist predsednik parlamenta......................a smo spet leta 45?
Kollerik
07. 08. 2018 22.37
-1
V senci planinskih vrhov.... in v popolnem miru... buta nekje s svojo noriško betico v steno....
Bitktamp
07. 08. 2018 22.38
+2
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.41
+0
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.42
-2
uboge stene...in vrhovi...zdej bo še hribe uničil...zasmradil jih je že...In kdo zmaguje ob butanju...??? stena ..kaplar...???
Bitktamp
07. 08. 2018 22.47
-1
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.30
+3
lewica že zdej izsiljuje : )))sam še čakamo kaj bo reku brico šami : )))))
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.34
+3
tito se pomojm w grobu obrača če bi wedu ker ga je nosu na majčki w parlamentu pa kake zblojene ideale majo : ))))
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.35
+4
šami je na študiju v londonu...v top frizeraju se učijo kako plešo počesati na prečko...z desne proti levi , seveda...
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.36
-1
da ukineš wojaški proračun je blo wčas w titowi yugi dejanje za na goli otok itd : ))))
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.38
+0
jla bla wčas "swetinja" al kok že uno : ))))
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.41
+3
ne razumem najbolj te njihowe kontradiktorne filozofije : ))) pustmo detalje da so wčas meje zlo dobr warowali itd : ))) graničarji w yugi so mel pooblastila da so lohka strelali po treh opozorilih na nekoga k je hotu ilegalno prečkat mejo itd : )))
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.43
+1
seveda je bla ...Tri krat lohk ugibaš koliko let nazaj.....
mackintosh
07. 08. 2018 22.46
-1
ne el nimaš prav. v SĐS se prevče češejo izključno samo z desne na desno :)
mackintosh
07. 08. 2018 22.46
-1
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.52
+2
vem ..čakam še podnosne brke vodstva štaba...vinko bo tak kot šnaucer...( naj mi ta lepa pasma ne zameri za nespodobno primerjavo)
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.53
+0
saško...če nis porajtu...Smo leta 2018...
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.54
+0
ne rabiš nubenga brkota čakat lohka bi to bil sam tito : )))
mackintosh
07. 08. 2018 22.56
+0
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.56
+1
pustmo detalje od homoseksualcew : ))) k blo do leta 71 w yugi kazniwo dejanje če si bil homoseksualc itd : )))
CyberWorm19
07. 08. 2018 22.58
+0
ločiš liberalce al pa lewičarje? pustmo detalje od komunistou oni so šele konzerwatiwni : ))))
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.29
-8
sđs...najbolj žalostna in nesposobna sekta na planetu ...in še ta preostanek tik pred izumrtjem...
krneki_123
07. 08. 2018 22.31
-4
Bitktamp
07. 08. 2018 22.32
+2
mackintosh
07. 08. 2018 22.33
+1
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.33
+1
krneki...vetrovi...??? iz glave tudi...???
krneki_123
07. 08. 2018 22.34
-3
Pojdi Violeto poslušat.., in Židana.., hahaha
Bitktamp
07. 08. 2018 22.36
+1
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.36
+2
Kollerik
07. 08. 2018 22.38
+2
....raščan, orbi, časar, lovšin, depala, patria...
krneki_123
07. 08. 2018 22.40
-3
Joj, kakšni ubožčki ste ta levi, sploh v glavi, kjer se hvalite, kot ne vem kaj. Biser inteligence..
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.40
+2
krneki...Zakaj se siliš smejati če ti gre na jok od vetrov ...in še česa...
krneki_123
07. 08. 2018 22.44
+0
Men gre na smeh, ko berem vaše komentarje. Sam še Nežo pogrešam, zato, ker je ženska. ;)
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.44
+1
krneki...si postal rahlo raznežen...??? ne jokat...A češ robček....
krneki_123
07. 08. 2018 22.48
-1
300 milijonov proti 75 milijardam? Janez proti Forumu21? Smešna primerjava.. Pa ne, da ga zagovarjam, ampak imej iste vatle za vse..
krneki_123
07. 08. 2018 22.51
+0
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.55
+0
to o vatlih vas je šef podučil...??? kako ceneno...a sploh znate kaj samostojno...in ali smete...??? tiste številke pa na nora tv omeni...bo takoj aplavz...A si še žalosten...???
Bassettt
07. 08. 2018 22.28
-1
Vsi ti v petorcku bi zdaj morali sestaviti ENO, svojo stranko in povabiti k sodelovanju SDS in Levico! To bi bilo to! Ze sama matematika te hipoteticnosti in rezultata volitev kaze, da Jansa in Mesec sta ekstrem potreben integracije, ne obratno!
penintheass
07. 08. 2018 22.29
+1
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.32
+0
Bassettt
07. 08. 2018 22.36
+0
Kaj, kaj ni res? Vse te stranke bi morale biti ena in se povezati z ekstremoma za zdravo napredovanje dlje od pripadnosti stranki in imenu...
VolkBrenin
07. 08. 2018 22.46
+0
že to da si sđs omenil kot stranko je kiks...to je sekta...in z njo noče nihče imeti opravka...
Bassettt
07. 08. 2018 22.28
+2
Vsi ti v petorcku bi zdaj morali sestaviti ENO, svojo stranko in povabiti k sodelovanju SDS in Levico! To bi bilo to! Ze sama matematika te hipoteticnosti in rezultata volitev kaze, da Jansa in Mesec sta ekstrem potreben integracije, ne obratno!
tron3
07. 08. 2018 22.28
+0
Super, tak kot sem napovedu, tretji krog, potem pa ponovne volitve, izpadejo rudar Korlič, šivilja Anlenka, Šarkič dobi najmanj pol manj kot je imel do sedaj, Cerar glih mogoče skozi šivankino uho v parlament, napredujejo doktori, ta mlad ta lev, ta plemenit, pri istem ostane Tonin, pa kakšna nova stranka se lahko nadeja vstopa v parlament.
tron3
07. 08. 2018 22.29
+1