Slovenija

Levica od vlade zahteva, da prekine prodajo stanovanj v lasti DUTB

Ljubljana, 24. 04. 2019 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranka Levica od vlade zahteva, da kot skupščina DUTB nemudoma ustavi prodajo stanovanj v lasti DUTB, ki bi jih skladno s sporazumom, ki so ga podpisali marca, morali prenesti na stanovanjske sklade. S tem bi po besedah Levice začeli reševati težave stanovanjske politike, ki "je že četrt stoletja neustrezna in mladim onemogoča dostop do stanovanj". Opozarjajo, da bo oškodovan tudi proračun.

Poslanec Matej T. Vatovec je na predsednika parlamenta Dejana Židana naslovil poslansko pobudo, s katero v Levici zahtevajo, da vlada kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ustavi prodajo nepremičnin, za katere se je koalicija v sporazumu z Levico zavezala, da jih bo DUTB prenesel na stanovanjske sklade.

'Če DUTB objekte proda bo reševanje stanovanjske problematike oteženo'

"V Sporazumu o sodelovanju med vladno koalicijo in stranko Levica za letos smo sklenili, da bo že marca ustanovljena ožja skupina predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor ter Levice, ki bo zadolžena za prenovo stanovanjske politike. Ta je namreč že četrt stoletja neustrezna in zlasti mlajšim generacijam vse bolj onemogoča dostop do stanovanj," je zapisal Vatovec v pisni poslanski pobudi.

Levica je pripravila predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero bi omejila provizije in stroške pri nepremičninskem posredovanju. Predlagajo tudi ukinitev možnosti delitve provizije za nepremičninsko posredovanje med kupca in prodajalca ali med najemnika in najemodajalca.

Sklenili so še, da bo skupina pripravila predlog prenosa nepremičnin iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na stanovanjske sklade, DUTB pa trenutno stanovanja in zazidljive parcele v svoji lasti ponuja na trgu.

"Če DUTB te objekte proda, ukrepa iz sporazuma ne bo mogoče udejanjiti, reševanje stanovanjske problematike pa bo močno oteženo," opozarjajo v Levici.

Kljub ukrepu, ki so ga predvidili v sporazumu in s katerim je po njihovih besedah seznanjena celotna slovenska javnost je DUTB 23. aprila objavila razpis za zbiranje ponudb za prodajo stavbnih zemljišč pri Terminalu v Sežani v skupni velikosti 334.297 kvadratnih metrov.

'Gre za nedopustno ravnanje, ki je v nasprotju s stanovanjsko politiko te vlade'

"Danes pa je bila objavljena tudi novica, da namerava DUTB v 26. aprila začeti z dnevi odprtih vrat za prodajo skupno 164 stanovanj v poslovno-stanovanjskem objektu Koprska vrata v Kopru," so še zapisali in dodali, da so cene, ki se gibljejo med 2.000 in 2.600 evrov na kvadratni meter, skoraj 50 odstotkov nižje od cen stanovanj, ki jih se prodajajo na portalu nepremicnine.net.

Koprska vrata
Koprska vrata FOTO: DUTB

"Iz ravnanj DUTB je jasno, da hočejo po hitrem postopku in pod ceno prodati nepremičnine, ki bi lahko bile predmet prenosa na javne stanovanjske sklade ter s katerimi bi slednji reševali stanovanjsko problematiko prebivalk in prebivalcev Slovenije. Gre za nedopustno ravnanje, ki je v nasprotju s stanovanjsko politiko te vlade in iz katere bi kot potencialna posledica lahko sledilo oškodovanje državnega premoženja," opozarjajo.

Vlado pozivajo, da kot skupščina DUTB nemudoma prekine prodajo stanovanjin zazidljivih zemljišč v lasti DUTB ter da skladno z Resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu 2015–2025 slabi banki naloži pripravo enotnega seznama stanovanj in zemljišč, kjer se skladno s prostorskimi akti občin lahko gradijo stanovanja.

DUTB Koprska vrata odpira na ogled zainteresiranim kupcem

DUTB je danes objavila, da med 26. aprilom in 26. majem organizira dneve odprtih vrat za prodajo 164 stanovanj s pripadajočimi parkirnimi mesti ter shrambami v podzemnih garažah in poslovne prostore v stanovanjsko-poslovnem kompleksu Koprska vrata. Prodaja stanovanj bo potekala z zbiranjem zavezujočih ponudb, prodaja poslovnih enot pa z oddajo nezavezujočih ponudb.

Kot so zapisali, se Koprska vrata nahajajo v neposredni bližini koprske obale. Stanovanja so osvežena in takoj vseljiva.

Žiga Pfeifer, vodja upravljanja stanovanjskega nepremičninskega portfelja DUTB, pojasnjuje: "Koprska vrata so priložnost za kupce in investitorje, ki želijo na izjemni lokaciji po konkurenčni ceni kupiti stanovanjske in poslovne prostore. Povpraševanje za kakovostne gradnje na obali je veliko, zato pričakujemo precejšnje zanimanje potencialnih kupcev."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
10. 05. 2019 19.53
se bojim da si bodo vodilni z nadzorniki po prodaji zopet delili visoke nagrade za poslovno uspesnost !
Recenzor
24. 04. 2019 21.54
+1
Bravo levica - zastonj stanovanja neslovencem!
JApajaDAja
24. 04. 2019 21.45
+4
če bi vedeli in našli kam je poniknil denar od nakupa vseh družbenih stanovanj po "jazbinšku" bi pozidali še pol slo za mlade in njih otroke!
SDS_je_poden
25. 04. 2019 10.25
-2
JApajaDAja: Stanovanja, ki so se prodajala po Jazbinšku, so bila prodana MOČNO pod ceno.... tako da tistega denarja ni bilo ne vem koliko. Če bi se prodajala po tržni ceni, potem je pa to druga stvar.
JApajaDAja
25. 04. 2019 12.24
"stanarina" -mesečna, je bila večja kot obrok za dolgoročni gradbeni kredit za individualno gradnjo...najemnik je cca 20 let plačeval za uporabo stanovanja ( + vsi pripadajoči stroški) in na koncu še odkupil stanovanje-nakup ni bil pod ceno-ampak preplačan!
FC Chelsea2
24. 04. 2019 20.49
+1
Dajte no nabirati politične točke. Največji problem za mlade je kako dobiti stanovanje v ljubljani najemnine so šle v nebo nova stanovanja pa se prodajajo ravno tako zelo drago, da so nedostopna. Tukaj pa govorite o stanovanjih v kopru torej tudi, če bi se ustavila tale prodaja s tem še vedno ne bi rešili glavnega problema. Rajši začnite delati na tem, da se postavi najvišjo ceno za najemnino v prestolnici oz začnite iskati nova stanovanja torej v prestolnici samo to bo rešilo večji problem.
Castrum
24. 04. 2019 20.18
+3
Levica zahteva! Si mislite - zahteva! V Levici mora biti res dober občutek ko "opozicija" zahteva in vlada pa poniglavo uboga in poslušno prikimava.......
sodelujem
24. 04. 2019 20.16
+7
Ma kakšna stanovanja.... Tudi v jugi so čakali in čakali --mladi in delavci,marsikdo je dobil stanovanje pred penzijo... Stanovanj je dovolj,samo treba jih je podelit med Slovence,vse ostalo okrog gradenj je sam biznis.!Pa fajn politične točke...Kdor jim verjame.!
Uporabnik1385495
24. 04. 2019 19.42
+8
Se pomnite,tovarisi?Po Jazbinsku so lepo pokupili stanovanja za pest drobiza in potem prodajali po trzni ceni.Kar tisti starsi,ki so po Ljubljani to poceli,naj zdaj otrokom kupijo stanovanja.Mene ni nihce vprasal,ce bi kupil kaksnih 10 stanovanj,vsakegs po 10.000 mark in bi jih potem prodal.Svinjarij.
JApajaDAja
24. 04. 2019 19.56
+8
,,,pred tem pa cca 20 let plačevali "stanarino" !
jugatneme
24. 04. 2019 20.04
+0
Ja in? Saj so noter tudi stanovali....in kakšne so bile te najemnine (stanarine) tudi vemo....
resslovenka
24. 04. 2019 20.38
+4
Še pomnim tovariš 😊. Odkupila sem stanovanje moje pokojne mame po Jazbinskovem zakonu. Kdo je in kdo ni prekupceval s temi stanovanji ne vem. Vem pa to, da so v njih stanovale delavske družine v stanovanjih podjetij kjer so bili zaposleni. Vseskozi so plačevali najemnino, podjetja so ponudila najemnikom stanovanja v odkup po ugodnih pogojih. Tako so prišli do lastnih stanovanj. Eni so se zapufali za 20 let. Tako so delavci prišli do lastnik stanovanj. Danes ne vem za noben primer, kjer bi podjetje gradilo stanovanja za svoje delavce. Ampak, to je ena druga zgodba. Nekih novih časov, od nekaterih tako opevanih. Skratka, nikomur ni bilo nič podarjeno. Le "pijavke" se niso mogle o koristiti z delavski žulji tistih časov. Z vsem drugim pač. 🤗
kr en 1
24. 04. 2019 19.30
+18
Pravilno levica, stanovanja nameniti migrantom, ki nezakonito prehajajo v Slovenijo. Saj so reveži, razen gsmja za jurja, pa ene 15 jurćkov jim ni ostalo nic drugega iz prejšnega življenja ker so trpeli po zlobnim alah-om....
jugatneme
24. 04. 2019 19.27
+13
Če tako pravita Luka Castro in Miha Che Guevara potem tako ziher mora bit! Predvidevam, da bosta s svojimi prihranki vse m2 pokupila in podelila socialistično po kolhozu zaslužnim v uporabo...položnice pa so itak sitno...z levo se pogliha
Netajkun
24. 04. 2019 18.30
+14
In vse kar presega hišo in manjši vikend . . . PODRŽAVITI , zagotovo je bilo pridobljeno na račun izkoriščanja drugih ! , hi hi hi
paxvobiscum
24. 04. 2019 19.03
+3
Uporabnik443897
24. 04. 2019 17.55
-6
Mladi ne rabijo, če pa rabijo stanovanja naj jih KUPIJO. Prvo si najdite službo, delajte 40 let in VARČUJJTE, ko se nabere za stanovanje bo ravno dosti našparanega za VELIČASTEN POGREB. Tako vlada, levica upam da govori iz SRCA in ne zaradi prihajajočih VOLITEV !!!
jugatneme
24. 04. 2019 19.32
+4
V bogati Švici je lastniških stanovanj okoli 20%, ostalo najem. Še stanovanja katera so bila zgrajena v Jugi so se prodaja za drobiž. A sedaj bi jih še enkrat radi dobili za drobiž - ja bi, samo ga je zmanjkalo... Doštudirati, delat in šparat, to je edini recept!
anakondabox
24. 04. 2019 17.45
-5
Levica se je dobro odločila, prodaja stanovanj od DUTB je mnoge nasmolila. Predložiti si moral 3000€ za stanovanjski raj, a kasneje niso hoteli dati jih nazaj. #brezcekinovinraja
murinar
24. 04. 2019 16.38
+19
A bi oni to za južne ?
Netajkun
24. 04. 2019 18.33
+1
Načeloma ne , če jih je pa 70 % med prejemniki socialnih stanovanj pa to ni njihov problem .