Predsedniške volitve 2022

Levica potrdila: Kordiš kandidat za predsednika Republike Slovenije

Ljubljana, 21. 09. 2022 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, T.H., STA
Komentarji
784

Seznam tistih, ki želijo naslediti Boruta Pahorja, se je podaljšal za še eno novo ime. Zasedal je svet stranke Levica, na kateri so razpravljali in odločali o svojem kandidatu za predsedniške volitve. Edini evidentirani kandidat je bil poslanec stranke Miha Kordiš, svet stranke ga je potrdil, Kordiš pa je nominacijo sprejel. Kot je povedal, je čas za predsednika, ki se bo zavzel za ljudi: "Predsedniški funkciji je treba vrniti vsebino." Luka Mesec ga je označil kot ''prijetno presenečenje teh volitev''.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Boj za predsedniški stolček vse bolj vroč
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Boj za predsedniški stolček vse bolj vroč
  • 24UR ZVEČER: Kako se pred začetkom predsedniške volilne kampanje delijo politične karte?
    08:54
    24UR ZVEČER: Kako se pred začetkom predsedniške volilne kampanje delijo politične karte?
  • Iz 24UR: Kandidat Levice
    01:53
    Iz 24UR: Kandidat Levice

Kot je pojasnila Asta Vrečko, so na terenu predlagali Miho Kordiša, ki so ga tudi potrdili za predsedniškega kandidata Levice. Miha Kordiš je sprejel nominacijo stranke Levica za kandidaturo za predsednika države Republike Slovenije. "Predsedniške volitve veljajo kot protokolarne volitve, izraznjene vsebine. V Levici se v kandidaturo podajamo z namenom, da mestu predsednika vrnemo vsebinsko težo. Zagotovo ta država ne potrebuje še enega funkcionarja, ki bo delal za korporacije, banke, ki bo zagovarjal interese orožarskega lobija. Ljudje potrebujejo predsednika, ki se bo zavzel zanje." Po Kordiševem mnenju torej potrebujemo predsednika, "ki bo spregovoril, ko bo javno zdravstvo ogroženo, ki se bo zavzel za reševanje stanovanjske problematike, ki bo branil okoljske prioritete, ki jih kot družba imamo, in ki se bo zavzel za urejanje položaja skrbstva starejših".

Poslanec Levice Miha Kordiš.
Poslanec Levice Miha Kordiš. FOTO: Aljoša Kravanja

Kordiš je dejal, da potrebujemo predsednika, ki se bo postavil za trgovko, medicinsko sestro in industrijskega delavca. "Predsednik republike je tisti, ki mora uporabiti svojo avtoriteto zato, da izpostavi probleme ljudi in se postavi za reševanje tega problema," je dodal. Predsednik, ki je glas za delovne ljudi, pa je po njegovih besedah razlog, zakaj je sprejel nominacijo Levice za to kandidaturo.

Glede funkcije vrhovnega poveljnika oboroženih sil, ki jo opravlja predsednik, pa je dejal le, da je Slovenija zavezana miru, tudi zunanjo politiko pa potrebujemo za mir in sodelovanje in ne za "konflikte interesov, ki na noben način niso naši".

Bil je edini evidentirani kandidat stranke, je potrdil koordinator levice in aktualni minister za delo Luka Mesec. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je dejal, da mora biti predsednik republike moralna avtoriteta, temelj za to pa je solidarnost. "Po osmih letih vsakodnevnega dela z Miho lahko zatrdim, da je eden od ljudi, ki mu srce bije za to solidarnost, ki je zelo občutljiv na vse nepravičnosti, ki se dogajajo v družbi," je zatrdil.

Da bo Levica vstopila v predsedniško tekmo, je svet stranke sklenil 5. septembra. "Ocenili smo, da je politični prostor odprt za kandidata ali kandidatko, ki bo zastopal/-a vrednote in glas delovnih ljudi, v času draginje postavil/-a v ospredje socialno pravičnost ter zagovarjal/-a varovanje okolja in jasno mirovniško mednarodno politiko," so pojasnili takrat.

Odprli so kandidacijski postopek in napovedali, da bodo svojega kandidata ali kandidatko predstavili čez dva tedna. "Kot tihi favorit velja poslanec Miha Kordiš," je poročal novinar 24UR Anže Božič

Vladno koalicijo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica.
Vladno koalicijo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica. FOTO: Aljoša Kravanja

Levica je najmanjša stranka aktualne koalicije, ki na jesenskih predsedniških volitvah očitno tako ne bo nastopila s skupnim kandidatom. Stranka SD je kot kandidata namreč podprla svojega evropskega poslanca Milana Brgleza, ob tem pa upala na širšo koalicijsko podporo, saj je k projektu povabila tudi Gibanje Svoboda in Levico. Zato, kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, ne morejo podpreti Milana Brgleza, saj je ta predlog s strani SD prišel kasneje, ko so Miha  Kordiša že pripravljali na predsedniško kandidaturo. 

Gibanje Svoboda je svojo kandidatko sprva že imelo, to je bila Marta Kos, a ta je pozneje sporočila, da zaradi osebnih okoliščin od kandidature odstopa. Prejšnji teden po seji sveta stranke je Robert Golob nato dejal, da bodo na volitvah v prvem krogu podprli neodvisnega kandidata, ki pa ne sme imeti nobenih strankarskih funkcij. Prav to pa naj bi pri morebitni podpori narobe hodilo Brglezu: "Po neuradnih informacijah ima dve težavi: kandidira na prihajajočem kongresu SD za podpredsednika omenjene stranke, trenutno pa je tudi predsednik konference Socialnih demokratov," je pojasnil Božič.

Danes kandidaturi za predsednika republike sicer še uradno vlagata tudi Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki jima javnomnenjske raziskave napovedujejo neposredni spopad za predsedniški položaj v drugem krogu volitev. Po zadostnem številu zbranih podpisov so kandidature že vložili tudi Gregor Bezenšek, Janez Cigler Kralj in Vladimir Prebilič.

Skrajni rok za oddajo kandidature je 28. september, dokončni seznam kandidatur pa bo znan najpozneje 7. oktobra.  

Prvi krog 23. oktobra, drugi krog 13. novembra

Volitve za predsednika republike bodo 23. oktobra.

Volilna skrinjica.
Volilna skrinjica. FOTO: Aljoša Kravanja

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo državni volilni komisiji (DVK) do 22. septembra, torej do jutri, sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu. Tudi oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 12. oktobra sporočijo, da želijo glasovati po pošti.

Tri dni pred začetkom glasovanja, torej najpozneje 19. oktobra, pa bodo morali okrajnim volilnim komisijam sporočiti svojo željo tisti volivci, ki bi želeli glasovati na volišču v drugem okraju, ker bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča.

Če v prvem krogu nihče izmed kandidatov ne bo prejel večine veljavnih glasov, pa bo naslednik Boruta Pahorja izbran v drugem krogu glasovanja. Ta bo 13. novembra.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (784)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
17. 03. 2024 08.18
+1
Pa to je za 1. April šala, povejte , da je res, aja , ni še prvi April, kaj pa zdaj ?!
ramstein
26. 09. 2022 08.39
+2
Ne predstavljam si, da bi ta model zastopal državo kjerkoli! Kordiš gre lahko za varnostnika pred kakšen nočni klub.
andro69
24. 09. 2022 09.23
+4
Ta lahko kandidira samo v Severni Koreji....
ZDENKO 1
22. 09. 2022 21.30
-1
Mungus mogoče pa odideš ti, tja kamor sodiš.
ZDENKO 1
22. 09. 2022 21.28
+1
To kar se danes vse bere na tem kurniku pa ni več smešno. Slabo se nam piše, ulica kliče.
Victoria13
22. 09. 2022 11.20
+5
Kam je prišla ta Slovenija? Slovenci res nismo vredni, da imamo svojo državo! Samo milijon nas je pa se sovražimo med seboj....sramota!
Victoria13
22. 09. 2022 11.13
+5
Sem mislila, da smo v Slovrniji že na dnu, pa nas vsak dan prepričako s takimi osebnostmi, da še ne...
Absolutist 1
22. 09. 2022 09.05
+0
Ima lep usnjen suknjič,vreden ogleda ....
hom
22. 09. 2022 09.12
+4
mungus
22. 09. 2022 09.04
-5
take partizane nucamo....ne pa pukl falango katero podpirajo še sam peščica ta-belih in spreobrnjenih komunistov !!!
matt82
22. 09. 2022 10.21
+0
Bolje spreobrnjen komunist, kot pa komunist z dušo in srcem!!!
brabusednet
22. 09. 2022 08.58
+9
Še banana republika nismo več ob taki kandidaturi levičarjev.Pa res ne bo zmanjkalo takih butalcev političnih.Ma ta bi še NATU vojno napovedal je hujš od Putina.
mungus
22. 09. 2022 09.08
-6
ne vem zakaj non-stop tle gor cviliš v kaki banani živiš....zelo hitra rešitev...pokaj in odleti tja kjer ti bo boljše....sam tudi tam te ne bojo dolgo prenašali !!!
Maiike
22. 09. 2022 08.55
+14
Kordiš je ogledalo LEVICE. Sramota za državo in predstavlja trop ki v celem življenju skupaj nima enega dneva realne delovne dobe. To ni stranka LEVICE to je trop največjih lenuhov in delomrznežev BALKANA. V vsaki državi je par % takih.
prostar
22. 09. 2022 08.53
+8
a je to kakšna neslana šala?
kalinka
22. 09. 2022 08.53
-7
KORDIŠ !!! VOLIL TE BOM
kalinka
22. 09. 2022 08.52
-2
kordiža za predsednika !!!! bo on legaliziral travo !!!!!
motorka57
22. 09. 2022 08.43
+14
...ja, zdaj bo pa že vsak smrkavec hotu bit predsednik..... Obnašaš se kot mesečnik Murko, ki mu je do .....
zulj001
22. 09. 2022 08.42
+11
To je zelo premetena poteza leve politične opcije. Kordiš ni konkurenca Brglez ,on bo njegov pomočnik v predvolilnih soočenjih ,njegova edina naloga bo ,da na TV soočanjih zlije enormne količine gnojnice na Logarja, v to sem prepričan....
Kreden2
22. 09. 2022 08.59
+1
:-)))) Saj ne gre za parlamentarne volitve in pet strank. Gre za izrazito levo desno odločitev. Kordiš bo stal skupaj z Brglezom, na drugi strani bo Logar in Cigler, neodvisni bodso v tretji skupini outsiderjev. Oba desna se že sedaj profilirata bolj proti sredini. In s sovražno čustvenimi eskapadami bo Kordiš izgledal kot Janša v letih, ko je hodil na AVNOJske pohode. Ljudje bodo samo debelo gledali in se prestrašeno umikali tudi od Brgleza, ker bosta skupaj stala. Lahko si prepričan, da bo obstoječa RTV garnitura postavila Brgleza in Kordiša skupaj. Verjetno celo Kordiša v prvi plan, tako da bo Brglez neprenehoma v kadru, tudi če bo Kordiš govoril. Vsi vejo, da Kordiš ne bo zdržal in da bo spet ven padel.
brabusednet
22. 09. 2022 08.42
+5
Sem ga sinoči poslušal,pa ta norc misli,da kandidira za precednika vlade.Saj sploh ne pozna precednikove zadolžitve.Nabija,kakšno oborožitev bo kupoval.A niso za to drugi pristojni in odgovorni.Misli postat drug Tito ali Fidel mogoče celo Un.
Cool8
22. 09. 2022 08.42
+7
Kordiš je preveč v levo, potrebujemo predsednika vseh državljanov ne samo levih, zato bo dobil samo 0,5 procenta, pa še to ne !
patogen
22. 09. 2022 08.41
+0
Mednarodna javnost ga bo kmalu poznala po vzdevku slovenski Borat.
zelo star kavkaški ov?ar
22. 09. 2022 08.40
-4
Ne glede na vse, ima Kordiš edini hrbtenico. Seveda ga ne ocenjujem kot primernega, vendar ravna ves čas enako in se ne obrača po vetru, kar je v slovenski politiki izjema.
jesen?ica
22. 09. 2022 09.07
+5