Slovenija

Odbor DZ prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Ljubljana, 06. 11. 2019 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
171

Odbora DZ za zdravstvo in finance sta obravnavala predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prvi je do nadaljnjega prekinil obravnavo predloga, saj so koalicijske stranke pripravile več dopolnil, članom odbora DZ za finance pa je za obravnavo zmanjkalo časa.

Odbor za zdravstvo je danes, kot že rečeno, obravnaval predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki odpravlja sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga prenaša v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela Levice med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

Po dogajanju na sejah odbora za finance in zdravstvo je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč, premier Šarec pa je prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno. Vladni mandat želi dokončati, a brez kompromisov ne bo šlo.

Sejo odbora za zdravstvo so prvič prekinili že kmalu po začetku, ko so koalicijski člani želeli odmor, ki so ga izkoristili za razpravo z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom o dopolnilih.

Kot je po prekinitvi dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič, so po vseh pogovorih koalicije, Levice in pristojnih ministrstev poiskali "skupni imenovalec", ki so ga še lahko vnesli v svoj predlog dopolnil, s katerim bi "hitreje prišli do dejanske ukinitve dopolnilnega zavarovanja in načrtovanja nadaljnjih ukrepov, ki jih je že napovedalo ministrstvo za zdravje".

Koalicija svojo podporo predlogu Levice tako sedaj pogojuje s sprejetjem njihovih devetih dopolnil, s katerimi po besedah Pavšiča ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvajajo pavšalni prispevek.

Odbor DZ za zdravstvo je do nadaljnjega prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Odbor DZ za zdravstvo je do nadaljnjega prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: Bobo

Do takega načina postopanja koalicijskih strank je bil oster Mesec, saj so v Levici koalicijske stranke k pripravi dopolnil pozivali en mesec.

Da se tako poslanske skupine kot zakonodajno-pravna služba DZ opredelijo do dopolnil, potrebujejo več časa, je ocenil predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček. Člani odbora so tako z 11 glasovi za in nobenim proti izglasovali prekinitev obravnave predloga Levice. Kot je napovedal Trček, bodo člani odbora o nadaljevanju obravnave pravočasno obveščeni. Tako še ni jasno, kdaj se bo odbor na to temo ponovno sestal. 

Zakonodajno-pravna služba je po hitrem pregledu dopolnil še pred prekinitvijo sicer opozorila na vprašanje dopustnosti dopolnil, saj da se dotikajo povsem novih vsebin, ki imajo naravo drugih zakonov.

Še v ponedeljek, ko je minister predstavnikom koalicije predstavil svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na zavod za zdravstveno zavarovanje, je koalicija izrazila načelno podporo temu predlogu in je bilo pričakovati, da bo predlog Levice danes zavrnjen.

Današnja seja odbora za zdravstvo.
Današnja seja odbora za zdravstvo. FOTO: Bobo

Usoda prvega od predlogov Levice za preoblikovanje zdravstvenega zavarovanja še nejasna

Še pred prekinitvijo obravnave predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju na odboru za zdravstvo pa je potekala seja odbora DZ za finance, na kateri članom odbora ni uspelo končati obravnave predloga novele zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerim bi v Levici nadomestili izpad prihodkov ob ukinitvi zdravstvenega zavarovanja. 

Zbiranje prispevkov za zdravstveno zavarovanje je nepravično, to je edini davek, ki ga vsi plačujemo v enakem znesku, je o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, kot je urejeno v Sloveniji, dejal Mesec. "Nehajmo se slepiti, to je davek. Če želimo do zdravstvenih storitev priti brez doplačila, ga moramo plačevati vsi," je opozoril.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je anomalija v sistemu financiranja zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji, je še poudaril Mesec. Poslanci Levice bi ga zato ukinili, izpad prihodkov pa nadomestili z dajatvijo, ki bo po njihovih pojasnilih bolj pravična in splošna.

Levica in njeni podporniki so v DZ danes prinesli tudi nekaj več kot 11.600 podpisov v podporo ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Če poslanci koalicije in tudi drugi ne želijo poslušati Levice, naj vsaj prisluhnejo glasu ljudi, ki so podpisali peticijo in si želijo ukinitve dopolnilnega zavarovanja," je v izjavi medijem tik pred tem, ko so podpise prinesli v DZ, pozval vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.Članica Levice Ana Štromajer je povedala, da so podpise zbirali predvsem z namenom, da vladi sporočijo, da so ljudje naklonjeni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.

V predlog novele zakona o prispevkih za socialno varnost so tako zapisali zvišanje prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje s 1. januarjem 2021, ko bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinili. In sicer bi zaposlenim zvišali prispevno stopnjo za eno odstotno točko, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke. Prav tako bi zvišali prispevno stopnjo za samozaposlene.

"Da jaz s svojimi 3000 evri poslanske plače odštejem za dopolnilno zdravstveno zavarovanje enako kot upokojenka s 400 evri pokojnine, ni pravično," je k podpori predlogu novele zakona pozval Miha Kordiš (Levica).

Člani odbora za finance so ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sicer naklonjeni, a ne na način, kot ga predlagajo kolegi iz Levice. Kot je pojasnil Robert Pavšič (LMŠ), nasprotujejo predlaganemu zvišanju prispevkov tako za delodajalce kot delojemalce.

Burna razprava na seji odbora za zdravstvo.
Burna razprava na seji odbora za zdravstvo. FOTO: Bobo

Predlog novele zakona bi podprli tudi v SNS, a kot je dejal poslanec te stranke Jani Ivanuša, analize OECD kažejo, da so prispevki za socialno varnost v Sloveniji že zdaj previsoki.

Monika Gregorčič (SMC) je opozorila na izpad sredstev, do katerega bi prišlo zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Vi bi to storili na tak način, da bi dodatno obremenili gospodarstvo, poleg tega pa še kapitalske dohodke," je očitala poslancem Levice. To je po njenem mnenju skregano z ekonomsko logiko.

Po predlogu novele zakona bi se sredstva za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije res povečala, vendar pa bi se hkrati zmanjšali prihodki državnega in občinskih proračunov. "Ne zasleduje torej javnofinančne vzdržnosti, zato ga vlada ne podpira," je povedala Natalija Kovač Jereb s finančnega ministrstva.

Enako je dejal Tomaž Pliberšek z ministrstva za zdravje. "Nismo proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, mora pa biti ta premišljena in izvedena na način, da se bo zasledovalo tudi cilj javnofinančne vzdržnosti in uravnoteženosti državnega proračuna, ta predlog pa tega cilja ne zasleduje," je dejal.

Predlogu novele zakona o prispevkih za socialno varnost se tako ne obeta zadostna podpora, vendar pa člani odbora razprave niso uspeli pripeljati do konca. Sejo so morali namreč prekiniti, saj se je ob 14. uri začela seja odbora DZ za zdravstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
07. 11. 2019 09.05
+3
predlog 29x12x1430000 je 500mio €. kar je podobna vsota zdajsnji. privatne zavarovalnice naj vrnejo rezervacije preteklih let, ker je to nas denar za posege in zdravstvo. naredijo naj 5 razredov po dohodninski lestvici od 15 ali 20e pa do 35€. tako ne obrmenimo jokajocih delodajalcev, ki skoz sam jamrajo.
ramuh
07. 11. 2019 10.54
-2
Naj se naredi potem tudi bolnice in zdravstvene ustanove po 5 razredov, kajti po moje ni pošteno da tisti ki bo plačal 35 gre v isto stavbo na obravnavo kot tisti ki plača 15...
Entip?ek
07. 11. 2019 12.45
Transformerji
07. 11. 2019 14.49
+2
Ste ugotovili prihodnost - saj sami pišete v prid prihodnosti privatnega zdravstvenega sistema. Egoizem ne pozna meja, zakaj torej Romi , ki ne delajo, lahko dobijo stanovanja? Zakaj država, davkoplačevalci prispevajo v privatne šole? Smo na neki srednji točki, kjer bodo tako kot do sedaj, še naprej nastradali tisti, ki delajo za minimalno plačo v prid vsej družbi! Medicinske sestre, strežnice v domovih starejših občanov, snažilke, čistilci, pa še bi lahko našteval. Kar nakladajte , karma v resnici obstaja.
vinogradnik33
07. 11. 2019 08.35
+3
Z ljudmi , ki venomer nekaj izsiljujejo in pogojujejo je nemogoče sodelovati ali delovati na neki normalni ravni komunikacije ! Zato je skrajni čas , da je Levica postavljena tja , kamor se je postavila ob snovanju te vlade - v opozicijo . Levica tudi do sedaj ni bila konstruktivna sodelavka koalicije , ampak je solirala in nato izsiljevala in govorila in še govori , da je za vse njihove tegobe kriva koalicija , sami pa izstavljajo zakone brez kritja ali pa vsebinsko nesprejemljive ! V normalnih demokracijah tudi manjšinske vlade delujejo dobro , ker je opozicija državotvorna in dela za ljudi , pri nas pa opozicija dela proti ljudem in državi , v borbi za vladanje , zato lahko samo stagniramo !
PS2Xministri
06. 11. 2019 21.50
+4
TROJANE SE PRIBLIŽUJEJO ..ŠAREC UPAM ,DA NE BOŠ IMEL V PROSTORU PREPIH KJER POTEM BODO KROFI BREZ IZGLEDA ....SAMO ŠAREC ŠE NE VE DA BO TRI MESECE KROFE POSIPAVAL.
bogdajmir
06. 11. 2019 19.24
+2
zdaj se bo videlo, koliko hrbtenice zares premore NSi in koliko Jelinčiću caru kralju ali kako se je že preimenoval diši vladanje
prašek
06. 11. 2019 19.21
+0
Čakam, da bo Lukec zdaj zahteval mesto finančnega ministra ☺☺☺
bogdajmir
06. 11. 2019 19.24
+0
prašek
06. 11. 2019 19.28
+3
prašek
06. 11. 2019 19.18
+1
Spoštovani tovariši, Lukec in njegovi niso bili pripravljeni stopiti v koalicijo in prevzeti neko odgovornost. Lahko bi npr. prevzeli zdravstveni resor☺. samo nekaj zahtevati, brez izračuna finančnega ministra je pa strogo samo populizem !!!!!
prašek
06. 11. 2019 19.19
+2
In čeprav mi je predlog Levice všeč, vem da se ne da kar tako na horuk ! Lukec, najprej skoči, pa reci hop !!!
PS2Xministri
06. 11. 2019 21.35
-1
In kdo bo sedaj nosil rdečo zvezdo...????KDO BO KAPLJAR....
prašek
07. 11. 2019 07.00
+2
bogdajmir
06. 11. 2019 19.15
-2
kao, v bistvu bo pa še vedno potrjevala zakone vlade, z enim namenom da vlada obstane - lepo ste izvolili to vsi tisti, ki niste šli na volitve in zdaj jamrate in nergate
puspan
06. 11. 2019 19.05
+1
Jočem, moji otroci tudi. S Slovenijo je konec. Samo še Joško nas lahko še reši, ko bo vstal od mrtvih iz deponije, kamor so ga zagrebli.
piljan
06. 11. 2019 19.13
+5
No ,no,obriši grenke solze v širni svet poglej...
holcar.
06. 11. 2019 18.58
+4
Mesec pojdi v Venezuelo, tu si naredil ze dovolj sranja.
JApajaDAja
06. 11. 2019 19.02
+8
kordiš ,violeta in brglez naj tam ustvarijo novi raj....mi pridemo, ko bo realiziran!
Ost1234
06. 11. 2019 18.51
-1
Bravo Levica!! Če kdor koli ne spoštuje zapisanega v pogodbi ni vreden da z njim sodelujete!!
ROMELS
06. 11. 2019 18.51
-3
Brez levice bodo še bolj kradli.
puspan
06. 11. 2019 19.08
+0
flojdi
06. 11. 2019 18.29
+13
.če ne boste skenslal zavarovalnic stran od Zdravstava , ste
flojdi
06. 11. 2019 18.30
+3
.ali : če ne daste zavarovalnice parkljev stran od Zdravstva , ste
flojdi
06. 11. 2019 18.32
+0
pardon ..en a je preveč ; prehitro klikam
Krainerland
06. 11. 2019 18.27
-9
Adijo leva scena. . Kapitalizem naravni sistem bo zmagal.
mackintosh
06. 11. 2019 18.30
+2
piljan
06. 11. 2019 18.32
+0
Kako pa,če svečke pravite,da je vlada levaška?A od sedaj čudežno ni več???
Krainerland
06. 11. 2019 18.32
-4
Popolnoma naravno, kolikor ustvariš toliko imaš. Nič več in nič manj.
mackintosh
06. 11. 2019 18.45
+8
prej se mi zdi da v sloveniji velja kolikor pokradeš delavcem toliko imaš
bogdajmir
06. 11. 2019 19.18
-3
ni res, levi še imajo vedno na strani 95% vseh medijev, ki vam lepo perejo glave, da potem volite razne šarce in židane haha
ivan.z Doba
06. 11. 2019 18.25
+18
Očitno tudi Šarčeva vlada ni kos zavarovalniškemu lobiju. Naj, za začetek, vsa sredstva dopolnilnega zavarovanja nakažejo na račun ZZZS-ja. Rešitev bi potem veliko lažje našli. In hitreje. Vsekakor imajo , s sedanjim sistemom, od tega največ zavarovalnice. Izgubljamo pa mi vsi!
piljan
06. 11. 2019 18.28
+12
RUBEŽ
06. 11. 2019 18.24
+4
No, naredili so pametno potezo. Omogočili vladi, da lahko normalno dela. Zdaj pričakujem samo še, da se samorazpustijo in odidejo iz parlamenta. Kamor po moje sploh nikoli ne bi smeli priti.
ivan.z Doba
06. 11. 2019 18.28
+2
Po tvoje bi imeli enosektaški sistem. To smo že imeli. V boljši obliki.
bogdajmir
06. 11. 2019 19.22
-5
TRENUTNO imamo enosektaški sistem: priviligirana levičarska sekta, brez programa, z enim in edinim vodilom, to je "utišati in odstraniti opozicijo, da lahko večno vladamo"
Pinko90
06. 11. 2019 18.20
-8
Lari fari-------------------bo Milan zaropotov in Luka se bo skril pod mizo.
Pinko90
06. 11. 2019 18.23
+0
Zdaj se bodo pa liberalci SMC in softcore levičarji SD defacto znašli v koaliciji z Jelenčićem.
holcar.
06. 11. 2019 18.20
+2
Mesca briga kaj bomo jedli na koncu mesca. On bi vse zapravil ze prvi dan. Naredil bi stanovanja za mlade, ki pa bi jih na koncu gotovo dobili 30 letni lenuhi, ki nimajo delovne dobe, pridne bi pa izkoriscal se bolj. V parlamentu svira po zivcih vsem, ki hocejo drzavo razviti in skrajni cas je da leti ven.
ivan.z Doba
06. 11. 2019 18.29
+6
Morda pa tvoj veleum premore rešitev dopol.zdr.zavarovanja?! Razsvetli nas!
holcar.
06. 11. 2019 18.48
-2
Vsak naj si ga nadalje placuje sam. Ze osnovno je precej vec kot si lenuhi zasluzijo. Bismarckov sistem je najbolsi, funkcionira ze 130 let.
nenitomožne
06. 11. 2019 18.15
+7
"Vi bi to storili na tak način, da bi dodatno obremenili gospodarstvo, poleg tega pa še kapitalske dohodke," je očitala poslancem Levice. To je po njenem mnenju skregano z ekonomsko logiko ( Monika Gregorič, SMC Gospa magistra poslovnih ved ( le katerih, da tako suvereno nekaj trdite) Če obremeniš kapitalske dobičke to ni skregano s poslovno logiko, ampak z logiko naših novopečenih kapitalistov, ki mislijo, da bodo gradili svoja podjetja na minimalnih plačah zaposlenih in minimalnih davkih ! Ste se kaj učili ( naučili bolj malo ) o motivaciji zaposlenih, pa pogojih dela in socialni varnosti, vključno z zdravstvenim zavarovanjem ? Če jo to vse znanje, ki ga premore SMC je prav, da vas na naslednjih volitvah pošljemo na smetišče šalabajzerjev !
SVETTEL5
06. 11. 2019 18.18
+1
Groucho Marx
06. 11. 2019 18.29
-1
Ni malo podjetij, ki svoje zaposlene solidno plačujejo. Tudi sam delam v takem. Davek na dobiček pa ni tako nizek. Znaša 25% in gre ob izplačilu lastniku še v dohodnino do 50%. Če kdo misli, da je dobiček ustavno zagotovljena kategorija, je toplo vabljen k ustanovitvi svojega podjetja. Da znašajo korupcijske rezerve v slovenskem zdravstvu nekaj 100 milijonov na leto, je že dolgo znano. Le zakaj se nikomur v koaliciji ne zdi tega vredno niti omeniti?
ivan.z Doba
06. 11. 2019 18.32
+7
ECB je predlagala Sloveniji zvišanje obdavčenja kapitalskih dobičkov, ker so tu videli davčne rezerve. To je tisti segment, ki ga je ivanova vlada davčno razbremenila!
Uporabnik1552103
06. 11. 2019 18.14
+10
no, ker hodimo slovenci v službe, bomo plačevali maximum,ker je limit nizko...bo pa za albance in bosance okolje še bolj prijazno..
Domendo
06. 11. 2019 18.11
+6
Šarec bi se rad v tišini in normalnem dialogu dogovarjal. Naj gre v Tibet. Buda mu bo prisluhnil. V celem mandatu ne morejo ali pa nočejo dati tistim, ki imajo najmanj malo občutka, da so nekaj vredni v tej državi. Monika bi pa morala plačati 300 že samo zaradi tega, ker se barva, pudra in se krega z ekonomsko logiko. Żivi stresno življenje in obstaja velika verjetnost, da bo na stara leta dostikrat morala h doktorju.